Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Helge Fossmo kan vara fri om två år

Göran Jacobson | 12 dec , 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
Helge_Fossmo_kan_vara_fri_om_tva_ar
Helge Fossmo, numera Iversen, är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det uppmärksammade Knutbydramat 2004. Nästa år har den före detta Knutbypastorn suttit frihetsberövad i 16 år. Han har ansökt ett par gånger under fängelsetiden om att få sin livstidsdom tidsbestämd, men fått avslag. 
I våras gjorde Helge Iversen ett tredje försök och för några veckor sedan hölls en förhandling i Örebro tingsrätt, där han fick tillfälle att lägga fram sin sak.
Den här gången gick det bättre. I onsdags förra veckan beslutade Örebro tingsrätt att bevilja Helge Iversens ansökan och tidsbestämma hans straff till 26 år. I Sverige avtjänar en livstidsdömd person vanligtvis två tredjedelar av sitt straff innan han eller hon blir villkorligt frigiven. 
I Knutbypastorns fall betyder detta att han kommer sitta av 17 år och fyra månader innan han kan vandra ut ur fängelset som en fri man, vilket alltså kommer att ske någon gång under 2021.

”Suttit för kort tid”

– Jag tycker att han suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer. I första hand Alexandras och Helenes anhöriga, men även Sara Svensson som fick sitt liv totalförstört av Helge, säger Peter Gembäck till Inblick.
Peter Gembäck var pastorskollega med Fossmo i Filadelfia Knutby och var under många år församlingens föreståndare fram till dess att den lades ner den 20 maj förra året. Alexandra, som han nämner, var Helges andra fru. Hon mördades av Sara Svensson i samband med Knutbydramat. Helene var Iversens första hustru och omkom under mystiska omständigheter i ett badkar 1999.

Mycket kritisk

Gembäck är mycket kritisk till att Helge kan vara fri om två år, även om han säger att han inte har någon som helst relation till sin forne kollega längre.
– Helge är ganska avlägsen för mig idag så känslomässigt påverkar det inte mig särskilt mycket, säger Peter Gembäck.
– Men jag är inte särskilt sugen på att springa på honom på öppen gata. Det skulle kännas obehagligt, tillägger han.

Har misskött sig

I tingsrättens beslut nämns att Iversen misskött sig under verkställighetstiden. Bland annat har han avvikit från en permission. Dock anses detta inte vara så pass allvarligt att det skulle inverka på rättens bedömning att omvandla hans livstidsdom till ett tidsbestämt straff. Tingsrätten anser tvärtom att Helge Iversen istället har medverkat till att främja sin anpassning till samhället. 
Iversen har under sin långa fängelsetid suttit på ett antal olika anstalter runtom i Sverige. Idag sitter han sedan flera år tillbaka på en anstalt i Norrland. Han har haft hundratals permissioner som han skött klanderfritt. En stor del av dessa lufthål utanför fängelsemurarna har han ägnat åt att umgås med sin familj. Under tiden på anstalt har han även studerat och deltagit i arbete.

Södra Sverige

När det gäller den egna framtiden, efter den villkorliga frigivningen om två år, har Iversen tidigare sagt att han önskar utslussning med fotboja och att han har planer på att bo och jobba i ett mindre samhälle i södra Sverige.
I tingsrättens beslut står det klart och tydligt att det inte går att utesluta att Iversen kan återfalla i brottslighet. Det står att Iversen är manipulativ och saknar empatisk förmåga. Han anses kunna komma att manipulera sin omgivning även framöver. Men detta är inget som, enligt tingsrätten, är något som skulle ligga till hinders för ett tidsbestämt straff för den forne Knutbypastorn. Åklagaren i fallet har tidigare godkänt att livstidsstraffet kan tidsbestämmas.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 

Knutbydramat i korthet

Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant 2004 genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
En av församlingens medlemmar, Sara Svensson, hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
Sara Svensson hade arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
Knutbyförsamlingens pastor Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
Flera församlingsmedlemmar har vittnat om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av två medlemmar.
Källa: Wikipedia och SVT
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019