Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Det är en historia om kärlek, men också om hat"

Monika Ekström | 06 sep , 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
Det_ar_en_historia_om_karlek_men_ocksa_om_hat
West Side Story var kompositören och dirigenten Leonard Bernsteins flaggskepp. Dagen till ära bjöds publiken på tårta. 
– Om Bernstein levt idag hade han fyllt 100 år. Det firar vi för att han har gjort en fantastisk musikal och väldigt mycket annat inom musikgenren, berättade Linda Cristianson vid Malmö Opera. 
Frida Johansson har huvudrollen som Maria i den tragiska berättelsen. En av anledningarna till att operan sätter upp verket är det antirasistiska budskapet. 
– Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor, så det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent för West Side Story.
Men anledningarna är många flera.
– För det första så är det fantastiskt bra musik och ett fantastiskt bra drama. För det andra så fyller Bernstein 100 år i år, på dagen idag, berättade Magnus för Inblick förra lördagen. 


Vad har Bernstein betytt för musiken?
– Han har betytt extremt mycket. Det är en av 1900-talets absolut största musikpersonligheter. Inte bara som kompositör, utan framför allt som utövande musiker. Han kom med något helt nytt. 
– Hela hans sätt att göra musik var väldigt passionerat och han sparade inte på någonting.
Casper Holmgren som har regisserat opera, musikal, skådespel och film i många länder, hade väntat på att bli tillfrågad om att regisera West Side Story. Det var att lätt säga ja. 
– Det är världens bästa historia. Det är ett omskapande av Shakespeares Romeo och Julia, en modernare tappning som utspelar sig i New York på 50-talet där man får sagt något nytt, berättade Casper Holmgren. 
– Det är en historia om kärlek, men också om hat. Det är rakt på allt det som vi själva kämpar med idag. Det var helt enkelt en drömuppgift, fortsatte han. 


Vad är skillnaderna och likheterna mellan West Side Story och Romeo och Julia?
– De följer varandra ganska nära i första hälften av historien. Efter pausen går de envist nya vägar för att hitta ett nytt sätt att berätta på. Men med samma tragiska öde tyvärr. 
Det som är unikt med West Side Story är att det inte är bara är orden som berättar. 
– Man använder alla sätt att berätta på; musiken, orkestern, sången, orden, rummet, dansen och rörelsen. Det innebär att dansnumren är precis lika viktiga för att berätta historien. Det är det som gör West Side Story så fantastisk. Allting berättar en historia. 
Bernstein var en världsberömd dirigent och kompositör, men hade ett stort politiskt engagemang. Han var socialt engagerad och det syns i många av hans verk, även i West Side Story.
– Det som Bernstein gjorde var att uppdatera Romeo och Julia till något som känns väldigt konkret också för oss idag. Nämligen fenomenet att söka sin identitet genom att hata andra. När man säger "de är de" och "vi är vi" och hittar någon slags trygghet genom det. 
– Jag tycker att nyckelrepliken i hela West Side Story är när Maria och Tony börjar prata och Marias bror kommer och säger "Varför pratar du med honom ser du inte att han är en av dem?" Och Maria säger: "Nej, jag ser honom." 
Både Frida Johansson som spelar Maria och Anton Zetterholm som spelar Tony har spelat musikalen förut. Det är sju år sedan Frida hade huvudrollen och hon har utvecklats sedan dess.
– Det är väldigt kul att komma tillbaka till rollen. På sju år har jag fått mycket mer erfarenhet både av livet på scenen och livet ute i verkligheten. Det är mycket som man har med sig, berättade Frida innan hon och ensemblen bjöd publiken på kärlekshistorien. 
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.