Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Indien – ett land med många ansikten

Göran Jacobson | 22 feb , 2019
Om några månader ska Indien gå till val för att välja ny regering. Blir det fortsatt förtroende för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP eller kommer premiärminister Narendra Modi att få lämna över makten till Kongresspartiet eller något av de andra utmanarpartierna? Hur kommer utgången av valet i Indien att påverka livet för de 1,3 miljarder människor som bor och lever där?
Indien_ett_land_med_manga_ansikten
Indien är ett land med många ansikten. Det som kanske imponerar allra mest på en västerlänning som besöker detta jätteland för allra första gången är det enorma myllret av människor och den minst sagt intensiva trafiken på gatorna i de tätbefolkade mångmiljonstäderna. Den totala kontrasten till detta är det stilla livet i de små byarna på landsbygden, även om begreppet ”by” i Indien inbegriper ett antal bybor som gott och väl motsvarar invånarantalet i en normalstor svensk stad.
Den mångtusenåriga traditionen att dela in människorna i olika kaster genomsyrar fortfarande det dagliga livet i Indien och tar sig praktiska uttryck såsom att man enbart umgås inom sin egen kast och att det är förbjudet att ingå äktenskap med någon av en annan kast. Detta betyder bland annat att om du föds som fattig och tillhörande den allra lägsta kasten, som benämns som ”de oberörbara”, så är det meningen att du ska vara fattig hela ditt liv. Det mångfacetterade Indien blir extra tydligt när man ena stunden passerar ultramoderna och nybyggda skyskrapor som inrymmer framgångsrika hitechföretag för att i nästa sekund möta en smutsig tiggare på gatan utanför som ber om några ynka smulor från den rikes bord.

Övergivna gatubarn

En annan detalj som fångar förstagångsbesökarens uppmärksamhet är alla hemlösa, föräldralösa eller övergivna barn som bor på gatan. Många av de barn som lever på gatan har ingen annanstans att ta vägen. De har blivit övergivna eller av en eller annan anledning tvingats lämna hemmet, till exempel på grund av misshandel, vanvård eller alkoholism. 
En del gatubarn har sporadisk kontakt med sin familj och somliga har ett hem de kan återvända till för ett mål mat eller skydd för natten. Vissa barn uppehåller sig på gatan för att få tiden att gå, för att komma bort en stund från ett trångt hem med många familjemedlemmar eller för att dra in pengar, ofta genom prostitution eller stöld, till sitt eget, eller familjens, uppehälle. Räddningen för många av dessa vilsna gatubarn är de frivilligorganisationer som erbjuder sovplats och mat för dagen på ett barnhem.

Indien går till val

Om drygt två månader, i slutet av april och början av maj, går Indien till val, ett val som i detta jättelika land tar flera veckor i anspråk innan det är genomfört i landets 36 delstater. Det regerande partiet BJP, som är ett hindunationalistiskt parti, har bestämt att Indien senast nästa år ska vara ett strikt hinduiskt land där alla andra religioner ska portförbjudas och kastas ut. Om BJP vinner valet och sjösätter sin plan kommer detta i praktiken att betyda att det förväntas av alla indiska medborgare att dessa från och med 2020, oavsett personlig tro, ska bekänna sig till hinduismen. Den som vägrar kommer att förlora sitt medborgarskap. Om BJP får som de vill kommer Indien även att få ett nytt namn; Hindustan.
Men BJP får starkt motstånd i valet. Det förra regeringspartiet, Kongresspartiet, utmanar hindunationalisterna om makten och har enligt många bedömare en god chans att knipa segern. Flera andra partier ställer också upp i valet, bland dem ett kristdemokratiskt parti som har lyckats samla många väljare som inte vill se Indien förvandlas till Hindustan.

Spektakulära valmöten

Valmötena i Indien är lika spektakulära och färggranna som den traditionella indiska klädedräkten och skiljer sig markant från de valmöten vi är vana vid här i Sverige. I Indien hyr de politiska partierna in sig på en idrottsarena av större modell som sedan fylls av åskådare som får ta del av politiska tal samt artistuppträdanden innan hela valmötet avslutas med att man bränner av ett gigantiskt fyrverkeri.
Hur det kommer att gå i valet? ”Det är för tidigt att uttala sig om den saken ännu”, som den semmelälskande mästerdetektiven Ture Sventon brukar säga. Narendra Modis parti BJP vann visserligen en jordskredsseger 2014, men missnöjet över arbetslöshet och växande ekonomiska klyftor i Indien har fått förtroendet för honom och regeringspartiet att dala. 
I de senaste opinionsundersökningarna leder BJP i vart fall med dryga tio procent över den främsta utmanaren Kongresspartiet. Men det hinner hända mycket på de drygt två månader som återstår innan det är dags att gå till valurnorna i Indiens städer och byar.
En sak är i vart fall säker. Livet för gatubarnen och alla fattiga ”oberörbara” i Indien kommer inte att förändras ett dugg när krutröken har skingrats och valets segrare är korad någon gång i maj.
GÖRAN JACOBSSON
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.