Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Det har varit hårda tongångar

Robin Olsson | 07 jun , 2019
Det har uppstått en klyfta mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Efter den hårda och stundom smutsiga EU-valrörelsen, väljer Centern att fördjupa samarbetet med regeringen genom att rädda statsrådet Annika Strandhäll från en misstroendeförklaring. – Det finns en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat, säger Per Gudmundson till Inblick.
Det_har_varit_harda_tongangar
Hur ser du på Kristdemokraternas resultat i EU-valet?

– Vi gör vårt bästa val någonsin i ett EU-val, vi lyckas med vår målsättning att ta två mandat, samtidigt som den svenska EPP-gruppen, där även Moderaterna ingår, ökade fyra till sex ledamöter, säger Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson till Inblick.
– Vår Trump-inspirerade kampanj gjorde att alla partier pratade om vår politik från höger till vänster. Med det sagt så fanns det inhemska opinionsmätningar som tydde på ett resultat på mellan 10-12 procent, vilket många i partiet hoppats på och våra kritiker fruktade, vilket ledde till att vi attackerades hårt.

Adaktusson i fokus

Det blev en hård och stundom smutsig EU-valrörelse där Centerpartiets Fredrick Federley och Socialdemokraternas Helén Fritzon gick till frontalangrepp på Lars Adaktusson efter Dagens Nyheters avslöjande om hans röstningsmönster i abortfrågan.
Till Expressen säger Adaktusson:
– Jag är mån om att få ge en annan bild av mig än den som har getts de senaste veckorna. Jag har framställts som en mörkerman och allt möjligt, inleder han.
– Den senaste veckan har det påståtts att jag har röstat mot kvinnors rätt till abort vid ett antal tillfällen. Det har jag inte gjort. Jag har röstat mot att EU-parlamentet har något med abortfrågan att göra.
Även Sara Skyttedal hamnade i skottgluggen i ett antal debatter och attackerades hårt.

Hur ser du på mediestormen kring Lars Adaktusson?
– Det var i huvudsak två nyheter i valrörelsen som skadade oss, det ena var DN:s rapportering om Lars Adaktussons röstande i abortfrågan där man framställde honom och Kristdemokraterna som motståndare till den svenska abortlagstiftningen, när hans intention varit att denna lagstiftning ska ligga på nationell och inte EU-nivå, för att på så vis förhindra att ge Polen och Malta inflytande över vår abortlag.
Det andra som Gudmundson lyfter fram är att media rapporterade om Kristdemokraternas stöd till regeringens proposition angående anhöriginvandring.
– På den andra sidan tappade vi röster då det framkom att vi i ett svar på regeringens proposition öppnar för anhöriginvandring. Detta ställningstagande är en kompromiss i partiet, jag personligen tycker det kunde vara stramare men i ett parti får man ge och ta och då kom vi fram till detta, då vi i grunden tycker att familjer hör ihop.
Enligt Gudmundson kan detta ha lett till att väljare valde andra partier som Centern och Moderaterna för vilka dessa frågor är viktiga.
– Jag tror kanske att många valde Moderaterna med anledning av anhöriginvandringsfrågan, då man uppfattat Kristdemokraterna som mer restriktiva än vad vi kanske i verkligheten är.

(S)amarbetet (c)ementeras

Det har stormat kring statsrådet Annika Strandhäll med anledning av hennes hantering av Försäkringskassan. Hon kommer troligen att prickas av Konstitutionsutskottet, men kan fortsätta på sin post efter att Moderaternas misstroendeförklaring röstats ned sedan Centern valde att lägga ner sina röster. Deras gruppledare Anders W Jonsson hänvisar till sitt uttalande i TT:
– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet.
Vidare förklarar han att regeringen har rätt att flytta på en myndighetschef och att det är upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för, men att Centern tycker Ann-Marie Begler var en bra generaldirektör.
Det var i mitten av maj som Ulf Kristersson och Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot statsrådet Strandhäll för att hon den 27 april förra året skulle ha avskedat generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler på felaktiga och politiskt motiverade grunder.
Konstitutionsutskottets granskning är nu klar och det mesta tyder på att de kommer att pricka statsrådet för hennes agerande. För att en misstroendeförklaring ska riktas mot ett statsråd eller mot statsministern så måste mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175 ledamöter, ställa sig bakom misstroendeförklaringen. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna stödde misstroendeförklaringen men kom då endast upp i 172 av de 175 nödvändiga rösterna.

Hur ser ett framtida “Allianssamarbete” ut efter en hård valrörelse och misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll?
– Det har varit hårda tongångar mellan Kristdemokraterna och Centern i kampen om rösterna.
– Det finns dock en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat och det kommer alltid göra det möjligt för borgerliga partier att samarbeta i riksdagen, men Alliansen som vi en gång såg den är död. Den var en produkt av sin tid, avslutar Per Gudmundsson.
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
”Det_pagar_ett_mc-krig_i_Linkoping”
jun 20, 2019
Den kraftiga explosionen i Linköping på morgonen den 7 juni har lett till en mängd olika teorier om hur och varför den skedde. Östgötapolisen har hållit hundratals förhör och fått in mängder med tips. Kriminologprofessorn Leif GW Persson tror dock att brottet kommer att förbli olöst. En uppgiftslämanre som Inblick har pratat med säger att det pågår ett mc-krig i Linköping.
eBlick
jun 20, 2019
Evangelisationsteamet Royal Blood blev för några veckor sedan mordhotade av ett gäng våldsbejakande muslimer när de predikade i Göteborgsförorten Hjällbo. Teamet fick veta att de hade tre minuter på sig att försvinna från platsen, annars skulle de bli dödade. – Vi tog beslutet att åka därifrån men återvände till Hjällbo på Sveriges nationaldag, tillsammans med flera bedjare som slöt upp för att stötta oss, för att fullborda predikouppdraget, berättar teammedlemmen Jonas Karlsson för Inblick.
eBlick
jun 20, 2019
SVT har på senare tid sänt flera tv-serier om Sveriges beredskap och underrättelsetjänst. Serien ”Nedsläckt land” fick ny aktualitet i och med helgens händelser i Sydamerika och serien ”För nationens bästa” som sänds just nu frågar sig om kalla kriget egentligen aldrig tog slut.
eBlick
jun 13, 2019
VM-festen i Frankrike har börjat och de svenska damerna är laddade för ett nytt mästerskap, dock väljer världens bästa fotbollsspelare, norskan Ada Hegerberg att bojkotta VM på grund av en konflikt med det norska förbundet. – Sverige borde ha goda chanser att gå vidare till åttondelsfinal med tanke på det rutinerade laget man har, säger fotbollstränaren Øyvind Ottersen till Inblick
eBlick
jun 13, 2019
– Vi håller på att bränna ut de duktigaste människorna som vi har i samhället, sade samtalsterapeuten Karin Wennerlöf under en föreläsning om utmattningssyndrom förra veckan.
eBlick
jun 07, 2019
Åsa Axelsson blev sjukskriven för utmattning och insåg att familjen gick ekonomiskt plus efter att hon slutat arbeta. Nu kunde hon lägga tiden på att lappa och laga kläder till de fyra barnen, odla sina egna grönsaker och baka sina egna bullar. Dessutom fick hon ett liv som hon trivdes med.
eBlick
jun 07, 2019
Det har uppstått en klyfta mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Efter den hårda och stundom smutsiga EU-valrörelsen, väljer Centern att fördjupa samarbetet med regeringen genom att rädda statsrådet Annika Strandhäll från en misstroendeförklaring. – Det finns en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat, säger Per Gudmundson till Inblick.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.