Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Josef var proffs på poker

Monika Ekström | 29 aug , 2019
Josef Johansson var professionell pokerspelare, men när livet kraschade, ville han inte leva längre. – Jag kom till en punkt då jag ville ta livet av mig. Jag tänkte att antingen så sväljer jag en hel karta sömnpiller eller så hoppar jag framför tåget.
Josef_var_proffs_pa_poker
Josef Johansson växte upp i en kristen familj och flyttade från Uppsala till Dalarna när han var sex år. Där gick han på en kristen skola och var med i kyrkans ungdomsgrupp.
– Mina föräldrar är kristna och jag hade en väldigt bra och beskyddad uppväxt, men jag hade inte så mycket kunskap om Gud.
Redan som barn hade han en stor tro på Gud och radade upp sina nallar och predikade för dem. Han följde med föräldrarna till kyrkan även om han inte alltid ville.
– Jag fick ingen egen relation med Gud och jag upplevde aldrig någon speciell känsla eller något helande.
I tonåren höll han sig borta från alkohol och andra destruktiva saker, men fick kämpa för att inte falla. I 20-årsåldern började han spela fotboll i ett lag med äldre grabbar och började dricka.
– Jag började festa och kom ännu längre bort från Gud.
Samtidigt fanns det en bra ungdomsledare i Missionskyrkan och Josef följde med en kompis dit.
– Något började hända och jag tyckte att det var häftigt med Gud och började läsa Bibeln. Jag var på väg in i någonting.
Men istället för att följa den vägen satsade Josef på att bli professionell pokerspelare.
– När jag var 21 år gick jag "all in" för det och flyttade till Uppsala med mina kompisar. Då tappade jag helt kontakten med ungdomsgruppen och slutade läsa Bibeln.

Ville bli rik

Josefs dröm var att bli rik och strävade mot det.
– Det är som en stor lyxfälla där ute. Alla vill bli rika och kämpar för det. Och jag gjorde detsamma.
I början gick det bra för honom som pokerspelare. Han ville bli bäst genom tiderna och anlitade en coach och fick råd från världseliten.
– Hela mitt liv bestod av poker.
Men när flickvännen gjorde slut rasade livet samman och det fungerade inte att spela.
– Jag ville inte spela under den tiden då jag mådde dåligt.
En dag frågade mamman om han skulle följa med till ett väckelsemöte i kyrkan.
– Vanligtvis var jag ganska anti, men jag följde med och det var en jättebra predikan.
Josef räckte upp handen vid frälsningsinbjudan, även om han redan trodde på Jesus. Men när han tänkte på det blev han arg.
– ”Gud finns inte”, tänkte jag eftersom jag aldrig hade upplevt något som tydde på det. Jag kände mig lurad och blev jättebitter.
Pastorn bad specifikt för dem som gått fram och Josef sa till Gud: "Jag ska ge dig en sista chans." Utmaningen var att pastorn skulle be rakt in i Josefs liv.
– Om pastorn inte gjorde det skulle jag istället ägna livet åt att motbevisa att Gud fanns.

Försvarat Gud

Josef gick fram och tänkte: "Nu överger jag min tro". På gymnasiet hade han gått naturvetenskaplig linje och försvarat Gud, men nu skulle det vara slut med det.
När Josef kom fram talade pastorn profetiskt: "Jag vet att du har sökt hela livet efter det här tecknet utan att finna det, men nu ska jag ge dig det. Jag ska ge dig en andra chans, säger Herren."
– Alla känslor kom samtidigt och jag började gråta. Det var en känslostorm som är svår att beskriva.
Sedan bad pastorn att den helige Ande skulle komma över Josef och han trillade i golvet trots att han bestämt sig för att stå kvar.
– När jag sedan ställde mig upp kände jag en oerhörd frid och jag blev övertygad om att Gud finns.
Nu blev det lätt att stå emot att dricka och sluta svära och han behövde inte kämpa i egen kraft.
– Innan svor jag som en borstbindare, men sedan rann det bara av mig och jag vill inte göra de dåliga sakerna längre. Det var som att jag hade fått en ny natur.
I början var det härligt men sedan kraschade livet totalt.
– Om du går från djävulens sida till Guds sida så drar djävulen undan mattan under dina fötter.

En vändpunkt

Allt Josef byggt upp i livet försvann och han mådde psykiskt dåligt, hade depression och ångest. Han hade fått sömntabletter av sin läkare för att kunna sova.
– Jag kom till den punkten då jag ville ta livet av mig. Jag tänkte att antingen så sväljer jag en hel karta sömnpiller eller så hoppar jag framför tåget.
Istället för att ta sitt liv så sa Josef: "Gud, du får mitt liv. Jag vill inte ha det."
Det var en tuff resa men tack vare Gud, kyrkan och ungdomsledaren klarade sig Josef. Han blev till och med helad från sömnproblemen när en evangelist kom och sa; "Det är någon här inne som har haft svårt att sova. Men nu har Gud helat dig."
– Det väckte tro i mig och jag tänkte: "Det är ju jag". På kvällen struntade jag i att ta sömnmediciner. Sedan den dagen har jag somnat så fort jag lagt huvudet på kudden om jag inte druckit kaffe eller ätit godis.
Ju mer Josef gick på möten och läste Bibeln desto bättre mådde han. Det var en process och Gud förde honom ut ur ångesten och befriade honom från psykisk ohälsa.
– Jag var väldigt hungrig på Gud, speciellt när jag började må bra igen. Jag sög i mig allt som jag kunde. Det känns som att jag har gått från härlighet till härlighet.

Upprättad i arbetslivet

Josef har också blivit upprättad i arbetslivet. Först arbetade han som telefonförsäljare, men idag är han ekonomiassistent på en ekonomifirma och ser ljust på framtiden.
– När du gör något för Gud och sätter Honom först så är det som om att han hittar sätt att skjuta in det som han har planerat för ditt liv.
Genom att vara ljudansvarig i kyrkan har han fått ta ansvar och växt. Han har rest med församlingen och fått se Gud göra under och tecken.
– Jag har varit i Afrika och fått uppleva Guds kraft och kastat ut demoner i hans namn. Jag har fått se och leva i det som står i Bibeln. Då blir det mer verkligt och inte bara en fin grej.
Josef säger att han mår toppen, men att det ibland kan vara svackor speciellt om han slutar fokusera på det Gud vill med livet. Församlingen är till stor hjälp. Den största förebilden är Jesus, men ledarna har också hjälpt Josef.
– Det betyder mycket att ha ledare att se upp till. De har varit med om så mycket tillsammans med Gud som de kan berätta om.
– Men det som betytt mest är att elden finns, det den helige Ande gör.
Idag är Josef 26 år och vill förvalta de gåvor Gud gett honom och göra så mycket han kan för Gud.
– Många vill ha en fin bil och ett fint hus, men det kan jag inte ta med mig i evigheten. Så jag försöker förändra mitt sinne så att jag ser livet ur ett evighetsperspektiv.
– Jag försöker lyssna på Gud och göra det han vill med mitt liv.
​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.