Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Livet vände för Roger och Lilian

Anna-Karin Selström Lundin | 24 okt , 2019
På ett nött trappsteg sitter Lilian Hansen och njuter av solens strålar mot sin solbrända hud. Hon blundar mot solen trots sina stora solglasögon och ett lugn strålar om henne. Så händer det. Ansiktet spricker upp i ett leende som når hela vägen till ögonen. Anledningen till hennes leende kommer gående längs med en gata i stadskärnan i Piteå. Han heter Roger Lind.
Livet_vande_for_Roger_och_Lilian
För några år sedan befann sig Lilian Hansen i ett mörker som präglades av alkohol och psykisk ohälsa. Känslan av att inte passa in någonstans och känslan av ensamhet gjorde att hon började döva sig med hjälp av alkohol. 
– Det fanns ingen plattform eller botten att stå på i mig själv. Alkoholen fick bli en del i att försöka hålla mig ovanför ytan. Jag var rädd, ängslig och hade mycket ångest, säger Lilian. 
Livet präglades av alkohol och terapi av olika slag för att kunna känna ett slags lugn, men inget av det hjälpte för Lilian. Träning har alltid varit en del av livet, vilket även det har varit en del av att hålla sig ovanför ytan. På gymmet fick hon kontakt med en kvinna och berättade om sin kamp. Kvinnan tog upp telefonen och slog ett nummer till en pastor i en kyrka i Piteå.

Besökte gudstjänster 

– Hennes uppmaning var att jag skulle ringa honom på en gång, vilket jag gjorde. Vi fick kontakt och jag började på samtal. Jag började även gå på gudstjänster och sög in allt som sades. 
För första gången i livet kunde hon spegla sig i något och kände att hon dög som hon var. 
– Guds kärlek forsade över mig. Budskapet att jag dög som jag var kom till mig och jag kände mig fullkomligt älskad för första gången någonsin. Det var en kärlek som inte finns i mänsklig kraft, säger Lilian.  
Känslan höll i sig i några månader, men alkoholen tog överhand, även om vissheten fanns kvar. Viljan att sluta dricka fanns och hon försökte skaffa hjälp men den var inte rätt. Hon beskriver det som att hon var kidnappad av missbruket. 
För Roger Lind blev alkoholen ett sätt att döva känslan av att inte känna sig som alla andra, att inte passa in. Under hela sin barndom hade han känt sig utanför och aldrig känt att han passat in någonstans. Han jämförde sig hela tiden med andra människor. 

En livslögn

– Jag växte upp som ensambarn och jag har alltid fått höra att det är så synd om mig. Till slut blev det min livslögn och jag mådde som bäst när jag var ensam, säger han. 
I de tidiga tonåren provade han alkohol för första gången. Han beskriver det som att den saknade pusselbiten föll på plats. 
– Jag trodde att jag förstod vad livet gick ut på. Efter två öl så kände jag mig som alla andra, säger Roger. 
Det skulle se bra ut mot omvärlden och alkoholen hjälpte till att bygga upp fasader och masker. Han beskriver det själv som att han varit en liten pojke hela sitt liv. 
Senare i livet träffade han en kvinna, gifte sig och fick barn. Förväntningarna om familj, hus och stuga blev verklighet. I och med detta fick han arbeta mycket för att ha allt som han förväntades att ha. Alkoholen var en del av livet hela tiden och när äktenskapet till slut havererade och hans pappa gick bort så stannade livshjulet. Där och då tog missbruket över livet totalt. 
– Människor i min omgivning försökte prata med mig om det dysfunktionella i att tro att alkohol är lösningen på livets problem. Jag fick höra att om jag är kvar i missbruket, så kommer jag snart sitta med en pistol mot huvudet, säger Roger och för handen upp till korset som hänger i kedja runt halsen. 
De orden blev något av en vändpunkt för honom och han bestämde sig för att flytta från Arvidsjaur. Flytten gick till Piteå och i maj 2016 klev han för första gången innanför dörrarna hos Anonyma Alkoholister. 
– Det känns som att jag föddes för tre år sedan. Helt plötsligt var jag nykter för första gången på många, många år, säger Roger. 
Roger säger att han innan dess inte förstod att det var Gud han behövde, men Gud började sy igen hålet i bröstet bit för bit. Det hålet som han tidigare försökt fylla med alkohol och mycket annat, utan att lyckats. 

”Livsavgörande att tro”

– För mig var det helt livsavgörande att tro på Jesus. Jag levde i en lögn och han var sanningen. Det är stort att ha kommit åt sanningen. Med Jesus är man inte ensam längre. Det hjälper mig att han vet vad jag tänker och säger. Han vet allt nu och då rätar det upp sig, säger Roger. 
Han säger att det är just Jesus som hjälpt honom, när alla vetenskapliga knep inte gjort det. 
– Detta var sista anhalten innan man var på väg att lämna in. Jesus upprättar människor och jag känner en sådan tacksamhet. Det är en viktig milstolpe i mitt liv att veta att jag är förlåten. Det ligger en sådan stort kraft i förlåtelsen och i tacksamheten över den. Nu har livet börjat på riktigt. Innan levde jag inte, säger Roger. 
Roger var sjukskriven från sitt arbete och började träna på ett gym inne i stan. Där fick han syn på Lilian. Men han vågade inte höra av sig till henne förrän efter några månader. 

”Kände mig dum”

– Jag ville göra det men jag kände mig så dum. Först efter ett halvår som nykter tog jag mod till mig, säger Roger. 
En kväll satt Lilian hemma och bad i sorg och förtvivlan om ett konkret sätt att ta sig ur sitt missbruk. Det plingade till i telefonen och det var mannen som hon sett flera gånger på gymmet som hörde av sig. Han undrade om hon ville ses och fika. Den mannen var Roger. På deras andra träff berättade han nervöst att han gick på AA-möten och var nykter alkoholist. 
– Han berättade om sitt liv och jag förstod där och då att Roger var svaret på mina böner och min väg ut ur missbruket. Jag kände en sådan tacksamhet, säger Lilian. 
– Uttrycket ”om sanningen ska fram” kan vara ganska obehagligt och skrämmande. Men det ledde oss rätt, säger Roger. 
Idag är båda nyktra och Roger har en fungerande relation med sina barn. Och i juli i år gifte sig paret. Vägen till kärlek har varit krokig men till slut har de landat hemma hos varandra. Båda ser på allt det som hänt som ett Guds verk. Att han vägledde dem och de tog emot hans hjälp. Allt är hans förtjänst. 
– Det var krokiga vägar i livet tills jag träffade Roger. Med honom känns det lugnt, tryggt och kärleksfullt. Precis som med relationen med Gud och Jesus. Vi delar både tro och ett förflutet med missbruk och samtalen blir på ett djupare plan. I relationen till Gud och varandra har vi kommit hem. På alla plan, säger Lilian och tar Rogers hand. 
ANNA-KARIN SELSTRÖM LUNDIN 
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.