Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Ge dig tid att sörja"

Monika Ekström | 01 nov , 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
Ge_dig_tid_att_sorja
Det annorlunda att sörja en gammal människa som varit sjuk länge och vars bortgång man varit beredd på jämfört med att sörja någon som dör oväntat skriver Ulla Söderström i boken "Tankar om sorg". 
– Oavsett är sorgearbete ett tungt arbete. Förutom tid, avskildhet och ro behöver man kraft för att orka igenom det, fortsätter Ulla.
Viktigast är att få hjälp av andra.Ensam inte är stark. 
– Mest av allt behöver man någon som lyssnar. Plikter och ansvar för andra kan göra att man tvingas skjuta undan sorgen för en tid, men så snart det går måste man ge sig tid att sörja. 
– Det är viktigt att vi ger oss den tid vi behöver för att sörja. Vi behöver stanna upp. Om man försöker springa ifrån sina tårar lurar man bara sig själv. 

Hur uttrycks sorg?
– Kroppens naturliga uttryck för sorg är gråten, tårarna. När de saknas kan det vara svårt att känna igen sorgen. Den kan ibland istället visa sig som en stor trötthet. Sorg kan i kroppen påminna om rädsla eller ångest; man blir rastlös, sväljer gång på gång, suckar och kippar efter andan. Ibland kan sorgen uttrycka sig som håglöshet, depression eller sömnsvårigheter. 

Hur kan vi bearbeta sorgen?
– När vi upplever starka känslor behöver vi lugn och avskildhet som ger oss möjlighet att vara i känslorna. Vi behöver också ro för att tänka på de stora frågorna som kommer upp när vi drabbas av sorg. Frågor om livets mening, lidandet och dödens mening väcks. Finns det en mening? Vad är rätt och fel? Finns det någon rättvisa, någon skuld, någon försoning och något straff? (Se faktarutan sorgearbetets faser.)

Vad händer om sorgen inte får uttryckas?
– Man kan tänka sig att vi för varje sorg har en viss mängd tårar. Om tårarna blir kvar i kroppen mår vi inte bra. Därför är det så viktigt att verkligen tillåta sig att vara ledsen och att gråta ut sina tårar. Det kan till och med vara bra att tänka på sådant som framkallar minnen som får en att gråta. Man kan ta fram fotografier och minnas det som varit. Man kan söka upp platser som förknippas med minnen. Man kan berätta för vänner om hur hon eller han var. Till slut kan man titta på bilderna utan att gråta och istället stanna upp vid de ljusa minnena. 
– De flesta av oss tvingas uppleva sorg flera gånger. Man kan inte lägga en sorg bakom sig genom att gå runt den, man måste gå rakt igenom den. En tidigare sorg som inte bearbetats kan hindra oss från att sörja igen. Man måste ta tag i den gamla sorgen på nytt för att den nya sorgen ska få plats. 
– Om sorgearbetet stannar upp utan att tårarna får komma ut brukar man säga att sorgen har frusit. En frusen sorg kan yttra sig på många olika sätt som långvariga kroppsliga besvär. Ju längre tid som gått, desto svårare kan det vara att hitta tillbaka till orsaken och göra något åt det. Kanske börjar man ta tabletter mot högt blodtryck när boten egentligen skulle vara att tina upp den frusna sorgen. 

Hur lång tid tar det att sörja?
– Det kan ta flera år innan man hittat ett nytt sätt att leva, innan man fått tillbaka tilliten till livet. Ur sorgen kan kraft och styrka växa, men den känsla som sorgen gav och många obesvarade frågor kan ändå blir kvar. 
– Förr talade man om ett sorgeår, det första året man måste gå igenom utan den som har dött, med de stora helgerna, semestern, födelsedagarna och det man brukade göra tillsammans vid speciella tidpunkter. Det är inte säkert att man avslutat sorgearbetet efter detta år. 
Ulla menar att man aldrig riktigt hämtar sig från en sorg och att det kan liknas vid att ha amputerat ett ben. 
– När man fått uppleva en stor sorg, är livet förändrat även när omgivningen tycker att allt verkar som vanligt igen. Livet upprepar sig aldrig. Ingenting blir riktigt som förut. Man kan jämföra det med om man skulle få ett ben amputerat. 
– Många saker som man kunde göra förut, kanske man aldrig mer kan göra. Knappt ett ögonblick kan man själv glömma att man saknar ett ben. Hela livet har förändrats. 
MONIKA EKSTRÖM

Fotnot: Artiklen är byggd på boken "Tankar om sorg" av Ulla Söderström, Gothia fortbildning. 

4 faser i sorgearbetet 

Faserna i sorgeförloppet kallas för chockfas, reaktionsfas, bearbetningsfas och nyorienteringsfas. 

1. Chockfasen är tydligast när någon dött helt oväntat. Då finns vanligen en känsla av overklighet. Den sörjande kan få kroppsliga symptom. Sömnsvårigheter, irritation, känslor av skuld och skam är vanliga. Man kan också pendla mellan olika känslor. Det är vanligt att man blir arg, kanske till och med på någon som man egentligen inte alls har anledning att vara arg på. Denna fas är den kortaste. 

2. Under reaktionsfasen är man helt upptagen av sin sorg. Den kan vara några veckor eller månader. 

3. Bearbetningsfasen är den del av sorgetiden då man tänker på det som hänt, försöker få in det i ett begripligt sammanhang i livet. Den fasen är längre, kanske upp mot något år. 

4. Till slut kommer nyorienteringsfasen, då man är beredd att ta tag i livet på nytt. Man försöker hitta ett sätt att leva med de erfarenheter som man fått. Den här fasen pågår länge, ja egentligen under resten av livet.
Källa:  Tankar om Sorg, Ulla Söderström, Gothia Fortbildning
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019