Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag fick bara finna mig i det"

Monika Ekström | 13 sep , 2019
– Mitt första minne av övergreppen är från när jag var två, tre år. Det slutade när jag var 12, berättar Maria Okkola för Inblick. – Det var svårt att se framåt. Jag kunde inte se mig själv fylla 25 år eller bli vuxen och skaffa barn, fortsätter hon.
Jag_fick_bara_finna_mig_i_det
Maria Okkola är uppvuxen i en kristen familj, men från två års ålder blev hon utsatt för sexuella övergrepp av en man i hennes närhet.
– Jag växte upp med det här, men någonstans visste jag att det var fel. Samtidigt tänkte jag att det kanske var något som alla barn blev utsatta för, jag visste inte om något annat.
Fram tills att hon var 12 år var det ingen som kände till vad som hände. Men mamman kände på sig att något var fel.
– Mamma kom och frågade om den mannen gjort något som han inte fick. Då blev jag knäpptyst och mamma fattade.
Mamman ställde några följdfrågor för att vara säker på att de menade samma sak.
– Det var då det kom fram.
Som 11-åring hade Maria valt att döpa sig, men kommer inte ihåg så mycket.
– Jag har förträngt mycket i mitt liv, varav dopet är en del av det som har försvunnit tyvärr.
Mamman har berättat att hon verkligen ville döpa sig och att hon tjatade och tjatade.

Fortsatt kamp

Efter att övergreppen avslöjades försvann mannen ur familjens liv, men för Maria var det en fortsatt kamp. Eftersom mannen varit kristen påminde kyrkan om övergreppen.
– Allt blev så äckligt med det kristna. Mannen brukade be för folk och stå längst fram och prisa Gud. Samtidigt gjorde han så fel mot mig.
– Det var väldigt, väldigt svårt med kristendom. Kyrkan påminde mig om övergreppen. Det blev så fel och sjukt. 
Maria ställde en fråga till Gud: "Om du finns varför har det här hänt mig?" Hon började säga att hon var ateist och inte trodde på Gud. Samtidigt gick hon runt med kaxiga texter på sina kläder.
– Jag var inte satanist, men jag kunde gå runt i en T-shirt med: "Go Satan". Jag var så arg på Gud. 
Hon hade ont i magen varje dag, var deprimerad och kunde inte gå till skolan.
Samtidigt hade hon självmordstankar och skar sig själv. Mamman tog henne till psykakuten, men hon bara grät och grät. 
– Jag hade det väldigt, väldigt svårt. Jag klarade inte av att sitta bredvid en man på bussen eller se en man tillsammans med ett barn. När ett barn satt i sin pappas knä ville jag spy.
Hon övervägde självmord, men ville inte såra sin mamma.
– Min mamma har alltid bett och trott på Gud. Hon har försökt hålla mig kvar.

Lättare att leva

När Maria blev vuxen och fick jobb blev det lite lättare att orka leva.
– Jag överlevde även om livet inte kändes så kul.
Tron på Gud kom tillbaka.
– Jag tänkte: "Ja, men Gud du finns väl, för om du inte fanns så hade jag nog inte ens levt idag. Du har nog ändå hållit mig i din hand."
Hon trodde att allt var bra och att hon förlåtit mannen, men för två år sedan när han började höra av sig kraschade Maria totalt. Hon mådde sämre än någonsin och posttraumatisk stress triggades igång.
– Han spammade mig och gjorde allt för att jag skulle svara. Men jag ignorerade allting. Allt kom tillbaka igen och det blev tusen gånger värre än det någonsin hade varit innan. 
– Allt gick ut på att jag skulle försöka överleva dagen. Självmordstankarna kom tillbaka och jag skadade mig själv, kunde få panikattacker och börja slå mig själv i huvudet för att försöka få tyst på alla dumma tankar samtidigt som jag skrek i förtvivlan. Jag visste inte ens om jag skulle överleva natten, varje natt. 
Hon vågade inte titta på tv eller någon film med rädsla för att det skulle vara någon sex- eller hångelscen.
– Då rusade hjärtat och om någon nämnde ordet porr så fick jag svårt att andas och började må illa och det kunde förstöra en hel kväll. 
Till slut kunde inte Maria åka hemifrån utan att må dåligt och hon isolerade sig.
– Jag kunde inte åka buss eller vara med mina vänner eller familjen. Det var fruktansvärt. 

Fick ingen hjälp

Maria fick ingen hjälp från psykvården istället ropade hon till Gud om hjälp.
– Jag hade bett till Gud om hjälp att förlåta mannen. För jag visste att jag var tvungen att göra det, iallafall för min egen skull.
Maria trodde på Gud, men levde inte med honom. För drygt ett år sedan blev det riktigt illa med det psykiska måendet.
– Jag ville dö, men jag vågade inte begå självmord. För jag ville inte såra mamma och mina bröder så djupt, och min dåvarande man. 
Hon slutade arbetet som nagelterapeut för att istället studera.
– Jag behövde göra något annat och bestämde mig för att gå bibelskola ett år.
Men innan dess hände något hemma i vardagsrummet.
– Jag stannade upp, och sa högt: Va, har jag förlåtit honom? Det bara kom som en frid över mig. Och det var som att allt det tunga och jobbiga bara rann av axlarna.
– Jag stod och skrattade högt. "Jag har förlåtit honom, wow, tack Gud." Jag kände en sån enorm tacksamhet och lättnad. 
Hon ville berätta för mannen att han var förlåten, men väntade några månader för hon var inte säker på att det skulle hålla.
– Kanske hade jag inte alls förlåtit honom. Jag kanske bara trodde det just nu, tänkte jag och avvaktade i två, tre månader.

Skickade sms

Men då skickade hon ett sms och berättade att han var förlåten. " Hej! Jag känner att du behöver veta att Gud har hjälpt mig att förlåta dig"
Sedan kom oron för att han skulle höra av sig och vilja ha kontakt igen.
– Han svarade att han var jätteglad för att jag kommit på rätt väg med Gud. Han önskade mig all lycka. Och så avslutade han med: "Jag ska aldrig mer höra av mig".
– Efter det har jag inte mått dåligt. Jag är inte deprimerad och jag har inga panikattacker. Ingen ångest.
Tidigare hade hon katastroftankar, men de tankarna och paniken försvann. 
Maria började bibelskola på Johannelund i Uppsala. Det var kul, men hon förstod inte vikten av att vara med i en församling.
– Det räckte med relationen mellan mig och Gud, tyckte jag.
Men i april i år besökte hon en församling i Uppsala, dit hennes mamma hade tipsat henne om att gå.
– Sedan dess har jag försökt att leva med Gud fullt ut, istället för att ha ena foten i världen och andra foten hos Gud. Och det har förändrat mig totalt. Jag har aldrig varit så här lycklig i hela mitt liv. 
– Jag bara längtar efter vad Gud kommer att göra mer i mitt liv. Jag blir helt berörd, tack Gud. Jag vill att alla ska få uppleva det. Jag har verkligen varit så långt ner på botten, säger Maria och tårarna börjar rulla nerför kinderna.
Fram till depressionen sjöng och dansade Maria, men slutade sedan med allt sådant.
– Jag sjöng hela tiden och jag dansade varje dag. När vi åkte bil när jag var liten sjöng jag hela bilresan tills vi stannade och var framme. Det har jag minne av. 
Sången och glädjen har kommit tillbaka och i somras var hon med och sjöng i lovsången under en ungdomskväll.
– Det var helt fantastiskt och det var så roligt. Jag försökte skriva en låt när jag var liten, men allt det där tappade jag.

Går till kyrkan

Hon har förstått vikten av församlingslivet och går dit flera dagar i veckan.
– Du får energi genom att vara med andra kristna. Vi lyfter upp varandra. Jag älskar min församling.
Församlingen är en anledning till att hon fortsätter att må bra.
– Det är meningen att vi ska hjälpa varandra när det är tufft. Bara för att man tror på Gud så är inte allt frid och fröjd. Därför är det bra att vi håller ihop. 
Innan Maria förlät ville hon hämnas på mannen. Hon hade blivit inspirerad av vampyrfilmer och kunde dagdrömma om hur hon skulle göra.
– Jag önskade att jag var en vampyr som kunde söka upp var han bodde, skrämma livet ur honom och döda honom långsamt. Helt enkelt tortera honom. 
Under förlåtelseprocessen försökte Maria tänka sig in i Guds situation.
– Gud ser mig och han såg den här mannen. Gud älskar båda och Jesus har tagit alla våra synder.
– På något sätt behövde jag förlåta, för min egen skull. Det var jag som gick runt omkring och mådde dåligt, var arg och bitter. Mannen påverkades inte av det.
De har ingen kontakt idag och för Marias del är allt bearbetat och färdigt. 
– Det som har hänt har hänt, men det är inte den jag är.
Idag visar hon sin tacksamhet till Gud genom att berättar för andra vad Gud gjort i hennes liv. 
– Jag vet att det finns andra som behöver höra det här och jag vill gärna hjälpa andra att bli fria.
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.