Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Livet började spira i mig"

Monika Ekström | 24 jan , 2019
Hans Marklund var en ängslig själ med dåligt självförtroende. På gymnasiet kraschade han och var tvungen att sluta. Men så deltog han i ett tältmöte där predikanten talade rakt in i hans liv. – Från att ha haft mörka tankar och inte vetat om jag orkat leva, var det nu precis tvärtom. Det var som att komma ut i ljuset, berättar Hans Marklund som blev frälst under Jesusfolkets tid, hade långt hår och slitna skor.
Livet_borjade_spira_i_mig
Hans Marklund var mycket osäker, hade ångest och dåligt självförtroende. Han räckte aldrig upp handen i skolan och var ingen offentlig person. 
– Det fanns en själslig svaghet. Jag hade lätt för att hamna i fruktan. Jag var lagd åt det hållet.
Gud behövde göra ett mirakel, men det förstod jag inte då. 
Han idrottade mycket och där kände han sig trygg, men annars var självförtroendet lågt. Hans började ettan på gymnasiet, men studierna gick inte bra.
– Jag var inte tillfreds med livet överhuvudtaget. Jag kom in på fel program och det passade inte mig. Jag skolkade mest och mina betyg var under all kritik. 
Han blev inkallad till rektorn som hade två alternativ: antingen att komplettera upp betygen eller sluta skolan. 
– Jag slutade med en gång och lämnade nyckeln på plats och gick hem. Det var då jag började på Posten. 
– Jag tror egentligen att jag var väldigt sökt av Gud.
Föräldrarna gick i Missionskyrkan, men Hans hittade aldrig Jesus i det som han växte upp i. Efter kraschen på gymnasiet fick han kontakt med en levande kristen organisation som bjöd in honom till tältmöten utanför Borås där han växt upp. 
– Kompisarna sjöng i en gospelkör och skulle sjunga. Jag hade fokus på snygga tjejer. Jag satt på tredje bänken. Det var den eldige missionsevangelisten Uno Kristoffer som predikade väldigt starkt. 
– Han predikade rakt in i mitt liv. Hur kan han veta detta? Har kompisarna talat om det för honom? tänkte jag. 
– Jag var så fruktansvärt träffad. Jag kämpade för att slå det ifrån mig och höll på med en daggmask som jag fått upp när jag skrapat med fötterna i gräset. 

Kastade sig på knä

Men när Uno predikat färdigt fick Hans syndanöd och kastade sig ner på knäna. 
– Jag tog emot Jesus och grät som ett barn. Det var som det tunga, ångestladdade paketet bara lyftes av mig. Det kändes som om att jag hade lättat fem kilo. 
– Jag konstaterade att jag hörde fågelsången. Tidigare hade jag bara hört om fågelsång. 
Hans hade inte haft några direkta självmordstankar, men mycket mörka tankar. 
– Från att ha varit i det depressiva och inte vetat om jag orkat leva, var det nu precis tvärtom. Det var som att komma ut i ljuset, livet började spira i mig.
Han hade börjat på en ny linje på gymnasiet och bara gått en vecka. Han hade hört bibelordet Romarbrevet 10:9 där det står att man ska bekänna med sin mun för att bli frälst. Han ville berätta för sina skolkamrater, men visste inte hur det skulle gå till. 
– På måndagsmorgon kom jag till skolan. När alla kommit in ropade jag så högt jag orkade: "Jag har blivit frälst."
– Det blev dödstyst korridoren. Det här blir inte lätt, tänkte jag. Nu blir det förföljelse.
Ingen pratade med Hans på två dagar, men på den tredje dagen förändrades det. 
– Det var som om en bubbla sprack. Jag fick berätta om Jesus. Det var en fantastisk gymnasietid och jag var fullständigt förvandlad, från att ha varit helt instängd.
Under den tiden var det en väckelse som gick fram i Pingstkyrkan i Borås. Hundratals själar blev frälsta.
– Vi gick på stan varje fredag och delade ut traktater. Vi bad för folk till frälsning på gator och torg. Det var en totalförvandling för mig. 
Vännerna i Pingstkyrkan talade i tungor. Det gjorde inte Hans.
– Jag förstod att det var andedopet. Jag längtade hejdlöst efter det. Jag läste Bibeln och böcker i ämnet. Predikanter bad och bad. Jag hittade inte det.

Blev avundsjuk

Han hade börjat träffa Eva, sin blivande fru. När de hade delat varandras drömmar tändes en gnista och de började sällskapa med varandra. 
– Vi ville tjäna Gud tillsammans. När vi skulle be ihop första gången böjde vi knä vid varsin stol. Jag funderade på hur jag skulle be med den jag var jättekär i. Jag hörde hur hon börja be på sitt tungotal. 
– Jag blev jätteavundsjuk. Det satte fart på min längtan ännu mer. Vi hamnade i hennes hemförsamling en söndagkväll på ett vanligt möte. Jag hade ett fokus; Jag ska bli andedöpt och jag kastade mig på knä vid första bänken. 
Predikanten kom fram och frågade varför Hans var så spänd. Han påminde honom hur det var när han tagit emot Jesus. 
– Jag slappnade av. Jag hade ropat efter den helige Ande i två år. När predikanten bad och jag bara tog emot så öppnades himlen. Det vände och jag började prisa Gud i tungotal och förlorade mig totalt i det. 
Vaktmästaren kom och berättade för Hans att kyrkan skulle stänga och att han behövde gå hem. 
– Jag har ett problem. Jag kan inte gå, sa jag till honom. Jag kunde bara röra på huvudet och armarna. Jag var så utslagen. Vaktmästaren blev livrädd. 
Men kompisarna bar ut Hans till ett rum och kraften kom tillbaka. Efter andedopet kom en ny frimodighet. 
– Det var helt revolutionerande. Om jag varit frimodig tidigare så satte det ännu mer fart på frimodigheten.

Döpt i vatten

Innan han blev andedöpt hade han blivit döpt i vatten i Missionskyrkan där föräldrarna var med. Han hade hört att det skulle bli en väldig kamp efter dopet, men inget hände. 
– Det blev aldrig någon kamp. Jesus tog ett starkt tag om oss som blev döpta och djävulen fick backa tillbaka.
Frälsningen, dopet i vatten och andedopet var tre avgörande upplevelser i livet. 
– Utifrån dem kom min kallelse väldigt tydlig. 
Efter gymnasiet jobbade Hans som ungdomsledare i Boårs. Det var 1975 till 1978. Sedan flyttade han till Stockholm för att studera. Eva kom ett halvår senare för att plugga till sjuksköterska. 
– Allt vi ägde rymdes i vår Duett. Vi fick två studentrum och lånade två sängar som vi band ihop så att det blev en dubbelsäng. 
– Vi hade ingen inkomst utan bara 100 kronor per vecka. Det tvingade oss att kasta oss på Gud och lita på honom. Det var en väldigt nyttig trosskola. Det drog oss till Gud och tightade oss tillsammans.
Hans blev medveten om sin kallelse genom en syn som kom tre kvällar i rad. Han såg sig själv be för sjuka.
– Jag såg en kraft komma över människor, lama började gå, blinda såg och döva hörde. När jag såg synen visste jag inte att helande fanns. Men det är grunden för min kallelse och det har förstärkts på vägen.
Hans och Eva har arbetat i olika församlingar och också rest på kallelser och haft kampanjer. De har fått se många bli helade och upprättade. Under en sommarkonferens 1985, när Hans på kvällen var ute i skogen och bad, fick han se en Sverigekarta rullas ut framför honom. 
– Jag såg hur Guds eld slog ner över vissa platser i Sverige och hur människor mötte Gud på de här plasterna. Människor blev tända av Guds eld och gick ut och så brann det i hela Sverige. 
Hans skaffade en karta över Sverige som var två meter lång. Den har han legat och bett över sedan dess. 
– Jag har bett för Sverige under alla dess år och gått igenom de här platserna. Jag tror att 2019 är ett miraklernas år. Vi kommer att se mirakler som inte går att förklara bort. Det är miraklernas tid. 

Israel på hjärtat

1981 blev Hans bjuden på en Israelresa som varade i 15 dagar. 
– Där planterades Israel i våra liv. Men vi begrep inte det då. 
Nu har Eva och Hans varit i Israel mellan 50 och 60 gånger och har arrangerat mängder med resor dit. 
– Till vårt uppdrag hör att ta människor till Israel. Vi måste väcka kristenheten inför vad Israel är och vad Israel betyder. Det finns en profetisk kallelse över landet som kristenheten måste återupptäcka.
– Jesus kommer tillbaka till Oljeberget som ligger i Jerusalem. Det är därför det är sådant bråk på de här punkterna. Vi vet att judarna ska vara tillbaka i landet och att Israel ska vara upprättat. När judarna fått sin rätt då kommer han. 
​MONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.