Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Josef var proffs på poker

Monika Ekström | 29 aug , 2019
Josef Johansson var professionell pokerspelare, men när livet kraschade, ville han inte leva längre. – Jag kom till en punkt då jag ville ta livet av mig. Jag tänkte att antingen så sväljer jag en hel karta sömnpiller eller så hoppar jag framför tåget.
Josef_var_proffs_pa_poker
Josef Johansson växte upp i en kristen familj och flyttade från Uppsala till Dalarna när han var sex år. Där gick han på en kristen skola och var med i kyrkans ungdomsgrupp.
– Mina föräldrar är kristna och jag hade en väldigt bra och beskyddad uppväxt, men jag hade inte så mycket kunskap om Gud.
Redan som barn hade han en stor tro på Gud och radade upp sina nallar och predikade för dem. Han följde med föräldrarna till kyrkan även om han inte alltid ville.
– Jag fick ingen egen relation med Gud och jag upplevde aldrig någon speciell känsla eller något helande.
I tonåren höll han sig borta från alkohol och andra destruktiva saker, men fick kämpa för att inte falla. I 20-årsåldern började han spela fotboll i ett lag med äldre grabbar och började dricka.
– Jag började festa och kom ännu längre bort från Gud.
Samtidigt fanns det en bra ungdomsledare i Missionskyrkan och Josef följde med en kompis dit.
– Något började hända och jag tyckte att det var häftigt med Gud och började läsa Bibeln. Jag var på väg in i någonting.
Men istället för att följa den vägen satsade Josef på att bli professionell pokerspelare.
– När jag var 21 år gick jag "all in" för det och flyttade till Uppsala med mina kompisar. Då tappade jag helt kontakten med ungdomsgruppen och slutade läsa Bibeln.

Ville bli rik

Josefs dröm var att bli rik och strävade mot det.
– Det är som en stor lyxfälla där ute. Alla vill bli rika och kämpar för det. Och jag gjorde detsamma.
I början gick det bra för honom som pokerspelare. Han ville bli bäst genom tiderna och anlitade en coach och fick råd från världseliten.
– Hela mitt liv bestod av poker.
Men när flickvännen gjorde slut rasade livet samman och det fungerade inte att spela.
– Jag ville inte spela under den tiden då jag mådde dåligt.
En dag frågade mamman om han skulle följa med till ett väckelsemöte i kyrkan.
– Vanligtvis var jag ganska anti, men jag följde med och det var en jättebra predikan.
Josef räckte upp handen vid frälsningsinbjudan, även om han redan trodde på Jesus. Men när han tänkte på det blev han arg.
– ”Gud finns inte”, tänkte jag eftersom jag aldrig hade upplevt något som tydde på det. Jag kände mig lurad och blev jättebitter.
Pastorn bad specifikt för dem som gått fram och Josef sa till Gud: "Jag ska ge dig en sista chans." Utmaningen var att pastorn skulle be rakt in i Josefs liv.
– Om pastorn inte gjorde det skulle jag istället ägna livet åt att motbevisa att Gud fanns.

Försvarat Gud

Josef gick fram och tänkte: "Nu överger jag min tro". På gymnasiet hade han gått naturvetenskaplig linje och försvarat Gud, men nu skulle det vara slut med det.
När Josef kom fram talade pastorn profetiskt: "Jag vet att du har sökt hela livet efter det här tecknet utan att finna det, men nu ska jag ge dig det. Jag ska ge dig en andra chans, säger Herren."
– Alla känslor kom samtidigt och jag började gråta. Det var en känslostorm som är svår att beskriva.
Sedan bad pastorn att den helige Ande skulle komma över Josef och han trillade i golvet trots att han bestämt sig för att stå kvar.
– När jag sedan ställde mig upp kände jag en oerhörd frid och jag blev övertygad om att Gud finns.
Nu blev det lätt att stå emot att dricka och sluta svära och han behövde inte kämpa i egen kraft.
– Innan svor jag som en borstbindare, men sedan rann det bara av mig och jag vill inte göra de dåliga sakerna längre. Det var som att jag hade fått en ny natur.
I början var det härligt men sedan kraschade livet totalt.
– Om du går från djävulens sida till Guds sida så drar djävulen undan mattan under dina fötter.

En vändpunkt

Allt Josef byggt upp i livet försvann och han mådde psykiskt dåligt, hade depression och ångest. Han hade fått sömntabletter av sin läkare för att kunna sova.
– Jag kom till den punkten då jag ville ta livet av mig. Jag tänkte att antingen så sväljer jag en hel karta sömnpiller eller så hoppar jag framför tåget.
Istället för att ta sitt liv så sa Josef: "Gud, du får mitt liv. Jag vill inte ha det."
Det var en tuff resa men tack vare Gud, kyrkan och ungdomsledaren klarade sig Josef. Han blev till och med helad från sömnproblemen när en evangelist kom och sa; "Det är någon här inne som har haft svårt att sova. Men nu har Gud helat dig."
– Det väckte tro i mig och jag tänkte: "Det är ju jag". På kvällen struntade jag i att ta sömnmediciner. Sedan den dagen har jag somnat så fort jag lagt huvudet på kudden om jag inte druckit kaffe eller ätit godis.
Ju mer Josef gick på möten och läste Bibeln desto bättre mådde han. Det var en process och Gud förde honom ut ur ångesten och befriade honom från psykisk ohälsa.
– Jag var väldigt hungrig på Gud, speciellt när jag började må bra igen. Jag sög i mig allt som jag kunde. Det känns som att jag har gått från härlighet till härlighet.

Upprättad i arbetslivet

Josef har också blivit upprättad i arbetslivet. Först arbetade han som telefonförsäljare, men idag är han ekonomiassistent på en ekonomifirma och ser ljust på framtiden.
– När du gör något för Gud och sätter Honom först så är det som om att han hittar sätt att skjuta in det som han har planerat för ditt liv.
Genom att vara ljudansvarig i kyrkan har han fått ta ansvar och växt. Han har rest med församlingen och fått se Gud göra under och tecken.
– Jag har varit i Afrika och fått uppleva Guds kraft och kastat ut demoner i hans namn. Jag har fått se och leva i det som står i Bibeln. Då blir det mer verkligt och inte bara en fin grej.
Josef säger att han mår toppen, men att det ibland kan vara svackor speciellt om han slutar fokusera på det Gud vill med livet. Församlingen är till stor hjälp. Den största förebilden är Jesus, men ledarna har också hjälpt Josef.
– Det betyder mycket att ha ledare att se upp till. De har varit med om så mycket tillsammans med Gud som de kan berätta om.
– Men det som betytt mest är att elden finns, det den helige Ande gör.
Idag är Josef 26 år och vill förvalta de gåvor Gud gett honom och göra så mycket han kan för Gud.
– Många vill ha en fin bil och ett fint hus, men det kan jag inte ta med mig i evigheten. Så jag försöker förändra mitt sinne så att jag ser livet ur ett evighetsperspektiv.
– Jag försöker lyssna på Gud och göra det han vill med mitt liv.
​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Handbojor,_isoleringscell_och_kvinnofängelse
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.