Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Henrik gav livet en sista chans

Monika Ekström | 02 aug , 2019
Henrik Karlsson hade extremt mycket energi som barn och saknade samtidigt sina föräldrar som ständigt arbetade. Han kände sig annorlunda och började tidigt med droger. Till slut var han en trasig narkoman som gömde sig för folk. – Jag valde mellan att ta livet av mig eller att ge det en sista chans, berättar Henrik.
Henrik_gav_livet_en_sista_chans
Henrik Karlsson kommer från en medelklassfamilj där både mamman och pappan var egna företagare som arbetade mycket. 
– Vi hade det bra, med svenska mått mätt hade vi en god standard i livet, berättar Henrik. 
Däremot saknade Henrik sina föräldrar, speciellt pappan som jobbade sju dagar i veckan.
– Min mamma berättade att en dag när mina föräldrar hade semester hade jag sagt: Pappa är hemma idag också! 
– Jag växte upp i en saknad efter min familj som var ute och jobbade hela tiden. 
Samtidigt var Henrik extremt aktiv som barn. 
– Jag gick aldrig runt saker, utan över, under eller igenom. Det bara small till överallt. Det ställde till det för både mig och familjen. 

Fick en stämpel

Henrik fick en stämpel redan på dagis. Redan tidigt kände sig tidigt udda. 
– Jag var fem år när jag började fundera på om det var något fel på mig, eftersom jag kände mig annorlunda. 
Han kände sig som en cirkel bland trianglar. I mellanstadiet började han söka spänningen i livet. 
– Jag började snusa, röka, dricka och insåg ganska fort att jag var ganska bra på de där sakerna. Han var den som slogs, hördes och syntes mest. 
– Jag iklädde mig rollen som värsting och helt plötsligt kändes det okej att vara som en triangel bland cirklar. 
Det gick fort utför och som 14-åring åt han dopingpreparat och hade provat det mesta i narkotikaväg. 
Som 19-åring somnade han vid ratten och var med om en kraftig bilolycka. Strax därefter kom han in på första behandlingen, men ville bli full en sista gång. 
– Jag sa till min mamma: "Bara en gång till" och hon sa okej och gav mig en flaska sprit.
– Jag åkte och fixade lite droger och tryckte i mig allt ihop, men det räckte inte för mig. Jag frågade mamma om mer. 

Polisen kom

Föräldrarna kunde inte ha någon sprit hemma på grund av sonens missbruk. 
– Jag trodde inte mamma och bestämde mig för att döda henne. 
Han bröt av en ölburk på mitten, brottade ner sin mamma och tänkte skära halsen av henne med burken. 
– Tack och lov kom pappa in i rummet just då och tog ölburken och brottade ner mig. 
Polisen kom och körde honom till den första behandlingen. I tre år var han drogfri.
– Sedan fick jag den briljanta idén att jag kanske kunde dricka öl igen. Så jag började dricka och gjorde det väldigt mycket.
Efter tre, fyra veckor satt han fast i drogträsket igen. Det blev ett långt återfall och han åkte in och ut på behandlingshem och olika häktesceller.
– Det var som en karusell av skuld, skam och ångest. 
Till en början var han den tuffe killen som slog folk för att driva in pengar. 
– Till slut var jag den trasigaste av trasiga källarpundaren som du kan tänka dig. Jag levde på nätterna och gömde mig på dagarna. Det var bara misär. 
Under de åren började han på tolv olika behandlingshem, men när han till slut verkligen ville bli fri från beroende sa socialen nej.
– De sa att jag inte fick fler chanser och att det var kört för min del. 

Blev livrädd

Men Henrik ordnade en egen finansiär och kom till ett behandlingshem. Kruxet var att han först behövde avgiftas, men var portad från sjukhuset i Trollhättan. Han hade varit våldsam mot personalen. Istället åkte han ner till en klinik i Göteborg. 
Det var en helt öppen avdelning där patienterna kunde komma och gå som de ville. 
– Jag blev livrädd och tänkte: Hur ska jag kunna bli avgiftad här? Jag ville bli inlåst på ett LVM-hem. Det var det bästa jag visste för där blev jag avgiftad.
Henrik fick ett eget rum på kliniken i Göteborg eftersom det fanns papper på att han var våldsam. Efter fyra dagar drogs det ner på nertrappningsmedicinerna.
– Hemmet jag skulle till var bara för de tuffa, sa personalen och tog hälften av medicinerna. Jag tänkte hur ska det här gå och det började slita i min kropp. 
– Det var som att två olika röster ville slita mig åt olika håll. En röst sa: "Stanna kvar här det kommer att bli bra". Den andra sa: "Jag vill tända på, bli full och gå ut härifrån". Det bara skrek i mig fram och tillbaka. 
Utanför startade just då Göteborgskalset och Henrik hörde Carola sjunga. Henrik hade aldrig läst Bibeln, men sa: "Gode Gud om du finns på riktigt hjälp mig för jag kommer inte att fixa det här på egen hand". 
– Jesus om du är på riktigt hjälp mig för jag orkar inte mer, fortsatte jag. Då var det som ett lugn kom över mig. All abstinens bara rann av och jag somnade, utan de tunga medicinerna. 

Följde med till kyrkan 

Efter avgiftningen följde en nio månader lång behandling och Henrik träffade sin fru. När hon skulle göra ett arbete i skolan om kyrkan följde han med till Pingstkyrkan. 
– I kyrkan stod människorna och lovsjöng Gud. Jag tänkte: De tror verkligen på det här. 
Henrik som blev fascinerad stod längt ner i ett hörn och tänkte: Jag måste prova det här och lyfte sina händer lite försiktigt, men tyckte det var pinsamt och tog snabbt ner dem. Men så tittade han på sin fru som stod och storgrät. Tårarna bara rann ner för hennes kinder. 
– Jag tänkte: Vad är det som håller på att hända? 
Han provade att lyfta händerna en gång till. 
– Jag tänkte: Jag gör det igen och ger mig till vad det nu är. Så kände jag: Yes, nu har jag hittat det. 
Henrik bestämde sig för att bara vara kristen på söndagar och inte berätta för någon eftersom det var lite pinsamt, men något hade hänt. 
– Enligt alla utredningarna var jag en otrevlig person som inte skulle få vara i möblerade rum.
– Helt plötsligt insåg jag att jag var en helt ny person.
Henrik undrade vad det var som hade hänt, men läste i Bibeln: "Jag ska stänka rent vatten på dig. Jag ska ta ur ditt stenhjärta och ge dig ett hjärta av kött. Jag ska ge dig av min ande" och förstod.
– Gud hade förvandlat mig fullständigt. Han inte bara kunde utan ville förändra mitt liv. 
– Jesus är inte bara ett namn i en bok eller något som människor fått för sig. Han kom in i mitt liv och förändrade det. 
Det är 13 år sedan han bad Gud om hjälp och drogfriheten håller i sig. Idag är han föreståndare på LP och hjälper andra med samma problematik. Han skäms inte för sin tro och har predikat för tusentals människor. 
Han vill berätta för alla som brottas med skam, skuld eller missbruk att Jesus är på riktigt och att han kan förvandla liv. 
– Jesus struntar i vad vi gjort innan och vill bara ha dig och mig som vi är, avslutar Henrik. 
MONIKA EKSTRÖM

Fotnot: 
LVM står för "Lagen om vård av missbrukare" i vissa fall och är en tvångslag som möjliggör sluten tvångsvård av vuxna missbrukare.
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019