Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Våldtagen, slagen och förnedrad

Ruben Agnarsson | 22 feb , 2019
Två poliser rycker ut efter ett larmsamtal till SOS Alarm mitt under pågående våldtäkt. Mannen – som är polis – grips på brottsplatsen och kvinnan genomgår läkarundersökningar och uppvisar tydliga skador. Polisen häktas inte och frias efter tre månader – men kvinnan stäms av Särskilda utredningar för ringa narkotikabrott.

Valdtagen_slagen_och_fornedradFör ett år sedan, söndagen den 18 februari kl. 07.15, ringer Jenny Örn ett SOS-samtal till larmcentralen.
Under det inspelade samtalet hörs en gråtande Jenny desperat uttrycka sitt rop på hjälp: ”Jag vill inte… Jag vill inte mer… Jag vill hellre dö...”
Två poliser rycker ut, åker till lägenheten i Västerås och möts till sin förvåning av en manlig poliskollega som öppnar dörren.
Polismannen grips och på vägen ned från lägenheten säger han att han nu säkert blir anmäld för våldtäkt.
Jenny, som mycket riktigt anmäler polisen för våldtäkt, fördes till lasarettet där en så kallad rapekitundersökning genomfördes. Hon tog även bilder på sina skador.
Trots denna bevisning släppte chefsåklagare Elisabeth Brandt efter några dygn den våldtäktsmisstänkte polisen på fri fot – utan att låta domstolen ta beslut om häktning.

”Inriktad på att fria polisen”

Tre månader senare lades utredningen ned ”i avsaknad av tillräcklig stödbevisning”.
Polismannen nekade konsekvent till brott och åklagare Elisabeth Brandt menade att ord stod mot ord.
En dag senare anmälde istället polisens internutredare Jenny Örn för misstänkt ringa narkotikabrott eftersom spår av narkotika hittades i blodprovet som togs vid rapekitundersökningen.
Anders Lindstrand är chef för utredningsverksamheten på If där Jenny Örn har en hemförsäkring med överfallsskydd. Han har själv arbetat som polis, bland annat flera år med sexbrottsutredningar.
Han anser att utredningen inte ”bedrivits objektivt” och ger som exempel att Jenny Örn direkt efter sin anmälan konstaterades ha skador och att hon ringde 112 under det pågående händelseförloppet, skriver Expressen.
– Den här utredningen har inte bedrivits objektivt utan har från första stund varit inriktad på att fria polismannen, säger Anders Lindstrand till VLT.

Mycket stödbevisning

– Sällan eller aldrig har jag sett ett ärende som har så mycket objektiv stödbevisning i form av vad första polispatrullerna på plats observerat och som säger att en våldtäkt faktiskt har begåtts, säger Anders Lindstrand.
If och Anders Lindstrand anser att den utsatta kvinnan är berättigad till ersättning. 
– Det här ärendet är, sett ur vår synvinkel, helt unikt. Det är första gången någonsin vi inte delar polis- och åklagarmyndighetens bedömning i ett ärende, säger han till VLT.
I torsdags förra veckan samlades hundratals personer från hela landet utanför Västmanlands tingsrätt för att visa sitt stöd till Jenny Örn.
När polisen friades åtalades istället Jenny för ringa narkotikabrott, ett brott som den uppmärksammade rättegången i Västerås förra veckan gällde.

Varför hemligt?

Utanför tingsrätten hade det bildats en lång och ringlande kö för att komma in i byggnaden och lyssna på rättegången, som avbröts abrupt redan efter en kort stund.
Advokaten påpekade nämligen att stämningsansökan hävdade att kvinnans blodprov togs den 19 februari medan den misstänkta våldtäkten och rapekitundersökningen genomfördes den 18 februrari.
Domaren avbröt därmed förhandlingarna.
Jenny hävdar att hon inte tagit narkotika och menar att polisen måste ha lagt drogen i hennes drink, antingen i hemmet eller ute på krogen.
Hon ifrågasätter också varför resultatet från rapekitundersökningen har hållits hemligt.
RUBEN AGNARSSONBlåmärken armar
Bilden visar tydliga skador på Jenny Örns arm efter den grova våldtäkten hon utsattes för av en polisman. Foto: Privat

Jenny Örns egna ord på Facebook om övergrepp et:

– Nu går jag ut helt offentligt här med både namn och bild. Anledningen är att min gräns för vad jag klarar av är nådd, jag vet inte vad jag ska ta mig till mera... i feb 2018 så tog jag mitt livs sämsta beslut någonsin – jag anmälde en polisman i Västerås för våldtäkt. Jag blev våldtagen på flera olika sätt, slagen, förnedrad...
– Dum som jag var så litade jag på poliserna som på plats grep honom och sedan såg till att han blev anhållen som sa att ”det spelar ingen roll om han är polis när han har gjort detta emot dig”. Då visste jag inte det jag idag vet, via granskande media som tagit reda på – att större delen av hans släkt består av polisbefäl, poliser och åklagare…, skriver kvinnan på Facebook.

Fick ej resultat

Hon beskriver hur varken hon eller hennes målsägarbiträde fick ta del av några resultat när Särskilda utredningar (SU) tog över.– Vi fick inte se min rättsläkarundersökning, inga av de förhör som hölls med de poliser som var på plats, inga analysbesked efter rapekitundersökningen - ingenting!! Allt blev ”sekretess”. Där hade min mardröm kunnat ta slut... Men det gjorde den inte! Helt plötsligt började konstiga saker hända mig… Försäkringskassan får in ett anonymt tips om att jag jobbar svart, att jag jobbar trots sjukskrivning.– Självklart var det jättejobbigt mitt i allt annat att återigen bli ifrågasatt och att jag fick lägga massa tid på det. Tid, ork och energi som jag verkligen inte hade. Men efter att ha redovisat allt så lades utredningen ner, jag hade inte gjort något fel.Jenny skriver hur Jesper Rundeberg på Särskilda utredningar – efter att de lagt ner utredningen om våldtäkt av polismannen – väljer att anmäla henne för narkotikabrott.– Jag blev drogad i samband med våldtäkten, vilket visade sig i det rapekit som gjordes på sjukhus. Men detta har han valt att inte redovisa för varken mig eller mitt målsägarbiträde under ”utredningen”, trots att vi hela tiden bett om att få ta del av vittnesförhör, provsvar, rättsläkarundersökning, skriver Jenny Örn på Facebook.

Polisen vägrar svara på frågor

Inblick har i flera veckor försökt att få svar på flera frågor till rikspolischefen och Särskilda utredningar (SU) med anledning av ”Karins” våldtäktsanmälan av en polis, men har inte fått svar.
Rikspolisstyrelsen distanserar sig i sin tur från Särskilda utredningar och påpekar att deras chef väljs av regeringen.


– Flera av dina frågor handlar om själva processen för när en polis blir anmäld för brott. Det är som du säkert vet avdelningen för särskilda utredningar som är en enskild avdelning skild från Polismyndigheten som handhar dessa utredningar, och vars chef utses direkt av regeringen, förklarar Katarina Friskman, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.
Jan Carlsson, biträdande avdelningschef/kanslichef för avdelningen för särskilda utredningar beskriver i sin tur hur avdelningen rapportererar till regeringen.
– Avdelningen för särskilda utredningar lämnar en gång om året en årsrapport till regeringen. Årsrapporten lämnar en övergripande bild av verksamheten och finns att hämta på polisen.se.

Misstänkt för knarkbrott

Karin, som nu även har kontakt med Jenny Örn, beskriver hur även hon blivit misstänkt för narkotikabrott vid flera tillfällen. Karin beskriver hur polisen i ett tidigt skede ville testa henne om hon tagit narkotika (vilket hon aldrig gjort i hela sitt liv). För att inte ge polisen möjlighet att manipulera några prover åkte Karin själv till en vårdcentral och fick dem att ta ett narkotikaprov, som visade att hon inte hade tagit någon narkotika.
När hon meddelade polisen detta, tappade de intresset för att driva denna fråga vidare.

Husrannsakan mitt i natten

När en kvinna som skickade hotfulla sms till Karin senare greps av polis på Karins altan visade det sig att den polis som Karin hade anmält för våldtäkt, befann sig i en bil utanför lägenheten – tillsammans med den gripna kvinnans bror (som dömts för värdetransportrån).
Efter att poliserna hade lämnat lägenheten för att prata med alla inblandade utanför, knackade poliserna återigen på hos Karin och meddelade att de nu skulle göra en husrannsaken mitt i natten och leta efter narkotika istället för att fortsätta utredningen mot den gripna kvinnan.
– Jag fick sätta mig på en stol, jag hade bara nattlinne och fick inte ringa någon, säger Karin och brister ut i gråt när minnena väller över henne.
RUBEN AGNARSSONKerstin_Dejemyr
– Allt handlar nu om att så snabbt som möjligt lägga ned ärende och undvika häktning till varje pris. Alla utredningarutgärder görs i riktning mot att inte väcka åtal, vilket är tvärtemot en vanlig utredning, säger Kerstin Dejemyr. Foto: Whip media

Dejemyr: ”Jag känner igen Karins situation”

– Vi kan inte fortsätta att hålla skitstövlarna inom poliskåren bakom ryggen, säger Kerstin Dejemyr, som har läst igenom Inblicks artiklar om Karin och är tacksam för att tidningen lyfter fram problemet.

Kerstin Dejemyr tog initiativ till polisens metoo-rörelse #nödvärn som samlade cirka 5 000 medlemmar i en hemlig Facebookgrupp. Poliser, före detta poliser, civilanställda, före detta civilanställda och polisstuderande lämnade tusentals vittnesmål om sin utsatthet.
– Jag känner igen mig. Jag ser att dessa missförhållanden beror på tystnadskulturen och ett missriktat beskyddande av kollegor. Detta beror i sin tur i väldigt stor utsträckning på brist på kurage. Men vi kan inte fortsätta att hålla skitstövlarna inom poliskåren bakom ryggen, slår hon fast.
Innan jul fick Kerstin Dejemyr information om en barnflicka på 21 år som våldtogs av en polischef i polisens bostad i Stockholm.
– Det började med att polisen, 55 år, började massera henne och slutade med ett regelrätt övergepp.

Direkt till SÖS

Flickan låg stilla och väntade på att övergreppet skulle upphöra och åkte därefter direkt till Södersjukhuset SÖS där sjukhuspersonalen konstaterar att de hade haft ett intimt umgänge.
– När polisutredningen inleddes hävdade poliskommissarien samtycke och då lade Särskilda utredningar ned ärendet, förklarar Kerstin Dejemyr.
– Jag konfronterade polisens chef och sade: ”Det låter på mig som att du skyddar honom”. Då blev svaret: ”Jag måste följa lagen”. Min respons blev: ”Någon måste våga vara modig”.
I början av året hörde hon också om en kvinnlig polis i Norrbotten som blev våldtagen av sin polischef. Utredningen lades ned efter någon dag och poliskvinnan jobbar fortfarande kvar under polischefen.
– Det är ett systemfel att poliser utreder poliser. Allt handlar nu om att så snabbt som möjligt lägga ned ärende och undvika häktning till varje pris. Alla utredningsåtgärder görs i riktning mot att inte väcka åtal, vilket är tvärtemot en vanlig utredning.
– Man måste naturligtvis höra båda parter, men polisen agerar väldigt annorlunda om det rör sig om en polis. Det är systemfel som heter duga och inte är okej, säger Kerstin Dejemyr.

Medieuppmärksamhet

Hon välkomnar medieuppmärksamheten kring Karin och Jenny Örn så att deras ärenden får en bredare granskning från flera olika håll.
– Då kan inte polis och åklagare gena eller slira. Det är bra att rättegången i Västerås blev stoppad.
Man blir ju tveksam, är det någon som gjort något lurt med provsvaren? Om det är så är det ju återigen polisen som kommer att göra den undersökningen.
– Polisen har ju alla chanser i världen att ligga steget före, tack vare sina utredningsresurser.
Risken är att de skrivtekniskt försöker lösa den här utmaningen att provsvaret hade fel datum.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.