Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Alltfler barn överlever cancer

Göran Jacobson | 18 apr , 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
Alltfler_barn_overlever_cancer
I ett pressmeddelande på sin hemsida presenterade Barncancerfonden i förra veckan helt nya och därtill smått historiska siffror gällande vården av barn med cancer i Sverige. Den senaste mätperioden på fem år visar att överlevnaden i barncancer har ökat från 80 till 85 procent. Detta efter att överlevnaden har legat stilla på samma nivå de senaste 20 åren.
Att i snitt 85 procent av de barn i Sverige som drabbas av cancer nu överlever är en mycket stor framgång. Men prognosen varierar kraftigt mellan olika diagnoser och vissa cancerformer är än idag obotliga. Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Enda vägen dit är att forskningen fortsätter gå framåt. 

Mäts i femårsperioder

Överlevnaden i barncancer mäts i femårsperioder, det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. Orsakerna till den positiva utvecklingen är flera och skiftar mellan olika cancertyper. En generell förklaring för flera diagnoser är att tack vare forskningen har de så kallade behandlingsprotokollen förbättrats. De kan enkelt förklaras som det vårdprogram, eller schema, som läkarna utgår från under behandlingen av en barncancersjukdom.

Förändring inom leukemi

Allra störst förändring har skett för cancerformen akut myeloisk leukemi (AML). I snitt överlever nu 78 procent av de barn som drabbas – att jämföra med 63 procent under den förra femårsperioden. Tack vare ett förbättrat behandlingsprotokoll kan läkarna nu säkrare identifiera vilka barn som behöver en mer intensiv behandling.
Den vanligaste barncancerdiagnosen i Sverige är akut lymfatisk leukemi (ALL). I snitt överlever idag 94 procent av de barn som drabbas. Förra femårsperioden var motsvarande siffra 89 procent. Även där har framgångsrik forskning lett fram till ett förändrat behandlingsprotokoll, enligt pressmeddelandet från Barncancerfonden.GÖRAN JACOBSONgoran@inblick.se
 

Forskningschefen Kerstin Sollerbrant om rapporten:

”Barncancerfondens mål är att alla barn ska överleva”

Framgångsrik forskning har resulterat i att överlevnaden i barncancer, efter att ha legat stilla i tjugo år, ökat från 80 till 85 procent. Det är mycket positiva siffror som gläder drabbade barn och deras anhöriga.
– Siffrorna överträffade mina förväntningar, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till Inblick.


Rapporten om framgångarna inom barncancerforskningen, som Barncancerfonden publicerade i förra veckan, är mycket glädjande för drabbade barn och deras föräldrar, men givetvis också för alla som på något sätt är involverade i kriget mot cancer. Kerstin Sollerbrant är forskningschef på Barncancerfonden och för henne är de nya siffrorna ett kvitto på att forskningen på området är framgångsrik. I en mejlkonversation med Inblick svarar Kerstin Sollerbrant på några frågor kring rapporten.

Fanns det några indikationer på att siffrorna skulle vara så positiva som de blev?
– Vi har förstås en pågående dialog med forskare och kliniker och visste i förväg om att vissa diagnoser, som till exempel akut myeloisk leukemi (AML) skulle visa bra resultat. Men att ökningen skulle bli så stor visste vi inte, det var en glad överraskning.

Hur var era förväntningar innan ni fick siffrorna?
– Eftersom vi vet att forskningen går framåt och ger tydliga resultat var vår förhoppning förstås att överlevnaden skulle ha gått upp. Men fem procentenheter på fem år är otroligt stort och överträffade åtminstone mina förväntningar, framförallt om man jämför med att överlevnaden legat stadigt på runt 80 procent i knappt 20 år.

Varför mäts överlevnaden i barncancer i femårsperioder?
– Det siffrorna visar är hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknande. Att det är just fem år beror på att de flesta barn är färdigbehandlade och att tillräckligt lång tid har förflutit efter avslutad behandling för att man ska våga prata om ”överlevnad”. Efter fem år har man också fått ihop ett tillräckligt stort statistiskt underlag, det vill säga tillräckligt många barn, för att kunna dra några slutsatser av siffrorna. Det här kan skilja sig åt, i vissa länder rapporterar man till exempel 10-årsöverlevnad istället.

Vad exakt är det som har bidragit till dessa enorma framgångar inom barncancervården?
– Det går inte att peka ut en enskild orsak till framgångarna. Men en stark bidragande anledning är att de så kallade behandlingsprotokollen har justerats och förbättrats. De kan enkelt förklaras som det vårdprogram, eller schema, som läkarna utgår från under behandlingen av en barncancersjukdom. Tack vare forskningen utvecklas protokollen hela tiden för att behandlingen ska bli så bra som möjligt. Det handlar bland annat om att riskindela patienter, vilka och i vilken ordning behandlingar och läkemedel ska ges och hur långa intervaller det ska vara mellan de olika behandlingarna.
– Cancerformen akut myeloisk leukemi (AML), till exempel, är en av de diagnoser där överlevnaden ökat som kraftigast de senaste fem åren, från 63 till 78 procent. Tack vare ett förändrat behandlingsprotokoll kan läkarna nu säkrare individanpassa behandlingen för barn med AML och på så sätt bota fler.

Du säger i pressmeddelandet att "vi befinner oss mitt i en medicinsk revolution". Vad betyder det? Kommer denna revolution att resultera i att cancer utrotas helt? Hur ser det tidsperspektivet ut i så fall? Eller är det en utopisk tanke?
– Barncancerfondens mål är att alla barn ska överleva. På bara några år har forskningen tagit enorma kliv mot vår nollvision. Idag befinner vi oss i en medicinsk revolution genom att vi har otroligt mycket mer kunskap idag än för bara några år sedan, till exempel har vi fått större insikt om vad som driver cancerceller och hur vi aktiverar kroppens eget immunförsvar för att slåss mot cancern. Vi står nu i ett skede där kunskap kan börja omvandlas till behandlingar. Det är förstås väldigt svårt att säga hur lång tid det kommer ta innan vi når 100 procent, men jag är väldigt hoppfull inför att vi kommer nå dit.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019