Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

24 barn är försvunna från Norrköpings skolor

Göran Jacobson | 17 okt , 2019
När skolorna i Norrköping startade upp höstterminen i augusti visade det sig att 24 elever saknades. Det handlar om flickor som blivit bortförda av sina föräldrar till andra länder för att giftas bort eller könsstympas men även om pojkar som skickas iväg på ”uppfostringsläger” på grund av att de har blivit försvenskade. Nu vill Norrköpings kommun inleda samtal med andra aktörer i syfte att motverka att barn förs bort från skolorna i Norrköping.
24_barn_ar_forsvunna_fran_Norrkopings_skolor
Problemet med skolbarn som är försvunna när det nya skolåret drar igång efter sommarlovet har blivit en följetong de senaste åren i svenska skolor. När höstterminen startade i augusti i Norrköping visade det sig att 24 elever var försvunna. Förra året saknades 14 elever i Norrköpings kommun efter sommarlovet. En del kom tillbaka efter en tid, andra inte.
– Helt oacceptabelt, säger kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) till Inblick.
Enligt Kikki Liljeblad kommer inte de flickor som gifts bort tillbaka, men flickorna som könsstympats och pojkarna som skickats på ”uppfostringsläger” kommer tillbaka. Dessa mår fruktansvärt dåligt.

Kommunen jobbar aktivt

Kommunalrådet säger till Inblick att kommunledningen jobbar aktivt i syfte att förhindra att fler skolungdomar försvinner från Norrköpings skolor. Hon nämner ett flertal exempel på detta.
– Skolsköterskor och kuratorer lyfter återkommande frågor kring hedersrelaterat våld och förtryck där könsstympning, uppfostringsresor och barn och tvångsäktenskap ingår, säger Kikki Liljeblad.
– Förskole- och skolpersonal får återkommande utbildning för att kunna identifiera våra barn och elever som lever i en utsatthet. Socialtjänsten erbjuder klargörande samtal på skolan och det görs en bedömning utifrån ålder och mognad, fortsätter hon.
– BVC, öppna förskolor, mobila förskoleteamet genomför samtal med föräldrar och barn. Kommunen har utbildningar på språkintro och Svenska för invandrare för att nå föräldrarna. När barn och elever vet att vi kan hjälpa dem så är det lättare att berätta.

Tidiga insatser

Den konsultativa gruppen mot våld är ett annat exempel på motåtgärder, där kommunens samordnare, socialkontoret samt hälso- och sjukvården ingår. Syftet med denna grupp är att alla som arbetar med barn ska kunna komma tidigt och dra ett ärende anonymt. Sedan ska den berörda personalen få stöd i sitt fortsatta arbete, så att insatserna kan sättas in så tidigt som möjligt. 

I en intervju med SVT Öst i september nämnde du om tankar på att inleda samarbete med andra aktörer för att förhindra att skolbarn förs bort från Norrköping. Hur konkretiseras ett sådant samarbete? Vilka andra aktörer samtalar du med i frågan?
– Vi jobbar just nu med att förbereda en hearing med många olika parter, både från kommunen, myndigheter och civila samhället. Tanken är att ses, lyssna på varandras erfarenheter och kompetenser för att ge exempel på hur olika instanser arbetar och hitta sätt att jobba tillsammans och hitta nya idéer. 
– Tanken är också att identifiera var vi brister och eventuellt och komma med förslag på beslut som vi politiker i kommunen kan ta men också förändra arbetssätt, säger Kikki Liljeblad, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Unga pojkar skickas på 
”uppfostringsläger” utomlands'

Enligt interna dokument som skickats till Utrikesdepartementet (UD) från den svenska ambassaden i Nairobi i Kenya har det blivit allt vanligare att unga svenska pojkar, de flesta från utsatta områden, av sina föräldrar skickas på ”uppfostringsläger” i Kenya eller Somalia. Orsaken kan vara att föräldrarna upplever att sonen har blivit försvenskad eller fastnat i kriminalitet. 

Enligt Svenska Dagbladet, som tagit del av ett flertal interna dokument som har skickats från den svenska ambassaden i Nairobi till UD i Stockholm, har det blivit allt vanligare med så kallade ”uppfostringsläger” i Somalia och Kenya. Detta fenomen kallas för ”dhaqan celis”, vilket på somaliska betyder ”åter till kulturen”.

Blivit försvenskade

Det handlar om att föräldrar som upplever missnöje med sina söner på grund av att de slutat följa familjens kultur och blivit försvenskade, förlorat familjens ursprungliga språk, fastnat i kriminalitet, börjat med droger eller blivit förälskade i svenska flickor skickar iväg sina pojkar till dessa läger i hemlandet.
Inledningsvis luras ungdomarna till att tro att de ska få åka iväg på semester, men vid ankomsten till familjens ursprungsland beslagtas deras pass och därefter överlämnas de till släktingar eller blir inlåsta dygnet runt på fängelseliknande institutioner där de löper risk att bli utsatta för både psykiskt och fysiskt våld. I värsta fall riskerar de även att kedjas fast.

Utsatta områden

Under 2018 kontaktades den svenska ambassaden i Kenya av ett tjugotal ungdomar som berättade att de lurats i väg från Sverige på så kallade uppfostringsresor. Under det nuvarande årets fem första månader hade ambassaden kontakt med tolv svenskar. Hälften av dem hade lurats till Kenya och hälften till Somalia.
Det har visat sig att en majoritet av de unga personerna är hemmahörande i svenska områden som polisen klassar som ”särskilt utsatta”, samt att socialtjänsten har haft kännedom om de aktuella familjerna i mer än hälften av fallen.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
34_fall_mot_Barnevernet_upp_i_Europadomstolen
nov 07, 2019
Europadomstolen har nu tagit upp 34 ärenden där norska Barnevernet granskas. Det visar att domstolen prioriterar frågan och har stött på ett dysfunktionellt system som behöver ändras, menar Marius Reikerås, som tillsammans med en fransk advokat biträdde Trude Lobben, som nu i september vann mot Norge i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.
eBlick
okt 17, 2019
Liberalerna vill ändra ordet samvetsfrihet till vårdvägran och skriva in det i hälso- och sjukvårdslagen. Debatten om samvetsfrihetens vara eller icke vara har därmed fått nytt bränsle genom denna markering från Liberalernas sida. – Jag tycker uttrycket vårdvägran bättre beskriver vad det faktiskt handlar om, säger Allan Widman, riksdagsledamot för Liberalerna, till Inblick.
eBlick
okt 17, 2019
När skolorna i Norrköping startade upp höstterminen i augusti visade det sig att 24 elever saknades. Det handlar om flickor som blivit bortförda av sina föräldrar till andra länder för att giftas bort eller könsstympas men även om pojkar som skickas iväg på ”uppfostringsläger” på grund av att de har blivit försvenskade. Nu vill Norrköpings kommun inleda samtal med andra aktörer i syfte att motverka att barn förs bort från skolorna i Norrköping.