Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Det har varit hårda tongångar

Robin Olsson | 07 jun , 2019
Det har uppstått en klyfta mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Efter den hårda och stundom smutsiga EU-valrörelsen, väljer Centern att fördjupa samarbetet med regeringen genom att rädda statsrådet Annika Strandhäll från en misstroendeförklaring. – Det finns en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat, säger Per Gudmundson till Inblick.
Det_har_varit_harda_tongangar
Hur ser du på Kristdemokraternas resultat i EU-valet?

– Vi gör vårt bästa val någonsin i ett EU-val, vi lyckas med vår målsättning att ta två mandat, samtidigt som den svenska EPP-gruppen, där även Moderaterna ingår, ökade fyra till sex ledamöter, säger Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson till Inblick.
– Vår Trump-inspirerade kampanj gjorde att alla partier pratade om vår politik från höger till vänster. Med det sagt så fanns det inhemska opinionsmätningar som tydde på ett resultat på mellan 10-12 procent, vilket många i partiet hoppats på och våra kritiker fruktade, vilket ledde till att vi attackerades hårt.

Adaktusson i fokus

Det blev en hård och stundom smutsig EU-valrörelse där Centerpartiets Fredrick Federley och Socialdemokraternas Helén Fritzon gick till frontalangrepp på Lars Adaktusson efter Dagens Nyheters avslöjande om hans röstningsmönster i abortfrågan.
Till Expressen säger Adaktusson:
– Jag är mån om att få ge en annan bild av mig än den som har getts de senaste veckorna. Jag har framställts som en mörkerman och allt möjligt, inleder han.
– Den senaste veckan har det påståtts att jag har röstat mot kvinnors rätt till abort vid ett antal tillfällen. Det har jag inte gjort. Jag har röstat mot att EU-parlamentet har något med abortfrågan att göra.
Även Sara Skyttedal hamnade i skottgluggen i ett antal debatter och attackerades hårt.

Hur ser du på mediestormen kring Lars Adaktusson?
– Det var i huvudsak två nyheter i valrörelsen som skadade oss, det ena var DN:s rapportering om Lars Adaktussons röstande i abortfrågan där man framställde honom och Kristdemokraterna som motståndare till den svenska abortlagstiftningen, när hans intention varit att denna lagstiftning ska ligga på nationell och inte EU-nivå, för att på så vis förhindra att ge Polen och Malta inflytande över vår abortlag.
Det andra som Gudmundson lyfter fram är att media rapporterade om Kristdemokraternas stöd till regeringens proposition angående anhöriginvandring.
– På den andra sidan tappade vi röster då det framkom att vi i ett svar på regeringens proposition öppnar för anhöriginvandring. Detta ställningstagande är en kompromiss i partiet, jag personligen tycker det kunde vara stramare men i ett parti får man ge och ta och då kom vi fram till detta, då vi i grunden tycker att familjer hör ihop.
Enligt Gudmundson kan detta ha lett till att väljare valde andra partier som Centern och Moderaterna för vilka dessa frågor är viktiga.
– Jag tror kanske att många valde Moderaterna med anledning av anhöriginvandringsfrågan, då man uppfattat Kristdemokraterna som mer restriktiva än vad vi kanske i verkligheten är.

(S)amarbetet (c)ementeras

Det har stormat kring statsrådet Annika Strandhäll med anledning av hennes hantering av Försäkringskassan. Hon kommer troligen att prickas av Konstitutionsutskottet, men kan fortsätta på sin post efter att Moderaternas misstroendeförklaring röstats ned sedan Centern valde att lägga ner sina röster. Deras gruppledare Anders W Jonsson hänvisar till sitt uttalande i TT:
– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet.
Vidare förklarar han att regeringen har rätt att flytta på en myndighetschef och att det är upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för, men att Centern tycker Ann-Marie Begler var en bra generaldirektör.
Det var i mitten av maj som Ulf Kristersson och Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot statsrådet Strandhäll för att hon den 27 april förra året skulle ha avskedat generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler på felaktiga och politiskt motiverade grunder.
Konstitutionsutskottets granskning är nu klar och det mesta tyder på att de kommer att pricka statsrådet för hennes agerande. För att en misstroendeförklaring ska riktas mot ett statsråd eller mot statsministern så måste mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175 ledamöter, ställa sig bakom misstroendeförklaringen. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna stödde misstroendeförklaringen men kom då endast upp i 172 av de 175 nödvändiga rösterna.

Hur ser ett framtida “Allianssamarbete” ut efter en hård valrörelse och misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll?
– Det har varit hårda tongångar mellan Kristdemokraterna och Centern i kampen om rösterna.
– Det finns dock en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat och det kommer alltid göra det möjligt för borgerliga partier att samarbeta i riksdagen, men Alliansen som vi en gång såg den är död. Den var en produkt av sin tid, avslutar Per Gudmundsson.
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
Fotbollsprotest_skakar_Iran
sep 19, 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
eBlick
sep 19, 2019
Det nya fenomenet med elsparkcyklar har fullkomligt exploderat och blivit en allt vanligare syn i trafiken, främst i våra tre storstäder. Förutom allvarliga olyckor och allmän oreda i trafiken har elsparkcyklarna även skapat en stundom intensiv debatt.
eBlick
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.