Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

38 före detta EU-politiker ifrågasätter USA:s fredsplan

Ruben Agnarsson | 18 apr , 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
”Vi räcker ut handen vid en kritisk tidpunkt både i Mellanöstern och i Europa.”
Så inleds en debattartikel i Svenska Dagbladet som skrivits under av 38 före detta europeiska toppolitiker, bland annat tidigare utrikesministrar och premiärministrar, samt europeiska diplomater som publicerades samtidigt i en rad europeiska tidningar under måndagen, bland annat i The Guardian i Storbritannien, Standaard i Belgien, La Repubblica i Italien, Delo i Slovenien och Die presse i Österrike.
En majoritet av undertecknarna tillhör olika socialistiska partiet i Europa, men här finns även moderaternas Carl Bildt och Danmarks Uffe Ellemann-Jensen från liberala Venstre.
Även Lena Hjelm-Wallen (S) är en av dem som skrivit under.

Fredens kontinent?

De europeiska före detta ledarna menar att EU:s djupa engagemang för den multilaterala, regelbaserade internationella ordningen har gett EU den längsta perioden av fred, välstånd och stabilitet som kontinenten någonsin har upplevt.
Nu vill Bildt och Hjelm-Wallén med flera att ”våra israeliska och palestinska grannar ska kunna åtnjuta fördelarna av den fred som vi européer har genom vårt iakttagande av denna ordning”.
Artikelförfattarna menar att den nuvarande amerikanska regeringen avvikit från den långvariga amerikanska politiken och tagit avstånd från etablerade internationella rättsliga normer.
EU-ledarna uttrycker kritik mot att USA enbart har erkänt Israels anspråk på Jerusalem och att Trump har visat ”en oroande likgiltighet inför expansionen av israeliska bosättningar”. Författarna är även kritiska till att USA har avbrutit sin finansiering av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA).

Upptrappat intresse

EU har på senare tid trappat upp sitt intresse för Mellanöstern. I februari deltog statsminister Stefan Löfven tillsammans med ledare för EU:s och Arabförbundets medlemsstater vid ett toppmöte i Sharm el Sheik som ligger på Sinaihalvön söder om Israel.
Mötet är det första någonsin mellan EU:s och Arabförbundets stats- och regeringschefer. Mötet hade Israel högst upp på dagordningen och enades om att israeliska samhällen i Judéen och Samarien är illegala i förhållande till internationell rätt och krävde att Israel skulle släppa kontrollen över östra Jerusalem.
Det har spekulerats i om Donald Trump kommer att släppa sin fredsplan för Mellanöstern efter det israeliska valet. Talespersoner från Trumpadministrationen har varnat för att både israeler och palestinier helt kommer att stödja den amerikanske presidentens fredsplan, som han själv kallar ”århundradets avtal”.
I februari reste Trumps svärson, Jared Kushner, runt i Mellanöstern för att förankra planen. Det var i ett tal i World Economic Forum i januari som USA:s utrikesminister Mike Pompeo deklarerade att Trumpadministrationen skulle offentliggöra sin fredsplan mellan israeler och palestiner kort efter Israels val i april.

Likud största parti

Premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud blev största parti i valet i Israel förra veckan och fick 36 av Knessets 120 mandat, ett mandat mer än utmanaren Benny Gantz och hans parti Blue and White.
Benjamin Netanyahu bedöms ha störst möjligheter att bilda en koalition för att få de 61 platser som krävs för att få en majoritet i Israels parlament Knesset, eftersom hans regering under förra mandatperioden hade stöd från de småpartier som en regeringschef behöver få överenskommelser med för att vinna en majoritet.
Dagarna innan valet klargjorde Netanyahu sin avsikt att annektera områden i Judéen och Samarien, där judiska bosättningar i dag finns. Han lovade även att öka kontrollen över Jerusalem.
Det är mot denna bakgrund de 38 före detta europeiska toppolitikerna positionerar sig mot Trumps fredsplan och skriver:
”Mot bakgrund av denna olyckliga avsaknad av ett tydligt åtagande när det gäller visionen om två stater har Trumps förvaltning förklarat sig vara nära att slutföra och presentera en ny fredsplan för Israel och Palestina. Trots osäkerheten kring om och när planen kommer att offentliggöras är det viktigt att Europa är på sin vakt och handlar strategiskt.˝

Oljekrisen förändrade

Debattartikeln får det att låta som om det är EU som ska förhandla om freden i Mellanöstern, inte parterna själva. Fredsplanen ska ”återspeglas i de parametrar som EU har enats om...”, som ”unionen systematiskt har bekräftat”, samt återspegla ”vår gemensamma uppfattning...”.
”Europa måste emellertid följa sin egen handlingsstrategi” med hänvisning till att ”våra väsentliga intressen” och ”grundläggande värden” står på spel.
Tomas Sandell, grundare av European Coalition for Israel, konstaterar att Ryssland har ett inflytande i regionen via Iran och Syrien, medan USA tillvaratar sina intressen via alliansen med sunnimuslimska stater.
– Det intressanta är att den mest passiva parten i den här situationen är EU, och här märker man en viss frustration i Bryssel över att man saknar ett inflytande som man gärna hade hoppats på, förklarar Tomas Sandell.
– När det gäller EU:s inställning till Mellanösternkonflikten finns det egentligen ingenting nytt sedan EU:s inställning förändrades efter oljekrisen 1973. Efter oljekrisen tog man över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet och talade då för första gången om ockuperade palestinska territorier. Den linjen har man drivit konsekvent sedan 1973, särskilt nu med Federica Mogherini som utrikeschef, slår han fast.

Större förståelse för Israel

Tomas Sandell gläds samtidigt över att det på många håll inom EU finns en allt större förståelse för Israels utsatta situation. 
– Jag är om möjligt ännu mer hoppfull inför nästa EU-mandatperiod än jag har varit under de senaste fem åren när det gäller möjligheterna för enskilda EU-länder att sticka ut och uttrycka ett stöd för Israel, förklarar han.
– Vi står nu inför ett nytt EU-val där det kommer att ske stora förändringar i maktbalansen mellan de olika partierna i Europa.
När det gäller Donals Trumps fredsplan konstaterar Tomas Sandell att det fortfarande filas på flera viktiga detaljer.
– Det vissa har oroat sig för är att planen ska innebära en delning av Jerusalem. Trump har sagt att det här är ett avtal där båda parterna måste kompromissa. Nu har Israel fått en ambassad till Jerusalem och suveränitet över Golan och då kan det för Israels del finnas anledning till missnöje och oro inför de förslag som planen innehåller.
– När det gäller en eventuell delning av Jerusalem så handlar det om Trumps möjligheter att väljas till en andra presidentperiod. Min bedömning är att om han skulle föreslå en delning av Jerusalem innebär det att hans förhoppningar om att bli omvald grusas, det blir ingen andra presidentperiod.
– Så pass beroende är han av varje kristen röst i USA. Vi vet att en stor del av de evangelikala stödjer Trump, bland annat på grund av hans Mellanösternpolitik.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Chefsaaklagare_och_polis_beholl_anstallning
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019