Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rekordintresse för Flygets och Marinens dag

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
Nu på lördag är det Flygets dag i Uppsala och Marinens dag i Karlskrona. Försvarsmaktens uppvisningar sker på orter som drabbades hårt av socialdemokraternas nedskärningar av det svenska försvaret på 2000-talet.
2018_v34---NYHET-1---STOR
På lördag denna vecka anordnar Försvarsmakten sin årliga flygdag. Syftet med dagen är att visa upp flygvapnets verksamhet, dess operativa förmåga samt att informera om de karriärmöjligheter som finns i Försvarsmakten.
I år är det Luftstridsskolan i Uppsala som är värd för dagen. Det är 17 år sedan flygdagen hölls i Uppsala förra gången. Flygflottiljen F 16 Uppsala – som stod färdig lagom till andra världskriget tog slut – upphörde år 2003 då Mälardalens luftförsvar lades ned av regeringen Göran Persson.
För tio år sedan, i juni 2007, genomförde ryska militärer en flygande inspektion av Sveriges försvar i Mälardalen. Inspektionen inleddes redan den första vardagen efter att regementena fått reda på att det ryska försvaret ville göra inspektionen: Livgardet i Kungsängen, Ledningsregementet i Enköping och Försvarsmaktens Luftstridsskola i Uppsala inspekterades. En månad efter besöket i Sverige, den 14 juli 2007, meddelade Ryssland att landet avbröt avtalet om ömsesidiga inspektioner enligt CFE-avtalet.

Stort intresse

Utöver markutställningar kommer det under lördagen även vara flyguppvisningar med flera olika helikoptrar och flygplan av både svenska och utländska modeller.
Intresset väntas bli stort. Förra årets flygdagar som hölls på på Malmen utanför Linköping slog besöksrekord med 130 000 besökare.
Lördagen den 25 augusti är det även Marinens dag i Karlskrona. Då öppnar nämligen Försvarsmakten grindarna till örlogshamnen för en dag.
Det var Marinbasen i Karlskrona som var i fokus när den sovjetiska u-båten U 137 gick på grund i Gåsefjärden strax utanför Karlskrona i oktober 1981. En teori som kommendören och den tidigare underrättelsechefen Nils-Ove Jansson framförde i en bok i november 2014 var att ubåtens uppdrag var att plocka upp sovjetiska elitsoldater, som under några dygn förberett en utläggning av minikärnvapen kring inloppen till marinbasen i Karlskrona.

Avveckling och sammanslagning

Marinbasen i Karlskrona är det som är kvar efter kustartelleriets avveckling i Karlskrona år 2000 och sammanslagningen mellan Ostkustens (Haninge) och Sydkustens (Karlskrona) marinbaser år 2004.
Marinens dag är viktig för Försvarsmakten av flera anledningar.
”Bland annat för att kunna visa våra uppdragsgivare, alltså det svenska folket hur vi försvarar Sveriges mångåriga tradition av fred och frihet. Dessutom är den här dagen en möjlighet för oss att träffa våra framtida medarbetare”, skriver Försvaret på sin hemsida och påminner om att omvärldsläget har försämrats de senaste åren, särskilt på och över Östersjön:
”Det är skälet till att marinen övar allt intensivare och att vi lägger ökad vikt vid övervakningen av vårt närområde dygnet runt och året om med fartyg, flyg och fasta övervakningssystem.”
På grund av ”rådande säkerhetsläge och inträffade händelser” kommer Marindagen den här gången endast vara tillgänglig för svenska medborgare.

Besöksrekord

Lördag den 15 september är det sedan även dags för Marinens dag på det som är kvar av Berga och Haninge garnison. Över 6 000 personer besökte Haninge garnison på Marinens dag i september förra året, vilket var besöksrekord.
Ostkustens marinbas som tidigare låg i Haninge avvecklades år 2005, då marinbasens stab lokaliserades till Karlskrona. Helikopterdivisionen på Berga avvecklades i samma veva.
Ostkustens marinbas hamnade i fokus i samband med sovjetiska ubåtskränkningar i Hårsfjärden i oktober 1982 , som föregicks av en rad rapporter om ubåtar i Stockholms skärgård. Under ledning av kommendörkapten Emil Svensson sprängdes 44 sjunkbomber och fyra minor i ubåtsjakten, som ledde till att den nytillträdda regeringen Palme tillsatte den så kallade Ubåtsskyddskommissionen och att Sverige protesterade mot Sovjet.

Träffa personal

Under Marinens dag på Berga kan besökare testa en röjdykares bombdräkter och har möjlighet att prova på att åka stridsbåt. Under dagen har besökare möjlighet att få svar på frågor från Marinens personal som är på plats.
Under dagen har besökare möjlighet att träffa personal som tjänstgör vid Amfibieregementet, Fjärde sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Försvarsmaktens logistik, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS), Första ubåtsflottiljen och Hemvärnet, samt även kunna träffa personer från en rad olika frivillighetsorganisationer.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019