Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Tron betyder allt"

Monika Ekström | 12 dec , 2019
Mikael Järlestrand hade fått höra i söndagsskolan att Gud var skaparen och att Jesus kommit för att ge sitt liv. Men det var på ett möte i Seattle, när han var åtta år, som han valde väg. – Vi satt på läktaren och jag ryckte pappa i byxbenet, berättar Mikael för Inblick.
Tron_betyder_allt
När Mikael Järlestrand var åtta år åkte familjen till USA. Pappan var pastor och skulle studera på bibelskola i Seattle. Efter tre veckor i landet tog Mikael ett medvetet beslut att tro på Gud.
Familjen satt på läktaren i kyrkan och Mikael ryckte sin pappa i byxbenet när predikanten frågade om någon vill överlåta sitt liv till Jesus.
– Vad vet man om Gud som åttaåring? Vad vet man om teologi? Man vet tillräckligt, konstaterar Mikael.
– Jag visste att Gud var skaparen och att Jesus hade kommit för att ge sitt liv. Det hade jag fått höra i söndagsskolan hemma i Karlskrona.
Han drar paralleller till Bibeln där Jesus frågar vem som är störst i himlen och hänvisar till ett barn.
– Jag tänker mig att det var en åttaåring som Jesus talade om.
Mikael minns exakt dagen i Seattle, 21 januari 1973.
– Sedan har jag fått växa upp på den vägen.
Han har en bror och familjen flyttade ofta. Innan Mikael var fem år hade de bott i Örebro, Avesta och Katrineholm. I nio år bodde familjen i Karlskrona.
Det var positivt att växa upp i ett pastorshem och de hade ofta besök av andra pastorer.
– Det kom hem pastorer som berättade vad de varit med om och jag lyssnade. Uppväxten var fin.

Spelade trombon

I USA bodde de ett halvår. Pappan studerade i sex månader och sedan reste de runt i landet under två månader. Bröderna fick hemundervisning av mamman som var lärare. Han minns hur hon lade smörpapper över kartan och ritade av de olika världsdelarna som de sedan skulle fylla i.
– Vi bodde på ett elevhem och mamma fick undervisa oss.
Att resa runt i landet minns Mikael som väldigt spännande.
– På något sätt har jag alltid älskat att åka tillbaka till USA och har varit där ofta och sjungit. Jag uppskattar generositeten som amerikanerna visar.
1979 flyttade familjen till Malmö där pappa fick tjänst som pastor i dåvarande Filadelfia.
Mikael spelade trombon och trodde att hans musikaliska karriär skulle vara som trombonist. Han spelade i ett brassband och i brandkårens musikkår. De marscherade för kungen under högvakten på 80-talet.
– Det var trombon jag trodde att jag skulle syssla med när det gäller musiken.
Men senare mötte han Göte Strandsjö som var musikledare i Filadelfia.
Han var också professor vid Musikhögskolan, men hade precis gått i pension.
– Göte hade hört mig spela trombon och han var inte imponerad. ”Det leder ingenstans”, sade han.

Kören Gnistan

Samtidigt sjöng Mikael i en kör som hette Gnistan. Han blev tillfrågad att sjunga ett solo i en sång av Roland Utbult.  
– ”Vi behöver en solist. Mikael du kan ta det”, sade de andra i kören. Jag hade aldrig sjungit solo och sa nej, men de övertalade mig.  
Göte Strandsjö hörde kören och Mikaels solo och erbjöd honom gratis sånglektioner. 
– ”Du kan lägga det här med trombon åt sidan”, sade han och gav mig sånglektioner i två år gratis. Jag har oerhört mycket att tacka honom för.  
Efter gymnasiet studerade Mikael på Musikhögskolan i Malmö och började sedan som skolevangelist i Pingstkyrkan. De hade ett band som hette "Bättre liv" och hade konserter och lektioner på skolor ute i landet. 1988 började han resa tillsammans med Arne Höglund och Thor-Björn Bastås som var riks-evangelister i Missionsförbundet. 
– Det var då det tog fart. Jag fick följa med och hade en lång kampanj i Falkenberg med möten från onsdagar till söndagar.
– Där sjöng jag i fem veckor.
Precis innan hade han och Linda förlovat sig.
–Vi började förlovningen med en fem veckor lång kampanj. Hon visste vad som väntade. Sedan gifte vi oss och har varit ute och rest tillsammans.

Gräddbulle och tårta 

Det var 36 år sedan Mikael började som skolevangelist i församlingen. Sedan dess har han varit musikpastor och tycker att han har det bästa av två världar, att få vara ute och resa, men också följa utvecklingen i församlingen.
– Vi har varit med i med- och motvind. Det är inte bara gräddbulle och tårta.
I somras gav han sig ut på okända vatten när han slutade i församlingen för att satsa mer på resandet och andra projekt.
– Det är lite som att kasta sig ut. Jag har ingen fast tjänst utan nu gör jag allt på frilansbasis. Nu ska jag försöka få ihop det.

Vad har tron betytt genom livet? 
– Det är svårt att säga för jag vet inte hur det skulle vara om jag inte hade tron. Det är den jag andas och lever varje dag.
– Vi börjar med att lägga dagen i Guds händer. Linda och jag har andakt på morgonen. Tron betyder allt.  
Något som berört Mikael starkt är Curt Petersens vittnesbörd. Curt sjöng i duon Curt & Roland. 1996 fick han cancer i tungroten och hade alltid sagt att hans identitet inte var i sången eller i duon Curt och Roland. Men det var först när han fick cancer i halsen som han visste om det stämde, och Curt sa: Nu vet jag att det stämmer.
– Det är lätt att säga att Jesus är allt när man står på estraden. Men om allt skulle tas ifrån mig, så vill jag kunna säga som Curt, att jag har Kristus, att han alltid finns kvar, säger Mikael.  

Hur var det att vara pastor i Malmö? 
– Det är speciellt för var jag än reser i Sverige och världen så har många hört talas om Malmö.
En av anledningarna är antisemitismen och att den judiska befolkningen har minskat från 1600 till 800 de senaste åren. Men Mikael kan se mycket bra med Malmö.
– Vi som bor i Malmö ser det positiva och Guds rike går fram. Det är flera församlingar i Malmö som har en fin tid. Det är väldigt hoppfullt.
Mikael har precis varit hemma i kyrkan två söndagar i rad och då har det varit dopförrättning.
– Det var nysvenskar som döptes. Vi har många språkgrupper i Europaporten. De bästa söndagarna är när vi har stormöten med alla språkgrupper. 
– Jag tror att vi svenskar behöver dem. Vi skickade “ljust bröd” över vattnet och nu kommer det “mörkt bröd” tillbaka. Mörkt bröd är mycket nyttigare än det ljusa.  
Mikael ser att tron och församlingen betyder allt för de som invandrat.  
– De har inte det skydds- och kontaktnät eller den levnadsstandard som vi som alltid bott i Sverige har. De har sin familj och församlingen, sedan är det inte så mycket annat.  
Under hösten har Mikael spelat in skivan Amazing Grace och tv-serien "Medan vi väntar" på Kanal 10. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Karins_pappa_dog_fick_inget_veta
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
eBlick
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019