Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Indien – ett land med många ansikten

Göran Jacobson | 22 feb , 2019
Om några månader ska Indien gå till val för att välja ny regering. Blir det fortsatt förtroende för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP eller kommer premiärminister Narendra Modi att få lämna över makten till Kongresspartiet eller något av de andra utmanarpartierna? Hur kommer utgången av valet i Indien att påverka livet för de 1,3 miljarder människor som bor och lever där?
Indien_ett_land_med_manga_ansikten
Indien är ett land med många ansikten. Det som kanske imponerar allra mest på en västerlänning som besöker detta jätteland för allra första gången är det enorma myllret av människor och den minst sagt intensiva trafiken på gatorna i de tätbefolkade mångmiljonstäderna. Den totala kontrasten till detta är det stilla livet i de små byarna på landsbygden, även om begreppet ”by” i Indien inbegriper ett antal bybor som gott och väl motsvarar invånarantalet i en normalstor svensk stad.
Den mångtusenåriga traditionen att dela in människorna i olika kaster genomsyrar fortfarande det dagliga livet i Indien och tar sig praktiska uttryck såsom att man enbart umgås inom sin egen kast och att det är förbjudet att ingå äktenskap med någon av en annan kast. Detta betyder bland annat att om du föds som fattig och tillhörande den allra lägsta kasten, som benämns som ”de oberörbara”, så är det meningen att du ska vara fattig hela ditt liv. Det mångfacetterade Indien blir extra tydligt när man ena stunden passerar ultramoderna och nybyggda skyskrapor som inrymmer framgångsrika hitechföretag för att i nästa sekund möta en smutsig tiggare på gatan utanför som ber om några ynka smulor från den rikes bord.

Övergivna gatubarn

En annan detalj som fångar förstagångsbesökarens uppmärksamhet är alla hemlösa, föräldralösa eller övergivna barn som bor på gatan. Många av de barn som lever på gatan har ingen annanstans att ta vägen. De har blivit övergivna eller av en eller annan anledning tvingats lämna hemmet, till exempel på grund av misshandel, vanvård eller alkoholism. 
En del gatubarn har sporadisk kontakt med sin familj och somliga har ett hem de kan återvända till för ett mål mat eller skydd för natten. Vissa barn uppehåller sig på gatan för att få tiden att gå, för att komma bort en stund från ett trångt hem med många familjemedlemmar eller för att dra in pengar, ofta genom prostitution eller stöld, till sitt eget, eller familjens, uppehälle. Räddningen för många av dessa vilsna gatubarn är de frivilligorganisationer som erbjuder sovplats och mat för dagen på ett barnhem.

Indien går till val

Om drygt två månader, i slutet av april och början av maj, går Indien till val, ett val som i detta jättelika land tar flera veckor i anspråk innan det är genomfört i landets 36 delstater. Det regerande partiet BJP, som är ett hindunationalistiskt parti, har bestämt att Indien senast nästa år ska vara ett strikt hinduiskt land där alla andra religioner ska portförbjudas och kastas ut. Om BJP vinner valet och sjösätter sin plan kommer detta i praktiken att betyda att det förväntas av alla indiska medborgare att dessa från och med 2020, oavsett personlig tro, ska bekänna sig till hinduismen. Den som vägrar kommer att förlora sitt medborgarskap. Om BJP får som de vill kommer Indien även att få ett nytt namn; Hindustan.
Men BJP får starkt motstånd i valet. Det förra regeringspartiet, Kongresspartiet, utmanar hindunationalisterna om makten och har enligt många bedömare en god chans att knipa segern. Flera andra partier ställer också upp i valet, bland dem ett kristdemokratiskt parti som har lyckats samla många väljare som inte vill se Indien förvandlas till Hindustan.

Spektakulära valmöten

Valmötena i Indien är lika spektakulära och färggranna som den traditionella indiska klädedräkten och skiljer sig markant från de valmöten vi är vana vid här i Sverige. I Indien hyr de politiska partierna in sig på en idrottsarena av större modell som sedan fylls av åskådare som får ta del av politiska tal samt artistuppträdanden innan hela valmötet avslutas med att man bränner av ett gigantiskt fyrverkeri.
Hur det kommer att gå i valet? ”Det är för tidigt att uttala sig om den saken ännu”, som den semmelälskande mästerdetektiven Ture Sventon brukar säga. Narendra Modis parti BJP vann visserligen en jordskredsseger 2014, men missnöjet över arbetslöshet och växande ekonomiska klyftor i Indien har fått förtroendet för honom och regeringspartiet att dala. 
I de senaste opinionsundersökningarna leder BJP i vart fall med dryga tio procent över den främsta utmanaren Kongresspartiet. Men det hinner hända mycket på de drygt två månader som återstår innan det är dags att gå till valurnorna i Indiens städer och byar.
En sak är i vart fall säker. Livet för gatubarnen och alla fattiga ”oberörbara” i Indien kommer inte att förändras ett dugg när krutröken har skingrats och valets segrare är korad någon gång i maj.
GÖRAN JACOBSSON
 
eBlick
Chefsaaklagare_och_polis_beholl_anstallning
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019