Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lennart Sacrédeus om Kristdemokratin i Europa

Ruben Agnarsson | 02 aug , 2018
Författaren och KD-politikern Lennart Sacrédeus kom nyligen ut med boken "Krisdemokratin i Europa". – Boken vill med breda penseldrag försöka skildra den kristdemokratiska rörelsens ställning, ideologi och utbredning i 2010-talets Europa, berättade Sacrédus för Inblick under Almedalsveckan i Visby.
Lennart_Sacredeus_om_kristdemokratin_i_Europa
Lennart Sacrédus, 61 år, är gymnasielärare, författaren och politiker inom Kristdemokraterna (KD). Nyligen kom han ut med boken ”Kristdemokratin i Europa”. Den har han skrivit tillsammans med partikollegan Ingvar Svensson från Älmhult. För förordet står Alf Svensson, KD:s nestor. 
Det var en annan tidigare riksdagsman som tog initiativet till boken. 
– Det var tidigare riksdagsmannen Rolf Åbjörnsson (KD), konkursadvokat från Täby, som tog initiativet och jag fick uppdraget att skriva boken, något mycket hedrande och litet av en ungdomsdröm, berättade Lennart Sacrédeus. 

Bokens ambition

– Bokens ambition är att visa på såväl mångfalden inom kristdemokratin som dess gemensamma kristet-demokratiska värdegrund, och hur de skilda nationella partierna framträder på olika vis i de många kulturkretsar som finns i Europa, förklarar Lennart Sacrédeus.
– Kristdemokratin är kristendomsvänlig, bygger på kristna familjevärderingar, etik och moral samt en värdekonservativism på kristen grund med ett odiskutabelt socialt engagemang och stabil förankring i en social och ekologisk marknadsekonomi. Tanken på ett nytt, fredligt och samarbetande Europa efter andra världskriget utgör en annan hörnsten, en europeisk gemenskap, fortsätter han.

Format Europa

Boken beskriver hur mycket av Europas politiska öde efter andra världskriget som formats av kristdemokrater som tyska förbundskanslerna Konrad Adenauer, Helmut Kohl och Angela Merkel, samtliga troende kristna, och hur de sökt att försona Europa med denna kristligt-demokratiska ideologi, byggd på försoningstanken, som grund. Boken behandlar, på ett systematiskt sätt, i det närmaste hela Europa. 
– Det starkaste kristdemokratiska inflytandet återfinns i det tyskspråkiga Europa, idag främsta bärare av modern kristdemokrati. I tysk politisk efterkrigshistoria framstår landsfäderna Adenauer och Kohl och prästdottern Merkel som giganter med stor påverkan, berättar Lennart. 
– En som kommer låta talas om sig är även Österrikes nye förbundskansler, 31-årige Sebastian Kurz, en ung och värdekonservativ ledare för Folkpartiet ÖVP, som är alplandets kristdemokratiska parti, fortsätter han.
– I Italien har Silvio Berlusconi under många år styrt landet via partierna Forza Italien (Heja Italien) och senare Frihetens folk, en av flera arvtagare till det stora och breda DC, Democrazia Cristiana (DC), Kristdemokraterna, i 40 år Italiens statsbärande parti. På DC:s tid cirkulerade allt kring dem och dess olika interna idétraditioner, correnti.

Berlinmurens fall

– Med Berlinmurens och öststatskommunismens fall lyckades inte längre DC, som ett bålverk mot kommuniststyre i Italien och med rötterna i den katolska partisanrörelsen mot Mussolinis fascister, hålla samman internt längre. Fragmentariseringen av Italiens kristdemokrati efter 1990 har lett fram till en unik och starkt EU-kritisk regeringskonstellation i landet idag.
– Även i Polen finns det starka kristdemokrater, liksom i Ungern under ledning av premiärministern Viktor Orban, ursprungligen ungliberal och som kritiserats för sitt ifrågasättande av vad omfattande muslimsk invandring kommer göra med den framtida demografin i vår världsdel. Ändå ryms även hans Fidesz-parti inom EPP, den kristdemokratiska och konservativa partifamiljen i EU och Europaparlamentet.

Tunga kristdemokrater idag

Sacrédeus nämner tre tunga topposter inom EU-systemet just nu uppbärs av kristdemokrater:
– Europaparlamentets talman Antonio Tajani från Italien, EU-kommissionens ordförande J. C Juncker från Luxemburg liksom Europeiska rådets ordförande/samordnade av premiärministrarna inom EU, polacken Donald Tusk, poängterar Lennart.
Boken behandlar även relationerna mellan europeisk kristdemokrati och de brittiska konservativa. I England styr den troende prästdottern Theresa May sitt konservativa Tory-parti, det parti som i tio år ingick i en gemensam partigrupp med EPP inom EU i Bryssel och Strasbourg. Idag har de brittiska konservartiva en i grunden klart unionskritisk riktning, lutar mer åt en sin aldrig helt bortglömda imperiedröm, och har att hantera det komplicerade brittiska EU-utträdet, brexit, med allt vad detta medför i form av påfrestningar på den interna sammanhållningen inom det Förenade Konungadömets, United Kingdom, (Storbritanniens) olika delar England, Wales, Skottland och Nordirland.
Boken har ett omfattande kapitel om Nordens kristdemokrati och här återfinns Nordens äldsta kristdemokratiska parti i Norge, detta med KrF (Kristelig Folkeparti) som vid tre tillfällen innehaft statsministerposten, senast under Kjell Magne Bondeviks ledning 2001-2005. Kristelig Folkeparti bildade då en minoritetsregering tillsammans med Höyre och liberala Venstre.
Det mest värdekonservativa kristdemokratiska partiet i Norden återfinns i Finland, där man enligt författaren är mer “historiemedvetna, genuint kristna och fosterländska” än sina syskonpartier i Norden. I Danmark har det yngsta KD-partiet i Norden, Kristendemokraterne, dock hamnat utanför folketinget sedan ett par val tillbaka. 
Lennart valde att skildra kristdemokratin i Europa, och inte i Sverige. Han upplevde sig alltför personligt involverad i KD och dess händelseutveckling. Delen om Sverige i boken är därför skriven av tidigare riksdagsmannen Ingvar Svensson. Han är från Älmhult och har varit något av en informell chefsideolog i decennier.

Om valet

Valet till hösten tror Sacrédeus blir omtumlande och likt inget annat i Sveriges politiska historia. Jan Björklunds EU-federalistiska tal i Almedalen om ett Europas förenta stater är ett främmande tankespår för Lennart.
Under intervju ombord på skeppet Elida i Visby hamn bytte staden skepnad från ett lugnt Visby till demonstration och kaos. På gatan utmed hamnen demonstrerade nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), och ett stenkast därifrån gick det en Pride-parad som motdemonstration. Två ytterligheter, som båda har varit i konflikt med den kristet-demokratiska ideologi som boken beskriver. 
På frågan varför han skrev boken svarar Lennart: 
– Mitt ett eget tyckande är med i boken underordnat när jag försökt skildra kristdemokratin, Europas mest inflytelserika politiska rörelse och partifamilj. Om jag skall säga något om vad jag håller högt politiskt, så är jag formad sådan i en mindre kommunal centralort att tilliten är starkare till ett mer decentraliserat politiskt system, med många som ges och tar ansvar, än ett centralistiskt.
– Alltså är jag i grunden en gemenskapsanhängare mer än en unionsbyggare när vi blickar mot Europa. Min erfarenhet säger att det blir stabilast så, i långa loppet, avslutar Lennart Sacrédeus intervjun. 
R​OBIN OLSSON
redaktionen@inblick.se
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019