Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Finsk polischef misstänks i svensk mordkomplott

Ruben Agnarsson | 26 apr , 2019
Nya misstankar riktas nu mot polischefen Jari Aarnio och hans tidigare medarbetare på narkotikapolisen i Helsingfors. Enligt Åklagarämbetet i Östra Nyland är brottsrubriceringen mord. Fallet har flera kopplingar till Sverige. Mordoffret var svenskt, liksom flera av mördarna.
Finsk_polischef_misstanks_i_svensk_mordkomplott
Den nya polisutredningen av mordet på Volkan Ünsal är nu klar. Det innebär att tingrätten nu ska pröva om den mordmisstänkte förra polischefen Jari Aarnio ska åtalas.
Det var i fjol somras som misstankarna väcktes om att Jari Aarnio var delaktig i mordet i Helsingfors år 2003. En anledning till misstankarna var nya uppgifter i boken ”De kallar mig Solvallamördaren” av Janne Raninen, som kom ut i början av förra året.
Janne Raninen dömdes för mordet på Volkan Ünsal redan 2005. Polisen misstänker att Aarnio i egenskap av polis kände till att mordet skulle begås, men lät bli att agera.
Genom att undvika att förhindra och avslöja mordet trots att han varit medveten om planerna, känt till offret och vetat vem som planerat att utföra dådet – misstänks Aarnio indirekt ha medverkat till mordet på svensken.
Det var i ett pressmeddelande förra veckan som Åklagarämbetet i Östra Nyland och Centralkriminalpolisen meddelade att den tidigare chefen för narkotikapolisen nu också är misstänkt för mord, skriver Hufvudstadsbladet. 

Misstänkta för tjänstefel

Ytterligare två poliser misstänks för tjänstefel. Dessa poliser ska ha vetat vilken information deras chef hade, utan att göra en anmälan om saken. 
Också andra personer har misstänkts i samband med brottet.
Allt som allt har 80 personer hörts under förundersökningen, fyra av dem är misstänkta för brott. Alla fyra bestrider misstankarna.
Jari Aarnio har tidigare dömts till tio års fängelse för bland annat grova narkotikabrott och grova tjänstebrott. Domen har överklagats till hovrätten och Aarnio släpptes i mitten av juni i väntan på hovrättens dom, som förväntas komma nu i maj.
Aarnio har tidigare dömts till tre års fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning och grovt bedrägeri.

Polischefer inför rätta

I Finland står nu fyra polischefer inför rätta på grund av olaglig hantering av informatörer som uppdagats i samband med Jari Aarnios brottslighet. Enligt åklagaren visste alla att allt inte stod rätt till, men valde att blunda.
Jari Aarnio raderade som chef informatörsregistret år 2008 varefter narkotikapolisen inte registrerade en enda ny informatör, vilket är mot polisens regler, som kräver att informatörer registreras.
Enligt åklagaren bidrog detta till att möjliggöra Aarnios egna skumraskaffärer. Aarnio dömdes till tio års fängelse för flera grova narkotikabrott i tingsrätten 2016.
Enligt åklagaren är det uppenbart att Aarnios överordnade ända upp till polisöverdirektören, polisen högsta chef, visste om Helsingfors narkotikapolis ovilja att följa reglerna som gäller informatörer. För att stödja sina påståenden har åklagaren presenterat flera skriftliga bevis och vittnen, skriver Hufvudstadsbladet.

Raderade register

Jari Aarnio raderade finska narkotikapolisens informatörsregister samtidigt som Sverige släppte två kritiska utredningar om den svenska polisens hantering av sina informatörer. I slutet av juni 2008 släppte dåvarande chefs-JO Mats Melin sin utredning om brotts- och bevisprovokationer, samt om polisens informatörer och infiltratörer. I sin utredning var han mycket kritisk till hur brottsprovokationer genomförts i Sverige och kallade det ”vilda västern” och ”laglöst land”.
Samtidigt släppte JK Göran Lambertz en utredning som kritiserade Stockholmspolisens vapenhantering.
Utredningen konstaterade bland annat att vapen som hade omhändertagits av polisen och skulle ha förstörts, istället användes för nya brott.
– Som jag mindes det handlade det om att få ordning på informatörsverksamheten så att det inte fanns en rättsosäkerhet, bland annat för dem som var informatörer, säger Göran Lambertz i dag till Inblick.

Stora Arlandarånet

I sin bok skriver Janne Raninen att Jari Aarnio ska ha känt till det planerade mordet. Enligt en av torpederna ska Keijo Vilhunen ha varit den som delade ut morduppdraget, som har en koppling till ett av Sveriges största värdetransportrån år 2002: Arlandakuppen.
I rånet fick Raninens vän Leo Carmona och två andra med sig över fyra miljoner euro på Arlanda. I augusti 2017 gick Carmona ut i svenska medier och berättade att han var en av rånarna.
Volkan Ünsal, som var nära vän till både Raninen och Carmona, skulle enligt Raninen ha stulit en del av bytet. Ünsal tipsade polisen om rånet och mordet på Ünsal var en hämd. Carmona, som avtjänat en del av straffet i Finland, dömdes för anstiftan.
Inblick har tidigare skrivit om att Janne Raninen dödade gangsterledaren Dragan Joksovic på Solvalla och om indikationer om att en svensk polischef som var i närheten av mordet var informerad om att mordet skulle ske – utan att ingripa.

Svensk koppling

I december 2013 avslöjade Helsingin Sanomat att Jari Aarnio hade startat ett hemligt företag tillsammans med den i dag pensionerade polischefen Ali Lindholm, som ville ha ett bolag i Finland för att kunna hyra hemliga lokaler i Sverige.
Lindholm och Aarnio träffades på 1990-talet när båda ländernas myndigheter utredde grova narkotikabrott.
En svensk polis, som arbetade för Lindholm, skrevs som det finska företagets ägare. 
En annan polis som arbetade för Lindholm startade samtidigt ett företag i Sverige, med ett liknande namn som det finska bolaget, enligt Helsingin Sanomat.
Finskfödda Ali Lindholm, som talar flytande finska, var tidigare chef för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm. Han var inledningsvis misstänkt för grovt tjänstefel när poliskommissarien Olle Liljegren misstänktes för narkotikabrott efter att ha infiltrerat en narkotikaliga med olagliga metoder, men friades senare från misstankar.

Villkorlig dom

Ali Lindholms underordnade Olle Liljegren fälldes hösten 2004 för grovt vapenbrott, grovt tjänstefel och medhjälp till grovt narkotikabrott. Domen blev fyra års fängelse, men överklagades till hovrätten, där Liljegren friades helt. 
Riksåklagaren överklagade hovrättsdomen till HD, som dömde Liljegren till villkorlig dom. HD tog inte upp de tidigare misstankarna om narkotikahantering och om Liljegren hade använt sig av otillåten brottsprovokation.
En av Lindholms medarbetare på länskriminalpolisen i Stockholm dömdes år 2008 för att ha jobbat som porrklubbsdirektör åt sin landsman Mille Markovic samtidigt som han för Ali Lindholms räkning rekryterade kriminella att arbeta undercover för polisens räkning.
Ali Lindholm, tidigare chef för Stockholmspolisens underrättelseverksamhet, ville i början av förra året inte förklara för Inblick varför han vände sig till Jari Aarnio för att få hjälp att starta de illegala bulvanföretagen.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.