Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christiansson (SD) om S ja till Ryssland: Vi har sålt vår själ

Robin Olsson | 04 jul , 2019
Europarådet röstade natten till tisdagen den 25 juni, efter långa förhandlingar ja till att återge Ryssland fullvärdig status i rådets och domstolens samtliga organ, något landet fråntogs 2014. Ukrainska delegationen lämnade Europarådets möte i protest efter ja till Ryssland. – Nu mår vi bra ekonomiskt men har sålt vår själ, säger Alexander Christiansson (SD) till Inblick.

A CEuroparådet instiftades på anmodan av Sir Winston Churchill den 5 maj 1949 för att skapa fred och respekt för demokrati och mänskliga rättigheter i efterkrigstidens Europa. Nyligen, efter hårda förhandlingar, fick Ryssland tillbaka sin rösträtt och status i rådet och domstolen, vilka landet miste efter annekteringen av Krim 2014. Den svenska delegationen blev tagen på sängen i frågan.
– Vi hade ett delegationsmöte förra veckan där utrikesminister Margot Wallström besökte oss och informerade till allas vår förvåning om att hennes sekreterare, som företräder regeringen i Europarådets ministerkommitté, hade röstat för att Ryssland skulle återfå sin status, berättar Alexander Christiansson (SD) till Inblick från Strasbourg.
Stora delar av det politiska etablissemanget i Europa valde enligt Christiansson att blunda för övergreppen i Ryssland för att få in den livsnödvändiga medlemsavgiften och andra resurser från Moskva.
– Det är ett enormt svek, Socialdemokraterna bidrar nu till att legitimera Rysslands annektering av Krim, säger han

Pengarna som styr

För fem år sedan infördes sanktioner mot Ryssland med stor majoritet. På tisdagen röstade en ny majoritet för att häva sanktionerna och ge Ryssland fullt medlemskap igen.
Till ja-sidan anslöt sig den svenske socialdemokraten Ola Möller, medan Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot. Grunden för ställningstagandet är enligt många kritiker i huvudsak ekonomiskt då Europarådet är i stort behov av pengar, sedan Europarådet har tappat Rysslands 300 miljoner kronor i medlemsavgift.
– Det ekonomiska bortfallet för organisationen har skapat problem och det löser man genom att sälja sin själ vad gäller att stå upp för mänskliga rättigheter och demokratin, de institutioner vi enligt stadgan ska främja och bejaka, säger Christiansson.

Känsloladdad kväll

EC-gruppen, European Conservatives, var emot förslaget emedan socialistiska gruppen och stora delar av den kristdemokratiska EPP-gruppen röstade för, dock inte Moderaterna från Sverige. 
Christiansson förklarar att det blev en ideologisk och känsloladdad debatt som gick från kväll till natt innan man med röstsiffrorna 118-62 gav Ryssland sitt stöd.
– Vi fick reda på att det skulle bli fight i kammaren och vi försökte förhala debatten så långt in på småtimmarna som möjligt genom att lägga fram 223 ändringsbeslut, som rådet röstade om, med mycket text om mänskliga rättigheter. Det blev ett väldigt liv, säger Christiansson som beklagar utgången.
– Jag avslutade mitt anförande med att säga: “När jag var barn blev jag lärd att behandla medmänniskor med respekt, här sitter vi vuxna och låter mobbarna sitta kvar medan offren måste gå ut”, detta är helt galet.

Starka motreaktioner

Ukrainas representanter valde dagen efter att lämna förhandlingarna i protest då de inte kunde sitta i samma församling som mördare och ockupanter. Deras president Volodymyr Zeleskyj sa i ett uttalande att han var mycket besviken på Europarådets agerande som enligt honom ger Ryssland legitimitet och upprättelse utan att landet dragit sig tillbaka från Krim.
Moderaternas utrikespolitikse talesperson, Hans Wallmark säger till Kristianstadsbladet:
– Vi har varit tydliga med att vi inte vill ta något steg som uppfattas som bekräftelse av det nuvarande läget.
Wallmark kallar ja-rösten "oförsvarbar" och "fundamentalt fel".
– Det finns ingen anledning att just nu belöna eller bekräfta Ryssland. Den illegala annekteringen av Krim fortgår och det är också strider i östra Ukraina som Ryssland är involverat i. Ryssland har också visat tydliga demokratiska underskott, för fri- och rättigheter, och det sker i Ryssland mot den egna befolkningen.
Förespråkare av att låta Ryssland delta i arbetet lyfter fram att Europarådet då får en möjlighet att ställa dem till svars och att ryska medborgare får möjlighet att vända sig till Europadomstolen.
– Det är under förutsättning att ryska myndigheter tillmäter domslut från Europadomstolen någon betydelse. Det finns ingen anledning att tro att de kommer att ta fri- och rättigheter på större allvar, säger Hans Wallmark som även författat följande fråga till utrikesminister Margot Wallström i samma ämne.
“Sedan Rysslands illegala annektering av Krim 2014 har det funnits en bred politisk uppbackning i Sverige bakom stöd till Ukraina och uppslutning bakom internationell rätt. Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström: Har utrikesministern och regeringen för avsikt att ändra Sveriges förhållande till Ryssland efter den illegala annekteringen av Krim 2014 genom att medverka till avveckling av sanktionspolitik, så som nu skett då landet åter har släppts in i Europarådets arbete, trots att inga förbättringar har skett eller resolutionsrekommendationer har efterlevts?”.
Vi lär ha anledning att återkomma med svaret på denna fråga.

Robin Olsson
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019