Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Ge dig tid att sörja"

Monika Ekström | 01 nov , 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
Ge_dig_tid_att_sorja
Det annorlunda att sörja en gammal människa som varit sjuk länge och vars bortgång man varit beredd på jämfört med att sörja någon som dör oväntat skriver Ulla Söderström i boken "Tankar om sorg". 
– Oavsett är sorgearbete ett tungt arbete. Förutom tid, avskildhet och ro behöver man kraft för att orka igenom det, fortsätter Ulla.
Viktigast är att få hjälp av andra.Ensam inte är stark. 
– Mest av allt behöver man någon som lyssnar. Plikter och ansvar för andra kan göra att man tvingas skjuta undan sorgen för en tid, men så snart det går måste man ge sig tid att sörja. 
– Det är viktigt att vi ger oss den tid vi behöver för att sörja. Vi behöver stanna upp. Om man försöker springa ifrån sina tårar lurar man bara sig själv. 

Hur uttrycks sorg?
– Kroppens naturliga uttryck för sorg är gråten, tårarna. När de saknas kan det vara svårt att känna igen sorgen. Den kan ibland istället visa sig som en stor trötthet. Sorg kan i kroppen påminna om rädsla eller ångest; man blir rastlös, sväljer gång på gång, suckar och kippar efter andan. Ibland kan sorgen uttrycka sig som håglöshet, depression eller sömnsvårigheter. 

Hur kan vi bearbeta sorgen?
– När vi upplever starka känslor behöver vi lugn och avskildhet som ger oss möjlighet att vara i känslorna. Vi behöver också ro för att tänka på de stora frågorna som kommer upp när vi drabbas av sorg. Frågor om livets mening, lidandet och dödens mening väcks. Finns det en mening? Vad är rätt och fel? Finns det någon rättvisa, någon skuld, någon försoning och något straff? (Se faktarutan sorgearbetets faser.)

Vad händer om sorgen inte får uttryckas?
– Man kan tänka sig att vi för varje sorg har en viss mängd tårar. Om tårarna blir kvar i kroppen mår vi inte bra. Därför är det så viktigt att verkligen tillåta sig att vara ledsen och att gråta ut sina tårar. Det kan till och med vara bra att tänka på sådant som framkallar minnen som får en att gråta. Man kan ta fram fotografier och minnas det som varit. Man kan söka upp platser som förknippas med minnen. Man kan berätta för vänner om hur hon eller han var. Till slut kan man titta på bilderna utan att gråta och istället stanna upp vid de ljusa minnena. 
– De flesta av oss tvingas uppleva sorg flera gånger. Man kan inte lägga en sorg bakom sig genom att gå runt den, man måste gå rakt igenom den. En tidigare sorg som inte bearbetats kan hindra oss från att sörja igen. Man måste ta tag i den gamla sorgen på nytt för att den nya sorgen ska få plats. 
– Om sorgearbetet stannar upp utan att tårarna får komma ut brukar man säga att sorgen har frusit. En frusen sorg kan yttra sig på många olika sätt som långvariga kroppsliga besvär. Ju längre tid som gått, desto svårare kan det vara att hitta tillbaka till orsaken och göra något åt det. Kanske börjar man ta tabletter mot högt blodtryck när boten egentligen skulle vara att tina upp den frusna sorgen. 

Hur lång tid tar det att sörja?
– Det kan ta flera år innan man hittat ett nytt sätt att leva, innan man fått tillbaka tilliten till livet. Ur sorgen kan kraft och styrka växa, men den känsla som sorgen gav och många obesvarade frågor kan ändå blir kvar. 
– Förr talade man om ett sorgeår, det första året man måste gå igenom utan den som har dött, med de stora helgerna, semestern, födelsedagarna och det man brukade göra tillsammans vid speciella tidpunkter. Det är inte säkert att man avslutat sorgearbetet efter detta år. 
Ulla menar att man aldrig riktigt hämtar sig från en sorg och att det kan liknas vid att ha amputerat ett ben. 
– När man fått uppleva en stor sorg, är livet förändrat även när omgivningen tycker att allt verkar som vanligt igen. Livet upprepar sig aldrig. Ingenting blir riktigt som förut. Man kan jämföra det med om man skulle få ett ben amputerat. 
– Många saker som man kunde göra förut, kanske man aldrig mer kan göra. Knappt ett ögonblick kan man själv glömma att man saknar ett ben. Hela livet har förändrats. 
MONIKA EKSTRÖM

Fotnot: Artiklen är byggd på boken "Tankar om sorg" av Ulla Söderström, Gothia fortbildning. 

4 faser i sorgearbetet 

Faserna i sorgeförloppet kallas för chockfas, reaktionsfas, bearbetningsfas och nyorienteringsfas. 

1. Chockfasen är tydligast när någon dött helt oväntat. Då finns vanligen en känsla av overklighet. Den sörjande kan få kroppsliga symptom. Sömnsvårigheter, irritation, känslor av skuld och skam är vanliga. Man kan också pendla mellan olika känslor. Det är vanligt att man blir arg, kanske till och med på någon som man egentligen inte alls har anledning att vara arg på. Denna fas är den kortaste. 

2. Under reaktionsfasen är man helt upptagen av sin sorg. Den kan vara några veckor eller månader. 

3. Bearbetningsfasen är den del av sorgetiden då man tänker på det som hänt, försöker få in det i ett begripligt sammanhang i livet. Den fasen är längre, kanske upp mot något år. 

4. Till slut kommer nyorienteringsfasen, då man är beredd att ta tag i livet på nytt. Man försöker hitta ett sätt att leva med de erfarenheter som man fått. Den här fasen pågår länge, ja egentligen under resten av livet.
Källa:  Tankar om Sorg, Ulla Söderström, Gothia Fortbildning
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019