Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Flydde Barnevernet – fick asyl i Polen

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
Flydde_Barnevernet_fick_asyl_i_Polen
Silje Garmo flydde till Polen av rädsla för att norska Barnevernet skulle tvångsomhänderta hennes dotter.
– Barnevernet i Norge har brutit mot artikel 8 i Europakonventionen, som handlar om familjevärderingar, säger advokat Jerzy Kwasniewski till norska TV 2.
Artikel 8 i Europakonventionen handlar om rätten till skydd för privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Den starka föräldra- och familjerätten i Europakonventionen formulerades efter andra världskriget som en reaktion mot statlig indoktrinering av barn i Nazityskland och Sovjetunionen.

Varnades av vänner

Silje Garmo tog med sig dottern och flydde till Polen i maj 2017 efter att ha varnats av sina vänner att hennes barn skulle tas ifrån henne. Barnevernet anklagade Silje Garmo för att använda onormalt mycket värktabletter och för att lida av kronisk trötthet. Norska myndigheter har vid två tillfällen begärt att polska myndigheter ska tvångsomhänderta dottern. Istället fick Silje politisk asyl i Polen.
– Detta är en sak mellan henne och polska myndigheter, och det är upp till polska myndigheter att motivera sitt beslut. Vi har inte något att tillägga utöver det, sade det norska UD till TV 2.
Fallet har fått stor uppmärksamhet i Polens största medier. För tidningen Super Express, med en upplaga på 370 000 exemplar, förklarar Silje Garmo varför hon valde just Polen.
– Polen har en mycket familjevänlig policy, tvärtemot de skandinaviska länderna. Jag känner till flera andra familjer som har gömt sig här i åratal, säger Silje Garmo till Super Express.
– Barnevernet har en position som tillåter dem att agera innan några domstolsbelsut fattats. I Norge har det under en tid varit en diskussion om Barnevernet och det faktum att den har blivit en stat i staten. Utan domstolsbeslut letades min lägenhet igenom och mina medicinska dokument granskades, fortsätter hon.

Kritik från Europarådet

För tre år sedan tvångsomhändertogs barnen till Marius och Ruth Bodnariu av Barnevernet, vilket ledde till nitton demonstrationer på tre kontinenter innan norsk domstol återlämnade barnen.
Sommaren 2018 kom Europarådet med kritik mot Norge med anledning av Barnevernets agerande och nu kan Barnevernet granskas av Europadomstolen.
Förra veckan skrev Inblick om hur polisen förhörde Inblicks ansvarige utgivare Börje Claesson – på uppdrag av norska Barnevernet – för att han hade hjälpt en hemlös kvinna från Norge och hennes barn med bostad och bil.
Barnevernet ville tvångsomhänderta pojken från sin mamma – som därför flyttade till Sverige.

Dömd för barnporrbrott

I maj förra året blev en av de främsta experterna och förespråkarna av Barnevernets tvångsomhändertaganden – barn- och ungdomspsykiater Jo Erik Brøyn från Oslo – dömd för innehav av stora mängder barnpornografi: 193 491 bilder och 12 045 videor som visade mycket grova övergrepp på spädbarn, förskolebarn och skolbarn. Bilderna hade laddats ned under 20 års tid.
Brøyn var under denna period centralperson  på ”Barnevernet”, bland annat som expert i ”Barnesakkyndig kommisjon” och sakkunnig när det gäller tvångsomhändertaganden i Oslo/Akershus, vilket fick BBC att i höstas sända dokumentären ”Norges tysta skandal”.
Han jobbade även åt ”Barnevernet” i en rad kommuner på Østlandet, bland annat Bærum kommun där han också satt i klagonämnden dit de som utsatts för tvångsåtgärder kan överklaga.
Kvinnan som fick hjälp med med bostad och bil av Börje Claesson var tidigare bosatt i just Bærum kommun.
Inblick har vid flera tillfällen sökt ansvariga för Barnevernet på Bærum kommun men har hittills inte fått något svar.

Ingen garant

Katrin Koch, ledare for Barnesakkyndig kommisjon, slår fast att experten inte längre är medlem av kommissonen och att han är dömd för sina handlingar.
– Barnesakkyndig kommisjon har inga ytterligare kommentarer, förklarar hon för Inblick och betonar att myndighetens uppgift är att värdera rapporter som lämnats av sakkunniga.
– Kommissionens medlemmar har inte kontakt med parterna i ärendet, och är heller inte beslutsfattare i dessa ärenden. Vidare är vårt uttalande endast rådgivande för dem som tar beslut (barnevernet, fylkesnämnder och domstolar). Den sakkunniga rapporten är endast ett av många dokument som beslutsfattarna har tillgång till vid ett beslut, menar Katrin Koch som därför avfärdar påståendet att kommissionen är en ”garant” för att Barnevernets tvångsomhändertaganden är korrekta. 
För drygt en månad sedan utvisades Polens konsul Slawomir Kowalski från Norge efter att norska UD anklagat honom för att hjälpa polska barnfamiljer som varit i konflikt med Barnevernet i Norge.
Polen svarade med att utvisa en norsk diplomat, enligt polska UD.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.