Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Frivilliga krafter och assistansbolag räddade sommarläger

Maria Johansson | 18 jul , 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
läger

I mars fick alla brukare och deras familjer som varje sommar åkt till en gemenskapsvecka i Bjärka Säby, höra att allt var inställt.
– Vi fick inte veta varför. Jag är assistent till Henrik som åkt dit varje sommar i 37 år, säger Marie Johansson.
Hon arbetar för företaget Novum Assistans och tillsammans med företaget och frivilligkrafter bestämde hon sig för att ordna en egen vecka med aktiviteter.  
– Då vi började spåna såg vi att vi kunde hyra in oss på Hellidens slott.
Tidaholmarna har också ställt upp. Svenska kyrkan har hjälpt till med sång och bjudit på hamburgare en kväll. Ekebergs gård lånade ut sitt ridhus och nårgra föräldrar bjöd på på en lunch.
 När Inblick kommer på besök kommer tolv bilar från de lokala cruiserklubbarna Labbås Cruisers och Labbås Car & Bike körande i parad med sina skinande veteranbilar. 
Efter lite pizza ska hela lägret på 49 personer med brukare, föräldrar och assistenter ut och cruisa i det soliga Tidaholm, men alla strömmar ut för att ta en titt på bilarna innan maten.
De har precis piffat upp sig med tidsenliga kläder, frisyrer och prickiga scarves i håret.

Gemenskapen viktig

En av deltagarna är Stanley Persson från Sundsvall. Han ser ut som tagen ur en sextiotalsfilm med bakåtslickat hår och skinnpaj.
– Jag gillar Rockabilly, jag brukar spela den musiken, säger han.
Stanley har varit på sommarläger i flera år och tycker att det mesta är bra.
– Jag gillar att umgås med folk, lekarna och samlingarna på morgonen i grupperna.
Dagen innan gjorde han succé när han spontant ställde sig upp och sjöng Stad i ljus.
– Det är nog en av höjdpunkterna hittills, när deltagarna gör något spontant. Som igår när de började sjunga ihop, säger Marie Johansson.

Träffa andra föräldrar

Brukarna kommer från olika assistansbolag och kommunala boenden, och i år har fler kommit från trakten runt Tidaholm.
Bill Wendell från Göteborg har två döttrar med olika behov. Han och hans fru har tagit hand om sina nu vuxna flickor själva under hela deras uppväxt. Han uppskattar att får träffa andra föräldrar med barn som har olika funktionsvariationer.
– Vi föräldrar får träffas i grupp och samtala också, och dela våra livsberättelser. Därför kommer vi gärna. Jag har fattat att vi har det väldigt bra när man jämför med andra, säger han.

Vara en vanlig familj

Inga-Lill Stenholm jobbar med komplementär kommunikation på Novus Assistans och är också assistent till sin egen dotter.
– En av höjdpunkterna har varit när vi spelade bowling första dagen. I morgon ska vi rida. Och så ska vi ha lägerbål tillsammans med kyrkans konfirmander, säger hon.
Inga-Lill berättar att lägren betyder mycket, inte bara för brukarna utan för hela familjen.
– Min dotter sa att det är så skönt att vara bland folk som vet hur det är. Det är som att här blir man en vanlig familj. Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför.

Raggarbil kan ge m
ersmak
Efter pizzan blir det liv och rörelse. Nu ska alla 49 personer in i bilarna. Flera flickor har siktat in sig på de två rosa bilarna. 
En av dem är Elvira ​Olofsson. Hon pratar inte så mycket, men hennes assistent berättar att hon gillar allt som har med musik och hästar att göra. Hon brukar rida hemma.
Mikael Wigholm är en av medlemmarna i Labbås Cruisers. För honom var det självklart att ställa upp när han fick frågan att köra runt lägerdeltagarna
– Det är klart att barnen ska åka raggarbil. De skulle få göra lite "tidaholmska" saker tyckte Marie, och raggarkulturen har starkt fäste här i stan, säger Mikael.
Mikael och frun Anne-Marie har fyra veteranbilar. Det är främst på sommaren när det är fint väder de brukar använda bilarna och cruisa runt med andra, eller åka för att köpa lite glass. 
Idag har de valt att köra med Anne-Maries knallgröna bil och de tar täten när cruiserkaravanen till slut ger sig av.
Mikael medger att dagens utflykt kan få vissa konsekvenser på dem som för första gången cruisar i en veteranbil.
– Det är klart att de kommer vilja ha en egen bil sen när de får smak på det, säger Mikael Wigholm.

MARIA JOHANSSON
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019