Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Vi kan inte skydda oss mot allt"

Monika Ekström | 05 sep , 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
Vi_kan_inte_sk ydda_oss_mot_allt
Jonas Trolle arbetar på strategisk nivå med att förebygga terroristattentat i Sverige. Trots att terrorism drabbat landet och trots att det inrättats ett center som jobbar mot attentat vill han inte skrämma upp någon. 
– Du ska inte begränsas i ditt varande eller i ditt levande som en konsekvens av att du känner en oro eller ängslan för exempelvis våldsbejakande extremism, sa Jonas Trolle till Inblick. 
Han poängterar att risken för våldsbejakande extremism är väldigt låg. 
– Det är viktigt att poängtera att vi lever i ett tryggt samhälle och att risken för den typ av extremism som jag jobbar mot är väldigt låg. 
Jonas Trolle upplever att människor är mer ängsliga idag än för 25 år sedan.
– Jag upplever att det finns en större oro. Jag har en bakgrund som polis och upplever att många människor vill göra gällande att allting hela tiden bara blir värre. 
Jonas håller inte med om att allt blir värre. 
– Det är väldigt mycket som är bättre. Sedan är det grova vapenvåldet och den grova organiserade gängkriminaliteten väldigt allvarlig, men generellt sett vill jag nog påstå att det många gånger är tvärtom, att det blivit bättre. 

Statistiken talar

Samtidigt sticker han inte under stolen med att Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik visar att viss allvarlig brottslighet ökar.
– Om man tittar på Brås statistik går kurvorna ner på väldigt många brottsområden, men den här spektakulära allmänna allvarliga brottsligheten ökar.
– Vi kan inte alltid skydda oss mot allt. Ett samhälle kommer alltid exponeras för saker som är mindre bra.
Jonas poängterar att vi lever i ett tryggt samhälle men att det finns grupper och individer som inte anser sig vara en del av samhället och som behöver identifieras. 
– Det är den gruppen som måste fångas upp och känna att de är en del av det här samhällskontraktet och den här samhörigheten som vi andra åtnjuter fördelar av. 
Jonas efterlyser en långsiktighet hos politikerna, idag jagar de främst kortsiktiga mål för att få det att se bra ut i statistiken under mandatperioden. Frukten av det myndigheterna gör idag visar sig först om 15 år. 
– Det är lätt att hemfalla åt de här kortsiktiga lösningarna. Jag efterlyser ett skifte där man vågar prata om hur det ska se ut på lång sikt.

Håller med Boström

Trolle håller med integrationspolisen Ulf Boström som poängterade vikten av att bygga tillit. Det räcker inte med att bara kräva mer personal. 
– Vi kan fräsa på med 250 poliser i Malmös utsatta områden, men det handlar också om att bygga tillit som Ulf Boström pratade om.
– Polisen måste ha möjlighet att jobba sig till förtroende och respekt. 
Samtidigt ser han att rörligheten på arbetsmarknaden kan vara ett problem. 
– Folk slutar sina tjänster. De finns inte kvar. Det är så arbetsmarknaden ser ut idag när alla hela tiden ska göra nytt. 
– Även vi tjänstemän bidrar till en minskad förmåga till den här långsiktigheten. Jag är också en del av det här. Det är ett dilemma. 
MONIKA EKSTRÖM

Jonas Trolle om mordet i Malmö:

"De kan inte hantera vapen"

Inblick fick en kommentar från Jonas Trolle angående morden på två unga kvinnor som skedde förra veckan. 
– Det är fruktansvärt. Det visar på att den grova brottsligheten, oavsett om man pratar om terrorism eller i termer av gängkriminalitet, inte visar någon respekt, sa Jonas Trolle.


– Det visar att brottsligheten även slår mot människor som inte är måltavlorna. I Hässelby sköt någon rakt in i en lägenhet för att träffa en man, men en kvinna har blivit dödad. Nu har vi två sådana händelser på en vecka.
Men Jonas tycker det är konstigt att det inte händer oftare. 
– Med tanke på den totala ignorans som de här personerna visar och också beredvilligheten att använda livsfarliga vapen och sprängmedel i offentliga miljöer så är det förvånande att det inte händer oftare.
– De har ingen som helst respekt och väldigt dålig förmåga att hantera de här livsfarliga vapnen.
Han tror att Malmöborna fortfarande kan gå fritt i Malmö, men att det var en mycket allvarlig händelse.
– Det här är en avvikelse som är mycket, mycket allvarlig.

Hur är det att jobba som polis i Malmö?
– Jag kan tänka mig hur det är, eftersom jag har jobbat som polis i Stockholms utsatta områden.
Han berättar att det finns områden där de boende inte vill att det ska komma poliser. Det återspeglar sig i bemötandet. 
– Där finns en stor misstänksamhet. På de ställena är det klart att det finns rädsla och du blir mer på din vakt som polis.
Det leder till en ond spiral.
– När du som polis är på din vakt så visar du att du inte har någon tillit till dem som bor där. Och de boende i sin tur får ingen tillit till polisen. Det är svårt att komma till rätta med. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019