Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”De stora bovarna i dramat är du och jag”

Monika Ekström | 14 jun , 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
De_stora_bovarna_i_dramat_ar_du_och_jag
I höst kommer Sveriges Television att börja sända programmet Maträddarna. Anne Lundberg och kocken Paul Svensson kommer vara programledare. Förra helgen spelades det sista programmet i serien in under Matsvinnsfestivalen i Malmö. 
Paul Svensson och Tareq Taylor bakade 600 pizzor i Slottsparken av ingredienser som annars skulle ha slängts. Besökarna lät sig väl smaka. Programserien tar upp problemet med matsvinnet och vill få tittarna att slänga mindre mat. 
– Kocken Paul Svensson kommer att laga den godaste tänkbara mat på det som annars skulle slängas. Det ska inspirera människor till att inte slänga så mycket utan istället tänka efter, berättade Anne Lundberg. 
– Vi försöker förändra människors beteende, inte med pekpinnar eller genom att väcka dåligt samvete, utan genom lust och njutning, fortsatte hon.
Inblick fortsatte att ställa några frågor till Anne Lundberg under tiden som Paul och Tareq serverade de sista pizzorna i sommarvärmen. 

Hur har det blivit så här, att vi slänger så mycket mat?
– Jag tror vi slänger mat för att vi har råd, för att maten är för billig. Man är inte lika rädd om det som inte har kostat så mycket, sade Anne Lundberg. 
– För 60 år sedan lade vi 30 procent av vår inkomst på mat. Idag lägger vi bara 12 procent. Det är mindre än hälften.

Hur mycket mat slängs det?
– På världsbasis räknar man med att 1/3 av all mat som odlas och produceras slängs. Redan idag producerar vi tillräckligt mycket mat så att ingen på jorden skulle behöva svälta. 

Vad är problemet med att vi slänger så mycket mat?
– Det är resursslöseri och oacceptabelt ur ett etiskt och moraliskt perspektiv. Så länge människor svälter och hungrar i vår värld så får vi inte slänga mat. 
– Det finns också ett klimatperspektiv. All den mat som odlats har transporterats, skördats och förpackats. Det har gått åt enormt mycket energi. Det är en klimatpåverkan som vi skulle behöva vara utan.

Vad kan man göra åt det?
– Jag tror att vägen är att prata om det och väcka människors uppmärksamhet på att det slängs så mycket mat. Och visa att man kan laga fantastiskt god mat på det som annars skulle slängas. 

Varför är maten så billig?
– Det känns som man idag bara konkurrerar med priset och inte med kvaliteten. 

Vilka råvaror använder Paul och Tareq här idag?
– Degen är gjord på gammalt bröd från ett bageri. Det har malts ner till skorpsmulor som blötlagts och sedan har man tillsatt surdeg. 
– De färska kryddorna är utsorterade för att de är för stora och frodiga så att de sticker upp ovanför plasten på förpackningen. Då kan de bli skadade i transporten. Det är inget fel på kryddorna. Sparrisen har vi fått för att den är sned och osten hade nått sitt bäst före-datum.

Vilka bestämmer att sparrisen inte får vara sned?
– De stora bovarna i dramat det är du och jag. Affärerna är glada för att få sälja alla morötter och all sparris, men om de gång på gång ser att de äpplen som blir kvar i botten är de som har prickar eller om det är den krokiga sparrisen så inser de att konsumenterna inte väljer dem. 
– Vi konsumenter måste se tjusningen med krokiga morötter och prickiga potatisar. Det är bara en utseendefråga och påverkar inte kvaliteten. En krokig morot är lika god som en rak morot. 

Varför har matsvinn fått så stor uppmärksamhet nu?
– Jag tror det är för att det är oacceptabelt. För 100 år sedan hade vi inget matsvinn. Det är en ny företeelse och nu kommer en motkraft mot det. 

Pauls drömjobb

Precis innan Paul Svensson skulle spela in den sista scenen av Maträddarna fick Inblick en intervju med honom. Då hade han och Tareq stått och bakat pizzor i tre timmar i stekande sol i vackra Slottsträdgården i Malmö. 
Paul tror att det finns många olika anledningar till att vi slänger så mycket mat. En av dem är att mat har för låg status. 
– Framför allt beror matsvinnet på att mat har för låg status. Vi har råd att slänga mat och respekterar inte den resa som maten går igenom. Det är det vi har försökt åskådliggöra i programmet, vilken lång resa en lök har till exempel. För att sedan så enkelt slängas på en kompost, sa Paul.
Paul menar också att det finns mycket annat att konsumera idag som går före mat. 
– Förut var maten viktigare dagligdags, men nu kan teknik nästan gå före mat. Man vill lägga pengar på annat än på mat. 
– Status ligger i en ny telefon varje år eller att ha så många abonnemang som möjligt på olika saker som kostar varje månad. Då blir det mindre pengar kvar till mat. Och då ställer konsumenterna krav på alla led, att maten inte får öka i pris. Skulle den göra det så bojkottar man den.
För att pressa priserna används volymförsäljning
– Att köpa stora volymer innebär att man kan pressa ner priset mycket. Och de som har fått ta smällen är bönderna. Det är de som har svårare och svårare att gå runt ekonomiskt. Importen pressar ner priserna. 

Strävan mot perfektion

Paul tar också upp hur konsumenter väljer bort mat för att den ska se perfekt ut. 
– När en stor massa bestämmer att en gurka ska vara rak så köper alla raka gurkor och då säljer man inte de sneda gurkorna. 
Paul tror att tv-kockar som han och Tareq kan vara föredömen, men också att de är en del av problemet. 
– Vi ska inte försöka gömma oss under kudden utan vi får ta på oss vårt ansvar. Gastronomin har gått igenom en väldigt lång process av perfektion. Både jag och Tareq har skickat tillbaka råvaror till grossisten och sagt att det här vill jag inte ha på grund av att det är fel storlek eller fel utseende.
För Paul har det varit en dröm att få spela in Maträddarna. Han är intresserad av både hållbarhetsfrågorna och miljöfrågan. 
– Att jobba med något som man brinner för och samtidigt få lära sig massa saker och träffa en massa bra människor det blir inte bättre, säger han.
Genom programmet har han framför allt sett att det finns många möjligheter att minska matsvinnet. 
– Vi måste skapa möjligheter för konsumenterna att förädla mer av olika råvaror så att vi använder mer av det som föds upp och odlas. Det tar jag med mig från inspelningarna, avslutar han. 
M​ONIKA EKSTRÖM

Fotnot: Du hittar Pauls recept på mat-svinnspizza på sidan 22.
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019