Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Antalet vräkningar av barnfamiljer fortsätter öka

Göran Jacobson | 07 mar , 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
Antalet_vrakningar_av_barnfamiljer_fortsatter_oka
Enligt färska siffror från Kronofogden fortsätter antalet vräkningar, eller avhysningar som myndigheten kallar det, av barnfamiljer att öka. Under 2018 vräktes 448 barn från sina bostäder. Det är en kraftfull ökning av barnvräkningar jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. 2016 blev 387 barn vräkta från sina bostäder.
Malmö ligger i topp som ohotad etta på listan över kommuner där avhysningar med barn som är berörda är som störst. Under 2018 blev 20 barn vräkta från sina bostäder i Malmö.

Stort mörkertal

Ingen vet exakt hur många av de barn som berörts av vräkningar som hamnat i hemlöshet på gatan. Mörkertalet kan i praktiken vara hur stort som helst. 
Detta är statistik som går stick i stäv med den så kallade Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som den borgerliga regeringen införde 2008 och visar på en oroande utveckling. Enligt Kronofogden är den vanligaste orsaken till att en barnfamilj vräks nämligen att man inte har betalat sin hyra. Den rödgröna regeringen oroas av detta faktum.
– Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
– Barnens bästa ska alltid vara vägledande i socialtjänstens arbete, fortsätter Lena Hallengren.

Vad vill regeringen göra i syfte att förebygga vräkningar av barnfamiljer?
– Som stöd till kommunerna har Socialstyrelsen publicerat en aktuell vägledning hur socialtjänsten kan arbeta för att förebygga avhysningar från bostäder. Vägledningen tar upp socialtjänstens möjligheter och ansvar, processen för avhysningar och regelverken som styr. Stödet innehåller även en vägledning för handläggning av ärenden vid hot om avhysning i enskilda ärenden.

Enligt FN:s barnkonvention ska barnens bästa beaktas vid alla beslut som rör barn. Sverige har ratificerat barnkonventionen. Anser statsrådet att det är förenligt med barnkonventionen att vräka barn och ställa dem på gatan?
– Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att människor som bor eller vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Här har kommunerna olika sätt att lösa de uppkomna situationerna. Barnets bästa ska vara i fokus, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


”Inte värdigt ett land som  Sverige”

Det är ord och inga visor när Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, rasar mot kommunernas hantering av vräkningarna av barnfamiljer. 
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson till Inblick.


Att bli avhyst från sitt eget hem är något av det värsta som kan hända en människa. Om det finns barn med i bilden när vräkningen sker blir katastrofen betydligt värre. I Sverige fortsätter vräkningarna av barnfamiljer att öka, trots att man från regeringshåll arbetar för att de istället ska minska.
Hyresgästföreningen får dagligen samtal från oroliga medlemmar som blivit meddelade om uppsägning av sina hyreskontrakt, eller redan har blivit utkastade på gatan.

”Gör vad vi kan”

– Som i andra fall där hyresgästen har fått en uppsägning av hyreskontraktet gör vi vad vi kan för att hyresgästen i fråga, vår medlem, inte ska förlora sin bostad. Vi agerar utifrån gällande lagstiftning och agerandet kan bland annat vara diskussion med hyresvärden eller att vi biträder i hyresnämnd och domstol, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, till Inblick. 
– I de fall det har gått så långt att det finns ett beslut eller en dom på att hyresavtalet har upphört och en avhysning är aktuell kan vi oftast tyvärr inte göra något för att förhindra det. Då hänvisar vi till socialförvaltningen på orten, fortsätter Björn Johansson.
Hyresgästföreningen kan dock enbart hjälpa sina egna medlemmar. Personer som inte är medlemmar i föreningen kan ändå få viss vägledning och hjälp i den akuta situation man befinner sig i via Hyresgästföreningens hemsida. 
– Vi kan bara hjälpa de som är medlemmar, men det finns ändå mycket information om vad som gäller att hitta på vår hemsida som alla kan läsa. Där kan man till exempel läsa vad som gäller om hyresvärden säger upp ens hyresavtal.

Starkt kritisk

Björn Johansson är starkt kritisk till hur myndigheter och hyresvärdar har hanterat vräkningarna av barnfamiljer och ser stora brister i målsättningen med att uppnå det utsatta målet med Nollvisionen. 
– Man borde se över reglerna och skärpa dem för att undvika detta. Kommunerna borde även jobba mer förebyggande för att hindra att det går så pass långt som till vräkning. Även hyresvärdarna kan bli bättre på att jobba förebyggande och se till att uppmärksamma problemen i ett tidigt skede då det ofta är enklare att komma tillrätta med dem, säger han.

Vad skulle du vilja säga till ansvariga ministrar i regeringen angående tragedin med vräkta barn?
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019