Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rosorna på Rosenbad

Robin Olsson | 05 dec , 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
Rosorna_pa_Rosenbad
Tidpunkten kan fastställas, den tog slut där i söndagskväll vid 21.30-tiden”.
Detta är ljuv musik för en förenad borgerlighet som minns när socialdemokratin hade egen majoritet och styrde Sverige som om det varit en del av deras partiorganisation. Suhonen skrev vidare i sin krönika, där han förklarar varför detta skett: “Framför allt slutade arbetarrörelsen prata klassmedvetande och började lägga ner sina tidningar. Men högern behöll sina, ja köpte till och med de socialdemokratiska”.

Den 27 november i år stoppade den lokala Socialdemokratiska tidningen Östra Småland och Nyheterna (Östran) tryckpressarna för sista gången, en tidning som har verkat i Kalmar län sedan 1928. Tidigare S-ledaren Håkan Juholt var fotograf och journalist på Östran under 80- och 90-talet. “Juholtarn” fick därför äran att sätta punkt för tidningens sista tryckta krönika där han skrev: “Tidningen blev också mitt liv. Prenumerationsförsäljare, fotograf, lokalredaktör, styrelseordförande och krönikör. Östran/Nyheternas trycksvärta rinner i mina ådror”. 
Är denna konkurs månne ett omen i tiden?
Nedläggningen av Östran är den sista i raden av arbetarrörelsens tidningar som antingen sålts till borgerliga konkurrenter, som till exempel Värmlands Folkblad som gick upp i konservativa Nya Wermlands Tidningen 2017 eller som gått sotdöden till mötes på grund av vikande upplagor. 
Ökenvandring började 1992 när Östrans dåvarande ägare A-pressen gick i konkurs. Koncernen hade 1400 anställda och deras uppgift var att samordna och utveckla de tidningar som i början av 1900-talet startats av lokala organisationer inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen. A-pressen drabbades hårt av det tidiga 1990-talets vikande konjunktur och gick så i konkurs. Östran övergick då till borgerliga Gota Media, som nu på grund av en halverad upplaga och svag ekonomi lägger ner tidningen. 

Håkan Juholt fick dock efter karriären som tidningsman på Östran en plats i Sveriges Riksdag och 2011 befordrades han att ta över rodret på ett redan då sjunkande (s)kepp efter Mona Sahlin. Under “Juholtarns” tid som partiledare fortsatte socialdemokratins “via dolorosa”; ljusår från de opinionssiffror partiet en gång hade under Tage Erlanders dagar. 
 Juholt är idag ambassadör på Island, dit han förpassades efter dåliga opinionssiffror och en “kulboaffär” 2012. Rodret överläts till den som många trodde var arbetarrörelsens (s)ista hopp, Stefan Löfven. En “gråsosse” och fackpamp från Norrland, som för omväxlings skull var för kärnkraftens bevarande. Löfven fick i uppdrag att ta tillbaka makten och de arbetarväljare som firma Sahlin & Juholt skrämt till bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det har de facto funnits en borgerlig eller icke socialistisk majoritet i riksdagen sedan valet 2010, som av olika anledningar aldrig fått eller velat ta chansen att styra landet mot ett gemensamt mål.

“Fackkunskaperna”
i ordets rätta mening har kanske många gånger under de senaste fem åren lyst med sin frånvaro, men dock inte statsministerns förmågan att förhandla. Löfven har på ett unikt sätt, bakom lykta dörrar skapat både DÖ-överenskommelsen och Jöken vilka krönt honom till den “osannolika statsministern” som aldrig haft mandat att genomföra sin egen politik. Nu börjar till och med de närmast sörjande, som Daniel Suhonen att tappa tron på hans ledarskap. 
Sverige blir för varje dag som går lite borgligare i kulören, frågan är när rosorna på Rosenbad ändrar kulör. 
ROBIN OLSSON
 
eBlick
Karins_pappa_dog_fick_inget_veta
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
eBlick
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019