Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Finsk polischef misstänks i svensk mordkomplott

Ruben Agnarsson | 26 apr , 2019
Nya misstankar riktas nu mot polischefen Jari Aarnio och hans tidigare medarbetare på narkotikapolisen i Helsingfors. Enligt Åklagarämbetet i Östra Nyland är brottsrubriceringen mord. Fallet har flera kopplingar till Sverige. Mordoffret var svenskt, liksom flera av mördarna.
Finsk_polischef_misstanks_i_svensk_mordkomplott
Den nya polisutredningen av mordet på Volkan Ünsal är nu klar. Det innebär att tingrätten nu ska pröva om den mordmisstänkte förra polischefen Jari Aarnio ska åtalas.
Det var i fjol somras som misstankarna väcktes om att Jari Aarnio var delaktig i mordet i Helsingfors år 2003. En anledning till misstankarna var nya uppgifter i boken ”De kallar mig Solvallamördaren” av Janne Raninen, som kom ut i början av förra året.
Janne Raninen dömdes för mordet på Volkan Ünsal redan 2005. Polisen misstänker att Aarnio i egenskap av polis kände till att mordet skulle begås, men lät bli att agera.
Genom att undvika att förhindra och avslöja mordet trots att han varit medveten om planerna, känt till offret och vetat vem som planerat att utföra dådet – misstänks Aarnio indirekt ha medverkat till mordet på svensken.
Det var i ett pressmeddelande förra veckan som Åklagarämbetet i Östra Nyland och Centralkriminalpolisen meddelade att den tidigare chefen för narkotikapolisen nu också är misstänkt för mord, skriver Hufvudstadsbladet. 

Misstänkta för tjänstefel

Ytterligare två poliser misstänks för tjänstefel. Dessa poliser ska ha vetat vilken information deras chef hade, utan att göra en anmälan om saken. 
Också andra personer har misstänkts i samband med brottet.
Allt som allt har 80 personer hörts under förundersökningen, fyra av dem är misstänkta för brott. Alla fyra bestrider misstankarna.
Jari Aarnio har tidigare dömts till tio års fängelse för bland annat grova narkotikabrott och grova tjänstebrott. Domen har överklagats till hovrätten och Aarnio släpptes i mitten av juni i väntan på hovrättens dom, som förväntas komma nu i maj.
Aarnio har tidigare dömts till tre års fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning och grovt bedrägeri.

Polischefer inför rätta

I Finland står nu fyra polischefer inför rätta på grund av olaglig hantering av informatörer som uppdagats i samband med Jari Aarnios brottslighet. Enligt åklagaren visste alla att allt inte stod rätt till, men valde att blunda.
Jari Aarnio raderade som chef informatörsregistret år 2008 varefter narkotikapolisen inte registrerade en enda ny informatör, vilket är mot polisens regler, som kräver att informatörer registreras.
Enligt åklagaren bidrog detta till att möjliggöra Aarnios egna skumraskaffärer. Aarnio dömdes till tio års fängelse för flera grova narkotikabrott i tingsrätten 2016.
Enligt åklagaren är det uppenbart att Aarnios överordnade ända upp till polisöverdirektören, polisen högsta chef, visste om Helsingfors narkotikapolis ovilja att följa reglerna som gäller informatörer. För att stödja sina påståenden har åklagaren presenterat flera skriftliga bevis och vittnen, skriver Hufvudstadsbladet.

Raderade register

Jari Aarnio raderade finska narkotikapolisens informatörsregister samtidigt som Sverige släppte två kritiska utredningar om den svenska polisens hantering av sina informatörer. I slutet av juni 2008 släppte dåvarande chefs-JO Mats Melin sin utredning om brotts- och bevisprovokationer, samt om polisens informatörer och infiltratörer. I sin utredning var han mycket kritisk till hur brottsprovokationer genomförts i Sverige och kallade det ”vilda västern” och ”laglöst land”.
Samtidigt släppte JK Göran Lambertz en utredning som kritiserade Stockholmspolisens vapenhantering.
Utredningen konstaterade bland annat att vapen som hade omhändertagits av polisen och skulle ha förstörts, istället användes för nya brott.
– Som jag mindes det handlade det om att få ordning på informatörsverksamheten så att det inte fanns en rättsosäkerhet, bland annat för dem som var informatörer, säger Göran Lambertz i dag till Inblick.

Stora Arlandarånet

I sin bok skriver Janne Raninen att Jari Aarnio ska ha känt till det planerade mordet. Enligt en av torpederna ska Keijo Vilhunen ha varit den som delade ut morduppdraget, som har en koppling till ett av Sveriges största värdetransportrån år 2002: Arlandakuppen.
I rånet fick Raninens vän Leo Carmona och två andra med sig över fyra miljoner euro på Arlanda. I augusti 2017 gick Carmona ut i svenska medier och berättade att han var en av rånarna.
Volkan Ünsal, som var nära vän till både Raninen och Carmona, skulle enligt Raninen ha stulit en del av bytet. Ünsal tipsade polisen om rånet och mordet på Ünsal var en hämd. Carmona, som avtjänat en del av straffet i Finland, dömdes för anstiftan.
Inblick har tidigare skrivit om att Janne Raninen dödade gangsterledaren Dragan Joksovic på Solvalla och om indikationer om att en svensk polischef som var i närheten av mordet var informerad om att mordet skulle ske – utan att ingripa.

Svensk koppling

I december 2013 avslöjade Helsingin Sanomat att Jari Aarnio hade startat ett hemligt företag tillsammans med den i dag pensionerade polischefen Ali Lindholm, som ville ha ett bolag i Finland för att kunna hyra hemliga lokaler i Sverige.
Lindholm och Aarnio träffades på 1990-talet när båda ländernas myndigheter utredde grova narkotikabrott.
En svensk polis, som arbetade för Lindholm, skrevs som det finska företagets ägare. 
En annan polis som arbetade för Lindholm startade samtidigt ett företag i Sverige, med ett liknande namn som det finska bolaget, enligt Helsingin Sanomat.
Finskfödda Ali Lindholm, som talar flytande finska, var tidigare chef för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm. Han var inledningsvis misstänkt för grovt tjänstefel när poliskommissarien Olle Liljegren misstänktes för narkotikabrott efter att ha infiltrerat en narkotikaliga med olagliga metoder, men friades senare från misstankar.

Villkorlig dom

Ali Lindholms underordnade Olle Liljegren fälldes hösten 2004 för grovt vapenbrott, grovt tjänstefel och medhjälp till grovt narkotikabrott. Domen blev fyra års fängelse, men överklagades till hovrätten, där Liljegren friades helt. 
Riksåklagaren överklagade hovrättsdomen till HD, som dömde Liljegren till villkorlig dom. HD tog inte upp de tidigare misstankarna om narkotikahantering och om Liljegren hade använt sig av otillåten brottsprovokation.
En av Lindholms medarbetare på länskriminalpolisen i Stockholm dömdes år 2008 för att ha jobbat som porrklubbsdirektör åt sin landsman Mille Markovic samtidigt som han för Ali Lindholms räkning rekryterade kriminella att arbeta undercover för polisens räkning.
Ali Lindholm, tidigare chef för Stockholmspolisens underrättelseverksamhet, ville i början av förra året inte förklara för Inblick varför han vände sig till Jari Aarnio för att få hjälp att starta de illegala bulvanföretagen.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019