Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hans hade en månad kvar att leva

Angelica Victorin | 22 nov , 2018
Hans fick chockbeskedet att han hade obotlig cancer och bara en månad kvar att leva. Efter bön fanns dottertumörerna inte längre kvar i lungor och lymfkörtlar. Hans överlevde även den svåra operationen där man tog bort en stor tumör i magen. – Ett mirakel har ägt rum. Jag har fått hjälp av världens största och bästa läkare – Jesus, berättar Hans för Inblick.
Hans_hade_en_manad_kvar_att_leva
Hans Mannefred växte upp i en kristen familj i Mariannelund. På kvällarna bad hans mamma kvällsbön med honom och han gick i söndagsskola från fem års ålder, först i Missionskyrkans regi. 
– Jag lekte mycket med min granne Sonja och hon ville att jag skulle vara med i Filadelfias söndagsskola. Så på den vägen blev det. Jag trodde på Jesus redan som barn. Sedan konfirmerades jag i Svenska kyrkan i Mariannelund när jag var 14 år. Som vuxen, drygt 50 år gammal, döptes jag i International Church i Jönköping. 

Tumör i magen

I oktober 2017 föll Hans ihop på golvet hemma. Benen bar honom inte.
– Jag blev liggande i min lägenhet i tre dygn innan jag övertalades att ringa efter ambulans.
På sjukhuset fick Hans diagnosen tarmvred och opererades akut. Man upptäckte även en tumör i magen i storlek som en mindre melon. Dessutom fanns det metastaser i hans lungor och lymfkörtlar. Ofta är det förekomsten av metastaser, dottertumörer, som avgör allvaret vid en cancersjukdom. 
Läkarna sa att cancern var obotlig och att Hans hade runt en månad kvar att leva. Man började planera för palliativ vård, det vill säga förberedelser för den som ligger för döden.
– Jag sa till läkaren att jag är inte rädd för att dö, men jag är rädd för att behöva lida. Jag ringde till min syster och mina vänner och berättade om det svåra beskedet. Själv tog jag det lugnt, fann mig i situationen och bad till Jesus om stöd i min svåra situation. Det var just då den bästa medicinen jag kunde få.
Ett 150-tal personer besökte Hans på sjukhuset, vilket gladde honom. Riksdagens före detta talman Thage G Peterson var en av besökarna. 
– Han fick reda på att jag redan planerat min begravning. Då sa han “Släng dina begravningspapper i papperskorgen”. Nu gäller det att be om ett mirakel. Han gick efter sitt besök till Sjukhuskyrkans lokaler och bad för mig.

Mirakulöst helad 

När Hans fortfarande var vid liv några månader senare, bestämdes att man skulle operera bort tumören i magen. Hans skrev en insändare till Aftonbladet och bad om bön inför sin operation. De tog med insändaren och även i Jönköpingsposten blev den publicerad.
– Dagen innan operationen ordnade jag en andakt med bön som leddes av pastor Dan Rosendahl. Vi var i Sjukhuskyrkan som var fullsatt av vänner och stämningen var så fin. På olika platser i Sverige knäppte folk sina händer och bad för mig. 
Hans skickades från Jönköping till Linköping för en PET- röntgen av metastaserna i lungor och lymfkörtlar. Efter den träffade han en förvånad specialistläkare som sa att röntgen var mycket positiv. ”Jag ska bara för säkerhets skull kolla en gång till”, sa hon och återkom med samma oväntade och fantastiska besked.
– Själv tänkte jag att ett mirakel ägt rum. Jag har fått hjälp av världens största och bästa läkare - Jesus. Utan honom hade jag inte överlevt och inte heller klarat av min sjukdomstid. Min tro på Jesus är den bästa medicinen. Den gjorde att jag överlevde. 
Hans har läkarintyg på att han hade metastaser och ett annat som visar att det inte finns några efteråt. Tumören i magen återstod däremot och operationen genomfördes i början av 2018.
– Efter operationen mådde jag efter omständigheterna väl. Det är klart att en tumör på ett kilo är en tuff operation att klara av. 
På sjukhuset träffade han andra kristna, som befann sig i svåra situationer. De pratade och bad för varandra.
– Tron i kombination med god omvårdnad från sjukhuspersonalen såg till att rehabiliteringen gick bra. Efter någon vecka sa en läkare “Nu får du åka hem. Du är botad”.
Hans går med rullator och hans mål är att dagen snart ska komma då han kan lämna tillbaka den.

Ännu ett helande

För några år sedan fick Hans en propp i höger öga. Dessutom hade han sett trådar, vilket är ett tecken på grå starr. 
– Jag bad en person be för mig innan besöket hos ögonläkaren. Jag kände ett lugn, som jag ofta gör efter bön.
När Hans kom till ögonläkaren, var proppen i princip läkt. Det fanns så lite grå starr, att det inte var aktuellt med någon operation. Trycket på ögonen som varit för högt, hade gått ner till normalvärde. 
– Även med mina ögon skedde ett mirakel som jag tackar Jesus för, säger Hans.
Så gott som varje dag går han till ”Hannas Vardagsrum” hos Frälsningsarmén i Huskvarna. Där får Hans många upplevelser och möter många människor med olika livsberättelser. 
– Det ger mig gemenskap och berikar mitt liv så mycket. Det är också viktigt för mig att skriva, det är bra för hjärngymnastiken och en viktig del i min rehabilitering. Ofta handlar mina texter om min kristna tro och om samhälleliga frågor. Jag skriver på en bok som heter “Jag tror inte på tomten - jag tror på Jesus”.
Hans berättar att han är tacksam för varje dag han får leva, höra, läsa, skriva och se. 
– Min relation till Jesus är starkare än någonsin. Vi ber varje dag hos Frälsningsarmén för personer som är sjuka. En del av dem som jag varit med och bett för har fått en bättre livssituation och blivit helade. Jesus gör under.
​ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.