Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lennart Sacrédeus om Kristdemokratin i Europa

Ruben Agnarsson | 02 aug , 2018
Författaren och KD-politikern Lennart Sacrédeus kom nyligen ut med boken "Krisdemokratin i Europa". – Boken vill med breda penseldrag försöka skildra den kristdemokratiska rörelsens ställning, ideologi och utbredning i 2010-talets Europa, berättade Sacrédus för Inblick under Almedalsveckan i Visby.
Lennart_Sacredeus_om_kristdemokratin_i_Europa
Lennart Sacrédus, 61 år, är gymnasielärare, författaren och politiker inom Kristdemokraterna (KD). Nyligen kom han ut med boken ”Kristdemokratin i Europa”. Den har han skrivit tillsammans med partikollegan Ingvar Svensson från Älmhult. För förordet står Alf Svensson, KD:s nestor. 
Det var en annan tidigare riksdagsman som tog initiativet till boken. 
– Det var tidigare riksdagsmannen Rolf Åbjörnsson (KD), konkursadvokat från Täby, som tog initiativet och jag fick uppdraget att skriva boken, något mycket hedrande och litet av en ungdomsdröm, berättade Lennart Sacrédeus. 

Bokens ambition

– Bokens ambition är att visa på såväl mångfalden inom kristdemokratin som dess gemensamma kristet-demokratiska värdegrund, och hur de skilda nationella partierna framträder på olika vis i de många kulturkretsar som finns i Europa, förklarar Lennart Sacrédeus.
– Kristdemokratin är kristendomsvänlig, bygger på kristna familjevärderingar, etik och moral samt en värdekonservativism på kristen grund med ett odiskutabelt socialt engagemang och stabil förankring i en social och ekologisk marknadsekonomi. Tanken på ett nytt, fredligt och samarbetande Europa efter andra världskriget utgör en annan hörnsten, en europeisk gemenskap, fortsätter han.

Format Europa

Boken beskriver hur mycket av Europas politiska öde efter andra världskriget som formats av kristdemokrater som tyska förbundskanslerna Konrad Adenauer, Helmut Kohl och Angela Merkel, samtliga troende kristna, och hur de sökt att försona Europa med denna kristligt-demokratiska ideologi, byggd på försoningstanken, som grund. Boken behandlar, på ett systematiskt sätt, i det närmaste hela Europa. 
– Det starkaste kristdemokratiska inflytandet återfinns i det tyskspråkiga Europa, idag främsta bärare av modern kristdemokrati. I tysk politisk efterkrigshistoria framstår landsfäderna Adenauer och Kohl och prästdottern Merkel som giganter med stor påverkan, berättar Lennart. 
– En som kommer låta talas om sig är även Österrikes nye förbundskansler, 31-årige Sebastian Kurz, en ung och värdekonservativ ledare för Folkpartiet ÖVP, som är alplandets kristdemokratiska parti, fortsätter han.
– I Italien har Silvio Berlusconi under många år styrt landet via partierna Forza Italien (Heja Italien) och senare Frihetens folk, en av flera arvtagare till det stora och breda DC, Democrazia Cristiana (DC), Kristdemokraterna, i 40 år Italiens statsbärande parti. På DC:s tid cirkulerade allt kring dem och dess olika interna idétraditioner, correnti.

Berlinmurens fall

– Med Berlinmurens och öststatskommunismens fall lyckades inte längre DC, som ett bålverk mot kommuniststyre i Italien och med rötterna i den katolska partisanrörelsen mot Mussolinis fascister, hålla samman internt längre. Fragmentariseringen av Italiens kristdemokrati efter 1990 har lett fram till en unik och starkt EU-kritisk regeringskonstellation i landet idag.
– Även i Polen finns det starka kristdemokrater, liksom i Ungern under ledning av premiärministern Viktor Orban, ursprungligen ungliberal och som kritiserats för sitt ifrågasättande av vad omfattande muslimsk invandring kommer göra med den framtida demografin i vår världsdel. Ändå ryms även hans Fidesz-parti inom EPP, den kristdemokratiska och konservativa partifamiljen i EU och Europaparlamentet.

Tunga kristdemokrater idag

Sacrédeus nämner tre tunga topposter inom EU-systemet just nu uppbärs av kristdemokrater:
– Europaparlamentets talman Antonio Tajani från Italien, EU-kommissionens ordförande J. C Juncker från Luxemburg liksom Europeiska rådets ordförande/samordnade av premiärministrarna inom EU, polacken Donald Tusk, poängterar Lennart.
Boken behandlar även relationerna mellan europeisk kristdemokrati och de brittiska konservativa. I England styr den troende prästdottern Theresa May sitt konservativa Tory-parti, det parti som i tio år ingick i en gemensam partigrupp med EPP inom EU i Bryssel och Strasbourg. Idag har de brittiska konservartiva en i grunden klart unionskritisk riktning, lutar mer åt en sin aldrig helt bortglömda imperiedröm, och har att hantera det komplicerade brittiska EU-utträdet, brexit, med allt vad detta medför i form av påfrestningar på den interna sammanhållningen inom det Förenade Konungadömets, United Kingdom, (Storbritanniens) olika delar England, Wales, Skottland och Nordirland.
Boken har ett omfattande kapitel om Nordens kristdemokrati och här återfinns Nordens äldsta kristdemokratiska parti i Norge, detta med KrF (Kristelig Folkeparti) som vid tre tillfällen innehaft statsministerposten, senast under Kjell Magne Bondeviks ledning 2001-2005. Kristelig Folkeparti bildade då en minoritetsregering tillsammans med Höyre och liberala Venstre.
Det mest värdekonservativa kristdemokratiska partiet i Norden återfinns i Finland, där man enligt författaren är mer “historiemedvetna, genuint kristna och fosterländska” än sina syskonpartier i Norden. I Danmark har det yngsta KD-partiet i Norden, Kristendemokraterne, dock hamnat utanför folketinget sedan ett par val tillbaka. 
Lennart valde att skildra kristdemokratin i Europa, och inte i Sverige. Han upplevde sig alltför personligt involverad i KD och dess händelseutveckling. Delen om Sverige i boken är därför skriven av tidigare riksdagsmannen Ingvar Svensson. Han är från Älmhult och har varit något av en informell chefsideolog i decennier.

Om valet

Valet till hösten tror Sacrédeus blir omtumlande och likt inget annat i Sveriges politiska historia. Jan Björklunds EU-federalistiska tal i Almedalen om ett Europas förenta stater är ett främmande tankespår för Lennart.
Under intervju ombord på skeppet Elida i Visby hamn bytte staden skepnad från ett lugnt Visby till demonstration och kaos. På gatan utmed hamnen demonstrerade nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), och ett stenkast därifrån gick det en Pride-parad som motdemonstration. Två ytterligheter, som båda har varit i konflikt med den kristet-demokratiska ideologi som boken beskriver. 
På frågan varför han skrev boken svarar Lennart: 
– Mitt ett eget tyckande är med i boken underordnat när jag försökt skildra kristdemokratin, Europas mest inflytelserika politiska rörelse och partifamilj. Om jag skall säga något om vad jag håller högt politiskt, så är jag formad sådan i en mindre kommunal centralort att tilliten är starkare till ett mer decentraliserat politiskt system, med många som ges och tar ansvar, än ett centralistiskt.
– Alltså är jag i grunden en gemenskapsanhängare mer än en unionsbyggare när vi blickar mot Europa. Min erfarenhet säger att det blir stabilast så, i långa loppet, avslutar Lennart Sacrédeus intervjun. 
R​OBIN OLSSON
redaktionen@inblick.se
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019