Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hårt kritiserad muslimsk friskola separerar pojkar och flickor

Göran Jacobson | 25 okt , 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
Hart_kritiserad_muslimsk_friskola_separerar_pojkar_och_flickor
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping låter inte pojkar och flickor leka tillsammans på rasterna. Det kan Inblick nu avslöja. 
Skolan har under en längre tid varit i rejält blåsväder sedan Skolinspektionen riktat mycket allvarlig kritik mot den och även hotat med vite i miljonklassen om de rapporterade bristerna inte åtgärdas. I ett pressmeddelande på sin hemsida skyller Kunskapsljusets huvudman Isam Bardaqji alla motgångar på media och skriver: ”Det som skiljer vår skola från andra är att vi specifikt utsatts för ett mediadrev, och gjorts som ett slagträ i den politiska debatten – både av politiker och media. Man har medvetet och aktivt gett oss ett större negativt utrymme än andra. Trots den storm vi befunnit oss i så har vi åtgärdat hela 20 av 22 punkter!”

Strikt könsuppdelning

”Stormen” som huvudmannen Isam Bardaqji skriver om i pressmeddelandet handlar till stor del om SVT Östs avslöjande förra året om den könssegregering som bevisats förekomma på Kunskapsljuset. Vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand.
Detta scenario påminner i stor utsträckning om hur den muslimska Al-Azharskolan i Vällingby, utanför Stockholm, separerade pojkar och flickor i skolbussen, så att flickorna tvingades sitta längst bak i bussen medan pojkarna fick sitta i den främre delen.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) har sedan uppgifterna om den förekommande könssegregeringen på Kunskapsljuset inlett en granskning av den muslimska friskolan. Huvudmannen Isam Bardaqji medgav för ett år sedan att det finns problem i relationerna mellan flickor och pojkar på skolan och att vissa insatser mot detta har genomförts.  
Men uppenbarligen har man fortfarande problem på det här området. Detta är synligt inte minst på rasterna då pojkarna spelar fotboll med varann på en konstgräsplan vid sidan av skolbyggnaden, medan flickorna spelar boll och leker med varann på en hel annan, inhägnad del av skolgården. 
Pojkarnas och flickornas delar av skolgården separeras med ett mycket högt metallstängsel på ett sätt som gör att skolgården ser ut som en amerikansk fängelsegård. Den muslimska friskolan Kunskapsljusets rektor Monica Söderholm låter minst sagt chockad och irriterad när Inblick ringer upp för att få en kommentar till  könssegregeringen på skolgården.

”Bara en skolgård”

– Vi har inga separata skolgårdar för pojkar och flickor på Kunskapsljuset. Alla barn är ute och leker på samma skolgård. Vi har bara en skolgård, säger Monica Söderholm och skrattar nervöst.

Pojkarna spelar fotboll på en del av skolgården medan flickorna får hålla till på en separat, inhägnad del. Hur kommenterar du det?
– Nej! Alla barn är ute på alla raster. Vi har en skolgård. Om det bara är pojkar som spelar fotboll så beror det i så fall på att de tycker att det är roligt att spela fotboll, svarar Monica Söderholm upprört.

Flickorna spelar ju fotboll med varandra bakom ett högt metallstängsel, separerade från pojkarna, på en annan del av skolgården.
– Ja, men det stämmer inte. För vi har en enda skolgård och alla barn har rast samtidigt och använder samma skolgård, säger Monica Söderholm och lägger sedan på luren.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Handbojor,_isoleringscell_och_kvinnofängelse
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.