Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hög antiterrorchef greps för koppleri

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
En man i femtioårsåldern, som tidigare haft ett chefsjobb på den militära underrättelsetjänsten Must och därefter varit hög polischef på Säpo – med ansvar för Sveriges arbete mot terrorverksamhet – häktades i torsdags förra veckan.
Mannen är misstänkt för grovt koppleri, från januari 2013 till maj 2018. Brotten ska ha skett i Stockholm och i mannens hemkommun i Stockholmsområdet. Den före detta polischefen är dessutom misstänkt för våldtäkt under år 2012.
Redan i måndags morgon i förra veckan kl. 05.30 beslutade  kammaråklagare Daniel Suneson att anhålla mannen i sin frånvaro. En dryg timme senare var anhållningsbeslutet verkställt.
Bakgrunden till ärendet är att en kvinna förra året anmälde mannen för misshandel. Då fick polisen även information om att hon utsatts för koppleri.
Den gripne polischefens bostad är belägen 65 meter från bostaden till en annan polischef, som tidigare jobbat på Försvaret, på Säpo och på Stockholmspolisens prostitutionsenhet, och som dessutom skrutit med sina kontakter med främmande underrättelsestjänster.
Grannen till den nu gripne polischefen hade FN-uppdrag på Cypern i slutet av 1960-talet, samtidigt med storspionen Stig Bergling.

Greps i sitt hem

– Vi har utrett ärendet under några månader. Mannen greps i måndags morse i sitt hem. Det är målsäganden själv som har anmält och det är de uppgifterna tillsammans med viss skriftlig dokumentation som har lett fram till gripandet, säger kammaråklagare Daniel Suneson.
– Koppleriet består i att mannen har främjat och understött en verksamhet som har gått ut på att sälja sexuella tjänster.
Koppleriverksamheten pågick under tiden som mannen hade chefspositioner på Militära underrättelsetjänsten och åt Säkerhetspolisen.
Åklagaren ska väcka åtal senast den 28 mars kl. 11.00. Mannen nekar till brott.
Expressens Fredrik Sjöshult varnade förra veckan för att exempelvis Ryssland skulle kunna utnyttja situationen när en säkerhetsklassad person avslöjas som hallick.
Risken för att han skulle utsättas för ett värvningsförsök ”gör att historien om mannen som misstänks för grovt koppleri samtidigt som han varit ledande inom svensk terrorbekämpning extra allvarlig” skriver han i Expressen.
– Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, sade Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.

”Värvade agenter”

Mannen häktades samma dag som Säpo kom ut med sin årsbok för år 2018, som konstaterade att det varje år görs ett antal försök från främmande makters underrättelseofficerare att samla in hemlig information om svenska förhållanden och lämna den till hemlandet:
”Det sker bland annat genom värvade agenter, alltså personer som har kunskap om hemligheter eller antas kunna skaffa fram sådan information. Möjliga agenter bearbetas systematiskt, uthålligt och med de metoder som bedöms ha bäst verkan i det specifika fallet. I fallen har namn och annan fakta ändrats. Metoderna är dock verkliga och använda i närtid”, förklarar Säpos årsbok, som pekar ut den våldsbejakande islamistiska miljön som det främsta terrorhotet mot Sverige under förra året.
– Det här kom mitt under pågående presskonferens där man talade om hoten från Ryssland, underrättelsehot, man talar om vikten av säkerhetsskydd, konstaterar Fredrik Sjöshult.
Säpo bedömer i sin rapport att Ryssland fortsatt är det land med en antagonistisk avsikt som har störst konsekvens för Sveriges säkerhet, både genom påverkan och aktiv underrättelseinhämtning mot skyddsvärda verksamheter.

Ryssland mest aktivt

Årsboken menar att Ryssland under de senaste åren har visat en tydlig avsikt och utvecklat sin förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater. Denna avsikt och förmåga märks tydligt inte minst i relationerna med västländer och i Rysslands närområde.
De verktyg som används av Ryssland är bland annat påverkansoperationer av olika slag, strategiska uppköp, cyberoperationer inklusive elektroniska sabotage, diplomati, militära maktdemonstrationer och andra ryska och icke-ryska mellanhänder. 
Rysslands mål är att få västländernas politiska, ekonomiska och militära samarbeten och samverkan att försvagas genom splittring. Brexit liksom en försvagning av den transatlantiska länken mellan Europa och USA spelar Ryssland i händerna.
Ett mål är dessutom att Sverige ska vara militärt alliansfritt.
– Därför är den ryska strategiska målsättningen att hålla oss utanför Nato. Och för att lyckas med de målen används statligt organiserat olovligt agerande, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen i årsboken.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.