Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Antalet vräkningar av barnfamiljer fortsätter öka

Göran Jacobson | 07 mar , 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
Antalet_vrakningar_av_barnfamiljer_fortsatter_oka
Enligt färska siffror från Kronofogden fortsätter antalet vräkningar, eller avhysningar som myndigheten kallar det, av barnfamiljer att öka. Under 2018 vräktes 448 barn från sina bostäder. Det är en kraftfull ökning av barnvräkningar jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. 2016 blev 387 barn vräkta från sina bostäder.
Malmö ligger i topp som ohotad etta på listan över kommuner där avhysningar med barn som är berörda är som störst. Under 2018 blev 20 barn vräkta från sina bostäder i Malmö.

Stort mörkertal

Ingen vet exakt hur många av de barn som berörts av vräkningar som hamnat i hemlöshet på gatan. Mörkertalet kan i praktiken vara hur stort som helst. 
Detta är statistik som går stick i stäv med den så kallade Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som den borgerliga regeringen införde 2008 och visar på en oroande utveckling. Enligt Kronofogden är den vanligaste orsaken till att en barnfamilj vräks nämligen att man inte har betalat sin hyra. Den rödgröna regeringen oroas av detta faktum.
– Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
– Barnens bästa ska alltid vara vägledande i socialtjänstens arbete, fortsätter Lena Hallengren.

Vad vill regeringen göra i syfte att förebygga vräkningar av barnfamiljer?
– Som stöd till kommunerna har Socialstyrelsen publicerat en aktuell vägledning hur socialtjänsten kan arbeta för att förebygga avhysningar från bostäder. Vägledningen tar upp socialtjänstens möjligheter och ansvar, processen för avhysningar och regelverken som styr. Stödet innehåller även en vägledning för handläggning av ärenden vid hot om avhysning i enskilda ärenden.

Enligt FN:s barnkonvention ska barnens bästa beaktas vid alla beslut som rör barn. Sverige har ratificerat barnkonventionen. Anser statsrådet att det är förenligt med barnkonventionen att vräka barn och ställa dem på gatan?
– Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att människor som bor eller vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Här har kommunerna olika sätt att lösa de uppkomna situationerna. Barnets bästa ska vara i fokus, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


”Inte värdigt ett land som  Sverige”

Det är ord och inga visor när Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, rasar mot kommunernas hantering av vräkningarna av barnfamiljer. 
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson till Inblick.


Att bli avhyst från sitt eget hem är något av det värsta som kan hända en människa. Om det finns barn med i bilden när vräkningen sker blir katastrofen betydligt värre. I Sverige fortsätter vräkningarna av barnfamiljer att öka, trots att man från regeringshåll arbetar för att de istället ska minska.
Hyresgästföreningen får dagligen samtal från oroliga medlemmar som blivit meddelade om uppsägning av sina hyreskontrakt, eller redan har blivit utkastade på gatan.

”Gör vad vi kan”

– Som i andra fall där hyresgästen har fått en uppsägning av hyreskontraktet gör vi vad vi kan för att hyresgästen i fråga, vår medlem, inte ska förlora sin bostad. Vi agerar utifrån gällande lagstiftning och agerandet kan bland annat vara diskussion med hyresvärden eller att vi biträder i hyresnämnd och domstol, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, till Inblick. 
– I de fall det har gått så långt att det finns ett beslut eller en dom på att hyresavtalet har upphört och en avhysning är aktuell kan vi oftast tyvärr inte göra något för att förhindra det. Då hänvisar vi till socialförvaltningen på orten, fortsätter Björn Johansson.
Hyresgästföreningen kan dock enbart hjälpa sina egna medlemmar. Personer som inte är medlemmar i föreningen kan ändå få viss vägledning och hjälp i den akuta situation man befinner sig i via Hyresgästföreningens hemsida. 
– Vi kan bara hjälpa de som är medlemmar, men det finns ändå mycket information om vad som gäller att hitta på vår hemsida som alla kan läsa. Där kan man till exempel läsa vad som gäller om hyresvärden säger upp ens hyresavtal.

Starkt kritisk

Björn Johansson är starkt kritisk till hur myndigheter och hyresvärdar har hanterat vräkningarna av barnfamiljer och ser stora brister i målsättningen med att uppnå det utsatta målet med Nollvisionen. 
– Man borde se över reglerna och skärpa dem för att undvika detta. Kommunerna borde även jobba mer förebyggande för att hindra att det går så pass långt som till vräkning. Även hyresvärdarna kan bli bättre på att jobba förebyggande och se till att uppmärksamma problemen i ett tidigt skede då det ofta är enklare att komma tillrätta med dem, säger han.

Vad skulle du vilja säga till ansvariga ministrar i regeringen angående tragedin med vräkta barn?
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.