Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kan fredsavtal få slut på brandbomberna?

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
Samtidigt som ett avtal om eldupphör mellan Israel och Hamas diskuteras kraftsamlar nu Israel för att återställa skadorna efter de 650 brandbomber från Gaza som förorsakat omfattande bränder i skog och på åkermark i södra Israel.

Fredsöverenskommelsen förra veckan kom till stånd med hjälp av medling av FN och Egypten och innebar att blockaden av gränsövergången vid Kerem Shalom och fiskeområdena utanför Gaza upphör. Gazas infrastruktur ska återställas, samtidigt som attacker upphör från båda sidor.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres välkomnade Israels beslut att återöppna Kerem Shalom och att expandera fiskezonerna utanför Gazas kust.
700 lastbilar med förnödenheter, mat, textilier, gas, hygienprodukter och annat åkte igenom gränskontrollen vid Kerem Shalom under onsdagen.

Stängde gränsövergång

Israel stängde gränsövergången den 9 juli efter att ett stort antal brandbomber skickats från Gaza under flera månader.
Protester och sammandrabbningar i helgen fick Israel att stänga gränsövergången Erez mellan Gazaremsan och Israel.
I fredags utbröt protester vid gränsområdet och israeliska styrkor sköt ihjäl två palestinier, enligt den palestinska hälsomyndigheten.
Omkring 150 raketer avfyrades mot Israel från Gazaremsan för två veckor sedan.

Fyra månader med brandbomber

Den första brandbomben som flögs in över Israel via en drake från Gaza den 11 april i år inledde en ny typ av palestinsk terrorism. 
Målet var att via eldsvådor 
förstöra jordbruksmark, skogar och naturreservat i södra Israel.
I början av augusti, drygt fyra månader senare, när detta förstörelsearbete fortfarande pågick dagligen, fortsatte trädplanteringsorganisationen Keren Kajemet tillsammans med brandmän och israeliska soldater, sin kamp mot dessa bränder. Även befolkningen i Israels södra region deltog i släckningsarbetet.
Fyra månaders kontinuerlig införsel av brandbomber har orsakat hundratals bränder med enorma skador på flora och fauna. Det handlar om stora ytor av förstörd jordbruksmark och ett tjugotal kvadratkilometer bränd skog.

I skuggan av terrorism

I början av augusti genomförde några av Keren Kajemets medarbetare en dagslång resa till de brandskadade områdena, för att besöka bostadsområden och skogar i norra och västra Negev för att få en överblick över skadorna som orsakats av bränderna och hur invånarna klarar sig i skuggan av denna pågående terrorism.
På Kibbutz Nahal Oz, som ligger 1,5 kilometer från Gaza-gränsen, mötte de Ohad Koren och Areleh Fuchs. 
– Jordbruk är en stor utmaning på Nahal Oz, vars fält har utsatts för brandattentat som förstört flera tusen hektar vetefält, berättar Areleh Fuchs.

Tredjedel förstört

Ohad Koren tillägger:
– En tredjedel av veteodlingen är förstörd. Jordbruk är den främsta inkomstkällan på Nahal Oz. Det gör ont, men det är ändå säsongsbetonat – nytt vete kommer att spira nästa vinter. Vad som gör mest ont är lundarna – att se ett eukalyptusträd förstört av eld på fem minuter. Den lilla växtlighet som finns i detta torra, torra område har blivit bränt och den här delen av Negev kommer nu att förbli kalt i flera decennier.
– Trots de många svårigheterna att bo längs gränsen är invånarna optimistiska och beslutsamma att bygga sina liv här. Allt som Keren Kajemet Israelfonden gör här driver oss framåt och bidrar mycket till vårt samhälle, avslutar Areleh Fuchs.


Källor: Jerusalem post och KKL-JNF


Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

 
eBlick
Handbojor,_isoleringscell_och_kvinnofängelse
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.