Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Liberalerna vill flytta Sveriges ambassad till Jerusalem

Robin Olsson | 28 feb , 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.
Liberalerna_vill_flytta_Sveriges_ambassad_til_Jerusalem
USA:s erkännande i december 2017 av Jerusalem som Israels huvudstad och flyttandet av sin ambassad från Tel Aviv skapade stor uppståndelse och många länder har valt att följa deras exempel. Nu senast Brasilien under ledning av den högerorienterade presidenten Bolsonaro och även Australien.

Enig riksdagsgrupp

En enig riksdagsgrupp för Liberalerna beslutade i anslutning till den utrikespolitiska debatten i Riksdagen att ställa sig bakom Kristdemokraternas motion att Sverige bör flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.  
– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.
– Jag vill inte uttala mig om precis exakt när det ska ske, men Liberalernas uppfattning är att Sverige vid lämplig tidpunkt bör flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm.

Het debatt 

Biståndspolitiken och stödet till Palestina blev en het fråga i Riksdagens utrikespolitiska debatt. I anslutning till debatten meddelade som sagt Liberalerna att man nu stödjer den motion som Kristdemokraten Magnus Jacobsson skrivit i ämnet och som behandlas i utrikesutskottet. Detta ogillades av både Vänsterpartiet och utrikesministern. 
Utrikesminister Margot Wallström ställdes vid flera tillfällen mot väggen. Kristdemokraternas Lars Adaktusson var en av de aktiva debattörerna som kritiserade regeringens Mellanösternpolitik. 
– Demokratin i världen är på tillbakagång. Margot Wallström, ett av de riktigt goda exemplen när det gäller demokratisk utveckling är Israel. 
– I en region där världens mest auktoritära regimer styr och demokratin försvagas, är Israels utveckling enastående. Samtidigt är det uppenbart att relationerna till Israel i dag är sämre än någon gång tidigare. 
– Av EU:s 28 medlemsländer är Sverige det enda land vars utrikesminister inte är välkommen i Mellanösterns enda demokrati. Mot bakgrund av detta vill jag fråga: Hur ser Margot Wallström på den här situationen?
Utrikesministerns svar var: 
– Sverige värdesätter en god relation med Israel. Vi fortsätter att ha vår hand utsträckt till Israel, de reagerade väldigt starkt på att vi erkände Palestina. Det är förstås därifrån som många av problemen härrör. Vi arbetar ju för en tvåstatslösning, och det betyder att man behöver ha en dialog. 
– Israel är ju också en ockupationsmakt. Man bygger en mur och har infört lagar som är tvivelaktiga, inte minst när det gäller religionsfrihet och annat. Vi har kanske utsetts till ett varnande exempel för andra länder som också ser problemen med konflikten i Mellanöstern och behovet av att stötta Palestina och en tvåstatslösning, något vi kommer att fortsätta att göra. Adaktusson kontrade:
– Jag noterar att Margot Wallström slår ifrån sig. Det finns inte ett uns av självkritik. Med all respekt, det är bedrövligt. 
Adaktusson poängterade att socialdemokratin och den samlade vänstern i Sverige förmedlat en bild av Israel som enligt honom inte bara är “obalanserad utan dessutom osann”. Han fortsatte: 
– Israel framställs som ett apartheidland, när landets arabiska minoritet beskrivs som andra klassens medborgare och när utrikesministern talar om utomrättsliga avrättningar är det inget annat än svartmålning. Denna svartmålning och de skeva föreställningar som följer i dess spår har i förlängningen lett till en fientlighet mot Israel i Sverige, avslutade han. 

Kom hem och kom i balans 

Moderaternas utrikespolitiske talesman Hans Wallmark gick även han hårt åt utrikesministern i sitt anförande. 
– Från moderat utgångspunkt har jag tre uppmaningar till regeringen på det utrikespolitiska området: Kom hem! Kom i balans! Kom till insikt!
Wallmark kritiserade utifrån detta Sveriges resultat av två års arbete i FN:s säkerhetsråd och gick sedan in på relationerna till Israel.
– Kom i balans! De senaste åren har regeringen intagit ett antal positioner som har mer med partipolitik att göra än med Sveriges intressen. 
– Den förra mandatperioden rivstartades med ett erkännande av Palestina, där ingen notis togs om vad riksdagen hade för uppfattning, och det fanns heller ingen gedigen samverkansprocess med andra partier. Det hela motiverades med att fredsprocessen skulle främjas. Har det då blivit bättre i regionen? Har våldet minskat? Ingen kan med ärlighet besvara dessa frågor med ett ja. Sveriges möjligheter att uppfattas som en seriös part grusades, framförde Wallmark och fortsatte:
– Till detta kommer den nya hotbilden i regionen. Iran flyttar fram positionerna. Med hjälp av kontrollerade grupper i Syrien och Libanon kryper man allt närmare av Israel. Att Israel ser detta som ett existentiellt hot är begripligt, med krafter som genom indoktrinering får lära sig att ifrågasätta landets självklara rätt att finnas till och där det rent antisemitiska frodas. Var finns Sverige där? När ledde utrikesministern en delegation till Israel? När hade vi en större på besök hos oss?
På dessa frågor blev utrikesministern svar skyldig

Pengar till terrorister

 Sverigedemokraternas Markus Wiechel sade i sitt anförande: 
– Palestina erhåller enorma biståndsbelopp, trots att det tydligt och länge uppenbarats hur det genomkorrupta PLO aktivt betalar ut löner till terrorister och indoktrinerar barn och andra med antisemitism. Man namnger skolor och annat efter terrorister och uppmuntrar människor att bli martyrer. Även här är regeringen passiv, trots att detta uppenbarligen både försvårar fredsprocessen och späder på extremism. 
Debatten med fokus på Palestinakonflikten slutade med Liberalernas Fredrik Malm som sade:
– Sverige har haft relationer och utbyte med Israel i över 70 år, och det är rimligt att vår ambassad också ligger i landets huvudstad. I Jerusalem finns Israels parlament, där finns landets regering, högsta domstol och president. Sverige bör därför vid en lämplig tidpunkt flytta vår ambassad i Israel till Jerusalem.
​ROBIN OLSSON
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.