Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige tog parti för terrorn i FN:s säkerhetsråd

Ruben Agnarsson | 29 nov , 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
Sverige_tog_parti_for_terrorn_i_FNs_sakerhetsrad
I flera anföranden i FN:s säkerhetsråd i förra veckan angrep Sverige på ett mycket kraftfullt sätt landet Israel.
Carl Orrenius Skau, biträdande representant i den svenska representationen i FN:s säkerhetsråd, kritiserade måndag den 18 november Israel för att inte avsluta ”ockupationen” och menade att Sverige fortsatt är ”djupt oroat” över Israels ”fortsatta expansion av bosättningar i det ockuperade Västbanken och förstörandet av hem.”
Inget nämndes om att över 500 raketer sändes mot civila mål veckan innan eller att Hamas är en terrororganisation. Orrenius ”glömde” även att människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) nyligen rapporterat om att palestinska säkerhetsstyrkor utsätter fångar för systematiska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten och inget nämndes heller om att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år.

Biståndskorruption

Istället efterlyste Carl Orrenius Skau ”förutsägbara och hållbara” ekonomiska bidrag till den hårt kritiserade biståndsorganisationen UNRWA, som USA dragit in sitt stöd till.
Diplomaten Carl Orrenius Skau ledde S-regeringens kritiserade kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Hans hustru Lisa Orrenius Skau var samtidigt New York-chef för stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som enligt Dagens Nyheter fick miljoner ur biståndsbudgeten för att betala restaurangbesök, hotell och flygbiljetter för 27 FN-ambassadörer som ska rösta om Sveriges plats.
Dagen efter Orrenius Skaus angrepp på Israel, den 19 november, fortsatte Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog med att – inför Sveriges kung och drottning som tillfälliga besökare – fördöma ”Israels ockupation och illegala bosättningar”, samtidigt som han riktade kritik mot förstörelse av illegala bostäder.
I en kort mening berörde Skoog de raketer som Hamas sänt mot civila mål i södra Israel men lade ansvaret på Israel att ”gensvara proportionerligt”. Inte heller Skoog sade något om att Hamas är en terrororganisation och inget nämndes om människorättsorganisationen HRW:s rapport om palestinska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten.

USA-ambassadör kritisk

Att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år fanns inte heller med i Olof Skoogs tal, som istället menade att ”parterna har ett ansvar att vända den negativa trenden”.
USA:s FN-ambassador Nikki Haley vände sig kraftfullt mot denna beskrivning.
– Det går inte att jämföra terrorgruppen Hamas med den demokratiska och legitima staten Israel, betonade Haley i Säkerhetsrådet när FN:s sändebud i området, Nickolay Mladenov, uppmanade ”alla parter till maximal återhållsamhet”.
Haley menade att det endast finns en sida som attackerar utan urskillning, som riktar in sig på civila och som terroriserar för att nå sina mål.
– Gazaterroristerna siktade in sig på civila i sin respons. Deras agerande var inte utifrån självförsvar, utan av en terroristgrupp som söker en förevändning för att döda civila, sade Haley och påpekade att Islamic Jihad som jobbar med Hamas i Gaza är allierad med Iran.

Tel Aviv – en illegal bosättning?

Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, reagerar kraftfullt på de svenska sändebudens beskrivning.
– Man kan inte jämföra en terroristorganisation med en demokratisk stat, en sådan jämförelse är oacceptabel, säger han till Inblick och konstaterar att Sverige återigen lyfter fram hela listan på israeliskt felagerande, som ”ockupation” och ”bosättningar”.
– Vi är vana vid att Sverige gör så, men det finns ingen relevans i denna beskrivning eftersom vi här talar om Hamas. För Hamas är även Tel Aviv en illegal bosättning, säger Ilan Ben-Dov.
– Och för Hamas och för Islamiska Jihad är själva existensen av en judisk stat att betrakta som ”ockupation”. Den grundläggande svenska förutsättningen, att på ett falskt sätt jämställa Israel och Hamas via begreppet ”parterna” är helt fel och grundlöst.
– Israel är en demokratisk stat, baserad på lag och ordning och som är överlåten till individuella friheter och mänskliga rättigheter. Hamas å andra sidan är en jihadistisk terroristorganisation, vars själva existensberättigande bygger på en kultur av hat och våld som uppmanar till att utplåna den judiska staten.

Bortser från åtta års raketer

– Det svenska försöket att återigen koppla situationen på Gaza till det gamla mantrat av den så kallade ”ockupationen” har ingen grund överhuvudtaget. För Hamas har judar helt enkelt ingen rätt till en egen stat. Till detta kommer att det svenska uttalandet helt och hållet bortser från att Israel drog sig tillbaka från Gaza i augusti 2005, vilket inkluderade en evakuering av alla judiska samhällen, för att främja fred.
– Det svenska uttalandet ignorerar även lidandet som hundratusentals israeliska medborgare utsätts för, däribland ett stort antal barn som lever under en konstant spärreld av raketer de senaste åtta åren. Många av dem är traumatiserade på grund av alla nätter som tillbringats i skyddsrum.
– Uttalandet ignorerar även alla pyromandåd och anlagda bränder som förorsakats av de brandbomber som skickats över gränsen, säger Ilan Ben-Dov, som välkomnar humanitärt bistånd till Gaza men betonar att Hamas borde använda pengarna till att ta hand om sin befolkning istället för att producera raketer, missiler och bygga terrortunnlar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019