Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

President Donald Trump höll sitt årliga tal till nationen

Robin Olsson | 14 feb , 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
President_Donald_Trump_holl_sitt_arliga_tal_till_nationen
– Den dagordning som jag lägger fram i kväll är inte en republikansk agenda eller en demokratisk agenda. Det är det amerikanska folkets agenda, sade Donald Trump. 
– Miljoner amerikanska medborgare tittar just nu på oss i denna mäktiga kammare med förhoppningen att vi inte längre kommer att styra som två partier utan som en nation.
– Seger är inte att vinna som parti. Seger är att vinna som nation, sa presidenten i början av sitt dryga timslånga tal till senaten, representanthuset, Högsta domstolen, inbjudna gäster på läktaren och en miljonhövdad publik framför tv-apparaterna.
På läktaren fanns bland andra några av presidenten inbjudna hedersgäster, som den svenskättade astronauten Buzz Aldrin och tre veteraner från landstigningen i Normandie. 
– I juni är det 75 år sedan landstigningen i Normandie, D-dagen då 75 000 amerikanska soldater landsteg för att rädda vår civilisation från tyrrani. 
– 2019 är det även 50 år sedan ett fåtal modiga piloter flög en kvarts miljon engelska mil ut i rymden och placerade en amerikansk flagga på månen. Ett halvt sekel senare har vi en av Apollo 11:s astronauter här: Buzz Aldrin.
– I år kommer amerikanska astronauter åter åka ut i rymden med hjälp av amerikanska raketer, konkluderade presidenten.

Lyckat tal 

Donald Trump får som vanligt stark kritik från sina motståndare, men enligt TV4 anser tre av fyra amerikaner att presidenten höll ett bra tal. En stor del av talet kom att handla om presidentens agenda:
– Vår ekonomi avundas över hela världen. Vår militär är mäktigast på jorden och Amerika vinner segrar varje dag, vår nation är stark, slog han fast. 
– Vi hör idag röster som vill införa socialism i USA. Amerika kommer aldrig att bli ett socialistiskt land. 
– Vi måste bevara Amerika först och hålla friheten levande i våra hjärtan. Vi ska förbli ett ljus för världen och våra bästa dagar är framför oss, poängterade han. 
Detta var första gången sedan Trump tillträdde presidentposten 2017 som det funnits en demokratisk majoritet i representanthuset. Detta märktes då flera ledamöter valde att sitta ner under talet och vägrade applådera oavsett vad som sades. 
Riksdagsmannen och ledamoten i konstitutionsutskottet Tuve Skånberg, (KD), säger:  
– Man kan kritisera president Trump för mycket, men han har inte fel i allt.
– I sitt tal poängterade han sjukvårdsreformer för barn med cancer, föräldrapenning och förbud mot abort under senare hälften av graviditeten, nu när flera delstater, med New York i spetsen, tillåter abort fram till nio månaders ålder, alltså ända fram till födelseögonblicket. Han påminde även om barnens oändliga värde. 
– I dessa delar skulle man gott kunna säga att Trumps tal närmade sig kristdemokraternas politik och svensk lagstiftning, säger Skånberg. 

Muren mot Mexiko

Historikern och statsvetaren Anders W Edwardsson lyssnade till talet på plats i USA och ger följande bild av det och läget i den amerikanska politiken.
– Den bittra budgetstriden och kampen om muren mot Mexiko kommer bli en fråga som drar ut på tiden. Trump har gjort detta till en profilfråga medan Demokraterna, som tidigare stödde idén om en mur, har ändrat sig då man dels inte vill stå på samma sida som Trump, dels försöker vinna röster från latinoväljare. 
– Samtidigt finns ett tryck från vanliga amerikaner om att säkra gränsen mot Mexiko, inte bara från illegala invandrare utan också droghandel, trafficking av kvinnor och annan kriminalitet. 
– Jag tror därför att Demokraterna kommer att ge nog med pengar för att undvika en ny nedstängning av statsapparaten en så kallad “government shutdown”, men inte tillräckligt mycket för att Trump ska bli nöjd. Han kommer därför att göra kampanj på frågan igen i nästa års val.
Trump poängterade att de på två år lyckats skapa 5,3 miljoner jobb.
– Den amerikanska ekonomin är idag urstark. Sänkta skatter och avregleringar har lett till en ekonomisk boom som överträffar till och med den under Reaganåren på 80-talet, berättar Anders W Edwardsson. 
– Arbetslösheten är rekordlåg och börsen som var lite skakig i december har nu vänt upp igen. Speciellt anmärkningsvärt är antalet nya industrijobb. Många sa att dessa hade försvunnit för gott till låglöneländer, men Trumps hot om importtullar har fått mängder med företag att flytta hem igen.
Högsta domstolen kommer fortsätta vara en viktig fråga.
– En av de demokratiska domarna i högsta domstolen är både gammal och sjuk, så det är möjligt att Trump snart får nominera ytterligare en konservativ, vilket skulle ge en historiskt stark konservativ majoritet på sex mot tre, något som jag tror inte hänt sedan 1800-talet, säger Edwardsson.

Hotar med riksrätt

– Efter över tre års letande har varken hans politiska motståndare, media eller den så kallade Muellerkommissionen hittat någonting på Trump. Min gissning är därför att utredningen kommer att läggas ner under året. Efter att media försökt spinna det som ett nederlag för Trump, kommer han att bli friad från alla misstankar och få moralisk upprättelse.
– Presidentens popularitet varierar beroende på vilka mätningar man litar på. 
Flera mätningar visar på ett historiskt svagt stöd, men det är samma mätningar som sa bestämt att Hillary Clinton skulle bli ny president 2016. De anklagas regelbundet för att vara opålitliga eller till och med medvetet ”skruvade” för att ge en ofördelaktig bild av Trump. 
–I den enda dagliga popularitetsmätningen från Rasmussen – som historiskt varit bland de mest pålitliga, ligger Trump sedan länge strax under eller strax över 50 procent. 
– Hans starka State of the Union, som imponerade till och med på många journalister, kommer troligen ge honom högre siffror, åtminstone tillfälligt, avslutar Edwardsson.
R​OBIN OLSSON

Fotnot: Edwin Buzz Aldrin är en svenskättad amerikansk astronaut med rötter i Hagfors. Han blev den 20 juli 1969 andre man på månen efter Neil Armstrong.  
 
 
eBlick
Chefsaaklagare_och_polis_beholl_anstallning
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019