Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

The end of the beginning

Robin Olsson | 12 dec , 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
The_end_of_the_beginning
Dåvarande premiärminister David Cameron utlyste en folkomröstning i frågan 2013. 
“Sorgligt”, sade Sveriges dåvarande EU-minister Birgitta Ohlsson (L) till Svenska Dagbladet när detta tillkännagavs. Ännu sorgligare skulle det bli efter folkomröstningen 2016 och firma Cameron & Ohlssons politiska karriärer var över, åtminstone för den här gången:
David Cameron konstaterade: “Folk blir mer och mer frustrerade över att besluten fattas allt längre bort från dem. Vi börjar se det på gatorna i Aten. Vi börjar se det i parlamenten i Berlin och Helsingfors”, enligt Svenska Dagbladet. Idag, torsdag, avgör britterna sitt öde.

På Moderaternas partistämma i Västerås i oktober lyfte partiet fram tre viktiga politiska områden där partiledare Ulf Kristersson var övertygad om att finns ett brett folkligt stöd för en ny politisk kurs i Sverige. Han lyfte fram brottsligheten, svensk energiförsörjning och invandringspolitiken. Områden där han anser att den nuvarande regeringen driver en politik som saknar förankring både i verkligheten och i samhället. 
Ulf Kristersson lovade i oktober, som partiledare och oppositionsledare att göra allt i sin makt för att söka ett brett stöd i Sveriges riksdag för en bättre politik och inte bara vänta stilla i båten till nästa val 2022 medan Stefan Löfven och januaripartierna sitter och smider ränker på Rosenbad. Med sina egna ord uttryckte han det: “Det kräver att man samlar de partier som i olika sakfrågor vill åstadkomma förändring”. 

Nu ser förändringens timme äntligen ut att vara här, åtminstone början på denna förändring. 
I förra veckan träffade nämligen Ulf Kristersson Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sitt arbetsrum i riksdagen. Vid detta historiska möte deltog även partiernas gruppledare i riksdagen, så det var ett planerat sådant. 
Detta möte måste ses i ljuset av den tidigare hållningen, där alla partier från vänster till höger isolerat SD från all form av samkväm och förhandlingar, där partier på den liberala vänsterkanten knappt vågat vistas i samma korridorer som valda sverigedemokrater.

Ulf Kristerssons
handling visar därför på mannamod, handlingskraft och ödmjukhet, kombinerat med en krass insikt att hans och Moderaternas enda sätt att idag förändra detta land i den riktning de själva önskar är genom att svälja prestigen, vara pragmatiska och verklighetsförankrade. 
Kristersson skrev efter mötet på sin Facebooksida: 
“Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”. I detta sammanhang förklarar han synen på livstidsstraff för gängrelaterade mord, hur Sverige kan slopa ungdomsrabatten, hur kärnkraften ska kunna spela en viktig roll även i framtiden och så den pågående migrationsutredningen: 
“Där regeringen vill öka invandringen när den tvärtom borde minska om Sverige ska ha någon chans att klara integrationen”.
Kristersson bedömde samtalet som konstruktivt: “Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen. Jag är övertygad om att det nu är dags att gå från ord till handling i svensk politik. Sverige kan inte fortsätta som nu. Politiskt spel och handlingsförlamning hotar samhällskontraktet”. 

Bäva månde det
etablissemang, de politiska tjänstemän och politiker som gjort en karriär och hederssak i att aldrig prata med SD än mindre förhandla med dem eller genomföra sin egen politik med deras hjälp. Frågan är vart Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson vågar ta detta rullande tåg. Tar det dem ända till Rosenbad? Den som lever får se. I så fall, som Winston Churchill sa när segern långt om länge var vunnen: “Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”. 
ROBIN OLSSON
 
eBlick
Karins_pappa_dog_fick_inget_veta
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
eBlick
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019