Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Än idag syns skillnader mellan öst och väst

Robin Olsson | 14 nov , 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
An_idag_syns_skillnader_mellan_ost_och_vast
En kamrat till Gerald tog första bästa flyg från Hamburg till Berlin för att med egna ögon se när muren föll. 
– För oss som var i Västtyskland var det inte lika stor livsförändring som det var för dem i DDR. 
– Över en natt blev DDR åter en del av ett enat Tyskland och medlemmar i både Nato och EU. 

Från DDR till BRD 

Gerald Schülke föddes efter Andra världskriget i staden Leipzig i dåvarande DDR, Deutsche Demokratische Republik. Andra världskrigets segrarmakter USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen delade upp Tyskland i fyra zoner, av de tre västmakternas delarna skapades Västtyskland, BRD (Bundesrepublik Deutschland) med Bonn som huvudstad emedan den sovjetiska zonen med deras del av Berlin skapade DDR.
– DDR var i stort sett styrt från Moskva och existerade från 1949 fram till Tysklands återförening den 9 november 1990, berättar han. 
Gerald och hans familj lämnade DDR vid påsktiden 1961, fyra månader före Berlinmuren började byggas. 
– Vi tog tåget från Leipzig till Berlin, väl framme i Berlin tog vi kollektivtransport från öst till väst, det var ganska enkelt före muren, och så vidare med flyg till Hannover.

Minns flykten

Flykten från det kommunistiska DDR minns han mycket väl. Geralds mamma var revisor och hans far elektriker och han bodde och jobbade redan i Västtyskland, i det industritäta Ruhr-området utefter floden Rehn. 
– Min mamma ville att vi barn skulle gå i en bättre skola, den socialistiska enhetsskolan i DDR var i mångt och mycket lik den svenska, där alla elever skulle lära sig samma saker, i samma takt oavsett förutsättningar och intressen, berättar Gerald som även bott i Sverige. 
När familjen hörde rykten om ett delat land kom tankarna på att fly. 
– Vi hade hört rykten om att Walter Ulbricht, ledaren i DDR, hade planer på en mur och därför lämnade vi i tid. 

Ulbricht och Honecker 

Det kommunistiska enhetspartiet, Socialistische Einheits Partei (SEP) styrde DDR från dess grundande fram till murens fall.
– SEP kom att neka befolkningen frihet att resa till väst, efter klara direktiv från Moskva. De ledande personerna var ordförandena Walter Ulbricht och Erich Honecker.
– Ulbricht var en enkel människa, en hantverkare styrd av Moskva och han var ansvarig för byggandet av Berlinmuren.
Enligt Gerald lovade Ulbricht och Honecker, som var en djuplodande ideologisk kommunist folket guld och gröna skogar, men kunde inte leverera. 
– DDR kunde inte konkurrera ekonomiskt och på så vis skapades ett missnöje som blev dess fall. 
– Ville familjen ha en bil fick de beställa en Trabant till sina barn när de började förskolan, då kanske de var levererade i tid till 18-årsdagen. 

Stora skillnader

Än i dag, 30 år efter murens fall och 29 år efter Tysklands återförening, hävdar Gerald Schülke att skillnaderna mellan öst och väst går att se med blotta ögat. 
– Industrierna är enklare, jordbruken mindre, husen annorlunda och mentaliteten annorlunda.
Han antyder att detta även ger utslag rent politiskt genom att fler och fler i det gamla öst röstar på det av många ansedda fascistiska AFD, Alternativ för Tyskland. 
– Folk i gamla Östtyskland har fått det bättre men är fortfarande präglade av att under 40 år levt i en kommunistisk diktatur. Idag röstar dock många av dessa på AFD och de får mellan 20-25 procent av rösterna i gamla öst. 
Landet har dock försonats på många sätt och blivit en stark aktör i Europapolitiken. 
– Konrad Adenauer var en bra Förbundskansler för Västtyskland och han skapade fred mellan Tyskland och Frankrike. Idag tänker man inte på det men då var fiendskapen stor, men han och Charles De Gaulle gjorde en stor insats för Europa.
– Adenauer gav också starkt stöd till staten Israel. Vi gjorde mycket ont mot judarna och vi har ett stort ansvar att hjälpa dem nu i både ord och handling.  

Stor uppmärksamhet

Gerald berättar att murens fall uppmärksammats på många sätt, främst i TV och tidningar där det skildras hur det enade Tyskland vuxit fram.
– Gorbatjov var i Östberlin när de firade 40-årsjubileum, några dagar före murens fall, då sa han till Honecker; “Den som inte reagerar i tid kommer för sent i livet”. 
– Honecker ville dock visa hur fint DDR var,  medan Gorbatjov var på väg att förändra Sovjetunionen. Honecker ville leva kvar i det gamla och han kom för evigt “för sent”, avslutar Gerald. 
Gerald har arbetat med IT hela sitt liv och bott i Sverige. 1999 arbetade han på kärnkraftverket Ringhals. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019