Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jesus gav Karl ett helt nytt liv

Rickard Bransell | 19 sep , 2019
Som uppväxt i en missbrukarfamilj var steget inte långt för Karl Tiger att själv bli missbrukare. Han kom snett redan i unga år och när han själv började ta droger gick det snabbt utför. Till slut brydde han sig inte om han levde eller dog. Men efter åtta överdoser och 17 års drogande mötte Karl Tiger för fyra år sedan Jesus och blev fri.
Jesus_gav_Karl_ett_helt_nytt_liv
Karl Tiger är född och uppvuxen i Linköping. Redan några veckor efter födseln separerade hans föräldrar och Karl kom att bo hos mamman, en inte helt lätt sits för en liten kille, då hans mamma levde i ett aktivt missbruk. Strax innan Karl skulle fylla fyra blev han utelåst. Mamman hade druckit och sedan gått och lagt sig. Några grannar uppmärksammade vad som skett och ringde efter pappan, som kom och hämtade honom. Karl bodde sedan hos honom i 13 års tid.
Pappan, som jobbade som tryckare, hade även han ett missbruk. Att växa upp med två missbrukande föräldrar gjorde att Karl snabbt lärde känna den världen.
– Att det dracks och röktes hasch var inget konstigt för mig. Jag tänkte att det är så det är. Jag lärde mig också att stjäla snabbt. Jag var bara fem-sex år då.

Problem i skolan

I skolan hade Karl också problem. Studierna var inte det svåra, men han var orolig på grund av allt runt omkring. Han blev därför utåtagerande, hamnade i konflikter och slagsmål och störde på lektionerna. Till slut fick han inte gå kvar i den vanliga skolan utan flyttades till ett skoldaghem lagom till att han skulle börja sexan. Allt blev inte frid och fröjd där heller. Karl lärde känna en jämnårig kille och tillsammans med ungdomsgänget Karl hängde med började de stjäla bilar och åka och göra inbrott i små kiosker och liknande.
Efter två år på skoldaghemmet fick Karl åter börja på en vanlig skola, men då gå om sjuan. På skolgården, och framför allt runt ungdomsgården, kom Karl i kontakt med hasch och började då själv, tillsammans med sina kompisar, röka det. Men att röka hasch kostade pengar. Brotten blev därför grövre och började nu även innefatta personrån och inbrott av olika slag.
– Jag stal grejer och lät även andra stjäla åt mig, grejer som jag sedan sålde. Men sen blev jag polisanmäld och åkte fast för fyra brott. När det kom fram blev jag avstängd från skolan och fick börja på ett nytt skoldaghem. 
I den vevan blev han även osams med sin pappa och rymde hemifrån. Han var 15 år. Då Karl var försvunnen blev socialen inkopplad. Det slutade med att han placerades på ett HVB-hem i Flen. Där trivdes han inte och kom inte överens med de andra som var där. Han flydde därför hem till Linköping bara för att på nytt bli upplockad av socialen. Den här gången för att placeras på ett utredningshem utanför Södertälje, men även därifrån rymde Karl. Han drog in till Stockholm och provade heroin för första gången.
– Först rökte jag och snortade det, men de andra injicerade det så jag började också göra det. Jag tänkte att det var skit samma, säger han.

Sålde knark

Efter att ha varit skötsam en tid fick Karl socialen att ge honom LVU i hemmet. Han bodde då åter hemma hos pappan. Han hade slutat stjäla, men i stället börjat sälja knark för att få tillgång till droger.
– Det gick ett år sen fick jag mitt första fängelsestraff för att ha sålt ecstasy och amfetamin. Så jag fick fängelse i två månader. Jag var 19 då. 
När han kom ut blev han åter placerad på ett hem. Men i stället för att bli bättre eskalerade missbruket med amfetamin.  Amfetaminet blev sedan hans liv under många år. Vid 25-års ålder gick han sedan över till heroin, som kom att bli hans huvuddrog tills han blev fri från missbruket vid 33 års ålder.
– De sista åren var det i stort sett bara heroin. Jag gjorde också olika subutexbehandlingar. Men det funkade aldrig för jag vart inte nöjd. Jag ville ha mer.
Från att Karl var 20 till han var 33 tog han sex dödliga överdoser på heroin, en på metadon och en där han blandade subutex och tabletter. Men varje gång blev han uppväckt av ambulans. 
– Jag tror att Gud var med mig hela vägen för vid varje överdos hade jag någon med mig som ringde ambulansen. Jag överlevde därför. 

Gud dyker upp

Någon verklig motivation till att bli fri från drogerna hade inte Karl. Så när han som 25-åring tog in på ett av LP-stiftelsens kristna behandlingshem gick det bara några dagar innan han stack iväg för att knarka.
– Jag minns att jag tänkte att det här behandlingshemmet ska jag återvända till den dag jag vill bli drogfri. För jag ville inte bli drogfri när jag var 25 år. 
Nästa gång Karl kom tillbaka till LP-stiftelsen var han 29-30. Karl hade då träffat en kvinna, som också var missbrukare, och de hade fått en dotter tillsammans. De var båda inskrivna på behandlingshemmet, men när de kom hem la de Gud åt sidan och allt gick sönder. Det blev en separation och dottern hamnade på familjehem.
Efter det knarkade Karl i ytterligare några år. Han försökte få avgiftningar, men fick höra att det saknades pengar.  Karl gav därför upp. Då kom Gud in i bilden.
– En kompis ringde och sa att Gud sagt att vi skulle be tillsammans. Jag kände till mycket om vad som stod i Bibeln, men det berörde inte mitt liv. Men jag kände ändå att det var värt ett försök. 
Karl träffade killen och bad med honom: "Gud om du finns, hjälp mig för jag orkar inte leva så här en dag till". Karl kände Guds närvaro och bestämde sig för att sluta med knarket.
– Jag gick ut från pingstkyrkan, stampade sönder mina sprutor och borstade ned dem i en brunn. Sen blev jag jättesjuk dagen efter. 
Några dagar senare mötte Karl ännu en människa. En person som hade varit hans kontaktperson på ett stödboende inom Stadsmissionen, som nu erbjöd sig att söka hjälp åt Karl.
– Jag hade hållit på i flera månader och försökt få hjälp. Jag vet inte vad hon gjorde men efter fem dagar hade jag fått en plats på avgiftningen i Örebro. 
På plats träffade Karl en läkare som även jobbade på LP:s behandlingshem. Han frågade om Karl ville komma tillbaka dit. Efter fem dagar flyttade Karl från avgiftningen till LP.

Fri från hepatit C

Tredje gången på LP var Karl helt slut som människa, trött, trasig och nedkörd i droger. Han hade förlorat allt och kände därför att den här gången ville han göra allt annorlunda. Han bestämde sig för att läsa Bibeln, börja be och försöka följa Jesus.
I Bibeln läste Karl om dopet, att man skulle begrava sin gamla människa och sitt gamla liv och få ett nytt liv med Gud. Det var något han verkligen ville ha.
– Jag bestämde mig för att jag skulle döpa mig och börja ett nytt liv. Jag ville döpas i havet på Gullbrannalägret 2015.  Så jag åkte dit, blev döpt och fick möta Gud jättestarkt. Det blev verkligen en brytpunkt för mig, säger Karl.
– Jag hade begravt den gamla människan och den nya började växa fram. Jag var jätteglad och hade även tagit emot förbön för den hepatit C jag haft sedan jag var 16.
Karl glömde att han fått förbön för det, men ett år senare när han kallades in på en undersökning fanns inga spår av sjukdomen kvar.
– Jag hade sett Gud göra mirakler. Han hade befriat mig men ändå blev jag överrumplad över att han gjorde mig hel. Att han befriade mig är en sak. Men sen att han fick ut den här skiten ur mitt blod och gav mig färskt blod. Det blev jag ganska överrumplad över.
En tid efter Gullbrannalägret var det dags för utslussning. Karl vistades varannan vecka på LP-hemmet och varannan vecka inneboende hos en kompis. I december 2015 var utslussningen klar. Karl bestämde sig då för att gå bibelskola i Pingstkyrkan med start i januari 2016.
– Jag tänkte att om jag skulle berätta för människor om vem Jesus är, så ville jag lära mig vad som står i Bibeln på riktigt, säger han.
På bibelskolan träffade Karl sin blivande fru Olivia. De fattade snabbt tycke för varandra och inom ett par veckor blev de ett par. 14 månader senare var de gifta och idag har de två barn tillsammans. I och med att Karls liv ordnat upp sig har han även fått hem sin äldsta dotter på heltid, då hennes mamma fortfarande sitter fast i sitt missbruk.
Idag jobbar Karl heltid på LP-kontakten i Linköping med att hjälpa andra som har det som han en gång hade det.
– Idag jobbar jag väldigt nära droger. Rätt vad det är så kommer det haschlukt rakt upp i ansiktet på mig på jobbet när jag är ute någonstans. Det skulle kunna vara en farlig miljö men jag känner att jag har ett val idag. Jag känner verkligen att Gud ger mig styrka och kraft i det för jag har blivit fri på insidan.      
RICKARD BRANSELL
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.