Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

President Donald Trump höll sitt årliga tal till nationen

Robin Olsson | 14 feb , 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
President_Donald_Trump_holl_sitt_arliga_tal_till_nationen
– Den dagordning som jag lägger fram i kväll är inte en republikansk agenda eller en demokratisk agenda. Det är det amerikanska folkets agenda, sade Donald Trump. 
– Miljoner amerikanska medborgare tittar just nu på oss i denna mäktiga kammare med förhoppningen att vi inte längre kommer att styra som två partier utan som en nation.
– Seger är inte att vinna som parti. Seger är att vinna som nation, sa presidenten i början av sitt dryga timslånga tal till senaten, representanthuset, Högsta domstolen, inbjudna gäster på läktaren och en miljonhövdad publik framför tv-apparaterna.
På läktaren fanns bland andra några av presidenten inbjudna hedersgäster, som den svenskättade astronauten Buzz Aldrin och tre veteraner från landstigningen i Normandie. 
– I juni är det 75 år sedan landstigningen i Normandie, D-dagen då 75 000 amerikanska soldater landsteg för att rädda vår civilisation från tyrrani. 
– 2019 är det även 50 år sedan ett fåtal modiga piloter flög en kvarts miljon engelska mil ut i rymden och placerade en amerikansk flagga på månen. Ett halvt sekel senare har vi en av Apollo 11:s astronauter här: Buzz Aldrin.
– I år kommer amerikanska astronauter åter åka ut i rymden med hjälp av amerikanska raketer, konkluderade presidenten.

Lyckat tal 

Donald Trump får som vanligt stark kritik från sina motståndare, men enligt TV4 anser tre av fyra amerikaner att presidenten höll ett bra tal. En stor del av talet kom att handla om presidentens agenda:
– Vår ekonomi avundas över hela världen. Vår militär är mäktigast på jorden och Amerika vinner segrar varje dag, vår nation är stark, slog han fast. 
– Vi hör idag röster som vill införa socialism i USA. Amerika kommer aldrig att bli ett socialistiskt land. 
– Vi måste bevara Amerika först och hålla friheten levande i våra hjärtan. Vi ska förbli ett ljus för världen och våra bästa dagar är framför oss, poängterade han. 
Detta var första gången sedan Trump tillträdde presidentposten 2017 som det funnits en demokratisk majoritet i representanthuset. Detta märktes då flera ledamöter valde att sitta ner under talet och vägrade applådera oavsett vad som sades. 
Riksdagsmannen och ledamoten i konstitutionsutskottet Tuve Skånberg, (KD), säger:  
– Man kan kritisera president Trump för mycket, men han har inte fel i allt.
– I sitt tal poängterade han sjukvårdsreformer för barn med cancer, föräldrapenning och förbud mot abort under senare hälften av graviditeten, nu när flera delstater, med New York i spetsen, tillåter abort fram till nio månaders ålder, alltså ända fram till födelseögonblicket. Han påminde även om barnens oändliga värde. 
– I dessa delar skulle man gott kunna säga att Trumps tal närmade sig kristdemokraternas politik och svensk lagstiftning, säger Skånberg. 

Muren mot Mexiko

Historikern och statsvetaren Anders W Edwardsson lyssnade till talet på plats i USA och ger följande bild av det och läget i den amerikanska politiken.
– Den bittra budgetstriden och kampen om muren mot Mexiko kommer bli en fråga som drar ut på tiden. Trump har gjort detta till en profilfråga medan Demokraterna, som tidigare stödde idén om en mur, har ändrat sig då man dels inte vill stå på samma sida som Trump, dels försöker vinna röster från latinoväljare. 
– Samtidigt finns ett tryck från vanliga amerikaner om att säkra gränsen mot Mexiko, inte bara från illegala invandrare utan också droghandel, trafficking av kvinnor och annan kriminalitet. 
– Jag tror därför att Demokraterna kommer att ge nog med pengar för att undvika en ny nedstängning av statsapparaten en så kallad “government shutdown”, men inte tillräckligt mycket för att Trump ska bli nöjd. Han kommer därför att göra kampanj på frågan igen i nästa års val.
Trump poängterade att de på två år lyckats skapa 5,3 miljoner jobb.
– Den amerikanska ekonomin är idag urstark. Sänkta skatter och avregleringar har lett till en ekonomisk boom som överträffar till och med den under Reaganåren på 80-talet, berättar Anders W Edwardsson. 
– Arbetslösheten är rekordlåg och börsen som var lite skakig i december har nu vänt upp igen. Speciellt anmärkningsvärt är antalet nya industrijobb. Många sa att dessa hade försvunnit för gott till låglöneländer, men Trumps hot om importtullar har fått mängder med företag att flytta hem igen.
Högsta domstolen kommer fortsätta vara en viktig fråga.
– En av de demokratiska domarna i högsta domstolen är både gammal och sjuk, så det är möjligt att Trump snart får nominera ytterligare en konservativ, vilket skulle ge en historiskt stark konservativ majoritet på sex mot tre, något som jag tror inte hänt sedan 1800-talet, säger Edwardsson.

Hotar med riksrätt

– Efter över tre års letande har varken hans politiska motståndare, media eller den så kallade Muellerkommissionen hittat någonting på Trump. Min gissning är därför att utredningen kommer att läggas ner under året. Efter att media försökt spinna det som ett nederlag för Trump, kommer han att bli friad från alla misstankar och få moralisk upprättelse.
– Presidentens popularitet varierar beroende på vilka mätningar man litar på. 
Flera mätningar visar på ett historiskt svagt stöd, men det är samma mätningar som sa bestämt att Hillary Clinton skulle bli ny president 2016. De anklagas regelbundet för att vara opålitliga eller till och med medvetet ”skruvade” för att ge en ofördelaktig bild av Trump. 
–I den enda dagliga popularitetsmätningen från Rasmussen – som historiskt varit bland de mest pålitliga, ligger Trump sedan länge strax under eller strax över 50 procent. 
– Hans starka State of the Union, som imponerade till och med på många journalister, kommer troligen ge honom högre siffror, åtminstone tillfälligt, avslutar Edwardsson.
R​OBIN OLSSON

Fotnot: Edwin Buzz Aldrin är en svenskättad amerikansk astronaut med rötter i Hagfors. Han blev den 20 juli 1969 andre man på månen efter Neil Armstrong.  
 
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.