Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Del i pågående mc-krig?

Göran Jacobson | 12 dec , 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
Del_i_pagaende_mc-krig
Det var klockan 01.20 natten mot torsdag i förra veckan som polisen larmades till en skottlossning utanför nattklubben Hugo på Slottsgatan i centrala Norrköping. På plats påträffades två skadade personer varav en person avled på plats och en fördes till sjukhus. Personen som fördes till sjukhus avled senare där.
Det var fullt med kroggäster både inne i lokalerna och utanför nattklubben när dödsskjutningen inträffade. Skotten kom från en bil som i hög fart körde förbi. Personen som sköt använde sig av ett automatvapen. Flera av kulorna från automatelden träffade Hugos fasad och krossade fönster i byggnaden. Personer som befann sig i närheten av entrén fick glassplitter över sig. Ingen ytterligare människa kom till skada.

Två spår

Polisens arbete följer två spår, dels har polisen inlett en förundersökning och arbetar med det, och dels arbetar ordningsmakten trygghetsskapande och med brottsförebyggande åtgärder ute på stan. Polisledningen har satt igång områdespoliser och kommer att prioritera att vara synliga på plats runt händelsen för att prata med folk och vara tillgängliga, skriver polisen på sin hemsida.
Sedan tidigare pågår Rimfrost, en nationell särskild händelse mot våld med skjutvapen och explosiva ämnen, där målet bland annat är att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer och öka tryggheten hos allmänheten. Rimfrosts syfte är att bryta utvecklingen med skjutningar och sprängningar.

Kriminell gängledare

De avlidna är båda män, i 45- respektive 40-årsåldern och hemmahörande i Östergötlands län respektive Örebro län. De är båda dömda för brott sedan tidigare. Enligt uppgifter till både Aftonbladet och TV4 Nyheterna ska en av de dödade männen haft en ledande position i det kriminella nätverket No Surrender och muckade från ett fängelsestraff för bara en månad sedan. Polisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resurser för att hantera brotten.
Att en av de mördade männen var högt uppsatt ledare hos No Surrender, ett kriminellt mc-gäng som bildades i Nederländern 2013 och som försöker konkurrera på allvar med Hells Angels och Bandidos, har lett till misstankar om att dubbelmordet skulle kunna vara en del i ett snabbt upptrappat mc-krig i regionen.

Sprängdådet i Linköping

No Surrender är en mc-klubb som figurerat i andra uppmärksammade brott i Östergötland och Närke tidigare i år. Ett exempel är sprängdådet i Linköping den 7 juni då 20 människor skadades och ett femvåningshus förstördes i attacken. Brottet är ännu inte löst, men en av polisens hypoteser är att bomben var riktad mot en medlem i No Surrender, som bodde i fastigheten. Utredarna har fått information om att det var Bandidos som låg bakom attentatet. Motivet ska ha varit att markera vilka det är som styr narkotikamarknaden i Linköping.
Några veckor efter bomben i Linköping, den 26 juni, sprängdes en strippklubb i luften i Örebro. Bomben var nästan lika kraftig som den som blåste ut femvåningshuset. Flera av männen bakom strippklubben har kopplingar till No Surrender.

Black Cobra

Som om inte detta vore nog finns det ytterligare en dimension i denna sorgliga historia som kan vara skäl nog att tro på misstankarna om ett pågående mc-krig i regionen. Klientelet hos No Surrender består nämligen uteslutande av personer som tidigare var medlemmar i Black Cobra, ett kriminellt nätverk som under många år opererade i Linköpings ljusskygga undre värld.
Norrköpingspolisen höll en presskonferens på eftermiddagen samma dag som de två männen mördades utanför Hugo. Något nytt om utredningen framkom dock inte. Polisen ville inte, av utredningstekniska skäl, berätta särskilt mycket om hur deras arbete framskrider. Klart är i vart fall, i skrivande stund, att det inte finns någon vare sig misstänkt eller anhållen för dubbelmordet.
En sak har mördarna lyckats med i vart fall. Norrköping är en stad i skräck idag.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Darko Mamkovic:

”Mina vänner blev vittnen till skjutningen”

Många Norrköpingsbor känner stor oro och osäkerhet efter den senaste dödsskjutningen i stan, som skedde natten mot förra torsdagen utanför nattklubben Hugo. Darko Mamkovic var inte på plats när det hände men han berättar för Inblick att han annars brukar besöka den aktuella nattklubben ganska ofta.
– Jag har vänner som var där och som blev vittnen till skjutningen, säger Darko Mamkovic.


Darko Mamkovic, till vardags ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping, brukar ofta besöka nattklubben Hugo, belägen på Slottsgatan i centrala Norrköping, men var inte där när två personer blev ihjälskjutna på öppen gata utanför nöjespalatset. Men han hade vänner som befann sig i folkvimlet när det small.
– Två av mina vänner var där. En av dem såg allt som hände. De kontaktade mig vid tvåtiden på natten och berättade om händelsen. Mina vänner var väldigt skärrade och upprörda, säger Darko Mamkovic till Inblick.
Han är noga med att påpeka att det inte bara är i Norrköping som sådana här våldsdåd sker, utan i hela landet.

”En krigszon”

– Våldsvågen håller på att ta över stora delar av Sverige totalt. Det är nästan att likna vid en krigszon idag. Människor drabbas överallt och alltfler känner sig osäkra när de vistas utomhus. Det kan smälla var som helst, säger han.
Darko Mamkovic är inte rädd för att ta ordet terror i sin mun när han talar om den alltmer utbredda våldsvågen i Sverige.

”Terrorn skapar rädsla”

– Syftet med terror är att skapa rädsla hos befolkningen. Det har gått så pass långt nu att många avstår från att ägna sig åt fritidssysslor som lockade tidigare, av rädsla för att råka ut för någon form av våldsattack.
SD-ordföranden i Norrköping har ingen universallösning på problemet med de många skjutningar och sprängningar som tycks ha blivit vardagsmat i vårt land.
– Jag tror att det krävs ett paket av åtgärder som måste sättas in samtidigt för att på sikt kanske få ordning på det eskalerande våldet. Det handlar om strängare straff, tidigare insatser inom skolan, socialen måste kopplas in tidigare, hjälp till familjer som är i behov av det. Själva grundorsaken är de parallellsamhällen som växer fram i olika områden i vårt land.

”Saknar goda förebilder”

Han ser även att en bidragande orsak till att så många unga killar hamnar i kriminalitet tidigt i livet är avsaknaden av goda förebilder.
– Alla kan inte bli Zlatan. Det är bara en på miljonen som blir lika framgångsrik som fotbollsproffs som han är. När de enda äldre förebilderna i grannskapet är de tuffa grabbarna som skjuter med automatvapen, säljer knark och rånar folk så är det väldigt lätt för en ung kille att vilja bli likadan. Vi måste bryta den kulturen, säger Darko Mamkovic. 
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019