Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Helge Fossmo kan vara fri om två år

Göran Jacobson | 12 dec , 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
Helge_Fossmo_kan_vara_fri_om_tva_ar
Helge Fossmo, numera Iversen, är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det uppmärksammade Knutbydramat 2004. Nästa år har den före detta Knutbypastorn suttit frihetsberövad i 16 år. Han har ansökt ett par gånger under fängelsetiden om att få sin livstidsdom tidsbestämd, men fått avslag. 
I våras gjorde Helge Iversen ett tredje försök och för några veckor sedan hölls en förhandling i Örebro tingsrätt, där han fick tillfälle att lägga fram sin sak.
Den här gången gick det bättre. I onsdags förra veckan beslutade Örebro tingsrätt att bevilja Helge Iversens ansökan och tidsbestämma hans straff till 26 år. I Sverige avtjänar en livstidsdömd person vanligtvis två tredjedelar av sitt straff innan han eller hon blir villkorligt frigiven. 
I Knutbypastorns fall betyder detta att han kommer sitta av 17 år och fyra månader innan han kan vandra ut ur fängelset som en fri man, vilket alltså kommer att ske någon gång under 2021.

”Suttit för kort tid”

– Jag tycker att han suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer. I första hand Alexandras och Helenes anhöriga, men även Sara Svensson som fick sitt liv totalförstört av Helge, säger Peter Gembäck till Inblick.
Peter Gembäck var pastorskollega med Fossmo i Filadelfia Knutby och var under många år församlingens föreståndare fram till dess att den lades ner den 20 maj förra året. Alexandra, som han nämner, var Helges andra fru. Hon mördades av Sara Svensson i samband med Knutbydramat. Helene var Iversens första hustru och omkom under mystiska omständigheter i ett badkar 1999.

Mycket kritisk

Gembäck är mycket kritisk till att Helge kan vara fri om två år, även om han säger att han inte har någon som helst relation till sin forne kollega längre.
– Helge är ganska avlägsen för mig idag så känslomässigt påverkar det inte mig särskilt mycket, säger Peter Gembäck.
– Men jag är inte särskilt sugen på att springa på honom på öppen gata. Det skulle kännas obehagligt, tillägger han.

Har misskött sig

I tingsrättens beslut nämns att Iversen misskött sig under verkställighetstiden. Bland annat har han avvikit från en permission. Dock anses detta inte vara så pass allvarligt att det skulle inverka på rättens bedömning att omvandla hans livstidsdom till ett tidsbestämt straff. Tingsrätten anser tvärtom att Helge Iversen istället har medverkat till att främja sin anpassning till samhället. 
Iversen har under sin långa fängelsetid suttit på ett antal olika anstalter runtom i Sverige. Idag sitter han sedan flera år tillbaka på en anstalt i Norrland. Han har haft hundratals permissioner som han skött klanderfritt. En stor del av dessa lufthål utanför fängelsemurarna har han ägnat åt att umgås med sin familj. Under tiden på anstalt har han även studerat och deltagit i arbete.

Södra Sverige

När det gäller den egna framtiden, efter den villkorliga frigivningen om två år, har Iversen tidigare sagt att han önskar utslussning med fotboja och att han har planer på att bo och jobba i ett mindre samhälle i södra Sverige.
I tingsrättens beslut står det klart och tydligt att det inte går att utesluta att Iversen kan återfalla i brottslighet. Det står att Iversen är manipulativ och saknar empatisk förmåga. Han anses kunna komma att manipulera sin omgivning även framöver. Men detta är inget som, enligt tingsrätten, är något som skulle ligga till hinders för ett tidsbestämt straff för den forne Knutbypastorn. Åklagaren i fallet har tidigare godkänt att livstidsstraffet kan tidsbestämmas.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 

Knutbydramat i korthet

Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant 2004 genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
En av församlingens medlemmar, Sara Svensson, hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
Sara Svensson hade arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
Knutbyförsamlingens pastor Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
Flera församlingsmedlemmar har vittnat om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av två medlemmar.
Källa: Wikipedia och SVT
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019