Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hårt kritiserad muslimsk friskola separerar pojkar och flickor

Göran Jacobson | 25 okt , 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
Hart_kritiserad_muslimsk_friskola_separerar_pojkar_och_flickor
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping låter inte pojkar och flickor leka tillsammans på rasterna. Det kan Inblick nu avslöja. 
Skolan har under en längre tid varit i rejält blåsväder sedan Skolinspektionen riktat mycket allvarlig kritik mot den och även hotat med vite i miljonklassen om de rapporterade bristerna inte åtgärdas. I ett pressmeddelande på sin hemsida skyller Kunskapsljusets huvudman Isam Bardaqji alla motgångar på media och skriver: ”Det som skiljer vår skola från andra är att vi specifikt utsatts för ett mediadrev, och gjorts som ett slagträ i den politiska debatten – både av politiker och media. Man har medvetet och aktivt gett oss ett större negativt utrymme än andra. Trots den storm vi befunnit oss i så har vi åtgärdat hela 20 av 22 punkter!”

Strikt könsuppdelning

”Stormen” som huvudmannen Isam Bardaqji skriver om i pressmeddelandet handlar till stor del om SVT Östs avslöjande förra året om den könssegregering som bevisats förekomma på Kunskapsljuset. Vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand.
Detta scenario påminner i stor utsträckning om hur den muslimska Al-Azharskolan i Vällingby, utanför Stockholm, separerade pojkar och flickor i skolbussen, så att flickorna tvingades sitta längst bak i bussen medan pojkarna fick sitta i den främre delen.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) har sedan uppgifterna om den förekommande könssegregeringen på Kunskapsljuset inlett en granskning av den muslimska friskolan. Huvudmannen Isam Bardaqji medgav för ett år sedan att det finns problem i relationerna mellan flickor och pojkar på skolan och att vissa insatser mot detta har genomförts.  
Men uppenbarligen har man fortfarande problem på det här området. Detta är synligt inte minst på rasterna då pojkarna spelar fotboll med varann på en konstgräsplan vid sidan av skolbyggnaden, medan flickorna spelar boll och leker med varann på en hel annan, inhägnad del av skolgården. 
Pojkarnas och flickornas delar av skolgården separeras med ett mycket högt metallstängsel på ett sätt som gör att skolgården ser ut som en amerikansk fängelsegård. Den muslimska friskolan Kunskapsljusets rektor Monica Söderholm låter minst sagt chockad och irriterad när Inblick ringer upp för att få en kommentar till  könssegregeringen på skolgården.

”Bara en skolgård”

– Vi har inga separata skolgårdar för pojkar och flickor på Kunskapsljuset. Alla barn är ute och leker på samma skolgård. Vi har bara en skolgård, säger Monica Söderholm och skrattar nervöst.

Pojkarna spelar fotboll på en del av skolgården medan flickorna får hålla till på en separat, inhägnad del. Hur kommenterar du det?
– Nej! Alla barn är ute på alla raster. Vi har en skolgård. Om det bara är pojkar som spelar fotboll så beror det i så fall på att de tycker att det är roligt att spela fotboll, svarar Monica Söderholm upprört.

Flickorna spelar ju fotboll med varandra bakom ett högt metallstängsel, separerade från pojkarna, på en annan del av skolgården.
– Ja, men det stämmer inte. För vi har en enda skolgård och alla barn har rast samtidigt och använder samma skolgård, säger Monica Söderholm och lägger sedan på luren.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.