Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Tommy Lilja ville bli konsertpianist

Monika Ekström | 17 okt , 2019
Tommy Lilja ville bli konsertpianist, men planerna grusades. Istället fick han vikariat som musiklärare på skolan som han i princip blivit utsparkad ifrån i åttan. Sedan sökte han in på Lärarhögskolan där han träffade två troende tvillingar. – De hade något som attraherade mig. Jag visste inte ens vad en att frikyrka var och inte att det fanns en pingstkyrka i lilla Sölvesborg, berättar Tommy för Inblick.
Tommy_Lilja_ville_bli_konsertpianist
Tommy Lilja är uppvuxen i en sekulär arbetarfamilj i Valje utanför Sölvesborg. Familjen gick bara i kyrkan när det var dop, begravning eller konfirmation. Han betonar att uppväxten var fin. 
– Jag hade en väldigt lycklig ungdomstid och i Valje var det massor med barnfamiljer. Jag var aldrig ensam, berättar Tommy.
På högstadiet tyckte han att det hände för lite på lektionerna och såg själv till att det hände något. Det resulterade i att han slutade skolan redan efter åttan. 
– Jag var en svår elev så jag slutade skolan i förtid. Jag gick aldrig nian, fortsätter han. 
Det var på 70-talet och arbetsmarknaden var god. Tommy hade flera jobb, bland annat på Favör i Bromölla, men när butiken gick i konkurs behövde han annan försörjning och blev erbjuden ett vikariat på skolan som han i princip blivit utsparkad ifrån. Då var han runt 19 år. 
– Till lärarnas förskräckelse fick jag vikariat som musiklärare! Det var busiga elever och passade mig perfekt, de var som jag.

Ville bli pianist

Tommy hade en dröm om att bli konsertpianist. När han insåg att drömmen inte skulle gå i uppfyllelse var han runt 23 år och på väg att stämpla ut. På dörren till arbetsförmedlingen fanns ett erbjudande att stämpla och samtidigt läsa in gymnasiet. 
– Varför inte, tänkte jag? Jag läste in en treårig linje på ett och ett halvt år. 
En lärare hade sagt: "Alla kan få bäst betyg. Det tar bara längre tid för vissa." Det tog Tommy fasta på och fick toppbetyg trots dåligt självförtroende vad gällde studier. Efter examen funderade han återigen på vad han skulle syssla med. Han ville inte flytta. 
– Vi arbetarfamiljer flyttar inte. Så jag sökte in på lärarhögskolan i Kristianstad som ligger på pendlingsavstånd. 
Där träffade han tvillingarna Håkan och Chris som var med i Missionsförbundet i Sösdala. Det var första gången i sitt vuxna liv han träffade kristna människor som trodde på Gud.
– De hade något som attraherade mig. Jag visste inte ens vad en att frikyrka var och jag visste inte att det fanns en pingstkyrka i lilla Sölvesborg. 
Det blev många diskussioner i högskolans café. Tommy var i det närmaste ateist och väldigt mycket åt vänster politiskt sett. 
Tommy berättade för tvillingarna att han läst Bhagavad Gita. Han tyckte det var bra gjort. 
– Typiskt sekulärt tänkande. Man drar allt som handlar om religion över samma kam. 

Blev arga

Tvillingarna blev i det närmaste arga och tyckte inte att han skulle läsa sådant. De frågade om Tommy hade bett någon gång. 
– Jag ljög som vanligt och sa att jag inte bett. Pröva det! Uppmanade de mig. 
Tommy, som på den tiden var på väg att tävla i body building, skämdes när han i sin ensamhet skulle be.
– Jag böjde knä hemma vid min säng och generades.
Han kunde inget från Bibeln förutom ”Den som söker mig ska finna mig.” 
– Om du finns så vill jag att du finner mig, sa jag till Gud. Ingenting hände. Jag reste mig upp och kände mig ännu mer löjlig.
En tid efter började Tommy få mardrömmar om att djävulen jagade honom. 
– Det var märkligt för jag trodde inte på honom.

Ett starkt ljus

En natt på våren när Tommy var runt 28 år kom ett extremt starkt ljus in i rummet.
– Ljuset var starkare än solen. Det var fantastisk att titta i och det talade till mig. Jag visste direkt att det var Jesus. Och där hände något. Tron på Gud och Jesus flyttade in i mitt liv.
Kvällen innan hade han varit ateist, men när han vaknade på morgonen hade en sanning fötts på insidan att Gud finns och att Jesus är hans son. 
– Det var samme Tommy, men nu tänkte jag på mig själv som troende. 
Han gick inte till kyrkan, men efter något år när han arbetade som rektor på en skola i Sölvesborg kom en speciallärare dit som var kristen. Hon ville att han följde med till kyrkan. 
– Jag ville absolut inte, men det kändes genant att säga att jag som var kristen inte ville gå till kyrkan.
Därför följde han med till Pingstkyrkan i Sölvesborg. Läraren var gift med pastorn visade det sig. Tommy tyckte kyrkbesöket var som att flyttas tillbaka i tiden.
– Det var torrt och oinspirerande. Men det var något som hände och efter någon söndag var jag där igen. 
Ganska snabbt blev han andedöpt. Han gick inte på söndagsgudstjänsterna, men på bönemötena på onsdagskvällarna. 
– Det var kamp. Jag körde fram och tillbaka utanför kyrkan innan jag gick in. 

Läste teologi

Tommy började läsa en distanskurs i Gamla testamentet vid ett universitet i USA. Sedan gick han hela utbildningen och har en kandidatexamen i teologi. Sedan hände livet igen. Tre år efter att Tommy döpts slutade pastorn i Sölvesborg pingstförsamling, hastigt. 
– En äldste fick för sig att Gud sagt att de skulle tillsätta mig som pastor. Många tyckte det var fel och jag hade personligen aldrig själv tillsatt någon Tommy Lilja. Jag visste egentligen inget om hur en frikyrka fungerade. 
Men Tommy blev pastor och startade en ettårig bibelskola, missionsarbete, egen tidning, och så vidare.
I och med att Tommy fick en tro ändrades inriktningen på livet. 
– Antigen är det som Jesus säger sant och då handlar det om hur långt man kan ta livet med Jesus, eller så kan man återvända till det gamla livet. För mig finns inget mittemellan. 
Som ny i kyrkan och efter dopet längtade han tillbaka till det gamla livet, liksom israelerna på flykt från Egypten. De saknade rödlöken, vitlöken och maten. 
– Jag tänkte: "jag blir snart gamla Tommy igen". Det är som Paulus säger: "vi är frälsa av nåd, det är Guds verk och hans väg i oss, vi kan inte berömma oss själva. I mig själv hade jag nog gjort något annat. Det var Gud i mig som tog över. 
Tommy tror att Gud alltid varit med honom.
– Jag tror att Gud på något sätt finns i våra liv. Som Paulus säger: Han utvalde oss innan han skapade världen. Han kallade oss i moderslivet och när tiden var inne uppenbarade han sin Son för oss så vi kunde ta emot Jesus. 
– Olika saker drev på mitt liv i en bestämd riktning. När man låter livet hända så finns Jesus där i verkligheten.

Osannolikt liv

Tommy tycker att hans liv är osannolikt när han tittar bakåt. 
– Vid olika korsningar i livet har livet hänt! Utan min påverkan har det gått i en riktning som har lett till något annat och som i sin tur lett vidare till något annat.
Tommy har lätt för att bli engagerad och när han ser behov vill han hjälpa. Ibland tycker han att livet rusar fram och att projekten bara avlöser varandra. Han berättar att en dag i en helikopter i Nepal stannade tiden. 
– Jag satt i en helikopter i Himalaya, det var min helikopter, mitt tv-team, min crusade, mina medarbetare och mitt projekt, och jag tänkte, ”Hur hände det här?”
I sin senaste bok skriver Tommy: 
"Hade jag själv fått bestämma hade jag förmodligen jobbat på pappersbruket som min far gjorde, det var ett gott liv. Jag kan egentligen inte hjälpa det jag gör idag därför det är inte jag som gjort det. Jag kan inte ens tycka att jag är duktig, just därför att det är livet som genom tillfälligheter fört mig dit jag är idag." 
– Livet hände! Livet gör vad livet gör, det är det som är livet. Det finns saker som man inte kan förbereda sig på, som en kronisk sjukdom, eller att ditt barn är med om en olycka eller att din fru blir sjuk och dör. Livet bryter fram en egen väg i våra liv, avslutar Tommy Lilja. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.