Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kvinnoregister och #Nödvärn avslöjar poliskultur

Ruben Agnarsson | 14 feb , 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
Förra veckan skrev Inblick om Karin, vars kontakt med polismyndigheten inleddes i början av 2000-talet i och med att hon ställde upp som vittne i samband polisens tillslag mot kriminell verksamhet i restaurang/krogvärlden i Malmö.
Ett trygghetsavtal tecknades därefter mellan Karin och Söderortspolisen i Stockholm, gällande skyddad id och nytt namn.
Polismyndigheten ordnade nytt boende i Stockholm.
Strax efter detta fick Karin kontakt med en polis, som hon inledde en relation med. I augusti 2008 anmäldes sedan polisen för våldtäkt, en anmälan som drygt tio år senare inte lett till några åtgärder från rättsväsendets sida.
I efterdyningarna av detta händelseförlopp har Karin funderat på om det hårt kritiserade kvinnoregistret som Ekot avslöjade att Stockholmspolisen hade upprättat, användes av vissa poliser för att komma i kontakt med utsatta kvinnor.
Förutom sig själv har hon nämligen flera exempel på utsatta kvinnor i sin omgivning som poliser inlett en relation med.

Mycket fördomar

En polis som under flera decennier jobbat med våldsbrott mot kvinnor och barn beskriver hur det finns mycket fördomar mot utsatta kvinnor, även inom poliskåren.
– Det är en attitydfråga, det är enkelt att lägga ned en sådan utredning, säger polisen, som vill vara anonym.
Han beskriver även hur poliser som jobbat med dessa frågor haft ärenden undanstoppade, som gömt undan dem och samlat på utredningar för sig själv.
I efterskott har han funderat på om detta berodde på en önskan om att få en personlig kontakt med dessa kvinnor.
– Det blir lite som ”Kapten Klänning”: en kvinnohjälte som har ett utmärkt kamouflage, säger polisen till Inblick.
– Att ärenden blir liggande väldigt länge är det ingen som ifrågasätter. Jag har alltid reagerat på poliser som åker hem till kvinnor för att göra förhör.
– Det handlar om att våga tolka det vi ser. Det är alltid lätt att beskylla invandrare, men svårare att anklaga dem som bor på Östermalm, där är det en längre startsträcka. Det här är företeelser i samhället som ingen vill ha upp på bordet.

Svårt att få acceptans 

Även Monika Dahlström-Lannes har jobbat som vålds- och sexualbrottsutredare inom poliskåren, med övergrepp mot barn som specialområde. Efter sin tid som polis var hon bland annat lärare på Polishögskolan och rådgivare åt Socialstyrelsen.
Hon bekräftar bilden: det har varit svårt att få acceptans för dessa frågor inom poliskåren, det finns mycket fördomar mot utsatta kvinnor och att det därför är enkelt för polisen att lägga ned dessa utredningar.
– Om jag gör. Det är fruktansvärt det som pågår. Spelar ingen roll längre om läkare och andra professionella anmäler. Jag har jobbat med dessa frågor sedan 80-talet och har aldrig upplevt något liknande, förklarar Monika Dahlström-Lannes.

Polisanmälde Metoo-upprop

Hösten 2017 samlade en hemlig Facebookgrupp nästan 5 000 medlemmar – där kvinnliga polisanställda vittnade om sexism, trakasserier och övergrepp inom poliskåren.
I december 2017 överlämnades ett stort antal berättelser till rikspolischefen från det slutna uppropet inom metoo-rörelsen, #nödvärn.
Samtliga förundersökningar lades ned av åklagare.
Istället polisanmäldes initiativtagaren till uppropet, Kerstin Dejemyr, av utredare Ing-Louise Andrén på Särskilda utredningar – den avdelning som egentligen skulle utreda de poliser som begått dessa övergrepp.
Ing-Louise Andrén menade i sin anmälan att det var brottsligt att anonymisera berättelserna om brott och att initiativtagarna därmed ”inte uppfyllt sin anmälningsplikt enligt polislagen”.
Överåklagare Anders Jakobsson lade ned förundersökningen mot Kersin Dejemyr den 26 april i fjol.

Rapporterar till regeringen

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) fick sin nuvarande utformning i början av 2015, då S-regeringen Löfven lanserade en ny polisorganisation.
Ebba Sverne Arvill, som tidigare var vice polischef i Uppsala under Göran Lindberg, utsågs av S-regeringen som avdelningschef för verksamheten.
Hon rapporterar direkt till regeringen, men ska enligt nuvarande utformning inte bara granska poliser utan även exempelvis riksdagspolitiker.
Sedan 2015 har polismyndighetens Särskilda utredningar även börjat bygga upp en egen underrättelseverksamhet, skriver Dagens Nyheter, som konstaterar att Sverige är det enda nordiska land där polisen valt att koppla en egen underrättelseverksamhet med spanings- och ingripandeverksamhet till internutredningen.

Verksamheten utökas

I år utökas verksamheten dessutom med en egen spanings- och ingripandeenhet bestående av ytterligare minst fem personer.
Ebba Sverne Arvill försvarar det hårt kritiserade upplägget med att polisen granskar sig själva:
– Då hade det länge funnits en debatt om utredningarna skulle ligga helt utanför Polisen. Men fördelarna uppvägde, framförallt gäller det kvaliteten, och man utformade SU, säger hon till Polistidningen.
SU har utökat sin verksamhet på senare tid och har bland annat anställt ett tiotal underrättelsepersoner. Ytterligare förstärkning planeras.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019