Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Barnen åker in i bibelberättelserna"

Monika Ekström | 08 nov , 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
Barnen_aker_in_i_bibelberattelserna
Under hösten har barnprogrammet Superbook översatts och spelats in i studion i Älmhult. Och i torsdags visades det första avsnittet av den animerade serien på Kanal 10, i fredags det andra. Men redan förra tisdagen kunde röstskådespelarna få en förhandsvisning. 
– Till releasepartyt bjöd jag skådespelare som är involverade i produktionen och de som jag kommer att ta kontakt med i framtiden för att medverka i ett avsnitt, berättar Camilla Larsson.
– Skådespelarna fick ta med sig familj och vänner. Det blev rejäl respons och vi var ungefär 75 personer, fortsätter hon. 
Superbook är producerad av CBN i USA och Kanal 10 har de svenska rättigheterna. 
– Syftet är att på ett väldigt mjukt och underhållande sätt presentera för barn budskapet om Bibeln, att det finns en Gud som verkligen älskar dem.
Redan i första avsnittet är Jesus med och varje program avslutas med en sång om frälsning.

En uppfinning

– I allt från skapelsen till Uppenbarelseboken är Jesus med. Varje avsnitt avslutas med Salvation Poem. Det är en sång där barnen sjunger med. Den som verkligen sjunger från hjärtat bjuder in Jesus i sitt liv. 
Superbook handlar om två vänner, en pojke och en flicka, som åker tillbaka i tiden, in i de bibliska berättelserna. 
– Barnen heter Joy och Chris. Deras pappa är uppfinnare och han har skapat en liten teknisk apparat som heter Superbook. 
– Den tekniska apparaten flyger upp i luften och öppnar upp en portal. Barnen sugs i in portalen tillsammans med en robot som pappan också skapat. 
– Barnen hör en röst som säger ”Jag kommer att ta dig bakåt i tiden där ni kommer att se skapelsen.” 
I första avsnittet får barnen uppleva skapelsen och se den med egna ögon. De träffar Adam och Eva. Tanken är att barnen ska få en djupare förståelse för Bibelns berättelser. 
– Det som är mycket roligt med Superbook är att när Joy och Chris kommer tillbaka till modern tid så är det en röd tråd. 
Genom tidsresan får barnen redskap att hantera saker i sina moderna liv. 

Även för vuxna

Produktionen vänder sig till barn i alla åldrar. 
– Den är egentligen riktad mot barn, men förvånansvärt nog vet jag att det är vuxna som är intresserade av att se den för att den är så underhållande. Vuxna kan också njuta av den. 
De första programmen sändes redan i förra veckan och de fortsatta avsnitten kommer att sändas efter jul med början i mitten av januari 2019.
CBN har producerat fyra säsonger av Superbook. Det innebär 65 avsnitt. De planeras även en femte säsong och Camilla tror på en fortsättning efter det.
– Superbook finns översatt till väldigt många språk och har blivit väldigt populär världen över. Det är en väldigt bra storyline i varje avsnitt och det är så häftigt att de har en röd tråd.

Besök från CBN

I september var representanter från CBN i Älmhult för att besöka Kanal 10.
– Vi bjöd hit Kim Mitchell som är internationell direktor i USA och han tog med sig 
Mark Dijkens som är den europiska direktorn för CBN. 
– De båda tog del av livesändningen på kampanjkvällen i Kanal 10, men det stora syftet var att stärka banden mellan CBN och Kanal 10. Jag fick uppfattningen att de tyckte om arbetet vi gör här. 
CBN har varit mycket involverade i den svenska produktionen och godkänt de olika rösterna. 
– När det gäller huvudroller så har CBN rätten att lyssna på rösterna och de godkänner huvudrollerna. Om rösten är för ung eller inte passar, så får man byta till en annan person. Det är en utmaning för mig för jag har inte så många att välja bland.
Camilla är ursprungligen från Australien där hon bland annat studerade drama. 2004 flyttade hon till Sverige och 2015 till Älmhult. Vanligtvis producerar hon barnprogrammet Jippie, som just nu ligger på is på grund av Superbookinspelningarna. 
Första produktionen av Superbook i Sverige var ett julprogram som spelades in som ett pilotprojekt redan innan Camilla börjat på Kanal 10. 
– När jag kom in i bilden berättade Börje Claésson att han ville att vi skulle fortsätta göra Superbook. Då tog jag kontakt med CBN och så kom produktionen igång igen.  

Vad tycker du om att hålla på med det här projektet?
– Det är extremt roligt för det är så varierande och jag får träffa så många människor. Det blir roliga stunder i studion. Men det är också resultatet, när den sys ihop. 
– Under processen har jag en uppfattning om hur det går. När jag får se den färdiga produkten så är det lika roligt för mig som för alla andra att se den trots att jag varit med i varje steg i processen. Även teknikern Anders Kjöllerfors har sagt att det är ett mycket roligt arbete. 
Fortfarande letar teamet röster till framtida inspelningar så är du intresserad kan du höra av dig till Kanal 10 för en provinspelning av din röst. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.