Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Helge Fossmo kan vara fri om två år

Göran Jacobson | 12 dec , 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
Helge_Fossmo_kan_vara_fri_om_tva_ar
Helge Fossmo, numera Iversen, är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det uppmärksammade Knutbydramat 2004. Nästa år har den före detta Knutbypastorn suttit frihetsberövad i 16 år. Han har ansökt ett par gånger under fängelsetiden om att få sin livstidsdom tidsbestämd, men fått avslag. 
I våras gjorde Helge Iversen ett tredje försök och för några veckor sedan hölls en förhandling i Örebro tingsrätt, där han fick tillfälle att lägga fram sin sak.
Den här gången gick det bättre. I onsdags förra veckan beslutade Örebro tingsrätt att bevilja Helge Iversens ansökan och tidsbestämma hans straff till 26 år. I Sverige avtjänar en livstidsdömd person vanligtvis två tredjedelar av sitt straff innan han eller hon blir villkorligt frigiven. 
I Knutbypastorns fall betyder detta att han kommer sitta av 17 år och fyra månader innan han kan vandra ut ur fängelset som en fri man, vilket alltså kommer att ske någon gång under 2021.

”Suttit för kort tid”

– Jag tycker att han suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer. I första hand Alexandras och Helenes anhöriga, men även Sara Svensson som fick sitt liv totalförstört av Helge, säger Peter Gembäck till Inblick.
Peter Gembäck var pastorskollega med Fossmo i Filadelfia Knutby och var under många år församlingens föreståndare fram till dess att den lades ner den 20 maj förra året. Alexandra, som han nämner, var Helges andra fru. Hon mördades av Sara Svensson i samband med Knutbydramat. Helene var Iversens första hustru och omkom under mystiska omständigheter i ett badkar 1999.

Mycket kritisk

Gembäck är mycket kritisk till att Helge kan vara fri om två år, även om han säger att han inte har någon som helst relation till sin forne kollega längre.
– Helge är ganska avlägsen för mig idag så känslomässigt påverkar det inte mig särskilt mycket, säger Peter Gembäck.
– Men jag är inte särskilt sugen på att springa på honom på öppen gata. Det skulle kännas obehagligt, tillägger han.

Har misskött sig

I tingsrättens beslut nämns att Iversen misskött sig under verkställighetstiden. Bland annat har han avvikit från en permission. Dock anses detta inte vara så pass allvarligt att det skulle inverka på rättens bedömning att omvandla hans livstidsdom till ett tidsbestämt straff. Tingsrätten anser tvärtom att Helge Iversen istället har medverkat till att främja sin anpassning till samhället. 
Iversen har under sin långa fängelsetid suttit på ett antal olika anstalter runtom i Sverige. Idag sitter han sedan flera år tillbaka på en anstalt i Norrland. Han har haft hundratals permissioner som han skött klanderfritt. En stor del av dessa lufthål utanför fängelsemurarna har han ägnat åt att umgås med sin familj. Under tiden på anstalt har han även studerat och deltagit i arbete.

Södra Sverige

När det gäller den egna framtiden, efter den villkorliga frigivningen om två år, har Iversen tidigare sagt att han önskar utslussning med fotboja och att han har planer på att bo och jobba i ett mindre samhälle i södra Sverige.
I tingsrättens beslut står det klart och tydligt att det inte går att utesluta att Iversen kan återfalla i brottslighet. Det står att Iversen är manipulativ och saknar empatisk förmåga. Han anses kunna komma att manipulera sin omgivning även framöver. Men detta är inget som, enligt tingsrätten, är något som skulle ligga till hinders för ett tidsbestämt straff för den forne Knutbypastorn. Åklagaren i fallet har tidigare godkänt att livstidsstraffet kan tidsbestämmas.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 

Knutbydramat i korthet

Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant 2004 genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
En av församlingens medlemmar, Sara Svensson, hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
Sara Svensson hade arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
Knutbyförsamlingens pastor Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
Flera församlingsmedlemmar har vittnat om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av två medlemmar.
Källa: Wikipedia och SVT
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.