Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Jag mår dåligt och vill dö”

Göran Jacobson | 13 sep , 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
”Jag_mar_daligt_och_vill_do”
– Jag vill inget hellre i livet än att må bra. Men jag gör inte det. Tänkte att nu när det blev sommarlov skulle det bli lugnt och skönt utan stress och press. Men jag ser inget ljus. Jag har ingen livsglädje kvar.
– Jag mår riktigt dåligt. Så att jag vill dö. Jag försöker att förklara för folk, berätta hur jag känner men jag får höra att det går över, det är en period eller att gör något kul och släpp det. Men personer som säger så förstår absolut ingenting.
– Jag trodde verkligen att sommarlovet skulle bli det bästa sommarlovet, att jag skulle få slappna av och sedan till hösten i gymnasiet få börja om på nytt men detta sommarlovet har varit det värsta. Jag vill bara att det ska vara över. Jag har haft sån ångest, gråtit och legat för det mesta i min säng. Jag tänker för mycket på allt hela tiden och jag stressar precis hela tiden, för exakt allt.
Detta är bara tre citat bland väldigt många som speglar inflödet av samtal från barn och unga till organisationen Barnens rätt i samhället (Bris) under det gångna sommarlovet. I ett pressmeddelande slår Bris larm om den utsatta situationen för alltfler barn och unga under sommarlovet. Under årets sommarlov ökade barns och ungas samtal till Bris med fyra procent jämfört med året innan. Det är en särskilt svår tid för barn som har problem hemma och för de som bär på allvarlig ångest och oro. Samtalen som ökade mest under sommaren handlade om självmordstankar.

Svåra situationer

Sommarlovet är för de allra flesta skolbarn något man längtar efter och ser fram emot med glädje och förväntan. Men så är det inte för alla. Under årets sommarlov fick kuratorerna på Bris ta emot samtal från 4 200 barn som behövde någon att prata med för att hantera svåra situationer och funderingar.
De vanligaste funderingarna som kom upp till ytan under samtalen handlade om psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Det är vanliga ämnen som barn och unga ringer in till Bris om under övriga delar av året. Skillnaden under sommarlovet är att de unga då är ensamma med sina tankar, utan någon att prata med.

Samtal om självmord

Ledigheten från skolan har varit extra tuff för barn som har problem hemma eller som lever i en utsatt situation. Många barn har känt sig ensamma med allvarlig ångest och oro. Under sommaren ökade samtalen till Bris om självmord jämfört med förra året. Elva procent av alla kontakterna handlade om det.
Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, betonar allvaret i den ökande ohälsan hos barn och unga.
– Det är oerhört oroande att allvarsgraden i barns samtal till Bris fortsätter att öka. Att barn söker stöd är självklart positivt eftersom kontakten med en kurator på Bris många gånger kan vara en viktig väg till förändring. Men det är tydligt att det saknas andra instanser och vuxna omkring som kan ge stöd, säger Magnus Jägerskog i pressmeddelandet.
– Nu går vi in i en ny termin och lärdomen från sommaren bör vara hur viktigt stödet från skolan kan vara. Elevhälsan behöver vara på tårna för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på nu efter sommarlovet, fortsätter Magnus Jägerskog.

Många yngre barn

Årets mätperiod sträckte sig, likt 2017 och 2018, från 13 juni till 14 augusti. Totalt hade Bris 4 573 kurativa kontakter under perioden, varav 4 194 kontakter var med barn. Majoriteten av barnen var 13-18 år. Under sommaren skedde en ökning av kontakter från yngre barn. Närmare hundra kontakter rörde barn i åldern 7-9 år.
Barn och ungdomar som är yngre än 18 år kan varje dag året runt kontakta Bris via telefon, chatt eller mejl. För vuxna som har funderingar eller känner oro angående ett barn i sin närhet har Bris även en särskild vuxentelefon.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Bris presskontakt Maria-Pia Cabero:

”Alla barn behöver någon som lyssnar”

Sommarlovet är för många barn och unga en mycket svår period med oro, ångest och även självmordstankar. Här svarar Maria-Pia Cabero, presskontakt på Bris, på några frågor från Inblick med anledning av den ökande psykiska ohälsan hos barn under sommarlovet.

Under årets sommarlov upplevde Barnens rätt i samhället (Bris) en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.

Finns det några indikationer på exakt vad det är som gör att sommarlovet upplevs så jobbigt av barnen som kontaktar Bris? 
– Sommaren kan för en del barn vara en tid då de blir mer ensamma med sina tankar och sitt mående. Skolan har uppehåll och ens vanliga rutiner ser annorlunda ut. Det är också tydligt att de barn som har problem hemma med familjekonflikter exempelvis kan ha en extra tuff tid under sommaren eftersom de inte har sitt vanliga nätverk, säger Maria-Pia Cabero, presskontakt på Bris.

Er generalsekreterare Magnus Jägerskog efterlyser ett ökat engagemang från elevhälsan "för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på nu efter sommarlovet". Vilka övriga samhälleliga resurser anser Bris bör aktiveras i förebyggande syfte så att sommarlovet inte längre är en period av psykisk ohälsa för kidsen?
– Det går inte att säga att sommarlovet är en period av psykisk ohälsa, vi vet att det är utbrett bland barn under hela året. Men sommaren kan vara en svårare period för en del barn eftersom fler stödinstanser har stängt under sommaren. Skolan har uppehåll och många verksamheter går ner i öppettider.
– I de instanser där det finns professionella stödkontakter behöver man förbereda sig inför sommaren och prata om hur sommaren kommer bli för enskilda barn. Sedan ser stödet olika ut i olika delar av landet och barn berättar att de inte alltid vet vart de ska vända sig, och därför kontaktar de Bris som är lättillgängligt. 

Barn så unga som 7-9 år kontaktar Bris. Är detta ett tecken på att den psykiska ohälsan kryper neråt i åldrarna? Vad kan samhället i så fall göra för att motverka detta? 
– Utifrån de samtal Bris fått under sommaren kan vi inte påstå det. Men vi kan konstatera att alla barn, oavsett ålder, behöver någon som lyssnar och tar dem på allvar. 
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Riksdagsmajoritet för lag om barnfridsbrott

Den S-ledda regeringens utredare föreslår en kriminalisering av att utsätta barn för att bevittna våld mellan närstående eller att försöka påverka barnet till att begå självmord. 
Barnfridsbrott ska enligt förslaget kunna ge två till fyra års fängelse och barnet ska ha rätt till skadestånd från gärningspersonen. En riksdagsmajoritet ställer sig positiv till förslaget och är beredd att ändra brottsbalken. 


Socialdemokraterna och Miljöpartiet stöder förslaget, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet ger tummen upp, Moderaterna tycker att det är ”intressant” och Sverigedemokraterna anser att det är ”rimligt”. 
Vänsterpartiet är det enda riksdagspartiet som inte ställer sig bakom förslaget till barnfridsbrott. V:s rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker motiverar partiets ståndpunkt i frågan med att att ”det inte behövs nya straffskärpningar eller nya brottsrubriceringar”.
Betänkandet är just nu ute på remiss och frågan ska därefter behandlas i Regeringskansliet. Men redan nu backas förslaget alltså upp av en stor riksdagsmajoritet. 
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.