Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Frivilliga krafter och assistansbolag räddade sommarläger

Maria Johansson | 18 jul , 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
läger

I mars fick alla brukare och deras familjer som varje sommar åkt till en gemenskapsvecka i Bjärka Säby, höra att allt var inställt.
– Vi fick inte veta varför. Jag är assistent till Henrik som åkt dit varje sommar i 37 år, säger Marie Johansson.
Hon arbetar för företaget Novum Assistans och tillsammans med företaget och frivilligkrafter bestämde hon sig för att ordna en egen vecka med aktiviteter.  
– Då vi började spåna såg vi att vi kunde hyra in oss på Hellidens slott.
Tidaholmarna har också ställt upp. Svenska kyrkan har hjälpt till med sång och bjudit på hamburgare en kväll. Ekebergs gård lånade ut sitt ridhus och nårgra föräldrar bjöd på på en lunch.
 När Inblick kommer på besök kommer tolv bilar från de lokala cruiserklubbarna Labbås Cruisers och Labbås Car & Bike körande i parad med sina skinande veteranbilar. 
Efter lite pizza ska hela lägret på 49 personer med brukare, föräldrar och assistenter ut och cruisa i det soliga Tidaholm, men alla strömmar ut för att ta en titt på bilarna innan maten.
De har precis piffat upp sig med tidsenliga kläder, frisyrer och prickiga scarves i håret.

Gemenskapen viktig

En av deltagarna är Stanley Persson från Sundsvall. Han ser ut som tagen ur en sextiotalsfilm med bakåtslickat hår och skinnpaj.
– Jag gillar Rockabilly, jag brukar spela den musiken, säger han.
Stanley har varit på sommarläger i flera år och tycker att det mesta är bra.
– Jag gillar att umgås med folk, lekarna och samlingarna på morgonen i grupperna.
Dagen innan gjorde han succé när han spontant ställde sig upp och sjöng Stad i ljus.
– Det är nog en av höjdpunkterna hittills, när deltagarna gör något spontant. Som igår när de började sjunga ihop, säger Marie Johansson.

Träffa andra föräldrar

Brukarna kommer från olika assistansbolag och kommunala boenden, och i år har fler kommit från trakten runt Tidaholm.
Bill Wendell från Göteborg har två döttrar med olika behov. Han och hans fru har tagit hand om sina nu vuxna flickor själva under hela deras uppväxt. Han uppskattar att får träffa andra föräldrar med barn som har olika funktionsvariationer.
– Vi föräldrar får träffas i grupp och samtala också, och dela våra livsberättelser. Därför kommer vi gärna. Jag har fattat att vi har det väldigt bra när man jämför med andra, säger han.

Vara en vanlig familj

Inga-Lill Stenholm jobbar med komplementär kommunikation på Novus Assistans och är också assistent till sin egen dotter.
– En av höjdpunkterna har varit när vi spelade bowling första dagen. I morgon ska vi rida. Och så ska vi ha lägerbål tillsammans med kyrkans konfirmander, säger hon.
Inga-Lill berättar att lägren betyder mycket, inte bara för brukarna utan för hela familjen.
– Min dotter sa att det är så skönt att vara bland folk som vet hur det är. Det är som att här blir man en vanlig familj. Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför.

Raggarbil kan ge m
ersmak
Efter pizzan blir det liv och rörelse. Nu ska alla 49 personer in i bilarna. Flera flickor har siktat in sig på de två rosa bilarna. 
En av dem är Elvira ​Olofsson. Hon pratar inte så mycket, men hennes assistent berättar att hon gillar allt som har med musik och hästar att göra. Hon brukar rida hemma.
Mikael Wigholm är en av medlemmarna i Labbås Cruisers. För honom var det självklart att ställa upp när han fick frågan att köra runt lägerdeltagarna
– Det är klart att barnen ska åka raggarbil. De skulle få göra lite "tidaholmska" saker tyckte Marie, och raggarkulturen har starkt fäste här i stan, säger Mikael.
Mikael och frun Anne-Marie har fyra veteranbilar. Det är främst på sommaren när det är fint väder de brukar använda bilarna och cruisa runt med andra, eller åka för att köpa lite glass. 
Idag har de valt att köra med Anne-Maries knallgröna bil och de tar täten när cruiserkaravanen till slut ger sig av.
Mikael medger att dagens utflykt kan få vissa konsekvenser på dem som för första gången cruisar i en veteranbil.
– Det är klart att de kommer vilja ha en egen bil sen när de får smak på det, säger Mikael Wigholm.

MARIA JOHANSSON
 
eBlick
Antisemitism_far_judar_att_lamna_Malmo
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.
eBlick
aug 02, 2019
Under kampanjen "Det finns hopp" i början av juli arrangerades ett seminarium om ungdomars ökade psykiska ohälsa. Flera experter satt i panelen. De var överens om att relationer är en nyckel. – Det är lätt att bara se siffror och statistik, men bakom varje siffra finns en människa, ett barn, konstaterade Henrik Karlsson från LP under seminariet i Sävsjö.
eBlick
jul 18, 2019
Det var fel att lägga ned förbanden på Gotland, säger Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), som nu körs över av sin egen regering när det gäller hur Försvarsmakten ska finansiera sin verksamhet under de närmaste åren.
eBlick
jul 18, 2019
– Israel blir väldigt ofta anklagat för att ockupera hit och dit och för illegala bosättningar här och där. Att det inte stämmer är väldigt klart och tydligt. Tyvärr måste jag stå och reda ut det här. Det borde vara självklart, började Christina Toledano Åsbrink sitt seminarium i Värnamo.