Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hög antiterrorchef greps för koppleri

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
En man i femtioårsåldern, som tidigare haft ett chefsjobb på den militära underrättelsetjänsten Must och därefter varit hög polischef på Säpo – med ansvar för Sveriges arbete mot terrorverksamhet – häktades i torsdags förra veckan.
Mannen är misstänkt för grovt koppleri, från januari 2013 till maj 2018. Brotten ska ha skett i Stockholm och i mannens hemkommun i Stockholmsområdet. Den före detta polischefen är dessutom misstänkt för våldtäkt under år 2012.
Redan i måndags morgon i förra veckan kl. 05.30 beslutade  kammaråklagare Daniel Suneson att anhålla mannen i sin frånvaro. En dryg timme senare var anhållningsbeslutet verkställt.
Bakgrunden till ärendet är att en kvinna förra året anmälde mannen för misshandel. Då fick polisen även information om att hon utsatts för koppleri.
Den gripne polischefens bostad är belägen 65 meter från bostaden till en annan polischef, som tidigare jobbat på Försvaret, på Säpo och på Stockholmspolisens prostitutionsenhet, och som dessutom skrutit med sina kontakter med främmande underrättelsestjänster.
Grannen till den nu gripne polischefen hade FN-uppdrag på Cypern i slutet av 1960-talet, samtidigt med storspionen Stig Bergling.

Greps i sitt hem

– Vi har utrett ärendet under några månader. Mannen greps i måndags morse i sitt hem. Det är målsäganden själv som har anmält och det är de uppgifterna tillsammans med viss skriftlig dokumentation som har lett fram till gripandet, säger kammaråklagare Daniel Suneson.
– Koppleriet består i att mannen har främjat och understött en verksamhet som har gått ut på att sälja sexuella tjänster.
Koppleriverksamheten pågick under tiden som mannen hade chefspositioner på Militära underrättelsetjänsten och åt Säkerhetspolisen.
Åklagaren ska väcka åtal senast den 28 mars kl. 11.00. Mannen nekar till brott.
Expressens Fredrik Sjöshult varnade förra veckan för att exempelvis Ryssland skulle kunna utnyttja situationen när en säkerhetsklassad person avslöjas som hallick.
Risken för att han skulle utsättas för ett värvningsförsök ”gör att historien om mannen som misstänks för grovt koppleri samtidigt som han varit ledande inom svensk terrorbekämpning extra allvarlig” skriver han i Expressen.
– Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, sade Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.

”Värvade agenter”

Mannen häktades samma dag som Säpo kom ut med sin årsbok för år 2018, som konstaterade att det varje år görs ett antal försök från främmande makters underrättelseofficerare att samla in hemlig information om svenska förhållanden och lämna den till hemlandet:
”Det sker bland annat genom värvade agenter, alltså personer som har kunskap om hemligheter eller antas kunna skaffa fram sådan information. Möjliga agenter bearbetas systematiskt, uthålligt och med de metoder som bedöms ha bäst verkan i det specifika fallet. I fallen har namn och annan fakta ändrats. Metoderna är dock verkliga och använda i närtid”, förklarar Säpos årsbok, som pekar ut den våldsbejakande islamistiska miljön som det främsta terrorhotet mot Sverige under förra året.
– Det här kom mitt under pågående presskonferens där man talade om hoten från Ryssland, underrättelsehot, man talar om vikten av säkerhetsskydd, konstaterar Fredrik Sjöshult.
Säpo bedömer i sin rapport att Ryssland fortsatt är det land med en antagonistisk avsikt som har störst konsekvens för Sveriges säkerhet, både genom påverkan och aktiv underrättelseinhämtning mot skyddsvärda verksamheter.

Ryssland mest aktivt

Årsboken menar att Ryssland under de senaste åren har visat en tydlig avsikt och utvecklat sin förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater. Denna avsikt och förmåga märks tydligt inte minst i relationerna med västländer och i Rysslands närområde.
De verktyg som används av Ryssland är bland annat påverkansoperationer av olika slag, strategiska uppköp, cyberoperationer inklusive elektroniska sabotage, diplomati, militära maktdemonstrationer och andra ryska och icke-ryska mellanhänder. 
Rysslands mål är att få västländernas politiska, ekonomiska och militära samarbeten och samverkan att försvagas genom splittring. Brexit liksom en försvagning av den transatlantiska länken mellan Europa och USA spelar Ryssland i händerna.
Ett mål är dessutom att Sverige ska vara militärt alliansfritt.
– Därför är den ryska strategiska målsättningen att hålla oss utanför Nato. Och för att lyckas med de målen används statligt organiserat olovligt agerande, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen i årsboken.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Chefsaaklagare_och_polis_beholl_anstallning
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019