Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

New York har förbjudit alkoholreklam

Monika Ekström | 29 aug , 2019
I april införde New York ett förbud mot alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Redan för ett och ett halvt år sedan förbjöds reklam på New York-bussar, tunnelbanevagnar och stationer.
New_York_har _forbjudit_alkoholreklam
Politikerna vill genom förbudet minska dödsfall och skador som beror på alkohol. 
"Forskningen visar att exponering för alkoholreklam verkligen påverkar hur mycket folk dricker"" säger Rebecca Giglio till tidningen Accent. Rebecca är policyanalytiker på hälsodepartementet i New York. 
Enligt Accent gjordes det 110 000 alkoholrelaterade akutbesök i New York under 2016. 2 000 personer dog på grund av alkoholrelaterade orsaker. 
"Tusentals alkoholannonser försvinner, vilket betyder att människor inte tvingas se dem lika regelbundet" fortsatte Rebecca. 
Men reklamen kommer inte att vara helt borta förrän år 2027. Det beror på långa kontrakt med annonsörerna. Vissa platser undantas från förbudet som exempelvis restauranger och stadion Citi Field.
Städerna San Francisco, Los Angeles och Philadelphia som stoppat alkoholreklam på offentlig egendom stod modell för förslaget i New York. 
"Att förbjuda alkoholreklam på stadens egendom är ett initiativ som fler bör ta efter", skriver chefredaktör Ulrica Ambjörn i sin ledare. 
MONIKA EKSTRÖM


Irma Kilim vill se reklamförbud i Sverige

Irma Kilim är drogpolitisk chef på IOGT-NTO och anser att den nya lagen i New York är ett steg i rätt riktning och välkomnar liknande reklamförbud i Sverige. 
– Ett förbud av alkoholreklam är en viktig pusselbit i en alkohollag och bidrar till att alkoholkonsumtionen minskar.


Irma Kilim på IOGT-NTO bekräftar att exponering av alkoholreklam påverkar hur mycket folk dricker och hänvisar bland annat till rapporten "Alkoholreklam" som tagits fram av Iq. Samtidigt poängterar hon att det är många omständigheter som samverkar.
– Det är flera faktor som påverkar konsumtionen, inte bara en, som i detta fall marknadsföringen. Hur alkohollagen och alkoholnormen ser ut och hur tillgänglig alkoholen är påverkar också, berättar hon. 

Mött kritik

Förbudet i New York har mött kritik, inte minst av spritindustrin. 
– Min gissning är att kritikerna antingen inte känner till hur viktig en sådan här åtgärd är eller så tillhör de alkoholproducenterna och är rädda för att deras försäljning ska minska, säger Irma. 
– För några kan det säkert vara en ideologisk fråga, att marknaden ska vara fri och lika så marknadsföringen av denna.
Irma anser att svensk lag är tydlig i hur reklamen får utformas, men skulle vilja ha en reglering kring antal annonser.
– Idag kan en dagstidning ha hur många annonser som helst som marknadsför alkohol. Svensk lag är tydlig med hur alkoholreklam får utformas, men vi har ingen reglering kring mängden.

Sociala medier

Hon ser också problem med reklam på nätet. 
– Vi har idag alkoholreklam på sociala medier som i princip inte följer några lagar.
IOGT-NTO har under många år jobbat med att minska alkoholreklamen i Sverige, men arbetar också på EU-nivå. 
– Vi anmälde alkoholreklam som visas i TV, fallet gick ända upp till EU-domstolen, men där beslutades det att Sverige inte har rätt att reglera sändningar som kommer från andra länder, i detta fall Storbritannien.
– Vårt Brysselkontor jobbar med det direktiv som reglerar alkoholreklamen i hela EU, detta för att höja ribban för vad som ska vara tillåtet. Även om direktivet, till synes, reglerar mycket så finns det alldeles för många kryphål som är enkla att kringgå.

När skulle det vara möjligt att förbjuda alkoholreklam i Sverige?
– Det kan vara möjligt när som helst när den politiska viljan finns. 
Irma och IOGT-NTO arbetar med att minska tillgängligheten av alkohol och vill höja alkoholskatten och ha kvar systembolaget. 
– Många samhällsfrågor påverkas och många människor skadas av alkoholen. Det första jag tänker på är de medicinska skadorna, men utöver dem skapar alkoholen också psykologiska, sociala, ekonomiska och demokratiska skador.
IOGT-NTO är också emot gårdsförsäljning och arbetar med att få en bättre strategi för alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT). 
– I Sverige har vi en ANDT-strategi som löper ut 2020. Den 14 augusti i år meddelade regeringen att strategin kommer att förnyas.
– Vi kommer att arbeta för att den nya ANDT-strategin blir ännu bättre än den förra för att vi på så sätt kan minska alkoholkonsumtionen och därmed även skadorna.
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.