Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Monika var en sökare

Monika Ekström | 21 nov , 2019
När Monika Jensen råkade ut för en svår bilolycka kom tankar på meningen med livet. – Jag tänkte: ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, eftersom jag klarade mig så bra,” berättar hon för Inblick.
Monika_var_en_sokare
Monika Jensen växte upp i en medelsvensson-familj i Värmland på 50- talet. 
– På den tiden bad föräldrar barnabönen med sina barn, berättar hon. 
När Monika blev äldre och mamman slutade be med henne fortsatte hon på egen hand.
– Jag bad ”Gud som haver barnen kär” och gick i söndagsskolan. Lite senare flyttade familjen till Säffle där Monika fick arbete. 

Var sökare

I efterhand har hon förstått att hon var en sökare. Hon försökte hjälpa en tjej som hade problem, men kom till korta. I Säffle fanns en bibelskola som hade ett café och Monika förstod att hjälpen kunde finnas där. 
– Jag gick och lämnade flickan på det kristna caféet. Hon kom till tro på Jesus och hennes bror också. 
Ungefär samtidigt var Monika med om en svår bilolycka och hamnade på lasarettet. Hon klarade sig bra mot alla odds. På lasarettet skötte personalen om henne och allt läkte fint. 
– Jag tänkte. ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, när jag klarade mig så bra”. 

Blev sur

Monika blev utskriven på en söndag, vilket var ovanligt. Hon började följa med tjejen som mått dåligt till kyrkan. På caféet var det en kvinna som sa: ”Det är bra att du ber till Gud, men du måste be till Jesus också och be om förlåtelse.”
– Då blev jag lite sur, men den kvällen bad jag ändå på ett annat sätt.
Det var på den tiden ”Jesusfolket” var aktiva och hade möten runtomkring Säffle som i Åmål och Karlstad. Monika och hennes vänner åkte och lyssnade på dem. 
Sedan blev de själva en del av Jesusrörelsen och besökte kyrkor och talade på torg. 
– Vi talade med alkoholisterna på torgen. Det var full fart. 
– Jag har alltid velat hjälpa människor så jag kom in i det arbetet.
Hon fortsatte att gå på caféet och många kom till tro på Jesus. Monika och några andra nyfrälsta döptes i Pingstkyrkan. 
– Vi visste inte skillnaden på vanliga möten och församlingsmöten. Så plötsligt säger de i kyrkan att de har fyra nya medlemmar.
– Då var vi ett gäng som hade döpts och vi bara kom med i Pingstkyrkan. Det var min första kära pastor Göran Holm som är i gång än fast han är över 80 år. 
Monika hade sagt till pastorn att hon ville bli frälst, men ville fortsätta vara ute och dansa. Det skulle ordna sig sa pastorn. 
– Sedan var jag ute på en dans och det kom kristna som sjöng i pausen. Då kände jag att det är där, bland dem, som jag vill vara. Jag tror inte att jag var ute och dansade något mer efter det. 
Tillsammans med ett stort gäng som nyligen börjat tro på Jesus började hon på Mariannelunds folkhögskola i Småland. 
– Det var 1974 och det var helt fantastiskt. Det var väckelse i Sverige och 80 procent av eleverna på kristendomslinjen var nyfrälsta. 
– Många av dem är fortfarande ute i tjänst och vi träffas lite här och där. 
På folkhögskolan träffade Monika sin man Richard. De hade samma intresse och ville tjäna Gud utanför landets gränser.
– Richard kom till mig när jag låg på BB och berättade att vi fått en kallelse till Spanien. Jag sa att det inte var riktigt läge att svara. 
De bestämde de sig för att åka. Föräldrarna var inte glada när de skulle ge sig av till ett annat land med en nio månader gammal bebis.
– Nu kan jag förstå att de var oroliga.

Kom till Spanien

I Spanien kom det två mammor och knackad på deras dörr och undrade om församlingen kunde hjälpa dem med deras söner som var narkomaner.
– De hade tre söner var som alla tog droger. Richard tände till på idén. 
De började leta efter en lösning och så småningom kunde församlingen köpa en fastighet med ekonomiskt stöd från Sverige. 
De startade upp behandlingshemmet från början och många blev hjälpta. Familjen var i Spanien i tio år, de flyttade hem 1991, men boendet för narkomaner finns fortfarande kvar. 
När de kom till Sverige hade sonen Andreas blivit nästan elva år. 
– När vi ser idag, så har han inte tagit någon skada. Han har varit med och bildat församlingen SOS här i Malmö. Att vara missionärer och pastorer har sina baksidor, men han har valt den vägen ändå. 
Familjen flyttade inte direkt till Malmö efter utlandsvistelsen utan bodde först i Tenhult i två år och sedan lika länge i Bredaryd. 
Men när Richard fick en kallelse att vara pastor i spanska gruppen i Pingstkyrkan i Malmö tvekade de inte och flyttlasset gick till Dalaplan. Monika hade sett en annons i Evangeli Härold om Hyllieparks kristna äldreboende och tog kontakt med dem. 
– Sedan har det bara rullat på. Det var ett väldigt spännande jobb. Jag var i vården, men sedan hade vi ett projekt där vi skulle hjälpa långtidsarbetslösa och personer som gått in i väggen.
– Vi städade tillsammans och jag fick vara med och hjälpa och puffa dem i rätt riktning. Vi kunde hjälpa dem in i skola och arbete. Det var mycket invandrare. Eftersom jag bott i utlandet vet jag hur jobbigt det kan vara med ett nytt språk. 

Omsorg i småsaker

Sedan öppnade sig andra saker för Monika som Hela människans arbete. De arbetar mycket med kvinnor som far illa. Redan tidigt började hon med ”Klädhjälpen” som hade ett litet rum i kyrkan. Människor kom och lämnade kläder och hon lämnade vidare till de som hade behov. 
Klädhjälpen växer och de har fått mer och mer kontakt med kommunen.
– Kommunen hör av sig och vill ha hjälp: Har ni någon barnvagn? Har ni mammakläder? Har ni det och har ni det? 
– Vi har allt. En flyktingfamilj som kommer med två resväskor och sedan får en lägenhet behöver mycket. 
Redan i Spanien började Monika arbeta med kläder. Hur det började i Malmö kommer hon inte ihåg, men nu har de fått ett större rum i kyrkan och delar även ut mat. 
– Vi hämtar mat och delar ut; frukt, grönsaker och bröd. 
I 20 år arbetade Monika på Hylliepark och är nu pensionär sedan två år. 
– Jag försöker vara ledig på fredag, men det går oftast inte. Idag ska jag hjälpa till med att hämta en säng i Arlöv, berättar Monika på sin ”lediga” dag samtidigt som telefonen ringer. Hon lyssnar länge och svarar sedan på spanska. Sänghämtningen blev uppskjuten en halvtimme.
– Skönt då kan jag hämta andan en stund, säger hon.
Monika tycker att den största skillnaden med att vara troende är Guds omsorg i små saker. 
– Saker i vardagslivet bara lägger sig till rätta. Så har det varit många gånger. 
Hon förstår inte hur människor vågar leva utan Jesus när världen ser ut som den gör.
– Jag fattar inte hur folk som inte är kristna vågar leva, avslutar hon innan vi går ut på Möllevångstorget för att ta några bilder. Där är det full kommers. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019