Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Våldtagen, slagen och förnedrad

Ruben Agnarsson | 22 feb , 2019
Två poliser rycker ut efter ett larmsamtal till SOS Alarm mitt under pågående våldtäkt. Mannen – som är polis – grips på brottsplatsen och kvinnan genomgår läkarundersökningar och uppvisar tydliga skador. Polisen häktas inte och frias efter tre månader – men kvinnan stäms av Särskilda utredningar för ringa narkotikabrott.

Valdtagen_slagen_och_fornedradFör ett år sedan, söndagen den 18 februari kl. 07.15, ringer Jenny Örn ett SOS-samtal till larmcentralen.
Under det inspelade samtalet hörs en gråtande Jenny desperat uttrycka sitt rop på hjälp: ”Jag vill inte… Jag vill inte mer… Jag vill hellre dö...”
Två poliser rycker ut, åker till lägenheten i Västerås och möts till sin förvåning av en manlig poliskollega som öppnar dörren.
Polismannen grips och på vägen ned från lägenheten säger han att han nu säkert blir anmäld för våldtäkt.
Jenny, som mycket riktigt anmäler polisen för våldtäkt, fördes till lasarettet där en så kallad rapekitundersökning genomfördes. Hon tog även bilder på sina skador.
Trots denna bevisning släppte chefsåklagare Elisabeth Brandt efter några dygn den våldtäktsmisstänkte polisen på fri fot – utan att låta domstolen ta beslut om häktning.

”Inriktad på att fria polisen”

Tre månader senare lades utredningen ned ”i avsaknad av tillräcklig stödbevisning”.
Polismannen nekade konsekvent till brott och åklagare Elisabeth Brandt menade att ord stod mot ord.
En dag senare anmälde istället polisens internutredare Jenny Örn för misstänkt ringa narkotikabrott eftersom spår av narkotika hittades i blodprovet som togs vid rapekitundersökningen.
Anders Lindstrand är chef för utredningsverksamheten på If där Jenny Örn har en hemförsäkring med överfallsskydd. Han har själv arbetat som polis, bland annat flera år med sexbrottsutredningar.
Han anser att utredningen inte ”bedrivits objektivt” och ger som exempel att Jenny Örn direkt efter sin anmälan konstaterades ha skador och att hon ringde 112 under det pågående händelseförloppet, skriver Expressen.
– Den här utredningen har inte bedrivits objektivt utan har från första stund varit inriktad på att fria polismannen, säger Anders Lindstrand till VLT.

Mycket stödbevisning

– Sällan eller aldrig har jag sett ett ärende som har så mycket objektiv stödbevisning i form av vad första polispatrullerna på plats observerat och som säger att en våldtäkt faktiskt har begåtts, säger Anders Lindstrand.
If och Anders Lindstrand anser att den utsatta kvinnan är berättigad till ersättning. 
– Det här ärendet är, sett ur vår synvinkel, helt unikt. Det är första gången någonsin vi inte delar polis- och åklagarmyndighetens bedömning i ett ärende, säger han till VLT.
I torsdags förra veckan samlades hundratals personer från hela landet utanför Västmanlands tingsrätt för att visa sitt stöd till Jenny Örn.
När polisen friades åtalades istället Jenny för ringa narkotikabrott, ett brott som den uppmärksammade rättegången i Västerås förra veckan gällde.

Varför hemligt?

Utanför tingsrätten hade det bildats en lång och ringlande kö för att komma in i byggnaden och lyssna på rättegången, som avbröts abrupt redan efter en kort stund.
Advokaten påpekade nämligen att stämningsansökan hävdade att kvinnans blodprov togs den 19 februari medan den misstänkta våldtäkten och rapekitundersökningen genomfördes den 18 februrari.
Domaren avbröt därmed förhandlingarna.
Jenny hävdar att hon inte tagit narkotika och menar att polisen måste ha lagt drogen i hennes drink, antingen i hemmet eller ute på krogen.
Hon ifrågasätter också varför resultatet från rapekitundersökningen har hållits hemligt.
RUBEN AGNARSSONBlåmärken armar
Bilden visar tydliga skador på Jenny Örns arm efter den grova våldtäkten hon utsattes för av en polisman. Foto: Privat

Jenny Örns egna ord på Facebook om övergrepp et:

– Nu går jag ut helt offentligt här med både namn och bild. Anledningen är att min gräns för vad jag klarar av är nådd, jag vet inte vad jag ska ta mig till mera... i feb 2018 så tog jag mitt livs sämsta beslut någonsin – jag anmälde en polisman i Västerås för våldtäkt. Jag blev våldtagen på flera olika sätt, slagen, förnedrad...
– Dum som jag var så litade jag på poliserna som på plats grep honom och sedan såg till att han blev anhållen som sa att ”det spelar ingen roll om han är polis när han har gjort detta emot dig”. Då visste jag inte det jag idag vet, via granskande media som tagit reda på – att större delen av hans släkt består av polisbefäl, poliser och åklagare…, skriver kvinnan på Facebook.

Fick ej resultat

Hon beskriver hur varken hon eller hennes målsägarbiträde fick ta del av några resultat när Särskilda utredningar (SU) tog över.– Vi fick inte se min rättsläkarundersökning, inga av de förhör som hölls med de poliser som var på plats, inga analysbesked efter rapekitundersökningen - ingenting!! Allt blev ”sekretess”. Där hade min mardröm kunnat ta slut... Men det gjorde den inte! Helt plötsligt började konstiga saker hända mig… Försäkringskassan får in ett anonymt tips om att jag jobbar svart, att jag jobbar trots sjukskrivning.– Självklart var det jättejobbigt mitt i allt annat att återigen bli ifrågasatt och att jag fick lägga massa tid på det. Tid, ork och energi som jag verkligen inte hade. Men efter att ha redovisat allt så lades utredningen ner, jag hade inte gjort något fel.Jenny skriver hur Jesper Rundeberg på Särskilda utredningar – efter att de lagt ner utredningen om våldtäkt av polismannen – väljer att anmäla henne för narkotikabrott.– Jag blev drogad i samband med våldtäkten, vilket visade sig i det rapekit som gjordes på sjukhus. Men detta har han valt att inte redovisa för varken mig eller mitt målsägarbiträde under ”utredningen”, trots att vi hela tiden bett om att få ta del av vittnesförhör, provsvar, rättsläkarundersökning, skriver Jenny Örn på Facebook.

Polisen vägrar svara på frågor

Inblick har i flera veckor försökt att få svar på flera frågor till rikspolischefen och Särskilda utredningar (SU) med anledning av ”Karins” våldtäktsanmälan av en polis, men har inte fått svar.
Rikspolisstyrelsen distanserar sig i sin tur från Särskilda utredningar och påpekar att deras chef väljs av regeringen.


– Flera av dina frågor handlar om själva processen för när en polis blir anmäld för brott. Det är som du säkert vet avdelningen för särskilda utredningar som är en enskild avdelning skild från Polismyndigheten som handhar dessa utredningar, och vars chef utses direkt av regeringen, förklarar Katarina Friskman, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.
Jan Carlsson, biträdande avdelningschef/kanslichef för avdelningen för särskilda utredningar beskriver i sin tur hur avdelningen rapportererar till regeringen.
– Avdelningen för särskilda utredningar lämnar en gång om året en årsrapport till regeringen. Årsrapporten lämnar en övergripande bild av verksamheten och finns att hämta på polisen.se.

Misstänkt för knarkbrott

Karin, som nu även har kontakt med Jenny Örn, beskriver hur även hon blivit misstänkt för narkotikabrott vid flera tillfällen. Karin beskriver hur polisen i ett tidigt skede ville testa henne om hon tagit narkotika (vilket hon aldrig gjort i hela sitt liv). För att inte ge polisen möjlighet att manipulera några prover åkte Karin själv till en vårdcentral och fick dem att ta ett narkotikaprov, som visade att hon inte hade tagit någon narkotika.
När hon meddelade polisen detta, tappade de intresset för att driva denna fråga vidare.

Husrannsakan mitt i natten

När en kvinna som skickade hotfulla sms till Karin senare greps av polis på Karins altan visade det sig att den polis som Karin hade anmält för våldtäkt, befann sig i en bil utanför lägenheten – tillsammans med den gripna kvinnans bror (som dömts för värdetransportrån).
Efter att poliserna hade lämnat lägenheten för att prata med alla inblandade utanför, knackade poliserna återigen på hos Karin och meddelade att de nu skulle göra en husrannsaken mitt i natten och leta efter narkotika istället för att fortsätta utredningen mot den gripna kvinnan.
– Jag fick sätta mig på en stol, jag hade bara nattlinne och fick inte ringa någon, säger Karin och brister ut i gråt när minnena väller över henne.
RUBEN AGNARSSONKerstin_Dejemyr
– Allt handlar nu om att så snabbt som möjligt lägga ned ärende och undvika häktning till varje pris. Alla utredningarutgärder görs i riktning mot att inte väcka åtal, vilket är tvärtemot en vanlig utredning, säger Kerstin Dejemyr. Foto: Whip media

Dejemyr: ”Jag känner igen Karins situation”

– Vi kan inte fortsätta att hålla skitstövlarna inom poliskåren bakom ryggen, säger Kerstin Dejemyr, som har läst igenom Inblicks artiklar om Karin och är tacksam för att tidningen lyfter fram problemet.

Kerstin Dejemyr tog initiativ till polisens metoo-rörelse #nödvärn som samlade cirka 5 000 medlemmar i en hemlig Facebookgrupp. Poliser, före detta poliser, civilanställda, före detta civilanställda och polisstuderande lämnade tusentals vittnesmål om sin utsatthet.
– Jag känner igen mig. Jag ser att dessa missförhållanden beror på tystnadskulturen och ett missriktat beskyddande av kollegor. Detta beror i sin tur i väldigt stor utsträckning på brist på kurage. Men vi kan inte fortsätta att hålla skitstövlarna inom poliskåren bakom ryggen, slår hon fast.
Innan jul fick Kerstin Dejemyr information om en barnflicka på 21 år som våldtogs av en polischef i polisens bostad i Stockholm.
– Det började med att polisen, 55 år, började massera henne och slutade med ett regelrätt övergepp.

Direkt till SÖS

Flickan låg stilla och väntade på att övergreppet skulle upphöra och åkte därefter direkt till Södersjukhuset SÖS där sjukhuspersonalen konstaterar att de hade haft ett intimt umgänge.
– När polisutredningen inleddes hävdade poliskommissarien samtycke och då lade Särskilda utredningar ned ärendet, förklarar Kerstin Dejemyr.
– Jag konfronterade polisens chef och sade: ”Det låter på mig som att du skyddar honom”. Då blev svaret: ”Jag måste följa lagen”. Min respons blev: ”Någon måste våga vara modig”.
I början av året hörde hon också om en kvinnlig polis i Norrbotten som blev våldtagen av sin polischef. Utredningen lades ned efter någon dag och poliskvinnan jobbar fortfarande kvar under polischefen.
– Det är ett systemfel att poliser utreder poliser. Allt handlar nu om att så snabbt som möjligt lägga ned ärende och undvika häktning till varje pris. Alla utredningsåtgärder görs i riktning mot att inte väcka åtal, vilket är tvärtemot en vanlig utredning.
– Man måste naturligtvis höra båda parter, men polisen agerar väldigt annorlunda om det rör sig om en polis. Det är systemfel som heter duga och inte är okej, säger Kerstin Dejemyr.

Medieuppmärksamhet

Hon välkomnar medieuppmärksamheten kring Karin och Jenny Örn så att deras ärenden får en bredare granskning från flera olika håll.
– Då kan inte polis och åklagare gena eller slira. Det är bra att rättegången i Västerås blev stoppad.
Man blir ju tveksam, är det någon som gjort något lurt med provsvaren? Om det är så är det ju återigen polisen som kommer att göra den undersökningen.
– Polisen har ju alla chanser i världen att ligga steget före, tack vare sina utredningsresurser.
Risken är att de skrivtekniskt försöker lösa den här utmaningen att provsvaret hade fel datum.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019