Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fotbollsprotest skakar Iran

Göran Jacobsson | 19 sep , 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
Fotbollsprotest_skakar_Iran
Iran styrs av mycket stränga muslimska lagar som övervakas av landets prästerskap, mullorna. Landets lagverk inskränker livet för landets kvinnor på ett mycket tydligt sätt, vilket de senaste åren har fått Irans kvinnor att på olika sätt protestera mot det förtryck de utsätts för. Slöjtvånget är ett sådant exempel som för ett par år sedan fick kvinnor över hela Iran att kasta sina slöjor i protest mot mullornas tvång. Denna händelse gav eko i sociala medier som i sin tur satte omvärldens strålkastarljus på situationen för Irans kvinnor.

Tyst slöjprotest

Det hela började med en okänd kvinna. På Irans gator var fler människor samlade än på årtionden. De skanderade om svåra ekonomiska förhållanden och orättvisor i landet. Det gick så pass långt att slagorden riktades mot mullorna och det islamiska styret.
Även på Revolutionsgatan i Teheran pågick detta och det var här som en kvinna vid namn Vida Movahed ställde sig upp på ett elskåp. Hon hade en vit slöja i sin hand, trädde den på en pinne och stod sedan tyst och stillsam och höll upp den. Håret som iransk lag kräver ska vara täckt, hängde längs med hennes rygg. Vida Movahed blev genom sin tysta slöjprotest en symbol för Irans kvinnor och deras kamp mot det muslimska förtrycket.
Det här sparkade igång en slöjprotest av oanad magnitud, även om iranska kvinnor ända sedan införandet av den obligatoriska slöjan efter revolutionen 1979 på ett eller annat sätt har protesterat mot slöjan. 

Tragisk händelse

Nu har en ny och mycket tragisk händelse resulterat i att den allt annat än jämställda situationen för de iranska kvinnorna återigen har aktualiserats. Det är nämligen förbjudet för kvinnor i Iran att besöka manliga fotbollsmatcher. Detta har dock inte hindrat fotbollsintresserade kvinnor från att klä ut sig till män för att kunna besöka fotbollsarenor för att heja på sina favoritlag.
I början på september rapporterade The Telegraph om domen mot den iranska kvinnan Sahar Khoyadari som, utklädd till man, vid upprepade tillfällen tagit sig in på arenan för att se favoritlaget, den iranska storklubben Esteghlal, spela sina matcher. Det fungerade bra ända tills den så kallade ”moralpolisen” avslöjade henne.
I början på september skulle rättegången mot Sahar Khoyadari inledas. Men när Sahar fick veta att hon med all säkerhet skulle dömas till sex månaders fängelse för sitt brott mot kvinnoförbudet på manliga fotbollsmatcher så tände hon eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hon fördes snabbt till sjukhus med livshotande skador. Mustafa Dehmardi som är chefsläkare vid Motaharisjukhuset i Teheran berättade i samband med den tragiska händelsen för nyhetsbyrån Rokna att kvinnan hade brännskador på 90 procent av sin kropp och att hon vårdades på intensivavdelningen.

Dog av sina skador

I förra veckan avled Sahar Khoyadari till följd av sina allvarliga brännskador. Hennes favoritklubb Esteghlal skrev på Twitter om sin vördnad inför hennes protest.
”Vår kära Sahar brände sig själv till döds efter att ha dömts till sex månaders fängelse för att ha tagit sig till arenan för att stötta sitt Esteghlal. Hon stöttade oss trots att politikerna gjort det olagligt för henne. Men vad kan vi göra för att stötta henne? Absolut ingenting. Vi är ynkryggar”, twittrade klubben.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Irankännaren Gabriel Brunegård:

”Iranierna är så otroligt kärleksfulla”

Gabriel Brunegård har besökt Iran ett flertal gånger och har därigenom skaffat sig en gedigen kunskap om landet och dess befolkning. Hans kärlek till Iran och iranierna märks väldigt tydligt när  Inblick pratar med honom.
– Iranierna är så otroligt kärleksfulla och gästvänliga, säger Gabriel.


Gabriel Brunegård är förmodligen en av de allra främsta Irankännarna i Sverige. Han har tillbringat mycket tid på resande fot i landet och har även lärt sig persiska, vilket har gjort att han också kommit i kontakt med många exiliranier i vårt land. Resorna till Iran och kontakten med befolkningen, som lever fjärran från de storpolitiska konflikterna vi dagligen läser om, har gjort att han förälskat sig i Iran.
– Det är ett stort, fascinerande och komplext land där det givetvis också finns stora problem. Men som besökare får man en helt annan bild av Iran än vad man får genom media, säger Gabriel Bunegård.

Varför har du fastnat för Iran av alla länder på jorden?
– Det har med nyfikenhet att göra. Jag hade redan då besökt ett 50-tal olika länder och hade en känsla av att de fördomar vi har om Iran inte stämde i praktiken. Jag ville se Iran med egna ögon för att utmana de fördomar jag själv hade. De iranier jag lärt känna i Sverige var hur trevliga och gästfria som helst och blev nyfiken på hur det går ihop med bilden av landet som är så hemsk och hur vi lärt oss att människorna är så otrevliga.

Vad anser du är det bästa med Iran?
– Människorna är helt klart det bästa. Iranierna är så otroligt kärleksfulla och gästvänliga. Sedan är Iran ett stort land med lång historia och mycket spännande att upptäcka. Höga berg, stora öknar, lummiga lövskogar. Men även paradoxen av att upptäcka att mediabilden av Iran bara visar en liten och ofta förvrängd del av det verkliga Iran.
Genom sitt företag Gobban´s Culture Services arrangerar Gabriel gruppresor till landet han älskar. Hittills har det blivit fem resor men fler ska det bli framöver.

Vad får man inte missa när man besöker Iran?
– Staden Esfahan, belägen i landets centrala delar, är ett måste. Den byggdes på 1500-talet med otroligt vackra byggnadsverk och fantastiska parker.
– Shiraz ligger i söder och är en stad med en skön och avslappnad atmosfär. Strax utanför Shiraz ligger Persepolis, den gamla huvudstaden som byggdes av konung Darejaves på 500-talet före Kristus. Men 200 år senare kom Alexander den store och brände staden vars ruiner man fortfarande kan se.
– De här platserna måste man besöka i Iran, avslutar Gabriel Brunegård.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.