Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Barnen åker in i bibelberättelserna"

Monika Ekström | 08 nov , 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
Barnen_aker_in_i_bibelberattelserna
Under hösten har barnprogrammet Superbook översatts och spelats in i studion i Älmhult. Och i torsdags visades det första avsnittet av den animerade serien på Kanal 10, i fredags det andra. Men redan förra tisdagen kunde röstskådespelarna få en förhandsvisning. 
– Till releasepartyt bjöd jag skådespelare som är involverade i produktionen och de som jag kommer att ta kontakt med i framtiden för att medverka i ett avsnitt, berättar Camilla Larsson.
– Skådespelarna fick ta med sig familj och vänner. Det blev rejäl respons och vi var ungefär 75 personer, fortsätter hon. 
Superbook är producerad av CBN i USA och Kanal 10 har de svenska rättigheterna. 
– Syftet är att på ett väldigt mjukt och underhållande sätt presentera för barn budskapet om Bibeln, att det finns en Gud som verkligen älskar dem.
Redan i första avsnittet är Jesus med och varje program avslutas med en sång om frälsning.

En uppfinning

– I allt från skapelsen till Uppenbarelseboken är Jesus med. Varje avsnitt avslutas med Salvation Poem. Det är en sång där barnen sjunger med. Den som verkligen sjunger från hjärtat bjuder in Jesus i sitt liv. 
Superbook handlar om två vänner, en pojke och en flicka, som åker tillbaka i tiden, in i de bibliska berättelserna. 
– Barnen heter Joy och Chris. Deras pappa är uppfinnare och han har skapat en liten teknisk apparat som heter Superbook. 
– Den tekniska apparaten flyger upp i luften och öppnar upp en portal. Barnen sugs i in portalen tillsammans med en robot som pappan också skapat. 
– Barnen hör en röst som säger ”Jag kommer att ta dig bakåt i tiden där ni kommer att se skapelsen.” 
I första avsnittet får barnen uppleva skapelsen och se den med egna ögon. De träffar Adam och Eva. Tanken är att barnen ska få en djupare förståelse för Bibelns berättelser. 
– Det som är mycket roligt med Superbook är att när Joy och Chris kommer tillbaka till modern tid så är det en röd tråd. 
Genom tidsresan får barnen redskap att hantera saker i sina moderna liv. 

Även för vuxna

Produktionen vänder sig till barn i alla åldrar. 
– Den är egentligen riktad mot barn, men förvånansvärt nog vet jag att det är vuxna som är intresserade av att se den för att den är så underhållande. Vuxna kan också njuta av den. 
De första programmen sändes redan i förra veckan och de fortsatta avsnitten kommer att sändas efter jul med början i mitten av januari 2019.
CBN har producerat fyra säsonger av Superbook. Det innebär 65 avsnitt. De planeras även en femte säsong och Camilla tror på en fortsättning efter det.
– Superbook finns översatt till väldigt många språk och har blivit väldigt populär världen över. Det är en väldigt bra storyline i varje avsnitt och det är så häftigt att de har en röd tråd.

Besök från CBN

I september var representanter från CBN i Älmhult för att besöka Kanal 10.
– Vi bjöd hit Kim Mitchell som är internationell direktor i USA och han tog med sig 
Mark Dijkens som är den europiska direktorn för CBN. 
– De båda tog del av livesändningen på kampanjkvällen i Kanal 10, men det stora syftet var att stärka banden mellan CBN och Kanal 10. Jag fick uppfattningen att de tyckte om arbetet vi gör här. 
CBN har varit mycket involverade i den svenska produktionen och godkänt de olika rösterna. 
– När det gäller huvudroller så har CBN rätten att lyssna på rösterna och de godkänner huvudrollerna. Om rösten är för ung eller inte passar, så får man byta till en annan person. Det är en utmaning för mig för jag har inte så många att välja bland.
Camilla är ursprungligen från Australien där hon bland annat studerade drama. 2004 flyttade hon till Sverige och 2015 till Älmhult. Vanligtvis producerar hon barnprogrammet Jippie, som just nu ligger på is på grund av Superbookinspelningarna. 
Första produktionen av Superbook i Sverige var ett julprogram som spelades in som ett pilotprojekt redan innan Camilla börjat på Kanal 10. 
– När jag kom in i bilden berättade Börje Claésson att han ville att vi skulle fortsätta göra Superbook. Då tog jag kontakt med CBN och så kom produktionen igång igen.  

Vad tycker du om att hålla på med det här projektet?
– Det är extremt roligt för det är så varierande och jag får träffa så många människor. Det blir roliga stunder i studion. Men det är också resultatet, när den sys ihop. 
– Under processen har jag en uppfattning om hur det går. När jag får se den färdiga produkten så är det lika roligt för mig som för alla andra att se den trots att jag varit med i varje steg i processen. Även teknikern Anders Kjöllerfors har sagt att det är ett mycket roligt arbete. 
Fortfarande letar teamet röster till framtida inspelningar så är du intresserad kan du höra av dig till Kanal 10 för en provinspelning av din röst. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019