Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sahra levde livet på en tropisk ö

Anna-Karin Stenberg | 18 apr , 2019
I sociala sammanhang kunde Sahra Gillberg känna sig utanför och annorlunda, som om hon inte riktigt passade in. Sahra "hakade på" de människor som var runt omkring henne men undrade varför tomrummet på insidan inte försvann, trots att hon försökte fylla det.
Sahra_levde_livet_pa_en_tropisk_o
23-åriga Sahra Gillbergs liv förändrades i september förra året under en gudstjänst på Frälsningsarmén i Halmstad. Men innan dess var livet tomt och meningslöst. Sahra sökte efter sin identitet på olika sätt.
– Efter gymnasiet jobbade jag en kort period inom min pappas företag hemma i Anderstorp. Efter ett år upptäckte jag en värld av resor och flyttade till Indonesien för att jobba med dykning. Det blev sedan en tur till Thailand och därefter en säsong i Vemdalen. 
– Jag trivdes inte hemma i Sverige och sökte mig bort för att finna något annat. Det blev att jag hängde med i "lunken" av det som fanns runt omkring. Vi dök på dagarna och det blev en del festande på kvällarna. Egentligen tyckte jag aldrig att det kändes meningsfullt att dricka alkohol, men det var som om det inte fanns något alternativ. 
– Jag fick inte ut något av det men fortsatte ändå att göra det, i hopp om att det skulle förändras och jag skulle hitta det jag sökte efter. Jag kände en ensamhet i att festa och "leva livet på en tropisk ö" vilket gjorde att jag drack mer alkohol och lade mer tid och energi på att vara social och umgås med vänner. 

Möte med Guds kärlek

Sahra är inte uppvuxen i en kristen familj men har en pojkvän vars föräldrar är kristna vilket blev den första introduktionen till den kristna tron. Hon började gå på Öppen kyrka på" Frälsis" och hade en väninna som var med i Frälsningsarmén. En dag före en gudstjänst fick Sahra möta Guds kärlek  genom den helige Andes närvaro och tårarna strömmade nerför kinderna.
– Jag upplevde en varm, härlig, omfamnande känsla som jag aldrig tidigare hade känt. Jag förstod inte då att det var den helige Ande som jag hade mött. Det betydde så mycket att komma till en plats där folk brydde sig och ville be för mig och där många människor hade ett vittnesbörd på ett "före och efter". Människor som vittnade att de funnit frid i sin tro. 
– Det blev som att få ett löfte om att det finns någonting mer och samtidigt ett bevis på att jag varit sökande efter något mer, för detta var verkligen "något mer". Något mer än bara livet självt. Något mer än bara alkohol, fester, vänner, kläder, pengar, utbildning, karriär, sociala medier,  status, fasad, materiella ting. Detta var en känsla av livet. Det verkliga livet. Tidigare var jag så vilsen men nu har jag fått grepp om min identitet.

Förkastelse och utanförskap

Under konferensen " Design for life", som handlar om lärjungaskap och om att upptäcka sina gåvor och följa kallelsen, fick Sahra uppleva hur Gud tydliggjorde hur han varit med och hjälpt henne i olika situationer i livet. " Din kallelse just nu är att vara med mig" sa Gud till Sahra som beskriver sig som en mycket osäker person innan frälsningen. Hon kände sig missförstådd och som att hon inte passade in. 
 Det var som att ha kläder som ömmade på sig. Jag ville vara på ett sätt men kunde inte bära upp mig själv.  Jag var också en person som tänkte att jag inte behövde Gud i mitt liv. Jag tror att det är så för många människor som är styrda av sitt ego och tycker att de har allt vad de behöver.  
– Jag hade det bra materiellt sett och tyckte att jag kunde klara mig själv. Mina behov var tillgodosedda men jag insåg sedan att jag ändå behövde hjälp.

En frimodig tjej

Nu betyder bön, lovsång och att läsa Bibeln så mycket för henne. Ett bibelställe som Sahra starkt värdesätter  är ”kärlekens lov” i Första korintierbrevet kapitel 13. Att kärleken är tålmodig och mild. Sahra har blivit befriad från skam och skuld och kunnat förlåta sig själv för olika saker i det förflutna. Räddningen blev att kunna se sig själv i Guds ögon och som hon säger " förstå grejen" med kärleken.
– Jag förstod att Gud älskar mig villkorslöst och kan nu se på mig själv med snällare ögon och  utöver mitt jobb som tjänstekoordinator så är jag mycket på Frälsis som volontär tillsammans med barn och unga. Jag har en dröm att jobba för kyrkan och nå ut till unga vuxna som står inför livsval.  Jag vill tala tro in i folks liv och nå ut till alla de andra " Sahror" som finns där ute som också är sökande och som vill uppleva mer än bara fasad, popularitet,  status och materiella ting. Det är från Jesus som man ska få sitt värde i livet och inte genom bekräftelse från andra. 
Idag känner hon sig frimodig. Att be för människor eller att vara med i lovsången upplevs inte som något hinder för Sahra.
– Många kanske har ett vittnesbörd av att komma från stort mörker av olika slag  och sedan bli frälsta. Men jag tillhörde en målgrupp som jag tror är svår att nå. De  som upplever att de inte saknar någonting, men som egentligen är "fattiga" trots att de kanske har det bra materiellt sett. 
– Det är skillnad på att vara "rik" och "rik". Du kan vara rik i världens ögon men ändå den fattigaste som finns för att du inte har Gud. Det är så mycket jämförelse på sociala medier och det är så viktigt hur man ser ut i andra människors ögon. 
– Jag brukade tänka att kyrkan var larv och trams, men nu vill jag nå ut till dem som tror att de har allt men inte har Gud i sina liv. Det handlar inte om att vara smart, framgångsrik och inte om utseende, kläder eller om att vara intressant. 
– Det finns mer än fasaden. Om man har det bra och någon säger att det finns något som är ännu bättre, varför inte testa det då? Den som är rikast är den som ingenting har men ändå är lycklig.
ANNA-KARIN STENBERG
 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.