Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sven var slav under alkoholen

Göran Jacobson | 03 maj , 2019
Sven Tegnér var en man mitt i karriären som till synes hade allt man kan önska sig. Men vad andra människor i hans omgivning inte kände till var hans problem med alkoholen och hur den höll på att kosta honom livet. – Vid ett tillfälle somnade jag i en snödriva. Det var min hustru som hittade mig där, drog hem mig och på så sätt räddade livet på mig, berättar Sven Tegnér för Inblick.
Sven_var_slav_under_alkoholen
Sven Tegnér gjorde under 38 år karriär hos flygplanstillverkaren Saab i Linköping och var bland mycket annat med om att starta upp samarbetet med det amerikanska företaget Fairchild som kom att resultera i flygplansmodellen Saab 340. Men vad ingen utanför familjen visste var att Sven, trots alla yrkesmässiga framgångar, var slav under alkoholen, vilket var nära att kosta honom livet.
Född och uppvuxen på en lantgård i den vackra Kindabygden, i de södra delarna av Östergötland, fick Sven Tegnér vad han själv beskriver som ”en lycklig barndom och uppväxttid”. Frånsett en sak.
– Vår gård låg nio kilometer från byaskolan. Det var inte särskilt roligt att komma ner där bland de ”etablerade” ungarna. Det blev mobbing och pennalism under de första åren, ända tills jag vågade slå tillbaka. Då blev det lite lugnare, berättar Sven Tegnér för Inblick.

Tron började mogna

Söndagsskolan i Betelkapellet blev Svens allra första kontakt med kristen tro. Konfirmationen i Svenska kyrkan var också ett steg på den andliga vägen för den unge Sven.
– Vi hade en underbar konfirmationslärare som verkligen tog hand om oss. En helt fantastisk kille. Där började min tro mogna ordentligt.
Knappt fyllda 16 år flyttade Sven ifrån ”bondlivet”, som han kallar det. Flytten gick till Linköping där han kom i kontakt med Frälsningsarmén, som blev Svens andliga hem under åtskilliga år framåt. Han fick jobb hos flygplanstillverkaren Saab och steg snabbt i graderna. Livet rullade på tills en dag då allt rasade.
”Glöm de dumma tankarna”
– Jag var i 30-årsåldern. Mitt äktenskap sprack. Jag hade blivit lurad och bedragen och sökte därför andlig hjälp och vägledning hos min kårledare. Flera år tidigare hade jag upplevt en kallelse att bli officer inom Frälsningsarmén, säger Sven.
Men istället för att få själavård och andlig hjälp i sin situation fick Sven utstå kritik angående sina tankar på en heltidstjänst för Gud.
– Det råd jag fick av min kårledare var att ”glömma alla de där dumma tankarna” för det var ingenting som passade mig. ”Du ska inte tro att du är något”, sade han till mig. Det var dödsstöten för mig. Jag återvände aldrig dit igen, berättar Sven.
Engagemanget som Sven tidigare ägnat åt Frälsningsarmén byttes nu ut mot en helhjärtad satsning på jobbet istället. Den yrkesmässiga framgången kröntes av uppdraget att starta upp samarbetet med det amerikanska företaget Fairchild som kom att resultera i flygplansmodellen Saab 340.
– Vi var sex killar som en torsdagseftermiddag blev uppkallade till högste chefen som frågade oss om vi hade giltiga pass. När vi svarade ja på frågan blev vi beordrade av chefen att åka till Amerika på lördag morgon, två dagar senare. Uppdraget vi fick var att ta hem samarbetet med Fairchild, berättar Sven.

Jobbade dygnet runt

Sven och hans fem kollegor tillbringade två veckor i USA där de gick igenom alla tillverkningsprocesser. När de återvände till Sverige var det jobb i princip dygnet runt som gällde, för att kunna färdigställa den nya flygplansmodellen. 
Sven hade vid den här tidpunkten gift om sig med Laila men något familjeliv att tala om blev det inte då jobbet med det nya flygplanet hela tiden sattes i första rummet.
– Jag hade en liten grabb hemma. Men honom såg jag nästan aldrig. De första två åren av hans liv var jag fullt upptagen med mitt jobb. Jag arbetade dygnet runt, säger Sven med tydlig ånger i rösten.
Svens jobb innebar även en hel del representation, vilket för honom blev inkörsporten till ett mångårigt alkoholmissbruk.
– Det fanns inga restriktioner för spriten och där åkte jag dit ordentligt. Min hustru skötte markservicen hemma och upprätthöll fasaden utåt. Ingen utanför familjen visste hur illa ställt det var med mig. Jag skötte jobbet helt klanderfritt. Det var jag mycket noga med, poängterar Sven.

Allvarliga alkoholproblem

Sven tränade regelbundet och åkte Vasaloppet, vilket bidrog till att folk utanför den innersta kretsen aldrig kunde ana att den framgångsrike industritjänstemannen hade allvarliga alkoholproblem.
– När kvällen kom var jag alltid tvungen att tanka i mig ordentligt. Jag hade mitt välfyllda förråd i garaget och hade alltid tillgång till sprit. Det blev bara värre och värre med åren. När jag var 60 år och blev pensionär hade jag inte längre något att hänga upp livet på, tyckte jag.
Följden blev att supandet accelererade i expressfart. Hans hustru Laila bad oavbrutet till Gud för sin make och försökte på allt sätt att få honom att sluta upp med drickandet.

”Minns du sången”

– Hon spelade in alla de här vackra andliga sångerna, från tv-programmet ”Minns du sången”. Det var ju som en kniv i hjärtat när jag hörde dessa sånger.
Drickandet fortsatte dock i samma tempo som tidigare. Vid ett par tillfällen var det ytterst nära att Svens alkoholism hade kunnat kosta honom livet. Vid ett tillfälle var han ute och körde på fyllan och kraschade med bilen rakt in i ett träd.
– En sen vinterkväll somnade jag i en snödriva någonstans. Laila var ute och letade efter mig och hittade mig i snön. Hon lyckades dra in mig i värmen igen så att jag slapp att frysa ihjäl. Det var mycket mörker i mitt liv, säger Sven allvarligt.
Det sägs att för Gud finns inga hopplösa fall. Sven satt fast ordentligt i sitt alkoholmissbruk men det visade sig att det finns någon som är starkare än suget efter sprit. För fyra år sedan, efter fyllekörningen som slutade med kraschen mot ett träd, hände något som blev vändpunkten och en väg ut ur alkoholismen för Sven Tegnér.

Allting brast

– Efter bilkraschen blev jag omhändertagen av åklagare och polis. Under ett års tid fick jag gå hos beroendekliniken, vilket gjorde att jag började fatta hur det var ställt med mig. En dag var jag på väg ner till stan. Jag satt i bilen och lyssnade på radion. Plötsligt spelades den gamla läsarsången ”Ljuvligt och kärleksfullt Jesus hörs kalla”. Då brast allt för mig.
Sven var tvungen att stanna bilen, mitt i gatan, oförmögen att kunna fortsätta köra. Tårarna gjorde att han inte kunde se. Sittande i sin bil grät han och bad Gud om frälsning på nytt igen.
– Det var ungefär som Saulus på Damaskusvägen. Nyårsdagen 2016 böjde jag knä vid botbänken hos Frälsningsarmén i Linköping. Istället för att avge en massa löften så fick jag ta emot det stora löftet om frälsning och nåd, säger Sven.

”Läs Bibeln”

– När jag blev frälst på nytt igen så fick jag en väldig lust till att läsa Bibeln. Det har gett mig väldigt mycket. Jag skulle vilja rekommendera dig som läser mitt vittnesbörd att börja läsa Bibeln. Man blir intresserad och man fastnar i den boken. Bibeln är kartan och kompassen i livet, lyder Sven Tegnérs avslutande hälsning till Inblicks läsare.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 
 
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019