Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rekordintresse för Flygets och Marinens dag

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
Nu på lördag är det Flygets dag i Uppsala och Marinens dag i Karlskrona. Försvarsmaktens uppvisningar sker på orter som drabbades hårt av socialdemokraternas nedskärningar av det svenska försvaret på 2000-talet.
2018_v34---NYHET-1---STOR
På lördag denna vecka anordnar Försvarsmakten sin årliga flygdag. Syftet med dagen är att visa upp flygvapnets verksamhet, dess operativa förmåga samt att informera om de karriärmöjligheter som finns i Försvarsmakten.
I år är det Luftstridsskolan i Uppsala som är värd för dagen. Det är 17 år sedan flygdagen hölls i Uppsala förra gången. Flygflottiljen F 16 Uppsala – som stod färdig lagom till andra världskriget tog slut – upphörde år 2003 då Mälardalens luftförsvar lades ned av regeringen Göran Persson.
För tio år sedan, i juni 2007, genomförde ryska militärer en flygande inspektion av Sveriges försvar i Mälardalen. Inspektionen inleddes redan den första vardagen efter att regementena fått reda på att det ryska försvaret ville göra inspektionen: Livgardet i Kungsängen, Ledningsregementet i Enköping och Försvarsmaktens Luftstridsskola i Uppsala inspekterades. En månad efter besöket i Sverige, den 14 juli 2007, meddelade Ryssland att landet avbröt avtalet om ömsesidiga inspektioner enligt CFE-avtalet.

Stort intresse

Utöver markutställningar kommer det under lördagen även vara flyguppvisningar med flera olika helikoptrar och flygplan av både svenska och utländska modeller.
Intresset väntas bli stort. Förra årets flygdagar som hölls på på Malmen utanför Linköping slog besöksrekord med 130 000 besökare.
Lördagen den 25 augusti är det även Marinens dag i Karlskrona. Då öppnar nämligen Försvarsmakten grindarna till örlogshamnen för en dag.
Det var Marinbasen i Karlskrona som var i fokus när den sovjetiska u-båten U 137 gick på grund i Gåsefjärden strax utanför Karlskrona i oktober 1981. En teori som kommendören och den tidigare underrättelsechefen Nils-Ove Jansson framförde i en bok i november 2014 var att ubåtens uppdrag var att plocka upp sovjetiska elitsoldater, som under några dygn förberett en utläggning av minikärnvapen kring inloppen till marinbasen i Karlskrona.

Avveckling och sammanslagning

Marinbasen i Karlskrona är det som är kvar efter kustartelleriets avveckling i Karlskrona år 2000 och sammanslagningen mellan Ostkustens (Haninge) och Sydkustens (Karlskrona) marinbaser år 2004.
Marinens dag är viktig för Försvarsmakten av flera anledningar.
”Bland annat för att kunna visa våra uppdragsgivare, alltså det svenska folket hur vi försvarar Sveriges mångåriga tradition av fred och frihet. Dessutom är den här dagen en möjlighet för oss att träffa våra framtida medarbetare”, skriver Försvaret på sin hemsida och påminner om att omvärldsläget har försämrats de senaste åren, särskilt på och över Östersjön:
”Det är skälet till att marinen övar allt intensivare och att vi lägger ökad vikt vid övervakningen av vårt närområde dygnet runt och året om med fartyg, flyg och fasta övervakningssystem.”
På grund av ”rådande säkerhetsläge och inträffade händelser” kommer Marindagen den här gången endast vara tillgänglig för svenska medborgare.

Besöksrekord

Lördag den 15 september är det sedan även dags för Marinens dag på det som är kvar av Berga och Haninge garnison. Över 6 000 personer besökte Haninge garnison på Marinens dag i september förra året, vilket var besöksrekord.
Ostkustens marinbas som tidigare låg i Haninge avvecklades år 2005, då marinbasens stab lokaliserades till Karlskrona. Helikopterdivisionen på Berga avvecklades i samma veva.
Ostkustens marinbas hamnade i fokus i samband med sovjetiska ubåtskränkningar i Hårsfjärden i oktober 1982 , som föregicks av en rad rapporter om ubåtar i Stockholms skärgård. Under ledning av kommendörkapten Emil Svensson sprängdes 44 sjunkbomber och fyra minor i ubåtsjakten, som ledde till att den nytillträdda regeringen Palme tillsatte den så kallade Ubåtsskyddskommissionen och att Sverige protesterade mot Sovjet.

Träffa personal

Under Marinens dag på Berga kan besökare testa en röjdykares bombdräkter och har möjlighet att prova på att åka stridsbåt. Under dagen har besökare möjlighet att få svar på frågor från Marinens personal som är på plats.
Under dagen har besökare möjlighet att träffa personal som tjänstgör vid Amfibieregementet, Fjärde sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Försvarsmaktens logistik, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS), Första ubåtsflottiljen och Hemvärnet, samt även kunna träffa personer från en rad olika frivillighetsorganisationer.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019