Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Annmarie flydde från DDR

Kjell Andersson | 14 nov , 2019
Annmarie föddes i Tyskland innan kriget. Familjen var fattig och många gånger hjälpte Gud dem ur svårigheter. Hon märkte av antisemitismen. – Min klasslärare var en uniformerad SA-man till 100 procent. Disciplinen var stenhård. Inga judar fick gå i samma skolor som tyskarna, berättar Annmarie som senare kom till Sverige.
Annmarie_flydde_fran_DDR
Annmarie Ljunghe som idag är 92 år växte upp på 1930-talet i Tyskland med sina föräldrar och sin fem år äldre bror. Familjen bodde första åren i Kiel och Hamburg, men flyttade senare till Eisenberg i Thüringen i östra Tyskland. 
– Mina föräldrar var troende och för mig var det naturligt att växa in i Gudstron redan som barn, berättar Annmarie för Inblick. 
Hennes morfar hade en livsmedelsaffär och bad Annmaries pappa om hjälp på grund av att en affärskonkurrent fått ett ont öga till honom. 
– Pappa var snäll och vi flyttade och bosatte oss på andra våningen i samma hus som mina morföräldrar. Vi blev sedan kvar där, fortsätter hon. 
Under hela uppväxten levde familjen under väldigt fattiga förhållanden. Det var matbrist och svår hungersnöd. Ibland fick hon gå ut och tigga till sig grönsaker och potatisskal som de kokade upp, saltade och rullade ihop till små bollar som de åt.
– Pappa arbetade först som kontorist, men blev senare arbetslös. Jag minns många gånger att vi var utan mat och då kröp mamma och jag ner på knä och ropade till Gud. 
– Många gånger då vi bad till Gud ringde det på dörren bara tio minuter senare. Där utanför stod det helt okända människor, kanske var det änglar, som frågade om vi ville ha lite mat. Guds omsorg var påtaglig. 
När hon var 11 år dog mamman i cancer. 
– Det var för oss ett hårt slag och vi var mycket ledsna.

Kriget bröt ut

Ett år senare bröt kriget ut och Annmaries pappa fick rycka in som reservpolis när poliserna utkommenderades till fronten.
1933 tog Hitler och nazisterna över makten. Annmarie märkte tydligt av deras rasideologi och talet om ett judefritt Tyskland. 
– Min klasslärare var en uniformerad SA-man till 100 procent. De kallades också brunskjortorna. Disciplinen var stenhård. De räckte att man sa något till en granne, så blev man bestraffad. Inga judar fick gå i samma skolor som tyskarna.
En händelse som etsats sig fast i Annmarie är vad som hände med en judisk granne. 
– Han frågade om jag ville följa med honom hem. Där fick jag träffa hans föräldrar och mormor, berättar Annmarie under tårar. 
– Mamman hade bara en brödbit kvar. Hon delade den mitt itu och gav den ena biten till sin pojke och den andra till mig. Det var de sista de hade. 
– Dessa judar blev sedan piskade, fick löpa gatlopp och blev hämtade i bilar. Jag såg dem aldrig mer.

Fick smyga med tron

Annmarie var tolv år när Andra världskriget bröt ut och hörde hur flygplanen flög över huset. 
– När flyglarmet gick och sirenerna tjöt, fick min pappa rycka ut och då ville han att jag skulle gå ner i källaren. Där var det iskallt, inget lyse och inga möbler. Där fick jag sitta på en pall. 
– Flygplanen flög över där jag bodde och jag var rädd för bomberna. Dessbättre hände det inte så mycket i vår lilla stad med undantag av ett tillfälle då ett nybyggt höghus strax utanför staden blev bombat och åtta människor dog. 
Under kriget fick de ransoneringskort som gav rätt till tre brödskivor per dag, men ingen mjölk, inga ägg och inget kaffe. 
De fick smyga med sin kristna tro och åsikter. De var rädda för att bli avlyssnade, vilket det fanns fog för. En präst i kyrkan visade sig senare vara KGB-agent och i kyrkan fanns ett kassaskåp där de kunde förvara sina pengar. 
– Min pappa, som försökte spara och lägga undan så mycket han kunde, sparade också sina slantar där, eftersom han var en kyrkans man. 
Men KGB-agenten tog alla pengar och försvann. 
– Pappa förlorade hela sitt sparkapital. Politik vågade man inte prata om alls.
Kriget tog slut när Annmarie var 18 år. 
– I krigets slutskede kom amerikanerna in i staden. Vi blev glada att det var de och inte ryssarna som intog staden. 
– Men de stannade kvar bara i tre månader. En vecka innan förklarade de att de skulle lämna staden och lämna över den i ryssarnas händer. 
I efterhand fick de veta att gränsen skulle gå nära, lite väster om där de bodde. I överenskommelsen med de övriga ockupationsmakterna, där ryssarna var en part, skulle Thüringen ingå i den ryska ockupationszonen.

Hemliga koncentrationsläger

Först i krigsslutet fick hon höra om tyskarnas koncentrationsläger. 
– Det var mycket hemligstämplat under kriget. Men i krigsslutet började det pratas och viskas om detta. 
– Det var chockartat, men ingen vågade prata högt om det. Alla var fortfarande rädda.
Efter kriget började hon arbeta på en fabrik som tillverkade trähus åt Sovjetunionen. 
– Jag var utbildad till att ta hand om barn, men fick inte börja jobba med det. 
Fyra år efter kriget bildades Västtyskland, BRD, och Östtyskland, DDR. Annmarie bodde i DDR som var en kommuniststat med ryskt inflytande. Hårda krigsskadestånd belastade DDR och hungersnöden var svår. Hantverkarna hade svårt att utföra sina yrken då det inte fanns varor. Sedan tidigare var de vana vid att inte prata högt om politik. 
– Vi nämnde ingen vid namn utan man drog ett streck under näsan när man åsyftade en viss Stalin. Man fick inte heller lämna DDR utan tillstånd. Vi var starkt begränsade.
När Annmarie och flera kompisar i kyrkan blev kallade till polisförhör på grund av tron blev de rädda och började tänka på att fly. 
– Min pappa blev också rädd och fast att han inte ville att jag skulle fly från landet, så uppmanade han mig ”Nu är det dags för dig att lämna. ”

Flydde från landet

Hon skaffade en hemlig biljett och kyrkan hjälpte till med att ordna ett kristet pass med fotografi, men passet var inte giltigt. Detta var 1954. 
– Pappa hade ont om pengar, men gav mig fem mark och min mammas smycken. Det skulle komma att dröja många år innan jag skulle få återse min far. 
– Jag gav mig nu iväg ensam 27 år gammal. På perrongen stod en flicka som såg ut att vara i 15-årsåldern. Hon sneglade på mig men sade inget. 
– På tåget kontrollerades alla personer och väskorna genomsöktes. Jag stod bara några decimeter från närmaste person som genomsöktes, men vakten gick sedan bara vidare. Han var som blind. Han såg mig inte. Detta var ett Guds mirakel. 
På tåget mot Berlin satte sig flickan en liten bit ifrån Annmarie. 
– Vi vågade inte prata, men hon gjorde tecken till mig och viskade tyst till mig: ”När vi kommer till Berlin, följ mig!" 
De kände inte varandra och hon kunde omöjligen veta vart Annmarie skulle. 
– Jag förstod senare, att det var Gud som utsett henne till min hjälp. Hon var som en Guds ängel. 
Innan de lämnade gränsen mellan Öst- och Västberlin följde Annmarie efter henne.
– När de skulle kolla min väska och vaktens hand sträckte sig mot den, vände handen tillbaka plötsligt och försvann. 
– Flickan gick en bit före, vände sig om och tittade på mig och gick sedan in i en vagn längre bort på nästa tåg. Jag följde efter. 
– Hon visste med Guds hjälp vart jag skulle ta vägen medan jag själv inte visste något alls. Nu var jag i Västberlin. 
I Västberlin fick hon genomgå tuffa förhör. Hon flögs till Västtyskland och blev sjuk på grund av stress och anspänning och hamnade på sjukhus. En kort tid senare ordnade hennes farbror en biljett över till Sverige och Malmö. Därefter åkte hon vidare upp till Stockholm, där hennes faster bodde. 
– I Stockholm träffade jag senare min blivande man, som jag gifte mig med och fick flera barn tillsammans med. Gud har varit med mig hela tiden trots alla svårigheter jag mött. 
Skillnaden mellan att bo i Sverige och Tyskland var stor. 
– Den var total! Från att vara kontrollerad till att vara fri. Det var ingen brist på mat och jag kom till ett vackert land. Jag är fylld av tacksamhet till Jesus.

Först 1990 blev Tyskland ett enat land igen. Vad kände du när det blev en återförening?

– Jag blev väldigt glad. Det var mitt hemland och visst kändes det konstigt att man där nu fick säga vad man ville utan att vara rädd.
Sedan 1984 bor hon i Småland och har fått vara med om mycket i sin vandring med Gud. Hon hade tjocktarmsinflammation som läkarna inte kunde göra något åt. 
– Jag fick ständigt besöka toaletten och kunde inte äta vad som helst. Men på ett möte kom en pastor ned och profeterade om mina problem. 
– Jag räckte upp min hand och han bad för mig. Det var som änglasång och från den stunden blev jag fullständigt helad. 
Vid ett annat tillfälle gick hon och ramlade och bröt nyckelbenet på fyra ställen. Hon låg på lasarettet och fick mycket morfin. 
– Då ringde jag till Kanal 10 och lade fram mig som böneämne. Dagen efter kände jag ingenting. All smärta var borta. 
– Min son blev också helad i sitt knä och detta ledde honom till frälsning. Flera andra helanden har jag också fått uppleva.
Trots många svårigheter i livet är Annmarie glad och positiv. Livserfarenheterna har påverkat beroendeställningen av Gud. 
– Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan Jesus och himlen. Jag är fylld av tacksamhet för allt som Jesus gjort för mig.

Vad tror du att det beror på att Sverige idag är så sekulariserat?
– Det beror mycket på de som har styrt landet. Man har velat avkristna Sverige. Idag vill man ta bort mycket av alla kristna inslag. Många ungdomar idag mår dåligt i sin själ och ser inte någon framtid. 
– Detta beror på avsaknaden av Jesus. Livet är inte guld och gröna skogar för någon människa. Det finns alltid något som påverkar vår själ. Men ett dagligt umgänge med Jesus kan dock förändra allt.
K​JELL ANDERSSON
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.