Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Flydde Barnevernet – fick asyl i Polen

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
Flydde_Barnevernet_fick_asyl_i_Polen
Silje Garmo flydde till Polen av rädsla för att norska Barnevernet skulle tvångsomhänderta hennes dotter.
– Barnevernet i Norge har brutit mot artikel 8 i Europakonventionen, som handlar om familjevärderingar, säger advokat Jerzy Kwasniewski till norska TV 2.
Artikel 8 i Europakonventionen handlar om rätten till skydd för privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Den starka föräldra- och familjerätten i Europakonventionen formulerades efter andra världskriget som en reaktion mot statlig indoktrinering av barn i Nazityskland och Sovjetunionen.

Varnades av vänner

Silje Garmo tog med sig dottern och flydde till Polen i maj 2017 efter att ha varnats av sina vänner att hennes barn skulle tas ifrån henne. Barnevernet anklagade Silje Garmo för att använda onormalt mycket värktabletter och för att lida av kronisk trötthet. Norska myndigheter har vid två tillfällen begärt att polska myndigheter ska tvångsomhänderta dottern. Istället fick Silje politisk asyl i Polen.
– Detta är en sak mellan henne och polska myndigheter, och det är upp till polska myndigheter att motivera sitt beslut. Vi har inte något att tillägga utöver det, sade det norska UD till TV 2.
Fallet har fått stor uppmärksamhet i Polens största medier. För tidningen Super Express, med en upplaga på 370 000 exemplar, förklarar Silje Garmo varför hon valde just Polen.
– Polen har en mycket familjevänlig policy, tvärtemot de skandinaviska länderna. Jag känner till flera andra familjer som har gömt sig här i åratal, säger Silje Garmo till Super Express.
– Barnevernet har en position som tillåter dem att agera innan några domstolsbelsut fattats. I Norge har det under en tid varit en diskussion om Barnevernet och det faktum att den har blivit en stat i staten. Utan domstolsbeslut letades min lägenhet igenom och mina medicinska dokument granskades, fortsätter hon.

Kritik från Europarådet

För tre år sedan tvångsomhändertogs barnen till Marius och Ruth Bodnariu av Barnevernet, vilket ledde till nitton demonstrationer på tre kontinenter innan norsk domstol återlämnade barnen.
Sommaren 2018 kom Europarådet med kritik mot Norge med anledning av Barnevernets agerande och nu kan Barnevernet granskas av Europadomstolen.
Förra veckan skrev Inblick om hur polisen förhörde Inblicks ansvarige utgivare Börje Claesson – på uppdrag av norska Barnevernet – för att han hade hjälpt en hemlös kvinna från Norge och hennes barn med bostad och bil.
Barnevernet ville tvångsomhänderta pojken från sin mamma – som därför flyttade till Sverige.

Dömd för barnporrbrott

I maj förra året blev en av de främsta experterna och förespråkarna av Barnevernets tvångsomhändertaganden – barn- och ungdomspsykiater Jo Erik Brøyn från Oslo – dömd för innehav av stora mängder barnpornografi: 193 491 bilder och 12 045 videor som visade mycket grova övergrepp på spädbarn, förskolebarn och skolbarn. Bilderna hade laddats ned under 20 års tid.
Brøyn var under denna period centralperson  på ”Barnevernet”, bland annat som expert i ”Barnesakkyndig kommisjon” och sakkunnig när det gäller tvångsomhändertaganden i Oslo/Akershus, vilket fick BBC att i höstas sända dokumentären ”Norges tysta skandal”.
Han jobbade även åt ”Barnevernet” i en rad kommuner på Østlandet, bland annat Bærum kommun där han också satt i klagonämnden dit de som utsatts för tvångsåtgärder kan överklaga.
Kvinnan som fick hjälp med med bostad och bil av Börje Claesson var tidigare bosatt i just Bærum kommun.
Inblick har vid flera tillfällen sökt ansvariga för Barnevernet på Bærum kommun men har hittills inte fått något svar.

Ingen garant

Katrin Koch, ledare for Barnesakkyndig kommisjon, slår fast att experten inte längre är medlem av kommissonen och att han är dömd för sina handlingar.
– Barnesakkyndig kommisjon har inga ytterligare kommentarer, förklarar hon för Inblick och betonar att myndighetens uppgift är att värdera rapporter som lämnats av sakkunniga.
– Kommissionens medlemmar har inte kontakt med parterna i ärendet, och är heller inte beslutsfattare i dessa ärenden. Vidare är vårt uttalande endast rådgivande för dem som tar beslut (barnevernet, fylkesnämnder och domstolar). Den sakkunniga rapporten är endast ett av många dokument som beslutsfattarna har tillgång till vid ett beslut, menar Katrin Koch som därför avfärdar påståendet att kommissionen är en ”garant” för att Barnevernets tvångsomhändertaganden är korrekta. 
För drygt en månad sedan utvisades Polens konsul Slawomir Kowalski från Norge efter att norska UD anklagat honom för att hjälpa polska barnfamiljer som varit i konflikt med Barnevernet i Norge.
Polen svarade med att utvisa en norsk diplomat, enligt polska UD.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019