Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Del i pågående mc-krig?

Göran Jacobson | 12 dec , 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
Del_i_pagaende_mc-krig
Det var klockan 01.20 natten mot torsdag i förra veckan som polisen larmades till en skottlossning utanför nattklubben Hugo på Slottsgatan i centrala Norrköping. På plats påträffades två skadade personer varav en person avled på plats och en fördes till sjukhus. Personen som fördes till sjukhus avled senare där.
Det var fullt med kroggäster både inne i lokalerna och utanför nattklubben när dödsskjutningen inträffade. Skotten kom från en bil som i hög fart körde förbi. Personen som sköt använde sig av ett automatvapen. Flera av kulorna från automatelden träffade Hugos fasad och krossade fönster i byggnaden. Personer som befann sig i närheten av entrén fick glassplitter över sig. Ingen ytterligare människa kom till skada.

Två spår

Polisens arbete följer två spår, dels har polisen inlett en förundersökning och arbetar med det, och dels arbetar ordningsmakten trygghetsskapande och med brottsförebyggande åtgärder ute på stan. Polisledningen har satt igång områdespoliser och kommer att prioritera att vara synliga på plats runt händelsen för att prata med folk och vara tillgängliga, skriver polisen på sin hemsida.
Sedan tidigare pågår Rimfrost, en nationell särskild händelse mot våld med skjutvapen och explosiva ämnen, där målet bland annat är att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer och öka tryggheten hos allmänheten. Rimfrosts syfte är att bryta utvecklingen med skjutningar och sprängningar.

Kriminell gängledare

De avlidna är båda män, i 45- respektive 40-årsåldern och hemmahörande i Östergötlands län respektive Örebro län. De är båda dömda för brott sedan tidigare. Enligt uppgifter till både Aftonbladet och TV4 Nyheterna ska en av de dödade männen haft en ledande position i det kriminella nätverket No Surrender och muckade från ett fängelsestraff för bara en månad sedan. Polisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resurser för att hantera brotten.
Att en av de mördade männen var högt uppsatt ledare hos No Surrender, ett kriminellt mc-gäng som bildades i Nederländern 2013 och som försöker konkurrera på allvar med Hells Angels och Bandidos, har lett till misstankar om att dubbelmordet skulle kunna vara en del i ett snabbt upptrappat mc-krig i regionen.

Sprängdådet i Linköping

No Surrender är en mc-klubb som figurerat i andra uppmärksammade brott i Östergötland och Närke tidigare i år. Ett exempel är sprängdådet i Linköping den 7 juni då 20 människor skadades och ett femvåningshus förstördes i attacken. Brottet är ännu inte löst, men en av polisens hypoteser är att bomben var riktad mot en medlem i No Surrender, som bodde i fastigheten. Utredarna har fått information om att det var Bandidos som låg bakom attentatet. Motivet ska ha varit att markera vilka det är som styr narkotikamarknaden i Linköping.
Några veckor efter bomben i Linköping, den 26 juni, sprängdes en strippklubb i luften i Örebro. Bomben var nästan lika kraftig som den som blåste ut femvåningshuset. Flera av männen bakom strippklubben har kopplingar till No Surrender.

Black Cobra

Som om inte detta vore nog finns det ytterligare en dimension i denna sorgliga historia som kan vara skäl nog att tro på misstankarna om ett pågående mc-krig i regionen. Klientelet hos No Surrender består nämligen uteslutande av personer som tidigare var medlemmar i Black Cobra, ett kriminellt nätverk som under många år opererade i Linköpings ljusskygga undre värld.
Norrköpingspolisen höll en presskonferens på eftermiddagen samma dag som de två männen mördades utanför Hugo. Något nytt om utredningen framkom dock inte. Polisen ville inte, av utredningstekniska skäl, berätta särskilt mycket om hur deras arbete framskrider. Klart är i vart fall, i skrivande stund, att det inte finns någon vare sig misstänkt eller anhållen för dubbelmordet.
En sak har mördarna lyckats med i vart fall. Norrköping är en stad i skräck idag.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Darko Mamkovic:

”Mina vänner blev vittnen till skjutningen”

Många Norrköpingsbor känner stor oro och osäkerhet efter den senaste dödsskjutningen i stan, som skedde natten mot förra torsdagen utanför nattklubben Hugo. Darko Mamkovic var inte på plats när det hände men han berättar för Inblick att han annars brukar besöka den aktuella nattklubben ganska ofta.
– Jag har vänner som var där och som blev vittnen till skjutningen, säger Darko Mamkovic.


Darko Mamkovic, till vardags ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping, brukar ofta besöka nattklubben Hugo, belägen på Slottsgatan i centrala Norrköping, men var inte där när två personer blev ihjälskjutna på öppen gata utanför nöjespalatset. Men han hade vänner som befann sig i folkvimlet när det small.
– Två av mina vänner var där. En av dem såg allt som hände. De kontaktade mig vid tvåtiden på natten och berättade om händelsen. Mina vänner var väldigt skärrade och upprörda, säger Darko Mamkovic till Inblick.
Han är noga med att påpeka att det inte bara är i Norrköping som sådana här våldsdåd sker, utan i hela landet.

”En krigszon”

– Våldsvågen håller på att ta över stora delar av Sverige totalt. Det är nästan att likna vid en krigszon idag. Människor drabbas överallt och alltfler känner sig osäkra när de vistas utomhus. Det kan smälla var som helst, säger han.
Darko Mamkovic är inte rädd för att ta ordet terror i sin mun när han talar om den alltmer utbredda våldsvågen i Sverige.

”Terrorn skapar rädsla”

– Syftet med terror är att skapa rädsla hos befolkningen. Det har gått så pass långt nu att många avstår från att ägna sig åt fritidssysslor som lockade tidigare, av rädsla för att råka ut för någon form av våldsattack.
SD-ordföranden i Norrköping har ingen universallösning på problemet med de många skjutningar och sprängningar som tycks ha blivit vardagsmat i vårt land.
– Jag tror att det krävs ett paket av åtgärder som måste sättas in samtidigt för att på sikt kanske få ordning på det eskalerande våldet. Det handlar om strängare straff, tidigare insatser inom skolan, socialen måste kopplas in tidigare, hjälp till familjer som är i behov av det. Själva grundorsaken är de parallellsamhällen som växer fram i olika områden i vårt land.

”Saknar goda förebilder”

Han ser även att en bidragande orsak till att så många unga killar hamnar i kriminalitet tidigt i livet är avsaknaden av goda förebilder.
– Alla kan inte bli Zlatan. Det är bara en på miljonen som blir lika framgångsrik som fotbollsproffs som han är. När de enda äldre förebilderna i grannskapet är de tuffa grabbarna som skjuter med automatvapen, säljer knark och rånar folk så är det väldigt lätt för en ung kille att vilja bli likadan. Vi måste bryta den kulturen, säger Darko Mamkovic. 
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019