Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hårt kritiserad muslimsk friskola separerar pojkar och flickor

Göran Jacobson | 25 okt , 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
Hart_kritiserad_muslimsk_friskola_separerar_pojkar_och_flickor
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping låter inte pojkar och flickor leka tillsammans på rasterna. Det kan Inblick nu avslöja. 
Skolan har under en längre tid varit i rejält blåsväder sedan Skolinspektionen riktat mycket allvarlig kritik mot den och även hotat med vite i miljonklassen om de rapporterade bristerna inte åtgärdas. I ett pressmeddelande på sin hemsida skyller Kunskapsljusets huvudman Isam Bardaqji alla motgångar på media och skriver: ”Det som skiljer vår skola från andra är att vi specifikt utsatts för ett mediadrev, och gjorts som ett slagträ i den politiska debatten – både av politiker och media. Man har medvetet och aktivt gett oss ett större negativt utrymme än andra. Trots den storm vi befunnit oss i så har vi åtgärdat hela 20 av 22 punkter!”

Strikt könsuppdelning

”Stormen” som huvudmannen Isam Bardaqji skriver om i pressmeddelandet handlar till stor del om SVT Östs avslöjande förra året om den könssegregering som bevisats förekomma på Kunskapsljuset. Vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand.
Detta scenario påminner i stor utsträckning om hur den muslimska Al-Azharskolan i Vällingby, utanför Stockholm, separerade pojkar och flickor i skolbussen, så att flickorna tvingades sitta längst bak i bussen medan pojkarna fick sitta i den främre delen.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) har sedan uppgifterna om den förekommande könssegregeringen på Kunskapsljuset inlett en granskning av den muslimska friskolan. Huvudmannen Isam Bardaqji medgav för ett år sedan att det finns problem i relationerna mellan flickor och pojkar på skolan och att vissa insatser mot detta har genomförts.  
Men uppenbarligen har man fortfarande problem på det här området. Detta är synligt inte minst på rasterna då pojkarna spelar fotboll med varann på en konstgräsplan vid sidan av skolbyggnaden, medan flickorna spelar boll och leker med varann på en hel annan, inhägnad del av skolgården. 
Pojkarnas och flickornas delar av skolgården separeras med ett mycket högt metallstängsel på ett sätt som gör att skolgården ser ut som en amerikansk fängelsegård. Den muslimska friskolan Kunskapsljusets rektor Monica Söderholm låter minst sagt chockad och irriterad när Inblick ringer upp för att få en kommentar till  könssegregeringen på skolgården.

”Bara en skolgård”

– Vi har inga separata skolgårdar för pojkar och flickor på Kunskapsljuset. Alla barn är ute och leker på samma skolgård. Vi har bara en skolgård, säger Monica Söderholm och skrattar nervöst.

Pojkarna spelar fotboll på en del av skolgården medan flickorna får hålla till på en separat, inhägnad del. Hur kommenterar du det?
– Nej! Alla barn är ute på alla raster. Vi har en skolgård. Om det bara är pojkar som spelar fotboll så beror det i så fall på att de tycker att det är roligt att spela fotboll, svarar Monica Söderholm upprört.

Flickorna spelar ju fotboll med varandra bakom ett högt metallstängsel, separerade från pojkarna, på en annan del av skolgården.
– Ja, men det stämmer inte. För vi har en enda skolgård och alla barn har rast samtidigt och använder samma skolgård, säger Monica Söderholm och lägger sedan på luren.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Fotbollsprotest_skakar_Iran
sep 19, 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
eBlick
sep 19, 2019
Det nya fenomenet med elsparkcyklar har fullkomligt exploderat och blivit en allt vanligare syn i trafiken, främst i våra tre storstäder. Förutom allvarliga olyckor och allmän oreda i trafiken har elsparkcyklarna även skapat en stundom intensiv debatt.
eBlick
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.