Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kan fredsavtal få slut på brandbomberna?

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
Samtidigt som ett avtal om eldupphör mellan Israel och Hamas diskuteras kraftsamlar nu Israel för att återställa skadorna efter de 650 brandbomber från Gaza som förorsakat omfattande bränder i skog och på åkermark i södra Israel.

Fredsöverenskommelsen förra veckan kom till stånd med hjälp av medling av FN och Egypten och innebar att blockaden av gränsövergången vid Kerem Shalom och fiskeområdena utanför Gaza upphör. Gazas infrastruktur ska återställas, samtidigt som attacker upphör från båda sidor.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres välkomnade Israels beslut att återöppna Kerem Shalom och att expandera fiskezonerna utanför Gazas kust.
700 lastbilar med förnödenheter, mat, textilier, gas, hygienprodukter och annat åkte igenom gränskontrollen vid Kerem Shalom under onsdagen.

Stängde gränsövergång

Israel stängde gränsövergången den 9 juli efter att ett stort antal brandbomber skickats från Gaza under flera månader.
Protester och sammandrabbningar i helgen fick Israel att stänga gränsövergången Erez mellan Gazaremsan och Israel.
I fredags utbröt protester vid gränsområdet och israeliska styrkor sköt ihjäl två palestinier, enligt den palestinska hälsomyndigheten.
Omkring 150 raketer avfyrades mot Israel från Gazaremsan för två veckor sedan.

Fyra månader med brandbomber

Den första brandbomben som flögs in över Israel via en drake från Gaza den 11 april i år inledde en ny typ av palestinsk terrorism. 
Målet var att via eldsvådor 
förstöra jordbruksmark, skogar och naturreservat i södra Israel.
I början av augusti, drygt fyra månader senare, när detta förstörelsearbete fortfarande pågick dagligen, fortsatte trädplanteringsorganisationen Keren Kajemet tillsammans med brandmän och israeliska soldater, sin kamp mot dessa bränder. Även befolkningen i Israels södra region deltog i släckningsarbetet.
Fyra månaders kontinuerlig införsel av brandbomber har orsakat hundratals bränder med enorma skador på flora och fauna. Det handlar om stora ytor av förstörd jordbruksmark och ett tjugotal kvadratkilometer bränd skog.

I skuggan av terrorism

I början av augusti genomförde några av Keren Kajemets medarbetare en dagslång resa till de brandskadade områdena, för att besöka bostadsområden och skogar i norra och västra Negev för att få en överblick över skadorna som orsakats av bränderna och hur invånarna klarar sig i skuggan av denna pågående terrorism.
På Kibbutz Nahal Oz, som ligger 1,5 kilometer från Gaza-gränsen, mötte de Ohad Koren och Areleh Fuchs. 
– Jordbruk är en stor utmaning på Nahal Oz, vars fält har utsatts för brandattentat som förstört flera tusen hektar vetefält, berättar Areleh Fuchs.

Tredjedel förstört

Ohad Koren tillägger:
– En tredjedel av veteodlingen är förstörd. Jordbruk är den främsta inkomstkällan på Nahal Oz. Det gör ont, men det är ändå säsongsbetonat – nytt vete kommer att spira nästa vinter. Vad som gör mest ont är lundarna – att se ett eukalyptusträd förstört av eld på fem minuter. Den lilla växtlighet som finns i detta torra, torra område har blivit bränt och den här delen av Negev kommer nu att förbli kalt i flera decennier.
– Trots de många svårigheterna att bo längs gränsen är invånarna optimistiska och beslutsamma att bygga sina liv här. Allt som Keren Kajemet Israelfonden gör här driver oss framåt och bidrar mycket till vårt samhälle, avslutar Areleh Fuchs.


Källor: Jerusalem post och KKL-JNF


Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.