Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marie-Louise fick livet tillbaka

Petter Allgulin | 28 nov , 2019
På grund av svåra omständigheter och ett krisande husbygge gick Marie-Louise Jensen in i en djup depression och ropade till Gud en stjärnklar natt. – Om du finns Gud, Jesus och Helig Ande, ta död på mig eller ge mig liv.
Marie-Louise_fick_livet_tillbaka
Som barn gick Marie-Louise och familjen endast till kyrkan vid jul eller på begravning, men de hade en kristen granne som kallades tant Hildur som ibland passade Marie-Louise och lillasystern. 
– Jag kände sådan frid från tant Hildur och hemma hos henne. Guds ande var där har jag förstått senare. 
När Marie-Louise var runt åtta år hade hon en upplevelse inne i en kyrka, då hon var med sin mamma på syföreningsresa. Marie-Louise upplevde ett starkt ljussken omkring sig som en i en ljuspelare och plötsligt sa hon ”När jag blir stor ska jag sjunga i kyrkan”. Hon höjde rösten och upprepade samma ord.
– Det var för mig som en uppenbarelse, väldigt speciellt.
Sedan blev det så. 

Jesus stillade stormen

När Marie-Louise var ungefär nio år och familjen åkte med sin motorbåt från Borgholm till Färjestaden, blåste det upp till kraftig storm. Vågorna gick höga, vatten forsade in i båten och det blåste fruktansvärt. Varken mamma eller lillasyster kunde simma ”Vi måste be till Gud!”, skrek mamma.
– Då blev jag rädd, för det hade mamma aldrig sagt tidigare. Pappa var helt grå i ansiktet, säger Marie-Louise. 
Motorn stannade och plötsligt blev det stilla, molnen skingrades och solen tittade fram. Båten guppade in mot land och de hade kommit till Sollidens brygga visade det sig. Vaktmästaren på Solliden kom till bryggan. Blöta och medtagna blev de inbjudna på nybakade bullar och nygjord saft hos mannen med hustru och fick värma sig.
Även under sin konfirmation fick Marie-Louise bönesvar.
Av undervisning och konfirmation förstod inte Marie-Louise någonting av det prästen undervisade om. 
– Vad skulle jag skriva i häftet efter söndagspredikan? Jag hittade på.
När det var dags för själva konfirmationen fick de veta dagen innan att de skulle få en fråga som de måste svara på, men inte vilken fråga.
– Jag blev livrädd, jag fattade ju ingenting. 
Den kvällen bad Marie-Louise till Gud: 
– Gode Gud, det enda jag har fattat på denna tid är den gyllene regeln. Snälla, kan jag få frågan på den. 
Hon fick just den gyllene regeln som fråga vid sin konfirmation.

Ansträngd relation

Marie-Louise gifte sig i 20-årsåldern, blev färdig förskollärare och de fick sina två första barn. Familjen flyttade in i släktgården utanför Växjö och efter några år, började de bygga ett nytt eget hus nära föräldrarna och gjorde mycket arbete själva. Bygget tog mycket energi och det var en stressad och ansträngd tid på olika sätt. 
Relationen med maken ansträngdes hårt. De hade anlitat en byggmästare som visade sig vara beroende av alkohol. Marie-Louise blev gravid och upplevde starkt att hon inte vågade behålla barnet i det kaoset. Marie-Louise fick strax efter en svår depression. Livslusten försvann mer och mer och hon orkade inte leva. 
En decembernatt efter ett samtal med maken om hur illa läget var, steg Marie-Louise upp mitt i natten, ut i snön på balkongen. Stjärnorna lyste, det var vindstilla och hon viskade till Gud med totalt allvar:
– Om du finns Gud, Jesus och helig Ande, ta död på mig eller ge mig liv.
Från och med den natten sov Marie-Louise gott om nätterna. Ett par månader senare vaknade hon en lördagsmorgon, solen lyste, fåglarna kvittrade, allting var så otroligt vackert och ljust. 
– Jag kände mig full av liv, alla mina sinnen kändes rentvättade. Jag kände mig vacker och genomälskad. Jag vågade inte stiga upp först. Kanske skulle detta vad det nu var försvinna? 
Depressionen försvann helt, ett under skedde. 
Trots att ekonomin var ansträngd på grund av bygget önskade familjen en semester framåt sommaren. 
– Gode Gud, hjälp oss att få en semester som är annorlunda och billigare än att vara hemma, bad Marie-Louise. 

Semester på Viebäck

I en Folkhögskolekatalog hittade de ett familjeläger på Viebäcks folkhögskola som verkade passa bra, med sång, musik och hantverk. Det kostade mindre än att vara hemma. 
När de kom fram upptäckte de att det var ett kristet läger. Ekumeniskt hade det stått på inbjudan men det visste de inte vad det betydde. Trots Marie-Louise stilla växande gudstro, kände hon rädsla inför att gå på morgonbön och bibelstudium. Det kändes så främmande.
– Vi hade cyklar med oss så vi cyklade när det var kristna samlingar första dagen.
På grund av nyfikenhet kom de ändå med på en undervisning redan andra dagen som handlade om Guds plan för livet. 
– Efter det var allt annorlunda och vid kvällens ”te-snack” med tända ljus öste jag på med alla frågor som jag hade till de kristna på lägret likt en kulspruta. Svaren berörde på djupet.
– Varför har ingen berättat detta för mig? Jag har levt 30 år utan att någon har berättat detta för mig, tänkte Marie-Louise
Hon var besviken och grät hela den natten av saknad av Guds ord, att inte fått lära känna Herren. 
– Det var sorg i stora mått. 

Längtan efter nytt arbete

Väl hemma började Marie-Louise med make gå till kyrkan. Maken var inte lika övertygad, men efter ett och ett halvt år som Marie-Louise hade bett och lagt handen på honom så ofta hon kunde ville maken ta nattvarden med Marie-Louise
– Det kändes mycket stort. 
Båda var nu kristna. Efter några år fick de sitt tredje barn. 
Marie-Louise längtade efter att arbeta inom kyrkan och fick tips om en tjänst inom EFS. Redan på intervjun kände hon sig hemma och sa – här vill jag jobba.
Hon fick jobbet på deltid och fick använda sina gåvor helt fritt. 
– Det var ett roligt ansvar med konfirmander, konfirmandföräldrar, utbilda ledare, starta mammabarnverksamhet, studiecirkel i att fostra sitt barn i kristen tro, planera samt att genomföra påskvandring för skolbarn. 
– Påskvandringarna blev stor succé med mycket positiva reaktioner från barn och lärare. Gud inspirerade mig helt och hållet, jag hade aldrig gjort detta tidigare. Gud ska ha all ära för detta.

Vision om kristen skola

Några år därefter fick hon en vision om att starta en kristen förskola i Växjö. 
– Jag skrev ner min vision från Herren, planering, upplägg och idéer,
Den sändes in till Växjö kristna råd, vilket ledde till att hon var med hela vägen fram till uppstarten av den första kristna förskolan i Växjö. Idag finns fyra kristna förskolor i stan
Marie-Louise har upplevt själsligt helande efter vad hon har gått igenom. Hennes pappa var hård när hon var liten och andra oförutsedda och tuffa händelser gjorde ont och påverkade personligheten. Utöver depressionen har hon gått igenom en svår period av utbrändhet och skilsmässa. 
– Välsignad kristen själavård har betytt enormt mycket, särskilt genom rörelsen Helhet genom Kristus. 
– Herren har helat, förlåtit och upprättat mig. 
Marie-Louise har också blivit fysiskt helad från flera olika allergier. Hon troendedöptes som 40-åring på Hönökonferensen. Det gjorde även nuvarande maken på som hon är gift med sedan ett och ett halvt år. Han var också ett tydligt bönesvar.
– Gud ska ha all ära att jag lever, har en nära gudsrelation och är hel idag. Jesus har tagit mig genom allt och jag är lycklig, fri och trygg in i roten. Även vår bostad är ett bönesvar i detalj. Gud är så god. Bön har en otroligt stark kraft. Jag är så tacksam för allt.

En till artikel med Marie-Louise finns att läsa här på vår hemsida.

​PETTER ALLGULIN
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.