Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Storbritannien terrorstämplar Hizbollah

Ruben Agnarsson | 07 mar , 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
Storbritannien_terrorstamplar_Hizbollah
I fredags förra veckan klassades Hizballah som en terroriströrelse av Storbritanniens parlament. 
Det var samhällsminister Sajid Javid som måndagen samma vecka lade fram ett förslag om att Hizbollah, tillsammans med organisationerna Ansaroul Islam och Jamaat Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM) skulle terrorstämplas enligt terroristlagarna från år 2000.
Att vara medlem i någon av dessa organisationer är i dag kriminellt och kan medföra upp till tio års fängelse.
– Min prioritet som samhällsminister är att att skydda det brittiska folket. Som ett led i detta, identifierar vi och förbjuder alla terroristorganisationer som hotar vår säkerhet och trygghet, oavsett vilken deras motivation eller ideologi är, vilket är anledningen till att jag agerar mot flera organisationer idag, sade Sajid Javid.

Ingen åtskillnad

– Hizbollah fortsätter sina försök att destabilisera den känsliga situationen i Mellanöstern och vi kan inte längre göra åtskillnad mellan deras redan terrorstämplade militära gren och deras politiska parti. På grund av detta har jag tagit beslutet att lägga till gruppen i sin helhet, fortsatte han.
Det finns nu 77 internationella terroristorganisationer på Storbritanniens terrorlista, förutom 14 organisationer som kan knytas till Nordirland.
Hizbollah, som stöds av Iran, har haft tusentals terrorister i Syrien där de kämpat för president Bashar al-Assad. Förra månaden vann Hizbollah tre ministerposter i den nyformade regeringen i Libanon, efter att organisationen hade gjort ett framgångsrikt val förra året.
Iran fördömer som väntat Storbritanniens beslut att terrorstämpla hela Hizbollah, rapporterar DN:
– I nuläget har Hizbollah inte bara mandat i parlamentet utan är också representerat i regeringen, sade utrikesdepartementets talesperson Bahram Qassemi i ett uttalande på lördagen.
– Det här utspelet från Storbritannien är detsamma som att blunda för en stor del av Libanons befolkning och Hizbollahs legitimitet och juridiska status i Libanons administrativa och politiska sammansättning.

Arabförbundet och USA

Arabförbundet, liksom många av dess medlemsländer, samt USA, klassar hela Hizbollah som en terrororganisation.
EU, Frankrike, Australien och Nya Zeeland terrorstämplar den militära grenen.
Hizbollah misstänks för att i skuggan av Syrien-kriget ha smugglat in missiler till södra Libanon från Iran.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade i slutet av förra året att libanesiska Hizbollah numera som mest har ett tiotal precisionsstyrda robotar.
Fabriker i Libanon där robotar gjordes om till en mer avancerad variant har stängts efter att de upptäckts av Israels underrättelsetjänst, enligt premiärministern.
I ett tal i september i FN förra året pekade Netanyahu ut tre platser nära flygplatsen i Libanons huvudstad Beirut där robotar byggdes om.
Den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah kommenterade inte uppgifterna om att fabrikerna stängts.

USA-sanktioner

Nu i oktober signerade president Donald Trump ett beslut om nya sanktioner mot Hizbollah. 
– Under de senaste åren har vi utökat antalet sanktioner mot Hizbollah mer än någonsin, sade Donald Trump i samband med beslutet att införa sanktioner.
Beslutet att införa sanktioner mot Hizbollah handlade om att försöka strypa deras ekonomiska tillgångar. Trump tog beslutet på årsdagen av Hizbollahs terrorattack i Beirut år 1983 som dödade 241 amerikanska medborgare på fredsbevarande uppdrag.
– Vi ska rikta in oss på, oroa och avväpna deras finansiella resurser… vi kommer aldrig att glömma vad de gjorde mot oss i Beiruts hamn, sade presidenten.
Hizbollah följer en islamistisk shiaideologi inspirerad av ayatolla Ruhollah Khomeini, ledaren för den islamiska revolutionen i Iran.
Hizbollah bildades i början av 1980-talet med syftet att sprida den islamiska revolutionen och utplåna staten Israel.
Lars Adaktusson är en av dem som drivit frågan om att terrorstämpla Hizbollah.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019