Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

30 år sedan Berlinmuren föll

Ruben Agnarsson | 14 nov , 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
– Det är väldigt vemodigt på något sätt, svarade Jörn Donner på programledaren Jarl Alfredius fråga i SVT Aktuellt om vad han tyckte om Berlinmurens fall när nyhetsprogrammet precis hade skildrat euforiska glädjescener i övriga Europa efter att muren hade fallit.
– I Sverige var reaktionen negativt häpen, konstaterar Svante Winqvist, som har en bakgrund i militära underrättelsetjänsten och har forskat om Stasis verksamhet i Sverige.
Han var verksam i IB (ska inte blandas ihop med IB03 som leddes av socialdemokraternas partikansli) och har bland annat gett ut rapporten ”DDR:s underrättelsekontakter i Sverige” för föreningen Sverige öga och öra.
Svante Winqvist nämner om en konferens i Potsdam i februari 1990 där det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri och den östtyska motsvarigheten IPW till och med försökte rädda kvar DDR som egen stat. Svante Winqvist beskriver Sipri som en sorts hjälpplattform för östligt spionage.
– Det satt en Stasi-spion i Sipris styrelse, Karlheinz Lohs. Han var Stasi-spion sedan 1960, jag har fått ut hans akt från Stasi-arkivet, fortsätter han.

Partitrogna

IPW hade enligt Svante Winqvist många Stasi-medarbetare, de jobbade för DDR:s centralkommitté och bestod av ett nätverk av partitrogna personer i Gorbatjov-falangen.
– IPW förespråkade nedrustning, precis som Palme-kommissionen och en rad andra institutioner i Sverige och Finland, liksom Fredsforskningsinstitutet i Hamburg. Det var samma resonemang som valsade runt i alla dessa institutioner.
– Stellan Arvidsson och andra svenskar inom den utrikespolitiska delen av socialdemokratin  investerade sin politiska trovärdighet i detta utifrån en naiv tro att DDR gick att rädda genom marginella justeringar, summerar Svante Winqvist och nämner samtidigt avhoppade KGB-spioner som beskriver hur glasnost och perestrojka egentligen var en skenmanöver.
– Det är en rimlig hypotes, fortsätter han och citerar Dmitrij Manuilskij, sovjetisk politiker och diplomat, som redan på 1930-talet talade om att en gång i framtiden ”sjösätta den mest spektakulära fredsrörelsen någon skådat. Det kommer att bli elektrifierande ouvertyrer och aldrig förr sedda eftergifter. Kapitalistländerna, dumma och dekadenta, kommer att medverka till sin egen undergång… Så fort deras gard har sänkts, skall vi slå dem med vår knutna näve!”

Dubbla budskap

Svante Winqvist beskriver hur det skedde en gigantisk uppbyggnad av sovjetiska kärnvapen fram till mitten av 1980-talet, samtidigt som fredsrörelser i västvärlden som infiltrerats av Sovjet drev ensidiga nedrustningkrav mot väst.
– Palme-kommissionen var ett uttryck för den här gråtmilda pacifismen. Visst, en faktisk nedrustning skedde på 1990-talet, men när Ryssland började upprusta igen hann västvärlden inte alls med, betonar han.
Vladimir Putin var KGB-agent i östtyska Dresden 1985-1990. I fjol hittades hans Stasi-ID.
– I kaoset som uppstod år 1989 motade Putin bort en folkmassa i Dresden, med hänvisning till att KGB-kontoret var sovjetiskt territorium. Han gick dessutom i smyg till Stasi-högkvarteret och räddade undan Stasis pärm med KGB-kontakter i Dresden.
– Han rekryterade dessutom en sovande rysk Stay behind-grupp i Tyskland där ledaren förrådde honom och några år senare gick till den västtyska underrättelsetjänsten. Putin var en djärv person som blev besviken och upplevde sig sviken. Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Svante Winqvist när han analyserar utvecklingen i dagens Ryssland.

Romarrikets fall

Bo Theutenberg var professor i folkrätt på Stockholms universitet, samt folkrättsexpert på såväl UD som Försvarsstaben, på 1980-talet.
Samma dag som Berlin-muren föll avtackades han på Försvarsstaben och jämförde i sitt tacktal med det som just då skedde med när Romarriket föll år 476.
– Den historiska dimensionen var att Sovjetimperiet höll på att ramla sönder inför våra ögon. Här hemma i Sverige tyckte man inte alls om att Berlinmuren föll. Här i Sverige betraktades DDR som en intressant och vänligt sinnad stat som vi hade samarbeten med på bland annat nedrustnings- och utbildningsområdena, säger Bo Teutenberg.
– Östtyskland var något av ett mönstersamhälle för det socialistiska Sverige som då växte fram och Stasi och KGB höll Sverige i ett järngrepp. Infiltrationen och desinformationen var enorm från 1960-talet ända fram till våra dagar.
– Ledaren för vänskapsförbundet Sverige-DDR, biskop Lars Carlzon, var rent av ledsen över att muren hade fallit. Det fanns ett önsketänkande om att detta snart skulle rätta till sig.

Farlig tid

Bo Theutenberg lämnade UD åren 1986-1989 i protest mot UD:s eftergiftspolitik gentemot Sovjet. En avgörande faktor var att han blev underminerad av kabinettssekreterare Pierre Schori när han skulle förhandla med Sovjet.
Bo Teutenberg hjälpte istället Lettland att kasta ut kommunismen när de behövde en tuff förhandlare mot Sovjet vid Baltikums frigörelse.
– Det kunde jag inte göra i Sverige, jämför han och konstaterar att Sverige har spelat en viktig roll för att hålla socialismen vid liv och hjälpa Ryssland till att återfå sin roll.
– I dag kan man fråga sig vad som egentligen hände. Var det en planerad nedgång i Sovjetväldet för att invagga väst i tron att Sovjet fallit och att den militära kapaciteten var ofarlig? Många köpte den bilden, inte minst Sverige, säger Bo Teutenberg och beskriver hur KGB bjöd in sina västliga motsvarigheter till KGB-högkvarteret i Moskva i början av 1990-talet.
– Putin hade en plan hur man skulle återuppväcka Sovjets kraft och styrka, inklusive underrättelsetjänsterna. Det som man trodde var borta har nu kommit tillbaka med full kraft. Vi har hamnat i en situation som är nästan lika illa som under Sovjetperiodens allra farligaste tid, avslutar han.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.