Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kvinnoregister och #Nödvärn avslöjar poliskultur

Ruben Agnarsson | 14 feb , 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
Förra veckan skrev Inblick om Karin, vars kontakt med polismyndigheten inleddes i början av 2000-talet i och med att hon ställde upp som vittne i samband polisens tillslag mot kriminell verksamhet i restaurang/krogvärlden i Malmö.
Ett trygghetsavtal tecknades därefter mellan Karin och Söderortspolisen i Stockholm, gällande skyddad id och nytt namn.
Polismyndigheten ordnade nytt boende i Stockholm.
Strax efter detta fick Karin kontakt med en polis, som hon inledde en relation med. I augusti 2008 anmäldes sedan polisen för våldtäkt, en anmälan som drygt tio år senare inte lett till några åtgärder från rättsväsendets sida.
I efterdyningarna av detta händelseförlopp har Karin funderat på om det hårt kritiserade kvinnoregistret som Ekot avslöjade att Stockholmspolisen hade upprättat, användes av vissa poliser för att komma i kontakt med utsatta kvinnor.
Förutom sig själv har hon nämligen flera exempel på utsatta kvinnor i sin omgivning som poliser inlett en relation med.

Mycket fördomar

En polis som under flera decennier jobbat med våldsbrott mot kvinnor och barn beskriver hur det finns mycket fördomar mot utsatta kvinnor, även inom poliskåren.
– Det är en attitydfråga, det är enkelt att lägga ned en sådan utredning, säger polisen, som vill vara anonym.
Han beskriver även hur poliser som jobbat med dessa frågor haft ärenden undanstoppade, som gömt undan dem och samlat på utredningar för sig själv.
I efterskott har han funderat på om detta berodde på en önskan om att få en personlig kontakt med dessa kvinnor.
– Det blir lite som ”Kapten Klänning”: en kvinnohjälte som har ett utmärkt kamouflage, säger polisen till Inblick.
– Att ärenden blir liggande väldigt länge är det ingen som ifrågasätter. Jag har alltid reagerat på poliser som åker hem till kvinnor för att göra förhör.
– Det handlar om att våga tolka det vi ser. Det är alltid lätt att beskylla invandrare, men svårare att anklaga dem som bor på Östermalm, där är det en längre startsträcka. Det här är företeelser i samhället som ingen vill ha upp på bordet.

Svårt att få acceptans 

Även Monika Dahlström-Lannes har jobbat som vålds- och sexualbrottsutredare inom poliskåren, med övergrepp mot barn som specialområde. Efter sin tid som polis var hon bland annat lärare på Polishögskolan och rådgivare åt Socialstyrelsen.
Hon bekräftar bilden: det har varit svårt att få acceptans för dessa frågor inom poliskåren, det finns mycket fördomar mot utsatta kvinnor och att det därför är enkelt för polisen att lägga ned dessa utredningar.
– Om jag gör. Det är fruktansvärt det som pågår. Spelar ingen roll längre om läkare och andra professionella anmäler. Jag har jobbat med dessa frågor sedan 80-talet och har aldrig upplevt något liknande, förklarar Monika Dahlström-Lannes.

Polisanmälde Metoo-upprop

Hösten 2017 samlade en hemlig Facebookgrupp nästan 5 000 medlemmar – där kvinnliga polisanställda vittnade om sexism, trakasserier och övergrepp inom poliskåren.
I december 2017 överlämnades ett stort antal berättelser till rikspolischefen från det slutna uppropet inom metoo-rörelsen, #nödvärn.
Samtliga förundersökningar lades ned av åklagare.
Istället polisanmäldes initiativtagaren till uppropet, Kerstin Dejemyr, av utredare Ing-Louise Andrén på Särskilda utredningar – den avdelning som egentligen skulle utreda de poliser som begått dessa övergrepp.
Ing-Louise Andrén menade i sin anmälan att det var brottsligt att anonymisera berättelserna om brott och att initiativtagarna därmed ”inte uppfyllt sin anmälningsplikt enligt polislagen”.
Överåklagare Anders Jakobsson lade ned förundersökningen mot Kersin Dejemyr den 26 april i fjol.

Rapporterar till regeringen

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) fick sin nuvarande utformning i början av 2015, då S-regeringen Löfven lanserade en ny polisorganisation.
Ebba Sverne Arvill, som tidigare var vice polischef i Uppsala under Göran Lindberg, utsågs av S-regeringen som avdelningschef för verksamheten.
Hon rapporterar direkt till regeringen, men ska enligt nuvarande utformning inte bara granska poliser utan även exempelvis riksdagspolitiker.
Sedan 2015 har polismyndighetens Särskilda utredningar även börjat bygga upp en egen underrättelseverksamhet, skriver Dagens Nyheter, som konstaterar att Sverige är det enda nordiska land där polisen valt att koppla en egen underrättelseverksamhet med spanings- och ingripandeverksamhet till internutredningen.

Verksamheten utökas

I år utökas verksamheten dessutom med en egen spanings- och ingripandeenhet bestående av ytterligare minst fem personer.
Ebba Sverne Arvill försvarar det hårt kritiserade upplägget med att polisen granskar sig själva:
– Då hade det länge funnits en debatt om utredningarna skulle ligga helt utanför Polisen. Men fördelarna uppvägde, framförallt gäller det kvaliteten, och man utformade SU, säger hon till Polistidningen.
SU har utökat sin verksamhet på senare tid och har bland annat anställt ett tiotal underrättelsepersoner. Ytterligare förstärkning planeras.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.