Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Säkerhetspolitisk oro ger hans engagemang tyngd

Ruben Agnarsson | 30 aug , 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.
Säkerhetspolitisk_oro_ger_hans_engagemang_tyngd
Vi möter Mikael Oscarsson på det som en gång var F16, Mälardalens och huvudstadens flygflottilj.
Det är inte helt enkelt att hitta varandra på den militära flygplatsen den här dagen. Flygdagen i Uppsala pågår nämligen som bäst på flygplatsen Ärna och med uppemot 150 000 besökare slås ett helt unikt svenskt publikrekord.
– Sista gången vi hade en flygdag i Uppsala var år 2001. Det var längesedan sist, säger riksdagsledamoten och konstaterar sedan att det blir ett spännande val och nämner Dagens Nyheters Ipsos-mätning som släpptes dagen innan Flygdagen som visar att partiet har stigit med 0,6 procent till 4,6 procent på endast en vecka.
Han påpekar att att partiledaren Ebba Busch Thor har gjort bra utfrågningar, och menar att hennes utspel om ”genusflummet” på förskolor varit vinnande.
– Där har vi nog 95 procent av det svenska folket med oss, säger han och varnar för att Miljöpartiet vill göra om läroplanen så att lärare ska gå in och interagera om barn leker på ”fel” sätt.
– Personalen ska – likt ”prussiluskor” – styra upp barnens lekar så att pojkar inte ska få leka med brandbilar och flickor ska förhindras leka med dockor. Detta är inget som politiker ska blanda sig i. Det handlar om en ultrafeministisk tolkning som fått inflöde i regeringen via Miljöpartiet.

Skrota landstingsbyråkratin

Mikael Oscarsson nämner även betoningen på familjen, där KD är det enda partiet som lyfter fram familjefrågan, samt regeringens fatala misslyckande i sjukvården – med fördubblade köer och förödande skillnader i vårdköerna i olika delar av landet – som anledningar till att partiet lyft i opinionen.
– Vi vill skrota landstingsbyråkratin, slår han fast.
Den idoge valarbetaren ser i den enorma folksamlingen – och tack vare försvarsfrågornas aktualitet – en unik möjlighet att få ut sitt politiska budskap och anländer till fotograferingen med en stor bunt personvalsbroschyrer under armen som han delar ut på bilarnas fönsterrutor på den intilliggande parkeringen.
”För ett starkare försvar” lyder rubriken på valsbroschyrens framsida.
– I början av 2000-talet var ÖB och försvarsministern överens om att Uppsala skulle var navet i flygvapnet. Sedan sköttes frågan så illa att Vänsterpartiet fick sin vilja igenom och F 16 lades ned, fortsätter Mikael Oscarsson, som är ledamot i Försvarsutskottet sedan 2010.

Inre och yttre trygghet

Han tog debatten med försvarsminister Sten Tolgfors och lyckades förhindra att hela flygfältet såldes till högstbjudande i mitten av 2000-talet.
– Jag har alltid haft ett intresse för försvarsfrågan. När partiets plats i försvarsutskottet blev ledig år 2010 anmälde jag mig direkt och fick posten, konstaterar han.
– Allt hänger ihop: tryggheten i familjen och tryggheten på gator och torg. Vi behöver en polis som man kan lita på och en försvarsmakt som kan skydda mot yttre hot. Det är något elementärt och tyvärr eftersatt i vårt land.
Kristdemokraterna vill fördubbla antalet krigsfartyg och nästan fördubbla antalet nya militärflygplan till 100 och samtidigt behålla 50-60 av de gamla flygplanen.
Han fick stöd av Försvarsmakten precis innan flygdagen, då flygvapenchef Mats Helgesson framförde att Sverige behöver 120 nya stridsflygplan av Gripen E istället för de tidigare 60 beställda.
– I dag kan vi bara försvara en kust i taget. Nu driver vi i Försvarsberedningen att Ärna återigen ska bli en flygdivision. Försvarsberedningen ska vara klar om ett halvår och – om jag får vara kvar – finns det gott hopp om att vi får majoritet för att återskapa Ärna och F16. Det behöver vi för att kunna försvara Mälardalen och vår huvudstad.

Stor uppmärksamhet

Samtalet på Ärna avbryts gång på gång av det öronbedövande ljudet från JAS-, Viggen- och Drakenflyg som vill visa upp sin förmåga.
Mikael Oscarsson ser annars debatten med anledning av KU-anmälan efter skandalen i Transportstyrelsen förra sommaren som ett bevis för att det går att få gehör för en opinionsbildning. Då var han med i Rapport fem av av de sju kvällar som denna fråga behandlades.
En annan framgång – om än tillfällig – var införandet av avdragsgilla gåvor.
– Det var en av de första motioner som jag skrev. Det tog 12 år innan det blev genomfört och togs tyvärr bort av den röd-gröna regeringen efter fyra år.
Samma öde mötte vårdnadsbidraget, en annan milstolpe i hans politiska karriär.
– Jag jobbar för att partiet ska ha en stark profil i denna fråga och tillsammans med andra drev jag att partiet skulle få en stark uppföljare till vårdnadsbidraget. Barnomsorgspengen ger nu 6 000 kronor per månad till de föräldrar som tycker att deras barn inte passar in i en stor barngrupp redan vid ett års ålder.
– Det viktigaste är att lägga makten i föräldrarnas händer. Inte minst gäller det de viktigaste tre första åren. Det borde vara självklart att välja själv och därför säger vi även nej till kvotering, resonerar KD-politikern som suttit i riksdagen sedan 1998.

Ja till Livet

På 1990-talet ledde Mikael Oscarsson Ja till livet-rörelsen vars opinionsbildning sammanföll med en minskning av aborttalen från 38 000 per år till omkring 30 000 årligen.
– Det finns mycket mer att göra i denna fråga när det gäller opinionsbildning och få fram alternativ, hjälp och stöd. Den första frågan borde vara ”Vad kan vi hjälpa till med?” och inte ”Vill du göra abort?”. Vi har höga aborttal i jämförelse andra länder.
När han satt i Europarådet förra perioden lyckades han tillsammans med övriga systerpartier i Europa få igenom en resolution som kräver att medlemsländerna har en plan för att få slut på könsaborter. Han har även tillsammans med Tuve Skånberg motionerat om samvetsfrihet för sjukhuspersonal.
– När abortlagen togs fanns det skrivningar om att det skulle en nödlösning och att det skulle finnas många alternativ. Då kunde foster räddas i vecka 28 och man ville ha en säkerhetsgräns på fyra veckor, därför blev abort tillåtet till vecka 24. I dag har gränsen sänkts till vecka 22.

Samma tidsgräns

– För tidigt födda barn kan i dag räddas vid 21 veckor. Det är en helt orimlig situation. Vi borde ändra så att vi fick samma aborttidsgräns som andra länder. I Norge, Danmark och Tyskland är gränsen 12 veckor.
Han vänder sig även mot selekteringen av barn med exempelvis Downs syndrom.
– Istället för att erbjudas abort borde föräldrar få träffa familjer med barn som har Downs syndrom, säger Mikael Oscarsson.
– När vi väntade vår dotter Alina visade prover på att hon skulle kunna vara svårt handikappad. Samtalen gick ut på att vi borde göra abort. För oss båda – inte minst för Petra – var det självklart att behålla barnet oavsett. Och när Alina väl kom fanns det inget fel på henne.

Pågående samtal avbröts

Mikael Oscarssons hustru Petra dog den 28 april förra året, efter en tids sjukdom. Helt plötsligt – i november 2016 – avbröts ett 20-årigt ständigt pågående samtal i och med att en allvarlig stroke i nacken gjorde Petra okontaktbar.
Parets fyra barn var 18, 16, 14 och 4 år när allt detta hände.
– Det var som en blixt från klar himmel. Man förstår det inte, säger han om det dramatiska händelseförloppet.
– Samtidigt var det inget alternativ att ge upp. Det gäller att försöka hitta vägen framåt – inte minst för barnens skull – samtidigt som vi allihop saknar Petra och pratar om henne. Alina fyller sex år nu i oktober, hon är den som uttrycker saknaden mest spontant.
Mikael Oscarsson valde tidigt att vara öppen med familjens situation, bland annat på sociala medier. Tusentals människor från när och fjärran engagerade sig i familjens situation.
– När allt hände så pratade vi, barnen och jag, om det som hänt. Vi var överens om att inte lägga locket på. De tyckte det var skönt att jag med en viss regelbundenhet berättade lite grann om vad som hände.

Stöd och medkänsla

Han beskriver hur tron på Gud har gett honom styrka under den svåra perioden och även ett hopp om att få se Petra igen.
– Även om jag under en tid valde bort alla kvällsaktiviteter åkte jag ganska snabbt tillbaka till riksdagen för att vara där några timmar per dag för att göra något som kändes normalt. Många kollegor oavsett partifärg var intresserade och att hålla mig borta från min arbetsplats i flera månader skulle inte ha varit naturligt.
– Jag har fått väldigt fint stöd och medkänsla från både partiet och partiledningen, men också från ledamöter i andra partier i Försvarsutskottet och Försvarsberedningen.
Alina går till vardags på förskoleklass, men har ibland följt med pappa till Stockholm på besök i riksdagen och i försvarsdepartementet där hon bland annat har träffat försvarsminister Peter Hultqvist.

Målet är alliansregering

Samtalet återgår till det jämna opinionsläget mellan blocken och den osäkra parlamentariska situation som tycks vänta efter valet.
– Vill man ha en ny regering så är den bästa investeringen man kan göra att rösta på KD. Vårt mål är att få till en alliansregering, sedan har KD och moderaterna sagt att vi kommer att göra allt som står i vår makt att få en ny regering.
– Även om vi blir mindre än de rödgröna så kommer vi inte nöja oss med mindre än att regeringen Löfven avgår. Sverige behöver en ny regering. Den nuvarande regeringen har gjort bort sig utrikespolitiskt när man tar avstånd från Mellanösterns enda demokrati, vill förbjuda religiösa friskolor och drar åt tumskruvarna för Sveriges familjer.
– Vi behöver verkligen en ny regering. Jag hoppas och tror att en majoritet av det svenska folket håller med oss om det.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019